| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Podróż do Grecji kamperem powyżej 3500 kg
Bogusław Pawełek - 2022-04-26, 08:28 Temat postu: Podróż do Grecji kamperem powyżej 3500 kg Czy mógłby ktoś udzielić mi informacji na temat opłat drogowych za kampera o dmc 4500 kg .Wybieram się pierwszy raz do Grecji przez Sloację , Węgry, Serbię , Macedonię . Rozważam powrót przez Albanię . Utknąłem na pierwszym etapie / Słowacja/ . Uzyskałem telefoniczną informację , żeby opłaty załatwiać na granicy. Wolałbym pozałatwiać wszystko wcześniej , aby nie było jakiejś niespodzianki . Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie . Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Spax - 2022-04-26, 10:26
Jaką masz kategorię pojazdu (M1 czy inną) wbitą w DR?
| Cytat: | | e - Winieta dla dwuśladowych pojazdów silnikowych do 3,5 tony lub dwuśladowych pojazdów silnikowych kategorii M1 niezależnie od maksymalnej dopuszczalnej masy całkowitej. |
To informacja z PZM
A tu »»» potwierdzenie z oficjalnej strony emyto.sk (na samym dole)
https://www.emyto.sk/pl/c...to-toll-payment
Matheus - 2022-04-26, 10:41
a tak wogóle to musi być M1 czy wystarczy specjalny kempingowy?
Bogusław Pawełek - 2022-04-26, 11:15
Niestety w dowodzie mam tylko wpis samochód specjalny kempingowy , a w rubryce J są tylko kreseczki.
moskit - 2022-04-26, 17:44
zobacz w homologację powinien być wpis M1 tylko w urzędzie nie wpisali
koko - 2022-04-27, 08:14
| moskit napisał/a: | | zobacz w homologację powinien być wpis M1 tylko w urzędzie nie wpisali |
mnie wpisali w uwagach z pieczątką po awanturce w UK
moskit - 2022-04-27, 22:33
Miałem taką samą sytuacje, jeszcze panienka z okienka kazała mi zapłacić za nowy DR zakończyło się że poszło w koszty wydziału.
Rav - 2022-04-28, 08:28
Aż sprawdziłem i też nie mam wklepanego M1 w obecnym aucie, nie miałem też w poprzednim. Nigdy nie miałem z tego powodu jakichkolwiek problemów (choć auta do limitu 3,5t, więc zazwyczaj idzie jak osobówka).
Oczywiście w dokumentach posiadanych miałem M1 tylko WK nie wpisał do DR.
OMEGA - 2022-04-28, 19:40
| Rav napisał/a: |
Aż sprawdziłem i też nie mam wklepanego M1 w obecnym aucie |
M1 to bardzo ważny wpis w autach pow. 3.5 tony , poza Austrią i Polską płacisz jak mała ciężarówka , wyjątek Słowacja vinieta jak osobówka 10 dni 10 er.
Camper Diem - 2022-06-15, 13:13
W niektorych krajach np. w Serbii nie wazny jest dowod tylko ilosc osi oraz wysokosc pojazdu przy przedniej osi
Camper Diem - 2022-06-17, 08:31
W sumie dyskusja zeszla na kategorie M1, a powiem Wam ze od 2010 roku jezdze kamperem pow. 3.5 t bez tego wpisu i to nie ma znaczenia dla nikogo przy winietach i oplatach. Bogusław Pawełek, w Polsce potrzebujesz e-toll, to chyba wiesz?
W Slowacji winieta miesieczna (zakladam ze w takim czasie sie zmiescisz) kosztuje 14 euro i najlepiej kupic ja przez strone eznamka.sk
Na Wegrzech kupuje winiete D2 na pierwszej stacji paliw poza granica cena w forintach 10420 za miesiac, place polska karta z usluga wielowalutowa w mbanku i wychodzi taniej niz przez net w euro. Zadbaj zeby do winiet w Slowacji i Wegrzech wpisac poprawny numer rejestracyjny.
Serbia (55euro) i Polnocna Macedonia (11,5 euro) na bramkach placisz polska karta; zwykle bedzie 3 kategoria, a jak Cie czasem zakwalifikuja do drugiej to fajnie.
