Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Gas Bank

greg_krk - 2022-05-23, 16:50
Temat postu: Gas Bank
Czy ktoś orientuje się o co chodzi, że nigdzie nie ma butli gasbank lub jakichkolwiek innych do napełniania LPG? Na wszystkich sklepach jest przy ofertach informacja o braku towaru.
Banan - 2022-05-23, 16:59

Przedstawiciel na targach w Nadarzynie ubiegłego roku mówił, że wycofują z polskiego rynku :?
Może gdzieś za granicą można kupić.

Edit: Np. tu można kupić

Andrzej 73 - 2022-05-23, 21:41

greg_krk napisał/a:
Czy ktoś orientuje się o co chodzi, że nigdzie nie ma butli gasbank lub jakichkolwiek innych do napełniania LPG? Na wszystkich sklepach jest przy ofertach informacja o braku towaru.

Jarek Papamila ma , nie wiem jak teraz , ale ja kupowałem za 2 tysie cały zestaw.
Tu masz numer do Jarka 600-028-837

Komplecik - 2022-05-23, 22:01

Andrzej 73 napisał/a:

Jarek Papamila ma , nie wiem jak teraz ,

Coś tam może jeszcze ma, wspominał ostatnio że towar ciężko dostępny ale trzeba pytać, może dla swojaków z pod lady :-/
:szeroki_usmiech

Andrzej 73 - 2022-05-23, 22:19

Nie podaję nie pewnych informacji :spoko
greg_krk - 2022-05-23, 23:02

Banan napisał/a:
Przedstawiciel na targach w Nadarzynie ubiegłego roku mówił, że wycofują z polskiego rynku :?
Może gdzieś za granicą można kupić.

A mówił coś więcej odnośnie powodów wycofania? Wydawało mi się, że to rozwiązanie zyskuje na popularności.

Banan napisał/a:

Edit: Np. tu można kupić

Już nie. Product sold out...

Andrzej 73 napisał/a:
greg_krk napisał/a:

Jarek Papamila ma , nie wiem jak teraz , ale ja kupowałem za 2 tysie cały zestaw.
Tu masz numer do Jarka 600-028-837

Ok dzięki, zadzwonię. Ciekaw jestem ceny. Nie tak dawno jedna oferta mi gdzieś mignęła na Alle, jednak cena była coś koło 1600 PLN za pojedyncza butlę... W zeszłym roku dokładnie to samo kosztowało niecałe 600 PLN

Id_ea - 2022-05-23, 23:16

Wczoraj kupowałem na Allegro. W zeszłym roku rozważałem temat ale odpuściłem to teraz prawie 2x tyle kosztuje. 2 butle 11l , przewody złączki obejmy gniazdo zewnętrzne 3400
https://allegro.pl/oferta/butla-gazowa-gaz-bank-alugas-travel-mate-11-kg-11625281964

papamila - 2022-05-24, 07:48

Cytat:
dokładnie to samo kosztowało niecałe 600 PLN

NIE TO SAMO!!!
nie pisz takich głupot,
jeśli nie dostrzegasz różnicy pomiędzy butlą a zbiornikiem gazowym w kształcie butli.

to tak jakbyś napisał że w zeszłym roku dacia kosztowała 30000 a dziś mercedes 80000

Banan - 2022-05-24, 09:29

greg_krk napisał/a:
A mówił coś więcej odnośnie powodów wycofania? Wydawało mi się, że to rozwiązanie zyskuje na popularności.

Grzesiu, gdyby cos mówili, nie omieszkałbym o tym wspomnieć. :ok
Sami byli zdziwieni podjętą decyzją.
Można domniemywać, że chodzi o przepisy prawne regulujące używanie tych butli, tak mi się wydaje.
Popularność sprzętu rośnie, a paragrafów brak :?

greg_krk - 2022-05-24, 13:04

papamila napisał/a:
NIE TO SAMO!!!
nie pisz takich głupot,
jeśli nie dostrzegasz różnicy pomiędzy butlą a zbiornikiem gazowym w kształcie butli.

to tak jakbyś napisał że w zeszłym roku dacia kosztowała 30000 a dziś mercedes 80000

Przepraszam, nie denerwuj się tak, nie ma potrzeby :bukiet:
Może zbyt lakonicznie podszedłem do tematu, nie wiem jednak co rozumiesz pod pojęciem butli oraz zbiornika w kształcie butli. Przyznaję nie jestem ekspertem, więc będę wdzięczny za wyjaśnienie :ok

Banan napisał/a:
greg_krk napisał/a:

Grzesiu, gdyby cos mówili, nie omieszkałbym o tym wspomnieć. :ok
Sami byli zdziwieni podjętą decyzją.
Można domniemywać, że chodzi o przepisy prawne regulujące używanie tych butli, tak mi się wydaje.
Popularność sprzętu rośnie, a paragrafów brak :?

