Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina - 1 raz do Czarnogóry

Paweł_Łódź - 2022-06-22, 21:24
Temat postu: 1 raz do Czarnogóry
Cześć Wszystkim,
ok 10 lipca chcemy jechać do Czarnogóry przez Węgry (Berekfrurdo). Mamy ok 3 tygodni.
Czy może ktoś podpowiedzieć gdzie spędzić noc przed wjazdem do Serbii, którą chcemy pacnąć na raz bez noclegu, ew. jakiś kemping w Czarnogórze blisko granicy z Serbią, gdzie odsapniemy po przelocie przez Serbię. Co polecicie w samej Czarnogórze i które kempingi bądź miejsca na nocleg. Może jakieś fajne knajpki, plaże ect, ect.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.

Paweł

Komplecik - 2022-06-23, 06:15

Byliśmy kilka lat temu w Czarnogórze na cemp Utjeha w miejscowości Utjeha, kameralny kemping super właściciele
Kazik II - 2022-06-23, 11:14

Paweł_Łódź napisał/a:
ok 10 lipca chcemy jechać do Czarnogóry przez Węgry (Berekfrurdo). Mamy ok 3 tygodni.

Czarnogóra jest w porzo. Wybrzeże wcale nie mniej atrakcyjne niż w Chorwacji (a miejscami nawet piękniejsze). No i nie tak oblężona jak Chorwacja a przez to tubylcy mniej zblazowani. Byłem tam dość dawno, wtedy jeszcze poziom kempingowy był taki trochę...chmm...zacofany. Ale to się mogło zmienić.

LukF - 2022-06-23, 12:25

Paweł_Łódź,
Również byłem w Czarnogórze dawno temu bo w 2007r. Ciekaw jestem jak obecnie wygląda tam sytuacja kempingowa? Szczególnie w szczycie sezonu.
Może ktoś był na świeżo i pomoże autorowi wątku?

Bim - 2022-06-23, 16:26

Z kempingów nie korzystałem ,ale z tej strony poglądowa można się zorientować po opiniach

https://www.camping.info/pl/kraj/czarnog%C3%B3ra

orkaaa - 2022-06-23, 16:32

Byłem w Czarnogórze kilka razy z namiotem. Zawsze nocowałem w miejscowości Bulgarica kemping Maslina. Duży i płaski kemping. Wówczas dla kamperów była pierwsza parcela zaraz przy wjeździe albo na końcu bliżej morza. Są także kempingi w zatoce Kotorskiej ale bardzo małe. Ja wybierałem Bulgaricę ponieważ leżąc po środku Czarnogóry jest super miejscem wypadowym czy do Budwy, czy Kotoru czy Starii Bar itd . 9 lat temu kempingów nie było wiele i nie było w czym wybierać. Ale dla kogoś kto nie był polecam.
Rafał76 - 2022-06-23, 18:43

Może lepiej pojechać do Cserkeszolo,niż do Berekfurdo.Zawsze bliżej granicy.Osobiście wolę przejechać przez przejście Baćki Breg,praktycznie bez kolejki.Zanocować można na stacji paliw przed granicą.
Kazik II - 2022-06-23, 19:28

Budva jest przepiękna - prawdę mówiąc bardziej mi się podobało niż w Dubrowniku. Poza tym w miejscowości Svaty Stefan jest kemping położony nad skarpą. Piękny widok na wybrzeże i słynną wyspę z luksusowym hotelem, w którym bywają gwiazdy filmowe. Jak kto natęży wzrok to może zobaczy cycki Angeliny Jolie :bajer
LukF - 2022-06-23, 21:25

Kazik II napisał/a:
Jak kto natęży wzrok to może zobaczy cycki Angeliny Jolie :bajer

Kaziu, Ty już musisz z lunetą jeździć :haha:

joko - 2022-06-23, 23:18

Kazik II napisał/a:
Jak kto natęży wzrok to może zobaczy cycki Angeliny Jolie :bajer

Przecież jest po obustronnej profilaktycznej mastektomii ;)

Kazik II - 2022-06-23, 23:42

joko napisał/a:
Przecież jest po obustronnej profilaktycznej mastektomii

Eee..tam, takie gwiazdy robię sobie cycki za milion dolców, z którymi nawet Magda Gessler wyglądałaby ponętnie :bajer

piter1600 - 2022-06-24, 20:16

Do Czarnogóry jeżdżę przez Węgry i Serbie .Po drodze oczywiście są jeszcze Czechy i Słowacja. Pierwszy nocleg na trasie robię w Serbii.miejscowość Palić zaraz za granicą. Cisza spokój .W okolicy stadionu i jeziora.Następny nocleg już w Czarnogórze .Miejscowość Żabljak przy wejściu nad Czerno Jeziero.A później już gdzie tylko fantazja poniesie.Ostatnio byłem w listopadzie zeszłego roku.Polecam drogę przez Durmitor. P14
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-06-24, 21:11

Durmitor,mosty,monastyry,wszystko piekne,troche gorzysto,ale to mały kraj wszystko mozna objechac,nigdy nie bylismy na kempingu :haha:
piter1600 - 2022-06-25, 07:57

Kraj objechałem kilka razy na motocyklu,a od zeszłego roku kamperem.Można zaliczyć rafting na Tarze...no i blisko do Albanii.
sterciu - 2022-06-27, 02:27

Kazik II napisał/a:
Budva jest przepiękna - prawdę mówiąc bardziej mi się podobało niż w Dubrowniku. Poza tym w miejscowości Svaty Stefan jest kemping położony nad skarpą. Piękny widok na wybrzeże i słynną wyspę z luksusowym hotelem, w którym bywają gwiazdy filmowe. Jak kto natęży wzrok to może zobaczy cycki Angeliny Jolie :bajer

Ten kemping to dramat , sanitariaty o ile to można tak nazwać to koszmar... myśmy byli na nim jedną noc w 2018 roku i tak , aby skorzystać z toalety (byliśmy autem bez własnej toalety) to w większości kabin brak deski klozetowej , a z tej co najbardziej dało się skorzystać, to brakowało drzwi , trzeba było wyjąc sobie z innej kabiny bo w niej stały :lol: :lol: prysznice to atrapy , no i gośc który tam pilnował widać , że był "wczorajszy" , najpierw nam kazał wjechać i przy wyjeżdzie się rozliczyć , a pózniej na drugi dzień miał jakieś dziwne aluzje, że nie rozliczylismy się przy wjeździe... krzyczał coś , wymachiwał , ogólnie nieprzyjemny typ... stwierdziliśmy , że pierwszy i ostatni raz tam byliśmy :wyszczerzony: A skarpa to był jakiś zrzut śmieci... Pamiętam leżały tam wśród innych śmieci zrzucone z tej skarpy połamane plastykowe krzesła , jak by się tyłek posadziło na którymś to może i by wypatrzyło się Andzelinę.... :diabelski_usmiech

Kazik II - 2022-06-27, 11:07

sterciu napisał/a:
Ten kemping to dramat

To chyba mówimy o jakichś innych kempingach. Ja tam byłem jakieś 12 lat temu, kemping ten rzeczywiście trudno było nazwać "europejskim" - ale dało się wytrzymać. A ubikacje tam były "kucane" - więc desek nie było. Aż mi się wierzyć nie chce, żeby przez 8-10 lat doprowadzili do takiej degrengolady.

LukF - 2022-06-27, 15:31

Kazik II,

Kemping ten sam. Tylko spojżenie macie różne... :haha:

sterciu - 2022-06-27, 17:37

Kucane też były ale też bez drzwi , przez 12 lat może się wiele zmienić... Kiedyś byłem w Rumunii w Oradei , a dokladniej w Baile Felix na kempingu który od czasów Ceaușescu niewiele się zmienił. Teraz kemping stoi zamknięty i niszczeje już... nic nie inwestowali , ulegało dalszej degradacji i w końcu zamknęli...
Kazik II - 2022-06-27, 22:48

LukF napisał/a:
Kazik II,

Kemping ten sam. Tylko spojżenie macie różne... :haha:

Często to kwestia nie tyle spojrzenia co......powonienia :haha:
Tak się składa, że jest wiele pięknych miejsc, które niestety oferują syfiaste kempingi. Ale kamperowiec jest w tej dobrej sytuacji, że ma swój domek, aby z tzw. "przybytków" korzystać wyłącznie w celach technicznych, czyli nalać, wylać, wyrzucić. Lubię porządne, komfortowe kempingi od czasu do czasu - ale tak to bywa niestety, że tam gdzie się nam podoba tam jest kemping gdzie hasa sobie radośnie syfek wędrowniczek. Ale jeśli ktoś zachował jakiś luz z młodych czasów i nie stał się francuskim pieskiem to macha na to ręką i cieszy się piękną okolicą. :spoko

zbyszekwoj - 2022-06-28, 15:15

sterciu napisał/a:
Kazik II napisał/a:

Ten kemping to dramat , sanitariaty o ile to można tak nazwać to koszmar... myśmy byli na nim jedną noc w 2018 roku i tak , aby skorzystać z toalety (byliśmy autem bez własnej toalety) to w większości kabin brak deski klozetowej , a z tej co najbardziej dało się skorzystać, to brakowało drzwi , trzeba było wyjąc sobie z innej kabiny bo w niej stały :lol: :lol: prysznice to atrapy , no i gośc który tam pilnował widać , że był "wczorajszy" , najpierw nam kazał wjechać i przy wyjeżdzie się rozliczyć , a pózniej na drugi dzień miał jakieś dziwne aluzje, że nie rozliczylismy się przy wjeździe... krzyczał coś , wymachiwał , ogólnie nieprzyjemny typ... stwierdziliśmy , że pierwszy i ostatni raz tam byliśmy :wyszczerzony: A skarpa to był jakiś zrzut śmieci... Pamiętam leżały tam wśród innych śmieci zrzucone z tej skarpy połamane plastykowe krzesła , jak by się tyłek posadziło na którymś to może i by wypatrzyło się Andzelinę.... :diabelski_usmiech

Przecież Andżelina nie ma cycków. :bajer Troche smutne ale prawdziwe. :-P

sterciu - 2022-06-29, 01:34

Ale ma duże usta :wyszczerzony: myślę , że je by było widać najbardziej z daleka :wyszczerzony:
Kazik II - 2022-06-29, 12:35

Co mnie podkusiło z tą Angeliną... :gwm Tym bardziej, że zawsze bardziej mnie kręciła Jennifer Lopez :-P
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2022-06-29, 16:50

Kolego to nie podpowiedzieli Ci nic :?: Tak jak pisałam wjedzie sie przez przełom tyurkusu rzeki Pivy, potem poczytaj troche ,kemping ći sie sam znajdzie,piekny mały górzysty kraj,gdzie możesz sie domówic itd.Góry durmitor,przjazd raftingiem no i Monstyr Ostróg.Małym autem dojedziesz,duże zostawic o dla zdrowia piechotka.Piekne formy skalne,na płd Kotor i przepiekna zatoka,wszystko blisko siebie :haha:
JanusS - 2024-07-15, 16:16

Jakimś maleńkim pojazdem albo osobówką to pewnie można do Monastyr Ostróg bez problemu ale czymś większym - spore ryzyko się wydaje. Ale mogę się mylić! Właśnie przygotowuję sobie traskę po BiH i Czarnogórze na czas "po sezonie" i mam go w planie z tym, że ja w zanadrzu mam jeszcze skuter!
JanusS - 2024-07-16, 09:17

Jeszcze w uzupełnieniu poprzedniego wpisu to im więcej czytam o tamtym rejonie (BiH; Czarnogóra) to znajduję coraz więcej takich "monastyrów Ostrogów" i "kanionów Tary" oraz ciekawych miejsc do których chciało by się dotrzeć i je zobaczyć czy też (tu zboczenie motocyklowe) dróg, które chciało by się przejechać. Coś mi się zdaje, że jeśli (???) już tam będę - z całą pewnością nie zmieszczę się w zakładanym czasie!