Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Turcja - Turcja na dowód osobisty

jedrek49 - 2022-04-19, 17:17
Temat postu: Turcja na dowód osobisty
Od 19 kwietnia wjeżdżamy do Turcji na podstawie dowodu osobistego,fajna sprawa
Jedrek49

Fordek - 2022-04-19, 19:16

Tylko , żę od kwietnia w Turcji co druga osoba to będzie ruski- ci co uciekli i 1,5 mln wycieczkowiczów liniami tureckimi :stop:
ZEUS - 2022-04-19, 21:21

Fordek napisał/a:
Tylko , żę od kwietnia w Turcji co druga osoba to będzie ruski

Turcja to duży (rozległy) kraj wszyscy się pomieszczą a tak na poważnie to kamper daje duże możliwości izolacji...
pomimo tego rozważam majowo-czerwcowy wyjazd w tym kierunku i to nie dlatego, że można na dowód😅 pokus innego rodzaju jest sporo :spoko

SlawekEwa - 2022-04-19, 21:26

ZEUS napisał/a:
pokus innego rodzaju jest sporo

nawet kobitka z Lublina tam na stałe mieszka :-P

ZEUS - 2022-04-19, 21:33

sugerujesz, że jedna pokusa więcej🤔😋🤣
SlawekEwa - 2022-04-19, 21:36

ZEUS napisał/a:
sugerujesz,

gdzieżbym śmiał :diabelski_usmiech

moskit - 2022-04-19, 22:23

Dla dzikusów z rosji Polacy są takimi samymi wrogami co Ukraincy
Fordek - 2022-04-20, 08:30

moskit napisał/a:
Dla dzikusów z rosji Polacy są takimi samymi wrogami co Ukraincy

I o to mi chodziło .

ZEUS - 2022-04-20, 09:35

z pewną taką nieśmiałością zauważę, że chodzi o wyjazd do Turcji a nie do Rosji🤔
Fordek - 2022-04-20, 12:41

Włodku widzę ,że Turcja Was ciągnie :) . My dalej siedzimy w Hiszpanii i jak dotąd spotkałem tylko czworo tych ze wschodu - natychmiast milkli gdy między sobą rozmawialiśmy się po polsku.
ZEUS - 2022-04-20, 13:37

ja podczas prawie trzymiesięcznego zimowania w Hiszpanii bardzo często słyszałem ten język😕, szczególnie w Altei i Benalmadenie... zwłaszcza w parkach i na bulwarach... pomijam miejsca atrakcyjne typu Sagrada Familia czy Alhambra bo takowe zawsze ogniskują wszelakie zbiorowości... a Turcja rzeczywiście mocno kusi 😀 po ostatnim pobycie pozostał niedosyt🤗... cieplutko pozdrawiam :spoko
zbyszekwoj - 2022-04-22, 14:32

ZEUS napisał/a:
wyjazd do Turcji a

Zieloną kartę na Turcję dziś odebrałem. :diabelski_usmiech

ZEUS - 2022-04-22, 18:19

no to jest nas chętnych "na Turcję" już dwóch🤗
lechista - 2022-04-23, 15:35

to juz trzech my chcemy z poczatkiem wrzesnia
yamah - 2022-04-23, 19:10

zbyszekwoj napisał/a:
ZEUS napisał/a:
wyjazd do Turcji a

Zieloną kartę na Turcję dziś odebrałem. :diabelski_usmiech

A ja paszport :roll: a tu czytam że na dowód :gwm o rzesz :chytry
Kod:
ZEUS    
no to jest nas chętnych "na Turcję" już dwóch🤗

Rozwija się i wychodzi że 4: :bajer

andrzej627 - 2022-04-23, 19:48

Miałem jechać do Turcji na wiosnę, ale odłożyłem na później. Może też na wrzesień. :spoko
zbyszekwoj - 2022-04-23, 20:52

andrzej627 napisał/a:
Miałem jechać do Turcji na wiosnę, ale odłożyłem na później. Może też na wrzesień. :spoko

Tym razem do sylwestra nie dociagniemy ale Andrzej coś wymysli. :diabelski_usmiech

JaWa - 2022-04-25, 16:41

lechista napisał/a:

Będzie Grzesiu tłok. :spoko

andrzej627 - 2022-04-25, 23:18

zbyszekwoj napisał/a:

Tym razem do sylwestra nie dociagniemy ale Andrzej coś wymysli. :diabelski_usmiech

Sylwester w Maroku. :lol:

iron1000 - 2022-05-12, 14:57

Rozumiem że teraz wystarczy zielona karta na auto i dowód lub paszport bez żadnego meldowania się, wizy, pozwolenia itp. ????
La Digue - 2022-05-12, 20:22

tak
MILUŚ - 2022-05-13, 08:43

JaWa napisał/a:
lechista napisał/a:

