Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Mocowanie bagażnika rowerowego

Skwarek - 2022-07-13, 17:44
Temat postu: Mocowanie bagażnika rowerowego
Zamierzam wymienić bagażnik rowerowy na opuszczany, zamówiłem THULE LIFT V16. Poprzedni bagażnik mocowany był do ściany w miejscu wewnętrznych poziomych listew idących w rozstawie 40 cm a to za mało dla nowego bagażnika. Moje badanie wykazało, że następna taka listwa jest już ma poziomie górnego światła stop a to dużo za daleko. Moje pytanie: czy można zamocować zaczep bagażnika w miejscu gdzie brak takiego wzmocnienia? Jak to jest w kamperach które w ogóle nie mają wewnętrznych listew?
chris_66 - 2022-07-13, 20:24

starość nie radość :haha:

swoją drogą bardzo dobry wybór

daj listwę poziomo łapiąc za istniejące wzmocnienia i na nią bagażnik :!:

Skwarek - 2022-07-13, 21:04

chris_66 napisał/a:
starość nie radość :haha:

Zgadza się ;) , w poprzednim kamperku miałem niżej i było OK ale teraz mam za wysoko i muszę się męczyć by załadować lub zdjąć rower. Nawet podrapałem trochę lakier.

chris_66 napisał/a:

swoją drogą bardzo dobry wybór

daj listwę poziomo łapiąc za istniejące wzmocnienia i na nią bagażnik :!:

No właśnie nie bardzo można.
Dolne mocowanie jest OK, jest w ścianie listwa pozioma ale u góry tylko blacha, styropian i sklejka. Czy to wystarczy? Czy jak się skręci z podkładkami to będzie dość mocne, może dać tulejkę by nie zgniatać ściany przy skręcaniu mocowania. Pytałem czy ktoś ma już jakieś doświadczenia w takim montażu.
W instrukcji montażu nic nie wspominają by celować w wewnętrzne usztywnienia.

Bagażnik poprzedni jak się okazało był dość lekko przykręcony i nic się nie działo.
dodałem zdjęcie
Na pomarańczowo przebieg listew w ścianie, na zielono obszar mocowania bagażnika.

papamila - 2022-07-13, 21:29

nic sie nie stanie,
jak masz obawy to możesz dać większe podkładki niż te thulowe, ew wykorzystaj moment
i od wewnątrz daj listwe drewniana np 15cm x 3cm
po prawie całej szerokości kampera- zyskasz miejsce do bezpiecznego przykrecania np uchwytów mocujących różne przydasie
w ostatnim przypadku musisz zakupic odpowiednio dłuższe śruby zamkowe, - nierdzewne najlepiej.
A jak bedziesz to skręcał to z wyczuciem, nie na chama-

Skwarek - 2022-07-13, 21:41

papamila napisał/a:
nic sie nie stanie,
jak masz obawy to możesz dać większe podkładki niż te thulowe, ew wykorzystaj moment
i od wewnątrz daj listwe drewniana np 15cm x 3cm
po prawie całej szerokości kampera- zyskasz miejsce do bezpiecznego przykrecania np uchwytów mocujących różne przydasie
w ostatnim przypadku musisz zakupic odpowiednio dłuższe śruby zamkowe, - nierdzewne najlepiej.
A jak bedziesz to skręcał to z wyczuciem, nie na chama-

Edytowałem gdy napisałeś ;)
Dzięki za podpowiedź, takiej pomyślnej informacji było mi trzeba :mrgreen:

Pozostanę przy podkładkach bo listwa w środku nie wchodzi w rachubę, tam wisi szafka na całą szerokość samochodu.
:spoko

kimtop - 2022-07-14, 08:29

Są specjalne listwy,którą przykręcasz do ściany i na niej mocujesz górę bagażnika
Skwarek - 2022-07-14, 09:13

kimtop napisał/a:
Są specjalne listwy,którą przykręcasz do ściany i na niej mocujesz górę bagażnika

Dzięki
Nie znalazłem w sieci, jak one wyglądają i jak się mocuje?
Masz może jakiś link?

Komplecik - 2022-07-14, 09:29

Ciut mniej przepisowo jednak zdaje egzamin nie szarpie ścianą
aż tak mocno, podpórka bagażnika o hak.

Skwarek - 2022-07-14, 09:30

Komplecik napisał/a:

Ha ha hak, na zdjęciu widać, że nie mam haka. ;)

Komplecik - 2022-07-14, 09:34

Skwarek napisał/a:
Komplecik napisał/a:

Ha ha, na zdjęciu widać, że nie mam haka. ;)

No cóż będzie ściana miała ciężko

U mnie na tej papierowej ścianie chwialy się bardzo, jak podparłem siedzą jak beton minimalne drgania, elektryki mogły by się urwać razem ze ścianą.

Wiem miałem chować do środka, niestety w garażu był skuter :)

Andrzej 73 - 2022-07-14, 09:55

Pierwsze pytanie z czego masz wykonana ścianę styropian czy Styrodur?
Jakiej grubości sklejka 3mm czy 5mm?
Jeśli styropian to zalecalbym blachę Alu 2mm.
Bo z biegiem czasu dostanę srubunki luzu kiedy się styropian ugniecie. Sorry piszę z telefonu. :spoko

Skwarek - 2022-07-14, 10:09

Andrzej 73 napisał/a:
Pierwsze pytanie z czego masz wykonana ścianę styropian czy Styrodur?
Jakiej grubości sklejka 3mm czy 5mm?
Jeśli styropian to zalecalbym blachę Alu 2mm.
Bo z biegiem czasu dostanę srubunki luzu kiedy się styropian ugniecie. Sorry piszę z telefonu. :spoko

Ściana styropianowa a sklejka 3mm, ta blacha alu 2mm to od wewnątrz?