Napisałem wczoraj maila do dystrybutora tych sprzętów, firmy Carbon Zorro i dzisiaj w odpowiedzi otrzymałem informację, że absolutnie nie wycofują się. Obecnie czekają na dostawę butli i mają w planach nowe produkty :roll:

Banan - 2022-05-24, 13:46

greg_krk, Carbon Zorro jest przedstawicielem producenta, którego stronę masz TUTAJ
Ja rozmawiałem z ludkiem od gasbank i to gasbank wstrzymuje sprzedaż w Polsce, stąd ta informacja i o możliwości zakupu za granicą, też wspomniałem :spoko

greg_krk - 2022-05-24, 14:28

Banan napisał/a:
greg_krk, Carbon Zorro jest przedstawicielem producenta, którego stronę masz TUTAJ
Ja rozmawiałem z ludkiem od gasbank i to gasbank wstrzymuje sprzedaż w Polsce, stąd ta informacja i o możliwości zakupu za granicą, też wspomniałem :spoko

Oczywiście, też racja. Do samej "wierchuszki" nie uderzałem. Zastanawiające jest zatem czemu producent i jego przedstawiciel na Polskę mają rozbieżne zdania :?

No nic, poczekam na razie na rozwój sytuacji i zobaczę co się pojawi w Carbon Zorro.

Id_ea - 2022-05-24, 16:18

Właśnie się dowiedziałem, że te gazbanki można tankować tylko gdy są zamontowane w pojeździe z tąd te wyposażenie w przyłącze zewnetrzne. Informacja z ACK Kędzierzyn. Podobno jest problem i stacje nie chcą pozwalać na tankowanie takiej butli gdy mam ją luzem poza pojazdem , jak to jest? 🙄
ZEUS - 2022-05-24, 16:37

korzystam póki co drugi rok i jeszcze nigdzie w żadnym z odwiedzonych kilkunastu państw nie miałem z tym problemu, w RP również... tzn. butla oczywiście w kamperze a wlew od pewnego czasu przymocowany trwałe...
papamila - 2022-05-24, 16:41

Id_ea napisał/a:
jak to jest?

butla może być tankowana tylko w pozycji pionowej- poprawne działanie zaworu ograniczającego
skąd obsługa ma wiedzieć czy Kowalski nie położył sobie butli w bagażniku bo mu wygodniej
przyłącze zewnetrzne - pośrednio świadczy że użyjmy poprawnego określenia zbiornik gazowy z multizaworem w kształcie butli jest podłączony prawidłowo i stoi
napisałem "pośrednio" bo widziałem już takie kombinacje że włos się jeży na głowie

Id_ea - 2022-05-24, 18:22

papamila napisał/a:

skąd obsługa ma wiedzieć czy Kowalski nie położył sobie butli w bagażniku bo mu wygodniej

Chociażby z tad, że stoi na ziemi poza pojazdem obok dystrybutora 🤦‍♂️ myślałem że pojadę na stację i w ten sposób zatankuję zamiast jak do tej pory jechać pusta butla na wymianę

Andrzej 73 - 2022-05-24, 18:29

Cytat:
napisałem "pośrednio" bo widziałem już takie kombinacje że włos się jeży na głowie

Osobiście, jak miałbym się narażać za kilka set złociszy , to wolałbym nigdy gasbanka nie montować.
Widocznie ludziska nie cenią swojego zdrowia i życia.
A potem mówi się "mądry Polak po szkodzie"

Powtórzę dla dobra wszystkich kupujących gasbanki.
Montujcie do kamperów butle z multi zaworem - tylko takie dają gwarancję bezpieczeństwa.

chris_66 - 2022-05-24, 20:52

ZEUS napisał/a:
korzystam póki co drugi rok i jeszcze nigdzie w żadnym z odwiedzonych kilkunastu państw nie miałem z tym problemu, w RP również... tzn. butla oczywiście w kamperze a wlew od pewnego czasu przymocowany trwałe...

