Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zasilanie zabudowy

zenek513 - 2022-05-27, 15:14
Temat postu: Zasilanie zabudowy
Witam
Pytanie do znawców,czy były kampery z jednym akumulatorem czyli silnik i zabudowa na jednym akimulatorze.Zabudowa to dethelffs globetrotter z1990r.Nijak nie możemy znaleźć drugiej baterii.

Socale - 2022-05-27, 17:28

Zenuś, przyjedź do mnie na Dychów to poszperamy.
Aku powinien być, ale być może poprzedni właściciel zmodernizował instalację pod jeden akumulator lecz to byłoby nieporządanym pomysłem :chory
W modelach z tamtych lat często akumulator siedział pod fotelem kierowcy lub pasażera ale nie było to regułą.
Zajrzyj też pod kanapy i tam szukaj pokryw do schowków.
Miałem takie rozwiązanie z kamperze rajdówce.

zenek513 - 2022-05-27, 17:50

Bardzo chętnie tylko że kolega z kamperem mieszka nad morzem,i trochę będzie ciężko.A teraz pod siedzeniami pusto nic zupełnie nic,zbiornik na wodę zrobiony pod nogami kierowcy i pasażera ,między siedzeniami oraz pod siedzeniem pasażera.Pod siedzeniem kierowcy terma 10 litrowa ,a wszystko wygląda na fabryczne.W szafie gdzie jest ogrzewanie, zanim pusto i nie widać żeby coś tam było i znikło.Wygląda jakby rzeczywiście był tylko jedna bateria.
ZEUS - 2022-05-27, 18:07

żeby to sprawdzić wystarczy odłączyć tenże aku i zobaczyć czy jest zasilanie zabudowy, najprostszy sposób🤗
Socale - 2022-05-27, 18:24

zenek513 napisał/a:
Bardzo chętnie tylko że kolega z kamperem mieszka nad morzem
...

Niech kolega też zrobi zdjęcie pulpitu, może będzie na nim widać czy jest kontrola napięcia jednego czy dwóch akumulatorów.

Kazik II - 2022-05-28, 09:49

ZEUS napisał/a:
żeby to sprawdzić wystarczy odłączyć tenże aku i zobaczyć czy jest zasilanie zabudowy, najprostszy sposób🤗

No właśnie i to jest najprostszy i logiczny sposób! A mnie się wydaje niemożliwe, aby firma Dethleffs robiła kampery bez akumulatora pokładowego. Jak zresztą i jakikolwiek inny producent kamperów.

BikerB - 2022-05-28, 10:25

Chyba ma battery box pod podloga w przedniej czesci , zacznijnszu!AC zagladajac pod podwozie,
Mozna sie dostac od gory tylko to jakis bull sprytnie zamaskowane
(O Ile dobrze pamietam)
napisz mails do dethleffs podaj model number zabudowy I popros o manual

Kazik II - 2022-05-28, 19:08

BikerB napisał/a:
Chyba ma battery box pod podloga w przedniej czesci , zacznijnszu!AC zagladajac pod podwozie,
Mozna sie dostac od gory tylko to jakis bull sprytnie zamaskowane
(O Ile dobrze pamietam)
napisz mails do dethleffs podaj model number zabudowy I popros o manual

To jakiś nowy dialekt polsko-londyński? :shock:

Rafał54 - 2022-05-28, 20:48

W komorze silnikowej na samym dole powinno być miejsce na akumulator zabudowy.