Andrzej 73 - 2022-07-14, 15:27

Tak. Musi być od wewnątrz. Możesz również zastosować szyny / listwy zewnętrzne do mocowania bagażnika rowerowego ale to większy koszt.

kimtop - 2022-07-14, 18:27

U mnie to wygląda tak.
aviator - 2022-07-14, 19:09

A u mnie jest dokładnie na odwrót. W ścianie górne mocowania są tylko na dwie śrubki każde i kawał blaszki jako większa podkładka a na dole dokładnie ta listwa przyjmująca od zewnątrz obciążenie bagaznika.
wlodo - 2022-07-14, 20:10

Cytat:
tam wisi szafka na całą szerokość samochodu

To racze b.dobra sytuacja, możesz w niej schować wzmocnienie na całą szerokość wnętrza, lub kawał blachy przykręcić jako tył tej szafki. Szafka stanie się wtedy potężnym wzmocnieniem.
A może można dać listwy w pionie, do dołu do góry ?

Skwarek - 2022-07-14, 20:10

Dzięki koledzy, już wiem o co chodzi z tą listwą ;)

Misio - 2022-07-14, 22:42

Mam ten sam problem. Żeby zakładać pokrowiec na rower, kupiłem składany wyższy stołeczek. Może ktoś kto montował tak wysoko bagażnik myślał że rowery będą zasłaniały światła? :-/
chris_66 - 2022-07-15, 00:13

Skwarek napisał/a:

Na pomarańczowo przebieg listew w ścianie, na zielono obszar mocowania bagażnika.

a jak zawiesisz to na górnej kresce i środkowej to będzie dużo za wysoko ?

masz dwie długości górnych mocowań bagażnika zależnie od wysokości budy - w komplecie są te krótsze

Skwarek - 2022-07-15, 08:21

Misio napisał/a:
Mam ten sam problem. Żeby zakładać pokrowiec na rower, kupiłem składany wyższy stołeczek. Może ktoś kto montował tak wysoko bagażnik myślał że rowery będą zasłaniały światła? :-/

Miałem podobnie ale za pomocą trzonka od miotły albo jakimś patykiem można szybko nawlec pokrowiec na rowery ;) pod warunkiem, że za mocno nie wieje.

chris_66 napisał/a:

a jak zawiesisz to na górnej kresce i środkowej to będzie dużo za wysoko ?

masz dwie długości górnych mocowań bagażnika zależnie od wysokości budy - w komplecie są te krótsze

Oczywiście myślałem nad takim rozwiązaniem całość pójdzie jeszcze o 40cm wyżej i rampa po opuszczeniu schodziłaby 60 cm nad jezdnię, trochę wysoko ale jeszcze do zaakceptowania. Gorzej jest z zapięciem pasków zabezpieczających rampę po jej podniesieniu, bez stołka trudno. Czyli rozwiązanie dla mnie mniej wygodne. A miało być tak pięknie ;) No i nie wiem czy powiewający jednak pokrowiec nie będzie mi zasłaniał świeżo zainstalowanej kamery od lusterka wstecznego.

chris_66 - 2022-07-15, 15:28

Skwarek napisał/a:

Oczywiście myślałem nad takim rozwiązaniem całość pójdzie jeszcze o 40cm wyżej i rampa po opuszczeniu schodziłaby 60 cm nad jezdnię, trochę wysoko ale jeszcze do zaakceptowania. Gorzej jest z zapięciem pasków zabezpieczających rampę po jej podniesieniu, bez stołka trudno.

dorób dłuższe rurki górne i złap za skrajne punkty (górny i dolny)

jedyny minus to ciężko będzie zdobyć rurę alu zdatną do gięcia, ale może wyspawać rurkę pod 90 stopni

więcej pomysłów na bezpieczne zamocowanie zgodnie ze sztuką nie mam :diabelski_usmiech

Skwarek - 2022-07-15, 16:06

papamila podesłał mi zdjęcia jak to ma wykonane u siebie w analogicznej sytuacji i to się sprawdza, jak dostarczą mi bagażnik wykonam podobnie i pokażę na zdjęciach.

zbyszekwoj - 2022-07-16, 13:48

Te listwy mocujace sa w cenie bagaznika :gwm

Są w sprzedazy podobne listwy alu w kształcie litery C przystosowane do sruby młotkowej.Moze to sie przyda ?

papamila - 2022-07-16, 17:57

wystarczy 70cm kątownika alu 40mm x 35 mm, (ok 40zł/mb)
robimy otwory czworokątne w rozstawie dolnego starego mocowania przykręcamy i na tym opieramy rurę dolną bagażnika, mocujemy ją na dwie śruby i gotowe- prosto i bez dodatkowych dziur

stare górne mocowania zostawiłem- można wykorzystać jako mocowanie troka zabezpieczającego rower/y

Skwarek - 2022-07-20, 14:18

Wczoraj dostałem przesyłkę i dzisiaj mimo potwornego upału zamontowałem bagażnik. Zgodnie z sugestią kol. papamila odcinając nadmiar wzdłuż (by jakoś to wyglądało) ;) wykonałem odpowiedni oksydowany kątownik by stanowił oparcie na starych otworach. U góry zamontowałem normalnie ale by przykręcając nie zgniatać lekkiej ściany dałem sprężyny talerzowe 12,5x6,2x0,35 DIN 2093 napinające śrubę na ok 15Kg.
Z tego upału jest jeden pożytek, uszczelnienie butylowe jest miękkie i doskonale się układa.
Pozostało mi zaślepić poprzednie mocowanie bo je zdjąłem by stary bagażnik był kompletny i komuś przekażę.

aviator - 2022-07-20, 15:04

Brawo Ty 👍