w takim układzie to nigdzie nie będzie problemu

ja używam też butli luzem i wiele razy tankowałem bez najmniejszego problemu

chris_66 - 2022-05-24, 20:57

Andrzej 73 napisał/a:
Montujcie do kamperów butle z multi zaworem - tylko takie dają gwarancję bezpieczeństwa.

nie rozumiem

mogę zatankować butlę luzem i używać jej klasycznie do kuchenki czy palnika do papy

mogę w kamperze podłączyć sobie gniazdo zewnętrzne, zatankować i potem podłączyć normalnie instalację kampera

nie widzę żadnego zagrożenia a tym samym sensu przepłacania za multizawór

mogę sobie też przelać propan ze stalowej butli do gasbanka albo do klasycznej kompozytowej nano czy innej 5kg

Id_ea - 2022-05-24, 21:30

Właśnie mm o takiej możliwości zatankowania luzem myślałem. Korzystam z grila czy też ogrzewacza ogrodowe go ale jak potrzebuje to dobijam do pełna wkładam do budy i mam pewność że w trakcie wyjazdu nie będę musiał szukać wymiany. Dotychczas było tak, że nie do końca wiedziałem ile tego zostało i wymieniałem aby nie mieć niespodzianek. :ok

No i co więcej miałby mi ten multizawor zaoferować niż cały zespół zaworowy w gazbanku?

Komplecik - 2022-05-24, 21:57

Id_ea napisał/a:

No i co więcej miałby mi ten multizawor zaoferować niż cały zespół zaworowy w gazbanku?

Masz rację zwykłą butlę za 100fke też można tankować, po co pytanie w ogóle ktoś zadaje :-/ bez sensu, namiot to też karawaning ja tak zaczynałem.

ZEUS - 2022-05-24, 21:58

chris_66 napisał/a:
ZEUS napisał/a:

w takim układzie to nigdzie nie będzie problemu

ja używam też butli luzem i wiele razy tankowałem bez najmniejszego problemu

tak jak napisałem powyżej... nie miałem nigdy i nigdzie problemu z tankowaniem ani wówczas gdy gasbank woziłem luzem ani po przytwierdzeniu wlewu do kampera, wolę używać tradycyjnego grilla na węgiel drzewny niż na gaz i dlatego nie mam potrzeby wyciągania butli z kampera ani do tankowania ani w innym celu dlatego wybrałem takie rozwiązanie, ewentualne inne potrzeby korzystania na zewnątrz kampera z palnika gazowego "załatwiam"🤪 na kuchence na kartusze lub w piekarniku również na kartusze, dla mnie jest to niekłopotliwe i wygodniejsze ...🤗 każdy wypracowuje sobie swoje metody😊

ZEUS - 2022-05-24, 22:06

Id_ea napisał/a:

bez multizaworu musisz do tankowania odkręcić przewód z reduktorem i podłączyć przewód tankujący a po zatankowaniu odkręcasz przewód tankujący i z powrotem przykręcasz przewód z reduktorem... w ciasnej bakiście nie jest to za wygodne że o każdorazowym sprawdzaniu szczelności połączenia nie wspomnę...

papamila - 2022-05-24, 22:26

na stacjach benzynowych stoi jasno przykazane
- paliwo alewać tylko do przeznaczonych do tego kanistrów

ale malkontenci zawsze powiedzą że można przecież zatankować do szklanego słoja, i do worka foliowego można a nawet do wiadra,.ba, niektórzy twierdza że można z palącym papierosem w ustach.

podobnie z butla gazową - to nie prom kosmiczny,
da się napełnić ale błędów nie wybacza
i po to właśnie są przepisy, zazyczaj tworzone przez specjalistów a nie polityków

chris_66 - 2022-05-24, 22:51

ZEUS napisał/a:
........korzystania na zewnątrz kampera .......... każdy wypracowuje sobie swoje metody😊

używam butli nie tylko kamperowo/turystycznie ale i po części zawodowo

Id_ea - 2022-05-25, 00:07

Komplecik napisał/a:

Masz rację zwykłą butlę za 100fke też można tankować, po co pytanie w ogóle ktoś zadaje :-/ bez sensu, namiot to też karawaning ja tak zaczynałem.

