|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Grecja na wiosnę
Lutek - 2022-04-27, 17:56 Temat postu: Grecja na wiosnę Witam zainteresowanych wyjazdem do Grecji.
My wyjechaliśmy 23 kwietnia przez Słowację,Węgry,Serbię i Macedonię i ku naszej radości dotarliśmy w poniedziałek 25 do Asprovalty , a to co nas najbardziej ucieszyło to brak jakiejkolwiek kontroli pod względem plandemi i żadnych teścików pogoda wspaniała , super miejscówka , nawet da się kąpać paznokci nie prostuje jak w Bałtyku.
W przyszłym tygodniu środkowy paluch Halkidiki i na drugą stronę lądu nad morze Jońskie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-04-27, 18:54
To masz szczęście bo wreszcie jest pogoda!
Lutek - 2022-04-28, 19:37
Faktycznie Basiu i Zbyszku każdego dnia coraz cieplej , już musimy stopniować opalanie za bardzo nas spiekło
Lutek - 2022-04-28, 19:38
mam pytanie , jak zmienić nr tel w profilu bo mam inny
Lutek - 2022-04-28, 19:41
A wy gdzie obecnie przebywacie ?
SlawekEwa - 2022-04-28, 21:35
Lutek napisał/a: | mam pytanie , jak zmienić nr tel w profilu bo mam inny |
edytuj swój profil, zmień nr i" wyślij"
Lutek - 2022-04-30, 11:27
Witam , obecnie objeżdżamy 1 paluch Chalkidiki Kasandria , może mógłby ktoś polecić fajne miejscówki
Bim - 2022-04-30, 12:35
od której strony jedziecie?
Lutek - 2022-04-30, 19:19
jedziemy od południowej strony
Bim - 2022-05-01, 09:20
Nie bardzo się dogadaliśmy napisz może gdzie aktualnie jesteście
Kasandra jest chyba najmniej atrakcyjnym palcem
Fajnym miejscem był cypel koło latarni Faros k Epanomi ,okolice Glarokabos , Paliouri golden beach
Lutek - 2022-05-01, 19:30
jestem odmiennego zdania , objechaliśmy środkowy palec sporo podjazdów i zjazdów jak na naszego kamperka ale miejscówek z dostepną promenadą niewiele mam na myśli darmowe spanie a nie cemping
Obecnie jesteśmy w miejcowości Glyfoneri , długa promenada , piękna plaża i czyściutaka woda .
następnie jedziemy w kierunku Loutra i na drugą stronę palucha . pozdrawiam
Bim - 2022-05-01, 20:48
Każdy ma swoje wyobrażenia i upodobania mnie nie rajcuje stanie przy promenadzie w mieście
O kempingu nie wspomnę bo Grecja jest piękna poza kempingami.
Nigdy nie nocowałem na Greckim kempingu
Stojicie nie daleko koło latarni Foros na przylądku Possidi
https://nikana.gr/en/tourist-guide/kasandra/plaze/2574/possidi-cape-beach
rakro1 - 2022-05-01, 20:54
Spróbuję rozwinąć to o czym napisał Bim, bo jak jest ogólnie znane potrafię czytać w jego myślach. I być może okaże się jednak, że nie macie odmiennego zdania.
Kassandra jest wyjątkowo jak na Grecję zabudowana hotelami, ośrodkami wczasowymi itd. Faktycznie da się tam pomieszkać w kamperze ale niezmiernie trudno znaleźć miejsca intymne, odludne czyli to o co wielu nam w tym sposobie spędzania czasu chodzi. Wyjątkiem mogłaby być potrzeba znalezienia rozrywek dla dzieci czy deptak dla przespacerowania ładnie ubranej żony.
Faktycznie, na Kassandrze jest tor kartingowy i wiele innych rozrywek.
Z kolei Sitonia, bo Atos nie jest dla nas dostępny, jest dzika i pomimo ośrodków i hoteli pozwala obcować z przyrodą. Spośród ośrodków turystycznych znajduje się tu Porto Carras. Równie niedostępny jak Atos ale z innych powodów. Można ew. kupić butelkę wina z winnic będących składową tego kompleksu.
