Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - NORWEGIA 2022 - Opłaty drogowe

Arnold1 - 2022-05-18, 12:31
Temat postu: NORWEGIA 2022 - Opłaty drogowe
Próbuję rozkminić temat opłat drogowych, promowych, tunelowych w Norwegii.
Są niektóre płatne poprzez autopass i parę im podobnych wynalazkow. Ale konkretnie ile kosztuje to nigdzie nie znalazłem.
ChodzI mi o kamper np. 7m, 3.5t..Opcjonalnie z przyczepką +750kg.
Moze ktoś z Was ma jakieś konkretne przykłady liczbowe?
Właśnie chciałbym rozeznać czy warto ciągnąć przyczepkę, jeśli to zwiększyłoby znacząco koszt opłat w relacji do wariantu SOLO.

krzlac - 2022-05-18, 13:18

Drogami i tunelami bym się nie przejmował, nie ma tego dużo i nie jest to drogie.
Czy z przyczepą na płatnych drogach jest drożej - nie wiem.

Przykładowa cena promu: Lodingen - Bognes (na Lofoty, rejs ok 1 godz, waga nie ma znaczenia liczy się długośc):

samochód (zestaw) poniżej 6m - 233 NOK
6,01m - 8,0m - 510 NOK
8,01m - 10,0m - 674 NOK
Takie proporcje będą na każdym promie. Zmierz swój zestaw i policz.

Arnold1 - 2022-05-18, 13:26

Mam poniżej przykład z promu, ok. 20 minut plyniecia - zależy oczywiście od łącznej długości zestawu. Różnica 178koron, To sporo.
Ale jak jest na płatnych drogach?

Arnold1 - 2022-05-18, 13:33

Znalazłem ciekawe strony o systemie opłat w Norwegii
https://www.autopass.no/en/
https://pol-nor.com/drogi-w-norwegii/
https://www.norwegofil.pl...ia-i-odpowiedzi

Oraz mapkę płatnych dróg

krzlac - 2022-06-30, 11:32

Wróciłem z Norwegii. Wszystkie promy wewnętrzne na autopass. Nigdzie nie płaciłem. Mają przysłać - poczekamy, zobaczymy.
Janusszr - 2022-07-10, 04:42

Rozmawiałem z właścicielem bazy wędkarskiej na Lofotach. Mówił, że od dwóch lat nikt z jego licznych klientów nie dostał rachunku za promy oraz drogi. Mandaty natomiast przychodzą b. szybko :)
Arnold1 - 2022-07-11, 23:22

Janusszr napisał/a:
Rozmawiałem z właścicielem bazy wędkarskiej na Lofotach. Mówił, że od dwóch lat nikt z jego licznych klientów nie dostał rachunku za promy oraz drogi. Mandaty natomiast przychodzą b. szybko :)

Wprowadzasz w błąd. Ja jestem teraz w N od 18.6. Rachunek za płatne drogi i promy wyładował w mojej skrzynce pocztowej już na początku lipca. Rozliczenie za okres do końca czerwca. Kwota do zapłaty NOK prawie 900. Rozliczenia sa fakturowane co miesiąc. Aha, Ja mam autopass.

Janusszr - 2022-07-12, 05:27

Arnold1 napisał/a:
Janusszr napisał/a:

Wprowadzasz w błąd. Ja jestem teraz w N od 18.6. Rachunek za płatne drogi i promy wyładował w mojej skrzynce pocztowej już na początku lipca. Rozliczenie za okres do końca czerwca. Kwota do zapłaty NOK prawie 900. Rozliczenia sa fakturowane co miesiąc. Aha, Ja mam autopass.

Powtórzyłem to co powiedział mi właściciel bazy wędkarskiej. Nie sądzę, że mówiąc to, chciał mnie wprowadzić w błąd. Sprawa dotyczyła jego klientów, którzy z pewnością nie mieli, tak jak Ty, autopassa. Aby dotrzeć do bazy, trzeba skorzystać z promu.
Byłem w Norwegii tydzień wcześniej od Ciebie. Nie otrzymałem nic do tej pory. Nie mam autopassa, który jak widać jest wspaniałym rozwiązaniem. Dla Norwegów.

grzegunio - 2022-07-12, 11:14

Ja również nie mam autopassa i ku mojemu zdziwieniu nie dostałem rachunków za drogi i promy za 2021 rok.
Norwegię odwiedzamy regularnie od kilkunastu lat i wcześniej dostawałem rachunki za przejechane płatne odcinki dróg i promy. Auto jest zarejestrowane w systemie obsługującym opłaty za drogi.
Pierwsze zmiany zauważyłem w 2020 roku. Nie dostałem opłat za promy. Była pandemia i nie można było kupić biletu u obsługi na promie. Skanowali tylko numer rejestracyjny samochodu.