Czy ja napisałem że zabieram grila i ogrzewacz do budy? Pisałem o BUTLI! Gril i ogrzewacz to wyposażenie ogrodu i tam stoją a wspólnym elementem jest właśnie zasilanie z butli.

Papamila
Skoro do tej pory podłączałem odłączałem i nie sprawiało mi to problemu to nie widzę sensu inwestowania w multizawory. Już sam gazbank kolosalnie zwiększa mi komfort i wszechstronność zastosowania więc po co te aluzje o słoikach? Moze nie każdy jest taką lebiegą jak Ci z Twoich doświadczeń i obserwacji.

papamila - 2022-05-25, 07:14

w tej całej zabawie nie chodzi o komfort przepinanie/odkręcanie,
idzie o bezpieczeństwo, Twoje i innych
masz jakieś błędne rozumowanie,
"skoro do tej pory się udawało"- czy tak będzie zawsze?
czy autem też jeździsz pod prąd bo wygodniej?
czy w kąpieli używasz komórki podpiętej do sieci bo sie nie rozładuje?
pomyśł o konsekwencjach

zbyszekwoj - 2022-05-25, 11:09

Dziwiłem się dlaczego w moim kamperze jest takie duze okno przy łózku. wyjasniono mi ,ze dawniej robiono to dla bezpieczenstwa aby w razie pozaru ewakuować sie . Dzis w kamperach okienka takie zeby zlodziej się nie przecisnął. :chacha2
chris_66 - 2022-05-25, 22:10

papamila napisał/a:
w tej całej zabawie nie chodzi o komfort przepinanie/odkręcanie,
idzie o bezpieczeństwo, Twoje i innych
masz jakieś błędne rozumowanie,

"authorized personnel" - co to znaczy ? kto to jest?

bo do tankowania gazu do auta do niedawna był pan na stacji a w całej europie był pan kierowca

teraz się to zmieniło

a czy do wózka widłowego butlę musi zmieniać ktoś "authorized" ? u nas tak, gdzie indziej niekoniecznie

a żeby jeszcze trochę pomieszać :evil: to jak masz multizawór i napis "authorized " to nadal nie możesz samodzielnie zatankować butli :haha:

a gdzie można sie autoryzować :diabelski_usmiech i doktoryzować i imię bezpieczeństwa naszego i waszego :-P

papamila - 2022-05-25, 22:38

zacznijmy od tego że u nas przepisy są z przed kilkudziesięciu lat, są nieprecyzyjne
butle gazowe napełniają rozlewnie gazu
a na stacjach paliw wolno kierowcy (w PL od niedawna) samemu napełnić zbiornik gazu zamontowany w pojeżdzie
tyle że butla z zaworem pojedynczym to dalej butla (pomimo że ma zamontowany zawór ograniczający napełnianie do 80% pojemności wodnej, w zamyśle ma usprawnić pracę personelowi napełniającermu, np. mogą to robić bez wagi)

"Butla" z multizaworem, prawidłowo zamontowana to już zbiornik.

chris_66 - 2022-05-25, 23:39

papamila napisał/a:
"Butla" z multizaworem, prawidłowo zamontowana to już zbiornik.

na jakiej podstawie tak twierdzisz ??

i dlaczego butla ze mono nie będzie zbiornikiem ?
a może będzie ?

Pieredyszka - 2022-05-26, 06:19

To jest ciekawe... UE od lat próbuje i w zasadzie udaje się jej to, próbuje narzucić przeróżne nowe przepisy, często przeorujące diametralnie różnych państw życie na druga stronę. Lecz problemów z LPG, butlami, tankowaniem nie może, problem jakiś nierozwiązywalny od zawsze. Podobnie jak i różne przepisy około samochodowe, a wydawało by się że najprostszy do rozwiązania.
Andrzej 73 - 2022-05-26, 06:36

Krzysiu , zbiornik do wielokrotnego napełniania musi mieć zawór bezpieczeństwa .
Dotyczy to każdej butli czy to gazowej czy ciśnieniowej.
Czy ktoś z Was widział skutki rozerwanej butli?
Dopóki nie zostałem przeszkolony w tym zakresie nie miałem o takich skutkach najmniejszego pojęcia. Nie życzę nikomu aby tego doświadczył.
Ja w tym temacie już swoje napisałem , kończę bo mam wrażenie że niektórych nie przekonam.
:spoko

Yans - 2022-05-26, 08:34

Andrzej 73 napisał/a:
Ja w tym temacie już swoje napisałem , kończę bo mam wrażenie że niektórych nie przekonam.

