| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Ograniczenia wysokości w Polsce
yamah - 2022-04-24, 11:09 Temat postu: Ograniczenia wysokości w Polsce Pomyślałem że przyda się taka informacja dla "wysokich" aby nie zaskoczyć nas w drodze jak mnie to spotkało
Przejście graniczne ze Słowacją w Łysa Polana ..3 m. i nie ma zapasu (próbowałem)
Banan - 2022-04-24, 11:16
| yamah napisał/a: | | Łysa Polana ..3 m. i nie ma zapasu (próbowałem) |
Boguś, ale kamper cały...?
Monter - 2022-04-24, 11:27
Znaczy się przejście ze znakiem 3m i nie ma ani centymetra więcej?
Mam nadzieję, że co najwyżej rysa na klimie dachowej, a nie coś grubszego.
yamah - 2022-04-24, 11:51
| Monter napisał/a: |
Mam nadzieję, że co najwyżej rysa na klimie dachowej, a nie coś grubszego. |
Doszedłem do okna dachowego i a w złości to nawet zdjęcia nie zrobiłem..do tego ciasno zawrócić
robach - 2022-04-24, 16:27 Temat postu: Re: Ograniczenia wysokości w Polsce
| yamah napisał/a: | Pomyślałem że przyda się taka informacja dla "wysokich" aby nie zaskoczyć nas w drodze jak mnie to spotkało
Przejście graniczne ze Słowacją w Łysa Polana ..3 m. i nie ma zapasu (próbowałem) |
Hej.
Ale gdzie tam jest typowe przejście? Nie jechałem tam w tym roku ale w 2020 to był tylko przejazd przez most i jesteś w Polsce lub jak jedziesz od Polski to na Słowacji. Nie jechało się przez to "stare" przejście bo tam jest teraz parking. No chyba że przywrócili kontrolę???
Pozdrawiam
yamah - 2022-04-24, 20:09 Temat postu: Re: Ograniczenia wysokości w Polsce
| robach napisał/a: |
Ale gdzie tam jest typowe przejście? |
49.263479, 20.114812
https://www.google.pl/map...12!8i6656?hl=pl
Zdjęcie z Google map
Mazur - 2022-04-24, 20:18
To może tak. Zapożyczone zdjęcia z 2021r. bo google maps jest z 2012
rjas - 2022-04-25, 08:29
No to wszystko jasne. Na szczęście Jurgów bliziutko
robach - 2022-04-25, 08:44
No to się nieźle porobiło!!! Patrząc na te fotki to robota Słowaków. Ciekawe jaki jest cel tego ograniczenia. Czyżby TIRy sobie jechały (w domyśle polskie) ignorując 15t. Jeśli tak, to teraz nic już nie przejedzie i wyzsze kampery też.
Pozdrawiam
Andrzej 73 - 2022-04-25, 08:57
Jechałem tamtędy kilka lat temu kiedy jeszcze tego ograniczenia nie było , w nocy zatrzymała policja TIRa.
Pewnie takich kierowców było więcej i w końcu decyzję podjęto o wybudowaniu bramownicy.
MAZUREK - 2022-04-25, 12:35
A to ci niespodzianka!, przecież tam nie m a żadnych ograniczeń wysokości - jeździłem setki razy. To pewnie tak jak pisze Andrzej przez tych niesfornych TIRowców
Cyryl - 2022-04-25, 16:25
| robach napisał/a: | No to się nieźle porobiło!!! Patrząc na te fotki to robota Słowaków. Ciekawe jaki jest cel tego ograniczenia. Czyżby TIRy sobie jechały (w domyśle polskie) ignorując 15t. Jeśli tak, to teraz nic już nie przejedzie i wyzsze kampery też.
Pozdrawiam |
proszę zwrócić uwagę, że na tym zdjęciu z google pod znakiem ograniczającym RMC (rzeczywista masa całkowita) do 15t jest tabliczka "jedine vozidlo 40t".
więc jak jedzie tir, to musi się zatrzymać przed mostem, zaczekać aż nie będzie na nim żadnego pojazdu i dopiero wtedy może przejechać.
w Polsce według rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów na drodze wysokość podana na znaku musi być conajmniej 0,5m mniejsza od rzeczywistej wysokości obiektu.
w Czechach i Słowacji nie znam dokładnych przepisów, ale z doświadczenia wiem, że tolerancja może być tylko 5 cm, także to co na znaku trzeba traktować bardzo poważnie.
yamah - 2022-04-25, 16:31
| MAZUREK napisał/a: | A to ci niespodzianka!, przecież tam nie m a żadnych ograniczeń wysokości - jeździłem setki razy. To pewnie tak jak pisze Andrzej przez tych niesfornych TIRowców |
Leszek, to i ja ostatnio 2 lata temu jechałem i było ok
|
|