Na Sitonii znajdziesz wiele fajnych miejsc, dużo skalistych lub piaszczystych zatoczek. Jest to półwysep dzikszy i dużo bardziej górzysty.
Golden Beach obok Paliouri, o którym pisał Bim to cudowny nadmorski lasek sosnowy tuż nad brzegiem morza. Można tam zatrzymać się na dziko ale trzeba pamiętać, że tereny w pobliżu zatoczki z porcikiem są jakby zarezerwowane dla Romów. Mają oni takie miejsca, gdzie co jakiś czas zjeżdżają w kilka- kilkanaście samochodów i robią pranie, odpoczywają kilka dni. Są hałaśliwi, nachalni w celu odgonienia obcych a przede wszystkim kradną konkretnie.
Wielokrotnie obserwowaliśmy ich metodę. Na plaży, na wysokości kampera zjawiają się cyganki z dziećmi i skupiają uwagę kamperowiczów. W tym czasie od tyłu zakrada się Grek, w kąpielówkach, kapelusiku, z parasolem i obrabia auto z pieniędzy i dokumentów.
Mam nawet gdzieś zdjęcia kilku takich i wątpię aby w ostatnich latach gdy tam nie byłem cokolwiek się zmieniło bo po co zmieniać skuteczne metody.
Zajrzyj też do Ierrisos u nasady Atosu - piękne plaże, piękne formacje skalne, piękne morze.
Woda obok Lidla i w ryneczku. Knajpy słabe ale menu po polsku czyli nasi tam bywają choć chyba głównie Serbowie.
Amen.
rakro1 - 2022-05-01, 20:59
Bim - pisaliśmy razem ale ja miałem dłuższy tekst do wklepania
andrzej627 - 2022-05-01, 22:46
Cytat: | deptak dla przespacerowania ładnie ubranej żony |
Są tutaj tacy, co tego potrzebują?
Bim - 2022-05-05, 20:05
andrzej627 napisał/a: | Cytat: | deptak dla przespacerowania ładnie ubranej żony |
Są tutaj tacy, co tego potrzebują? |
Oj zdziwił by się Ty to juz jesteś "leśny dziadek "
To czasami trudne, ale to , forum się "odmaładza"
andrzej627 - 2022-05-05, 23:04
Bim, myślisz, że młodzi kamperowicze, bardziej niż starzy, lubią szpanować na deptakach?
Piotr Jerzy - 2022-05-06, 20:08 Temat postu: Re: Grecja na wiosnę
Lutek napisał/a: | Witam zainteresowanych wyjazdem do Grecji.
My wyjechaliśmy 23 kwietnia przez Słowację,Węgry,Serbię i Macedonię i ku naszej radości dotarliśmy w poniedziałek 25 do Asprovalty , a to co nas najbardziej ucieszyło to brak jakiejkolwiek kontroli pod względem plandemi i żadnych teścików pogoda wspaniała , super miejscówka , nawet da się kąpać paznokci nie prostuje jak w Bałtyku.
W przyszłym tygodniu środkowy paluch Halkidiki i na drugą stronę lądu nad morze Jońskie |
Pozdrawiamy ciebie Lutek mieliśmy okazje sie dzis spotkać
Lutek - 2022-05-08, 14:01
Witam , jak się nie mylę to jechaliście w dwie załogi na Poloponez
Piotr Jerzy - 2022-05-09, 06:04
Lutek napisał/a: | Witam , jak się nie mylę to jechaliście w dwie załogi na Poloponez |
Tak własnie
TomaszG - 2022-05-09, 09:06 Temat postu: Re: Grecja na wiosnę [quote="Piotr Jerzy"] Lutek napisał/a: | Witam zainteresowanych wyjazdem do Grecji.