Są tacy ,co nie uczą się na doświadczeniach i błędach innych tylko na swoich... :haha: :haha: :haha:

zbyszekwoj - 2022-05-26, 11:21

Andrzej 73 napisał/a:

Twój imiennik z Krakowa pokazywał, wyrwało mu drzwiczki, momo wielkiego doświadczenia w kamperowaniu. Dobrze ze wybuch byl w stronę na zewnątrz a nie do srodka kampera . :chacha2
Przyczyną prawdopodobnie było zatankowanie pod korek zwykłej stalowej butli.
Sam byłem świadkiem jak w Hiszpanii kolega z CT tankował butle do odbicia 27l gazu.Moje uwagi po prostu zignorował. :stop:

chris_66 - 2022-05-26, 20:22

Andrzej 73 napisał/a:
Krzysiu , zbiornik do wielokrotnego napełniania musi mieć zawór bezpieczeństwa .
Dotyczy to każdej butli czy to gazowej czy ciśnieniowej.
................... nie przekonam.

każde urządzenie ciśnieniowe musi mieć zawór , nawet głupi kompresor który daje 8bar i ma pojemnośc 6litrów

absolutnie nie neguję potrzeby zabezpieczenia - 80 % pojemności , bezpieczniki itd

rozchodzi się o Twoje stwierdzenie

Cytat:

przecież każdy gasbank ma zabezpieczenie 80% , multizawór to tylko wygoda

a potem "napis na kołnierzu twojego gasbanka" od @papamila o jakimś autoryzowanym personelu

dla kogoś kto myśli i wie co robi nalanie gazu do zwykłej butli kompozytowej typu domlight czy zielone BP to żaden problem, sam przelewam propan, czasem nabijam prosto na stacji i nie widzę broblemu w takim działaniu

tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić i jest to 200% bezpieczne dla wszystkich

i ostatnia sprawa , widziałem kilka rozerwanych zbiorników ciśnieniowych , butle z gazem po pożarze też, próbę wysadzenia butli z gazem w ognisku również, pokazy strażaków z wybuchów gazu w czymś ala piekarnik również - całkiem fajne doświadczenia dające do pomyślenia co i jak robić z gazem żeby było OK

Robert-4 - 2022-05-26, 22:25

chris_66 napisał/a:
[

dla kogoś kto myśli i wie co robi nalanie gazu do zwykłej butli kompozytowej typu domlight czy zielone BP to żaden problem, sam przelewam propan, czasem nabijam prosto na stacji i nie widzę broblemu w takim działaniu

A jak nalać do butli BP? Pytam, bo jadę daleko, a chwilowo nie mam LPG

chris_66 - 2022-05-27, 00:21

Robert-4 napisał/a:
chris_66 napisał/a:
[

A jak nalać do butli BP? Pytam, bo jadę daleko, a chwilowo nie mam LPG

mniej więcej tak, trzeba tylko usunąc z camperfita zaworek

Robert-4 - 2022-05-27, 08:38

To przelewanie z pustego w próżne :)
Myślałem, że masz pomysł naładowania tej butli gazem LPG. Jadę z butlami BP i boję się że mi w Norwegii zabraknie.

pozdrawiam
R

zbyszekwoj - 2022-05-27, 10:48

Robert-4 napisał/a:
. Jadę z butlami BP

Te butle już sa zabronione w niektórych zachodnich panstwach. W Hiszpanii Holendrzy wyprzedawali po kilka euro.

Id_ea - 2022-05-27, 18:18

zbyszekwoj napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
. Jadę z butlami BP

Te butle już sa zabronione w niektórych zachodnich panstwach. W Hiszpanii Holendrzy wyprzedawali po kilka euro.