No proponuję zacząć sie uczyć drugiego obowiązującego w tym roku w Turcji języka.....ruskiego :-P
Chyba ;że to wiekowe towarzystwo odebrało rosyjską edukację w szkołach :diabelski_usmiech

iron1000 - 2022-05-13, 10:58

MILUŚ napisał/a:
JaWa napisał/a:
lechista napisał/a:

No proponuję zacząć sie uczyć drugiego obowiązującego w tym roku w Turcji języka.....ruskiego :-P
Chyba ;że to wiekowe towarzystwo odebrało rosyjską edukację w szkołach :diabelski_usmiech

Niestety albo stety ale zamęczali nauką przez przez blisko 8 lat.
A co do tłoku to jak patrze na mapę turcji to myśle że miejsca wystarczy dla wszystkich co by nie ocierali sie o siebie jak na Chorwacji albo w Międzyzdrojach :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

zbyszekwoj - 2022-05-15, 18:54

3 miesieczny pobyt dalej ograniczony?
skoli - 2022-05-16, 18:38

zbyszekwoj napisał/a:
3 miesieczny pobyt dalej ograniczony?

Tez się nad tym zastanawiam , jak to sprawdzą przy wjeździe na dowód.

Bim - 2022-05-16, 19:06

skoli napisał/a:
Tez się nad tym zastanawiam , jak to sprawdzą przy wjeździe na dowód.

dowód też skanują :haha:

joko - 2022-05-16, 22:53

Tylko z tymi zielonymi kartami nie jest już tak prosto. Nowe zielone karty są od lipca zeszłego roku na .... białych blankietach i Turcy mają z tym problem. Może się wkrótce nauczą , ale na razie można z tego powodu spędzić na granicy sporo trudnych chwil .
Jak macie swoją agencję w której ubezpieczacie co roku i macie z nimi dobre stosunki, to warto poprosić , aby wystawili na starym blankiecie . Te stare są nadal ważne i jak mają je jeszcze na stanie to tylko kwestia chęci , aby wystawili .
Ja starego kampera ubezpieczałem w zeszłym roku w lipcu właśnie i wtedy miła Pani sama zaproponowała , że wypisze jeszcze na zielonym , a teraz nowego w marcu rejestrowałem i ubezpieczałem i ładnie poprosiłem i też dostałem ;)
Znajomi jechali do Turcji 3 tygodnie temu na 3 kampery . Wszyscy mieli te białe zielone karty. Spędzili na granicy kilka godzin i finalnie zostali zmuszeni do wykupienia ichniejszego ubezpieczenia .
Nie wiem czy jest to nagminne , czy tylko Oni mieli pecha i trafili na jakiegoś "trudnego" ,który był przyzwyczajony do zielonego koloru i uznał że mu kit wciskają, ale jak się jedzie tyle kilometrów to warto to przynajmniej sprawdzić .

mischka - 2022-05-17, 08:01

Nie wiem jak to u was wygląda ale spotkałem się już z tym że zielona karta była ważna tylko w europie, do korzystania z azjatyckiej części globu trzeba było dopłacić i dostawało się inny druk. Pewnie to widzimisię konkretnego ubezpieczenia, ale warto takie rzeczy sprawdzić przed wyjazdem do Turcji.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-06-08, 12:37

W innym temacie pisał Rodos z biała karta i puscili :?:
yamah - 2022-06-09, 11:10

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
W innym temacie pisał Rodos z biała karta i puscili :?:

Widocznie to jest loteria :( my (2 kampery z Polski) oraz kilkanaście innych osób z EU przekraczaliśmy 12.05. i był problem :gwm ..na nic dały tłumaczenia i wyjaśnienia :( wszyscy musieliśmy wykupić "ich" :gwm

zbyszekwoj - 2022-06-09, 14:57

yamah napisał/a:
wszyscy musieliśmy wykupić "ich"

Ile ta zlosliwośc Turka kosztowała ? :gwm

Bim - 2022-06-09, 16:17

zbyszekwoj napisał/a:
yamah napisał/a:
wszyscy musieliśmy wykupić "ich"

Ile ta zlosliwośc Turka kosztowała ? :gwm

42 euro na 15 dni

44 euro na 30 dni

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-06-09, 20:07

Może do jesieni sie wyjasni,w czerwcu jedzie kolega z CT załatwił sobie zielona,my też mamy obiecane że może bedzie zielona a dostaliśmy białą.Biura mówią ze obowiazuje biala ,ale,turki musza to przetrawić i do po wakacjach może sie nauczą.Zobaczymy piszcie. Rodos
był nie było problemu.Piszcie na ten temat.Wyglada na to że CT przeniesie sie jesienia do Turcji :haha: :haha: