Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Jugosławia* - Słowenia winiety

Darek Szczecin - 2022-06-14, 22:08
Temat postu: Słowenia winiety
Takie szybkie pytanie bo zdurniałem lekko, chcąc w necie nabyć winietę 7 dni kampingowy specjalny Jumper . 2A czy 2B?
Socale - 2022-06-15, 18:45

Płać winietę za 15 euro, ta jest prawidłowa jeśli jedziesz kamperem a nie jest to pojazd ciężarowy.
Ja będę kupował miesięczną, grosik taniej wychodzi a zmieszczę się od 1 Niedzieli wyjazd do 4 Niedzieli powrót.
Kiedy lecisz i jaki kierunek?

Darek Szczecin - 2022-06-15, 19:29

Super :spoko
Dzięki bo jakiś lekki burdel informacyjny w necie,
Plan mamy wyjazd 24 lub 25. 06
i tak blisko bo krótko 7-9 dni czyli Istria , warunek camping ma być blisko uroczego miasteczka :spoko .
Więc knuję gdzie tu z rodziną wylądować,
Będzie to nasz drugi w życiu popyt w Chorwacji :-/
Wstyd normalnie

Socale - 2022-06-15, 20:59

Zimniutkie, dzięki.
Ja kupuję na rdzennych stronach zarządców dróg, pośrednicy... no też mają prawo zarabiać.
A - koszt około 45zł
Slo - koszt około 70zł.
Na Istrii byliśmy we Vrsar na kampie Orsera aż 3 tygodnie, miasteczko cudne, kamp nie za duży już nie pamiętam ale baseny chyba były. Plaza baton i kamyczek , zależy gdzie stoisz. Spacerem do miasteczka 15 minut z lodami w ręku, zacienioną alejką.
Byliśmy też na wschodniej Istrii, Mościenicka Draga kamp Gianna (mikro tani prywatny) i na rekonesansie na kamp Draga. Gianna polecam bo byłem kilka dni, parę kroków do morza ale woda przeurocza, jest wieczorem z nadbrzeżnej promenady fajny widok na Rijekę.
Więcej grzechów nie pamiętam :aniolek
.
My ruszamy zawsze w Niedziele i wracamy w Niedziele, bo ciężarówek w D nie ma na autostradach. Pewno będziesz jechał przez Niemcy, A, SLO.
Jeśli po drodze chcesz przenocować to:
Niemcy tuż przed A
https://www.google.pl/map...m/data=!3m1!1e3 Fajny Steelplatz nad pięknym jeziorem za free, prysznic itp za grosiki
W Austrii https://www.google.pl/map...m/data=!3m1!1e3 32eu / 2 osoby. Właściciel fajne kolacje przygotowuje w cenach do zaakceptowania. Fajny wilgotny klimat.
To nasze 2 miejscówki noclegowe w zależności gdzie jedziemy.

Darek Szczecin - 2022-06-15, 21:41

Czytałem, twoje opisy z Istrii :szeroki_usmiech
Pod uwagę jeszcze biorę Bi-Vilage Fazana, polecana przez Joko.
Chorwacja dla nas kierunek mało znany i trasę rozpatrywałem taką, S3 w dół ile się da, Lubawka, Czechy, Austria, Słowenia. Paliwo drogie rekordów szybkości i spalania nie będę bił więc tak wymyśliłem, Może przez Niemcy prościej w sumie. Za miejscówki noclegowe dzięki :spoko .
Normalnie czuję się jak nowicjusz, bo my tylko kamperem Italię ćwiczyliśmy na okrągło :spoko

Socale - 2022-06-15, 22:22

Darek Szczecin napisał/a:
...
trasę rozpatrywałem taką, S3 w dół ile się da, Lubawka, Czechy, Austria, Słowenia.
...

Odradzam, a bynajmniej namawiam do analizy. Miesiąc temu jechałem S3 na dół ile się da, w pewnym momencie S3 się kończy, chwila dwóch rond i kilku kilometrów normalnej lecz spowolnionej drogi a potem dojazd do Lubawki jak dla wozów drabiniastych, od Lubawki horror do najbliższej autostrady w kierunku Bratysławy. Nie wiem jak drogi od Lubawki w kierunku Pragi ale na bank podobne.
W drodze powrotnej pojechałem Bratysława> Brno> Praga> Dresden = Miodzio
Masz mało czasu, nie zaoszczędzisz go po zjechaniu z S3 w PL i dalej w Czechach.
Podejmij Berliner Ring i dalej na dół na Leipzig lub Dresden, a dalej jak Ci pasuje to podejmij A93. Jest o wiele spokojniejsza a w Niedzielę to miodzio, tempomat i nyny :)

Darek Szczecin - 2022-06-15, 22:38

Zgadzam się z kolegą :szeroki_usmiech
Jakoś tak na niemieckich autostradach człowiek odpoczywa.
nocleg na Stellplatz wskazanym przy jeziorze i na spokojnie dalej. Na przelot non stop już się nie piszę jakoś umęczony ostatnio jestem i rekordy kamprem 1450 km mam za sobą i już nie chcę
Jeszcze raz dzięki za dobre rady :spoko

Socale - 2022-06-16, 09:36

Miło mi. Bawcie się i odpoczywajcie bez ograniczeń radochy.
mischka - 2022-06-16, 09:46

Socale napisał/a:
a dalej jak Ci pasuje to podejmij A93. Jest o wiele spokojniejsza a w Niedzielę to miodzio, tempomat i nyny :)
A93 robi się pełna w okolicach Regensburga a poza tym to pełen relax,
Będzie to nasz drugi w życiu popyt w Chorwacji :-/
Wstyd normalnie

Na mnie Chorwacja nie zrobiła dobrego pierwszego wrażenia i puki co nie mam potrzeby jeżdżenia tam, myślę że to żaden wstyd.
Winiety, tunele itp. wykupuję sobie online bezpośrednio u zarządców dróg. To moim zdaniem najłatwiejsze i najwygodniejsze rozwiązanie :spoko

Socale - 2022-06-16, 16:07

mischka napisał/a:
...
tunele itp. wykupuję sobie online bezpośrednio u zarządców dróg.
...

Wskaż proszę jak to zrobić, będę miał po drodze kilka tuneli i chciałbym pokonać je bez zatrzymywania się.

LukF - 2022-06-16, 17:34

Chorwacja dla nas kierunek mało znany i trasę rozpatrywałem taką, S3 w dół ile się da, Lubawka, Czechy, Austria, Słowenia. Paliwo drogie rekordów szybkości i spalania nie będę bił więc tak wymyśliłem, Może przez Niemcy prościej w sumie. Za miejscówki noclegowe dzięki :spoko .
Normalnie czuję się jak nowicjusz, bo my tylko kamperem Italię ćwiczyliśmy na okrągło :spoko

Jeśli Istria i piękne miasteczko to oczywiście Rovinj. To moje ulubione miejsce w CRO. Wokoło Rovinja są 4 kempingi plus następne dla naturystów. Jest gdzie pojeździć na rowerze. Dla mnie super miejsce na Istrii, polecam.

Darek Szczecin - 2022-06-16, 20:47

LukF napisał/a:

Jeśli Istria i piękne miasteczko to oczywiście Rovinj. To moje ulubione miejsce w CRO. Wokoło Rovinja są 4 kempingi plus następne dla naturystów. Jest gdzie pojeździć na rowerze. Dla mnie super miejsce na Istrii, polecam.

:ok
Twoje wycieczki , oczywiście też czytałem,
Pierwszy raz Na Istrii byliśmy 5 lat temu na campie Stoja Pula i stateczkiem odwiedziliśmy Rovinij, cudo , pobyt króciutki 3 dni, Camping który opisywałeś Porton Biondi też fajny, tylko tak jak patrzyłem sobie na google to taka plaża betonowa lekko i odzielona od campu jezdnią. Problem taki że jedziemy z małolatą i zasięg zwiedzania będziemy mieli tyle ile hulajnogi elektryczne wyciągną. Ciegle knuję jak rodzinkę uszczęśliwić :spoko

mischka - 2022-06-16, 21:00

Socale napisał/a:
mischka napisał/a:
...
tunele itp. wykupuję sobie online bezpośrednio u zarządców dróg.
...

Wskaż proszę jak to zrobić, będę miał po drodze kilka tuneli i chciałbym pokonać je bez zatrzymywania się.

Austria odcinki płatne:
https://www.asfinag.at/maut-vignette/streckenmaut/

i winieta:
https://www.asfinag.at/maut-vignette/vignette/

jak coś to pomogę w formalnościach :spoko

Socale - 2022-06-16, 22:15

Dziękuję. Po nitce do kłębka i... kupione :)
Tunele w Austrii tam i z powrotem przez A9 = 32euro.
Winietę kupiłem tylko na powrót, bo ważność osiągana jest po 18 dniach od zakupu a my ruszamy za 2 dni, więc przed Austrią kupię ostatnią wredną naklejkę :bigok
Nie wiem czy zakup winiety on line pozwala na przybliżenie terminu ważności=nie umiem.
Ale tunele opanowane a za przejazd zielonym pasem tobie:

Darek Szczecin - 2022-06-17, 00:15

A może Biograd na Moru :szeroki_usmiech
1403 km z podwórka, Vrsar 1317 z podwórka, różnica mała , a może bardziej chorwacko :spoko

LukF - 2022-06-17, 06:15

Socale napisał/a:

Winietę kupiłem tylko na powrót, bo ważność osiągana jest po 18 dniach od zakupu
Nie wiem czy zakup winiety on line pozwala na przybliżenie terminu ważności=nie umiem.

Wojtek, winety w Austrii można kupić z terminem ważność od zaraz (zamiast za 18 dni) zaznaczając w ich formularzu, że kupujący jest firmą czyli prowadzi działalność gospodarczą. Nie podaje się żadnych informacji firmy ani NIPu. Tylko zaznaczając, że NIE jest się konsumentem. To sprawia, że nie ma się 18 dni na odstąpienie od zakupu i wineta jest ważna od zaraz.
Pozdrawiam :spoko

mischka - 2022-06-17, 08:03

LukF napisał/a:
Socale napisał/a:

Winietę kupiłem tylko na powrót, bo ważność osiągana jest po 18 dniach od zakupu

Wojtek, winety w Austrii można kupić z terminem ważność od zaraz (zamiast za 18 dni) zaznaczając w ich formularzu, że kupujący jest firmą czyli prowadzi działalność gospodarczą. Nie podaje się żadnych informacji firmy ani NIPu. Tylko zaznaczając, że NIE jest się konsumentem. To sprawia, że nie ma się 18 dni na odstąpienie od zakupu i wineta jest ważna od zaraz.
Pozdrawiam :spoko

Prawda to, osoba prywatna ma ustawowy czas odstąpienia od umowy a przedsiębiorca nie ma prawa zwrotu i dlatego winieta jest ważna od kiedy chcesz (można podać konkretną datę).

OMEGA - 2022-06-17, 20:09

SŁOWENIA -może ktoś ma wiadomości a może przerabiał ,kamper pow 3,5 przejazd w jedną stronę od granicy Chorwackiej do Austrii .Gdzie sie ichni Viatol załatwia ,jaki trzeba mieć dokumenty i jak jest ze zwrotem . Bardzo proszę o podpowiedz tych co to przerabiali.
Socale - 2022-06-17, 20:50

LukF napisał/a:
...
winety w Austrii można kupić z terminem ważność od zaraz (zamiast za 18 dni) zaznaczając w ich formularzu, że kupujący jest firmą
...

.
mischka napisał/a:
...
osoba prywatna ma ustawowy czas odstąpienia od umowy a przedsiębiorca nie ma prawa zwrotu i dlatego winieta jest ważna od kiedy chcesz
...

Jestem miszczem!!!
Nie ma możliwości przełączenia z Indywidualny na Przedsiębiorca bo pliki qki otwierają okno w trybie zalogowanego klienta. Jak się wylogowałem, udało się przełączyć na Przedsiębiorca i teraz tylko w trybie przedsiębiorcy mi się otwiera z datą od jutra. W gruncie rzeczy o to chodzi bym miał zakres od już w nieskończoność a nie jakieś posrane prawo utrudniające życia konsumenta.
No ale kupiłem już wsio na tam i z powrotem, nie wiedziałem że tunele też można z góry kupić, Mischka podpowiedział i mam.
Czy w telefonie fotozdjęcie potwierdzenia zakupu winiet jest honorowane przy ew. błędzie w systemie?
Klepnąłbym POMÓGŁ ale to nie Wasz temat więc wypijcie chociaż za mój urlop :mrgreen:

Socale - 2022-06-17, 21:27

Sorry że w temacie winiet, ale gospodarz tematu pyta więc...

A może Biograd na Moru
...

Byłem, poznałem od podszewki. Moloch kemping i hałas dookoła, ale po przeciwnej stronie z widokiem na marinę jest mikrokemping Cvita. Mara z mężem to prowadzą i robią to finezyjnie, miejscówka fajna wieczorne widoki z plaży nie złe. My pływaliśmy na pobliską wysepkę i tam był już raj. Wszystko co poniżej obejrzysz to w ramach pobytu w Cvita
Zerknij tu:
https://www.camperteam.pl...p=847815#847815
Potem tu:
https://www.google.pl/map...!7i13312!8i6656
Z kempingu prosto na plażę 12 kroków, nie wiem czy jest tam już asfalt ale ruchu nie ma bo uliczka ślepa.
Wieczory:

LukF - 2022-06-17, 21:57

Socale,
Wojtek, dzięki za piwo :bigok po dzisiejszych rowerach należy mi się :mrgreen:

sterciu - 2022-06-27, 09:39

A może Biograd na Moru :szeroki_usmiech
:spoko

My wczoraj wróciliśmy z Pakostane , czyli koło Biogradu. Byliśmy bez rowerów i do Biogradu wybrałem się pieszo , jako ze jestem z tych mało chodzących to pomimo iż bylo to tydzien temu, nadal bolą mnie nogi po tej wycieczce :wyszczerzony: . 7km rowerem pomiędzy miejscowościami , wzdłóż morza wyszlo mi 12km w jedną stronę. W Pakostane masz kilka mniejszych kempingów lub dwa molochy.

My bylismy juz drugi raz w Mali Nordsee Camp , fajne parcele z pełną infrastrukturą , niestety brak cienia , do morza okolo 70 metrów (niestety bez bezpośredniego dostępu do morza) , basen na terenie ośrodka praktycznie na wyłącznośc :wyszczerzony: . Z Wrocławia mieliśmy 1080km.

majsterus - 2022-07-05, 21:31

Mali Nordsee Camp
totalna porażka....już po zdjęciach to widać...ale gdzieś tam widać morze.... :wyszczerzony:

Darek Szczecin - 2022-07-09, 00:20

My już po szybkim urlopie 8 dni, minus dojazd i powrót na pełnym gwizdku, 5,5 dnia udało się spędzić w Bi Village. Pobyt skrócony ponieważ ulewa w Szczecinie utopiła nam piwnicę magazynową w jednym lokalu i trzeba było rzucić się prędko do porządkowania i suszenia.
Bi Village jest ok, ale jakąś pokręconą logikę mają przy wyborze parcel, chcieliśmy super mega peremium blisko plaży, to nie niestety pani zrobiła kółko długopisem na pracelach standard i wskazała tylko tu bo pozostałe zarezerwowane, choć przez cały nasz pobyt ponad 50 % parcel premium Mare było wolnych :shock: .
Plaża ok ale wąska i co by zdobyć strategiczną pozycję to wskazana pobudka około 6 rano i rozłożenie bazy.
Parcele standard nawet fajne bo dużo cienia, ale odległość od wody zniechęciła mnie do nadmuchania SUP ów bo bym bez dwóch browarów po drodzę nie dociągnął w tym upale, a w budkach przy plaży kartą zapłacić się nie da, euro nie chcą bo już nie mogą, a kuny tylko w kantorach po jakimś durnym przeliczniku. :ok
W sumie fajnie ale krótko, w zeszłym roku też musiałem wracać po 5 dniach bo awaria w firmie podobna, idzie przywyknąć :szeroki_usmiech .
Ale za rok to może w końcu się uda całe 7 dni spędzić w spokoju :mrgreen:

Andrzej 73 - 2022-07-09, 09:16

My przejazd przez Słowenię mieliśmy spokojny , droga wydaje się być dłuższa od przejazdu przez Austrię. Paliwo w Słowenii 1,85 E co jest porównywalną ceną do Włoch , 1,885 E , a teraz nawet trochę spadło. Pewnie wracałbym przez Austrię , ale kupiłem winety na miesiąc (w Słoweni 30E).
:spoko