Mówisz o tych z tworzywa? 😬 To pewnie dlatego na wszystkich serwisach wisi "niedostępne"

chris_66 - 2022-05-27, 22:34

Robert-4 napisał/a:
To przelewanie z pustego w próżne :)
Myślałem, że masz pomysł naładowania tej butli gazem LPG. Jadę z butlami BP i boję się że mi w Norwegii zabraknie.

pozdrawiam
R

pożyczasz butlę z gazem, przelewasz do swojej i za pół godziny oddajesz :bajer

adaml61 - 2022-05-28, 08:20

chris_66 napisał/a:
pożyczasz butlę z gazem, przelewasz do swojej i za pół godziny oddajesz
Nie tak do końca , jak butla do której chcesz przelać niema odpowietrznika (takie mają tylko niektóre turystyczne )za dużo nie przelejesz .
kaimar - 2022-05-28, 11:31

Sprzedawcy tego wynalazku przekonają że jest bezpieczny bo ma certyfikat TUV-u.
Proponuję jedna zapoznać się z treścią tego certyfikatu dostępnego na stronie wspomnianego tu wcześniej dostawcy i zwrócić uwagę na jaki produkt wystawiony jest ten certyfikat.
link .
Dla osób nieznających angielskiego krótki słowniczek:
UN composite cylider without valve - UN kompozytowa butla bez zaworu

chris_66 - 2022-05-28, 23:04

adaml61 napisał/a:
chris_66 napisał/a:
pożyczasz butlę z gazem, przelewasz do swojej i za pół godziny oddajesz
Nie tak do końca , jak butla do której chcesz przelać niema odpowietrznika (takie mają tylko niektóre turystyczne )za dużo nie przelejesz .

przelewasz całe 5,8,10 kg czy ile wchodzi nominalnie do butli
trwa troche wolniej ale działa normalnie
sprawdzane kilkadziesiąt razy osobiście w róznych krajach europy

Voku - 2022-05-28, 23:40

Id_ea napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
. Jadę z butlami BP

Mówisz o tych z tworzywa? 😬 To pewnie dlatego na wszystkich serwisach wisi "niedostępne"

Ja te butle wymieniam do tej pory ostatnio 110zł za propan. Teraz te butle ma Grenngas

emkacar - 2022-05-29, 06:02

chris_66 napisał/a:

Można poprosić o instrukcję jak ów zaworek usunąć? :-)

chris_66 - 2022-05-30, 16:58

emkacar napisał/a:
chris_66 napisał/a:

przy kamperficie masz z jednej strony czarne pokrętło wł/wył (po lewej), po przeciwnej mosiężne podłączenie do butli (po prawej) - wykręcasz to podłączenie , wypadnie mały element metalowy i sprężynka, te dwie rzeczy wyrzucasz i skręcasz do kupy, oczywiście wskazane jest skręcenie na jakąś pastę uszczelniającą do gwintów i sprawdzenie szczelności

oczywiście robisz to na własną odpowiedzialność bo to nielegalne, niezgodne z przepisami, zabronione, itd

emkacar - 2022-05-31, 06:50

chris_66 napisał/a:
emkacar napisał/a:
chris_66 napisał/a:

przy kamperficie masz z jednej strony czarne pokrętło wł/wył (po lewej), po przeciwnej mosiężne podłączenie do butli (po prawej) - wykręcasz to podłączenie , wypadnie mały element metalowy i sprężynka, te dwie rzeczy wyrzucasz i skręcasz do kupy, oczywiście wskazane jest skręcenie na jakąś pastę uszczelniającą do gwintów i sprawdzenie szczelności

oczywiście robisz to na własną odpowiedzialność bo to nielegalne, niezgodne z przepisami, zabronione, itd

Serdeczne dzięki. Piweczko poszło.
Oczywiście, że nielegalne i niezgodne z przepisami. Pełna świadomość. Ja tylko tak pytałam, by wiedzieć teoretycznie ;-)

biswafor - 2022-11-25, 12:03

Właśnie się dowiedziałem, że te gazbanki można tankować tylko wtedy, gdy są zamontowane w pojeździe, stąd wyposażenie z zewnętrznym przyłączem.
zbyszekwoj - 2022-11-25, 16:23

biswafor napisał/a:
Właśnie się dowiedziałem, że te gazbanki można tankować tylko wtedy, gdy są zamontowane w pojeździe, stąd wyposażenie z zewnętrznym przyłączem.

mogę cie zapewnić ,ze można zatoankować i poza pojazdem, wszystko zalezy czy bedziesz chciał wyręczyc się obsługą stacji. :aniolek

chris_66 - 2022-11-27, 19:51

biswafor napisał/a:

które , bo są :diabelski_usmiech dwa typy :diabelski_usmiech