Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ducato L3H3 Bimbos Van

Gżegżółka - 2022-06-07, 21:13
Temat postu: Ducato L3H3 Bimbos Van
Intrygują mnie blaszaki z łóżkami opuszczanymi nad salonem.
Większość z nich jest niewygodna - materac a'la karimata a i tak śpisz jak w trumnie.

Jedynym fabryczym rozwiązaniem które pozwala opuścić łóżko poniżej szoferki jakie znalazłem jest łóżko Top Ceiling firmy Lippert. I udało mi się znaleźć jednego kampera który je zastosował.

https://www.bimbosvan.com/ducato-h3-l3-2-plazas/

Tutaj nad salonem mamy łóżko z grubym materacem i rozsądnie wyglądającą ilość miejsca nad głową. I to w aucie H3 a nie z podwyższanym dachem na 3m lub więcej.

Ale wady też są. :(

Żeby złożyć łóżko trzeba obrócić przednie fotele bokiem do jazdy. Potem stać wciskając przycisk, czekając aż się opuści. (Na jednym zdjęciu widać siedzenia w salonie złożone - wydaje mi się że to tylko dodatkowe łóżko a nie wymóg do rozłożenia górnego). Potem dostawić drabinkę. Trochę więcej zachodu niż bym chciał....

Przy opuszczonym łóżku salon jest naprawdę niski. Raczej bezużyteczny. Czy da się zrobić dobry kompromis?

Wygląda okropnie. Przewody zwisające w salonie. Pasy podtrzymujące przód zwisające w salonie. Prowadnica zwisająca w salonie. Buła na suficie (osłona silnika). Fe. Może coś z tego można ukryć lub zrobić ładniej. Może nie. Nie wiem.

Gżegżółka - 2022-07-13, 12:25

Taka notka dla siebie i potencjalnie innych którzy są zainteresowani tym łóżkiem....
Karmann Mobil Dexter 550 też je ma. Też nie jest tam piękne bo sufit w salonie jest bardzo nierówny (oszczędzali mm), niemniej nie widać przewodów a tory są dużo ładniej wkomponowane. To że auto w Karmannie tak się nie zwęża u góry bardzo im to ułatwiło.