My wyjechaliśmy 23 kwietnia przez Słowację,Węgry,Serbię i Macedonię i ku naszej radości dotarliśmy w poniedziałek 25 do Asprovalty , a to co nas najbardziej ucieszyło to brak jakiejkolwiek kontroli pod względem plandemi i żadnych teścików pogoda wspaniała , super Jońskie |
Heh to dziwne, bo 29 -go znajomi musieli Grekom tylko okazać covid passport,
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-10, 12:50
Koledzy nie ma reguły my jechaliśmy wczas bo 7 marca.Paszpord kowidowy żądali macedońce a grecy nic oprócz Dow.osobistych.Wracając bywaliśmy w Serbii.Rumuni,Słowacji w sklepach zero masek,ktoś miał wyrywkowo maskę
Lutek - 2022-05-12, 19:46
Tomasz .G nie miałem powodu koloryzować ani ściemniać , myślę że Barbara i Zbigniew wyjaśnili to
Piotr Jerzy - 2022-05-12, 20:29
Witajcie,jechaliśmy około 2-5 maja w strone Grecji bez sprawdzania paszportów na korone zupełnie nic
Lutek - 2022-05-15, 18:29
A teraz z innej beczki , po 3-tygodniowej objazdówce północnej Grecji możemy polecić fajne miejscówki naturalnie na dziko żadnych płatnych kempingów . Na początek Asprovalta szeroka ulica wzdłuż pięknych palm na przeciwko szerokiej plaży piaszczystej , dno morza również piaszczyste . Ulica w poniedziałki służy za targowisko , można nabyć świeże warzywa , oliwki , sery jak ktoś lubi i dobrą 45%rakije kierując się w stronę Kavali kilka kilometrów za miastem po prawo tablica z napisem Baracuda super ustronna plaża możliwość napełnienia wody i WC a więc wyprowadzenie kota.Kolejna miejscowość po trasie to Paralia Ofryniou , fajne miasteczko a 10 km dalej jadąc drogą przy samym morzu super miejsce na spokojny wypoczynek , naturalnie piaszczysta plaża i dno bez kamieni . Kolejne miejsce to Fanari i ciągnący się przez 5 km oświetlony parking wzdłuż morza do kolejnej miejscowości.
kolejne fajne miejsce to przedmieścia Alexandropolis na wprost Lidla po drugiej stronie ulicy super miejscówka , jak zwykle piaszczysta plaża i dno morza które bardzo powoli się pogłębia , dobre miejsce na windsurfing . Fotki z tych miejsc zamieszczę po powrocie , brak kabla i możliwości zrzucenia zdjęć na kompa . Objechaliśmy również pierwszy paluch Chalkidiki Kasandra tam też jest kilka super miejsc i piękny lazur wody , ale to następnym razem .
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-15, 21:44
Kolego wszystko zależy od terminu,Asprovalta nie jeden raz przegoniono kampery,nas też,tak że nie ma reguły
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-21, 13:10
Kochany kolega Rakro też nic nie pisze a przecież umie dawać foty????
Lutek - 2022-05-22, 16:44
hejka , obecnie po wyjeździe z Grecji , pobycie w Turcji bez większych problemów na granicy , dowody osobiste , zielona karta i dowód pojazdu dotarliśmy do Bułgarii a dokładnie do Primorska.
Bardzo ładne miasteczko , szeroka i piaszczysta plaża i czysta woda , ale to jest nasze odczucie ktoś może mieć inne zdanie jak po moim opisie miejsc w Grecji . pozdrawiamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-05-22, 20:11
A gdzie o tej Turcji?
erikson - 2022-06-07, 08:18
w SERBI i Macedonii na autostradzie camper to ktora kategoria,bo slyszalem ze lubia zawyżać?
Kuba L. - 2022-06-07, 22:49
Z tego co pamiętam to kat. III, tutaj masz poradnik z przelicznikiem i mapą:
https://www.turysta.org/o...erbia-poradnik/
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-06-07, 23:17
Lutek napisał/a: | hejka , obecnie po wyjeździe z Grecji , pobycie w Turcji bez większych problemów na granicy , dowody osobiste , zielona karta i dowód pojazdu dotarliśmy do Bułgarii a dokładnie do Primorska.
Bardzo ładne miasteczko , szeroka i piaszczysta plaża i czysta woda , ale to jest nasze odczucie ktoś może mieć inne zdanie jak po moim opisie miejsc w Grecji . pozdrawiamy |
ważne czy zielona karta na zielonym papierze,bo teraz daja białe no i podobno problem
SlawekEwa - 2022-06-08, 07:32
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | czy zielona karta |
https://www.camperteam.pl...ghlight=#902674
|
|