W Grecji kamper to tez 3 kategoria, platnosc na bramkach. Przykladowo dojazd na Peloponez kosztuje ok 84 euro
W drodze powrotnej placisz znowu Grecje, Pln.Macedonie i Serbie na bramkach a Wegry i Slowacje masz juz zaplacone. Jesli planujesz wyjazd dluzszy niz miesiac to kupujesz krotsze winiety, za to w obu kierunkach.
janb - 2022-06-21, 18:09
Camper Diem, widziałem Twoje relacje z Gr. na yt. (chyba teraz są tylko zwiastuny, ale wcześniej oglądałem chyba całe odcinki)
Mam pytanie, czy dzieci wytrzymują takie temp. jakie są w lipcu/sierpniu? Może północną Gr obskoczyć ?
Mam miesiąc urlopu i nie wiem który kier. wybrać.
Do Hiszpani 3000 km mi się nie chce. Chorwacja przelatana. Na Włochy się obraziłem w tamtym roku z powodu cen na kempingach (ok 100 E/ dobę)
Szukam inspiracji
Andrzej 73 - 2022-06-21, 20:28
| janb napisał/a: | | w tamtym roku z powodu cen na kempingach (ok 100 E/ dobę) |
Proszę jeśli to nie tajemnica , które kempingi we Włoszech takie drogie?
W ile osób podróżujecie?
My zmieniliśmy plany i zamiast Grecji myślimy o Italii.
janb - 2022-06-21, 20:55
5 osób + pies, była druga połowa sierpnia, szczyt sezonu włoskiego, niemieckiego i huk go wie jeszcze czyjego, w każdym razie nad Gardę przyjechałem wieczorem i chciałem kilka dni posiedzieć na jakimś kampie, ale niestety wszędzie full, tu pewnie było taniej, ale nie interesowałem się aż tak jak nie miałem miejscówki, znalazłem jedno z ostatnich miejsc na płatnym parkingu - kilkanaście Euro za 24h , nie pamiętam dokładnie, ale trzeba po tym czasie wyjechać i wjechać ponownie na parking i rano połowa kamperów robiła nawrotki , co prawda parking był praktycznie przy plaży i poranne widoki zrekompensowały wszystko, ale postanowiliśmy udać się do Bibione - na ostatnim kempingu ( Camping Capalonga) udało się jakąś miejscówkę wyrwać. Za 2 noce zapłaciłem 210 E. Jadąc wzdłuż ceny na kempingach były podobne, obraziłem się na Italię. Przeprosiłem się z Chorwacją i udałem się na stare śmieci. Niestety nasz pierwszy po drodze ulubiony (przez dzieciaków) kemping Lanterna - zawalony - bookowanie tylko przez www, a i tak nie możliwe bo brak miejsc - ceny 70 E. Można było przed wjazdem za free poczekać dobę (przynajmniej tak mówiła obsługa)
Ruszyliśmy dalej i poniżej Poreć coś się fajnego znalazło za ok 50 E, a po 27 sierpnia spadła cena do 40 E.
Ot to cała opowieść
Być może niżej we Włoszech są tańsze kempingi, ale już mi się nie chciało tam jechać.
Andrzej 73 - 2022-06-21, 22:34
JAk na pięć osób w szczycie sezonu to i tak nie drogo.
My w ubiegłym roku jest w CRO na Solarisie płaciliśmy za 3 osoby coś koło 70 E , a w tym roku jest 80 E. no bo inflacja.
Planujemy w tym roku zrobić Toskanie , ale obecnie na stronach kempingów nie podają cen.
janb - 2022-06-22, 00:55
Za 70-100 E/dobę to luksusowy apartament można wynająć na kilka dni, później zmienić na jakiś inny na kolejne 2-3 dni... ceny oszalały
Czuję że w związku z wysokimi cenami wycieczek allinclusive w hotelach i tym że część ludzi już się nie boi C19, wycieczki w formie apartamentów/kempingów "sposobem gospodarczym" będą popularne. Chorwacja, Włochy, Hiszpania będą wiodły prym.
Do Grecji nie jedźcie, bo tam za gorąco.
mischka - 2022-06-22, 06:53
Akurat południe Włoch ma w sobie to "coś" i jest trochę taniej. Kempingi moim zdaniem mają niższy standard niż na północy, ale sam rejon jest jest nie do porównania z Bibione, Jesolo, Rimini itp. Lipiec i sierpień to wysoki sezon i tanio nie będzie ale jak porównywałem ceny to Chorwacja wcale dużo taniej nie wychodzi.
Andrzej73 ceny da się sprawdzić, a jak nie to trzeba napisać, szybko odpisują
Camper Diem - 2022-07-02, 09:21
Na poludniu Wloch bedzie taniej, ale jak doliczysz paliwo to juz niekoniecznie?
|
|