Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Ilość czynnika w klimie silnikowej

jb - 2022-06-12, 18:44
Temat postu: Ilość czynnika w klimie silnikowej
Patrzę i patrzę na te tabele ale nic nie kumam. Ostatnio dolano mi go aż 390 twierdząc że w tym samochodzie powinno być 860. To prawda?
Auto Ducato 2016, pojemnośc 2,3 , 130 km.

Socale - 2022-06-12, 19:44
Temat postu: Re: Ilość czynnika w klimie silnikowej
jb napisał/a:
... dolano mi go aż 390 twierdząc że w tym samochodzie powinno być 860. To prawda?
...

Jak zobaczyłem tytuł tematu, od razu skojarzyłem że powinno być co najmniej 800-900 bo to taka średnia norma.
Jak przeczytałem treść, to nabrałem pewności.
Owe "dolano" to nie jest tak jak z płynem do chłodnic. Proces uzupełniania, to wypompowanie czynnika z układu, test szczelności, wykrywanie usterek i ponowne napełnienie do stanu zalecanego = zwiększone o 390gram wobec spuszczonego.
Raczej wszystko się zgadza. Gdy ja roboczowozem pojechałem na serwis klimy bo udawała że działa, spec powiedział że miałem zaledwie 100gram czynnika. Po uzupełnieniu do dzisiaj mróz na kratkach.

Yans - 2022-06-12, 21:24

Socale napisał/a:
Gdy ja roboczowozem pojechałem na serwis klimy bo udawała że działa, spec powiedział że miałem zaledwie 100gram czynnika. Po uzupełnieniu do dzisiaj mróz na kratkach.

Dokładnie ,ja miałem prawie 300, a powinno być 580. Nie serwisowałem 4 lata... :gwm Po wymianie i doładowaniu całkiem inna praca. :diabelski_usmiech