Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Brak gazu po wymianie butli

markoni7 - 2022-07-14, 23:04
Temat postu: Brak gazu po wymianie butli
Witam,
Chyba jeszcze trochę czasu minie zanim poznam mojego kampera, a tu ciągle jakieś niespodzianki.
Wymieniłem butlę z gazem (standardowa 11kg) i nie mam gazu w pojeździe. Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Otwieram zawór w butli otwieram zawory w kuchni(lodówka palniki i piec) i niestety nic nie odpala. Gaz w butli oczywiście jest.
Ma ktoś jakiś pomysł.
Wygląda jakby gaz nie wychodził z reduktora bo chyba między nim a zaworami w kuchni nic więcej nie ma w instalacji.
Niestety nie wiem jak dodać zdjęcia, bo wyrzuca mi błąd ogólny.
Zastanawiam się czy króciec przyłączeniowy węża po stronie butli powinien być zakończony rurką która wchodzi w gniazdo butli bo mam króciec zakończony płasko zbliżony kształtem do wyjścia z butli.

rigg - 2022-07-15, 02:39

Na wężu do reduktora możesz mieć "guziczek" który trzeba wcisnąć. Jeżeli masz Reduktor z crash sensor, on też lubi wyskoczyć i trzeba go wcisnąć. Zdjęcia nie mogą ważyć więcej niż 250kb żeby można było je załączyć. U mnie kiedyś reduktor umarł, ale to był zwykły GOK za 50pln.
Banan - 2022-07-15, 08:11

markoni7, tak bez zdjęć będzie trudno coś pomóc - spróbujemy je dodać :wyszczerzony:
Pierwsza podstawowa sprawa: zdjęcie nie może więcej ważyć jak 2 mega, jak masz problem ze zmniejszeniem, przepuść je np. przez WhatsApp do kogoś, ściągnij z komunikatora, i z pewnością wejdzie.
Jeżeli to nic nie da, podeślę Ci mój email, prześlesz mi zdjęcia i sam wstawię :spoko

Póki co, zrób jak rigg pisał - guziczek na wężu wciśnij.

Andrzej 73 - 2022-07-15, 08:23

Potem włącz kuchenkę na chwilę aby układ się odpowitrzyl. Często tak jest że lodówka nie chce załapać kiedy układ zapowietrzony.
markoni7 - 2022-07-15, 08:29

Załączam zdjęcia.
Na wężu nie stwierdziłem żadnego przyciksu.
Reduktor zwykły GOK nie wiem coo jest pod zaślepką u góry?

LukF - 2022-07-15, 08:31

To co Rigg napisał jest ważne: jeśli masz zwykły standarowy reduktor to może się zwyczajnie zepsuć. Też mi się tak kiedyś stało. Przed wyjazdem :shock:

Ps. Widzę, że masz całkiem zwykły reduktor.
Ps2. Wąż nie jest powodem chociaż powinien być inny do PL butli. Ale on nie blokuje przepływu. Może ewentualnie być nieszczelny na połączeniu z butlą.

rigg - 2022-07-15, 08:39

Możesz odkręcić wąż za reduktorem, potem odkręć delikatnie butlę i zobacz czy reduktor przepuszcza gaz. Jak nie to do wymiany.
markoni7 - 2022-07-15, 08:46

Czy awaryjnie mogę wsadzić zwykły reduktor na 37mbar?
koko - 2022-07-15, 10:00

TAK!
markoni7 - 2022-07-15, 12:14

Z rzeczy jeszcze dla mnie niezrozumiałych mam następny "fantastyczny przypadek".
Napełniłem zbiornik wody, i na razie nic się nie wydarzyło w ramach kontroli puściłem wode z kranu i słyszę jak pompka pracuje, wode leci z wylewki i słyszę, że ścieka pod samochodem.
Nachylam się i widzę, że obok zbiornika szarej mam dwie rurki gumowe("smoczki") jeden zatkany patykiem a z drugiego leci woda. Tak sobie leciała aż ubyło 80% zbiornika czystej wody.
Porozbierałem trochę wnętrz znalazłem przewody, które wchodzą do zbiornika szarej i wszystko jest ok. więc zatkałem ten odpływ i po uruchomieniu wylewki teraz słyszę, że woda spływa prawidłowo do zbiornika szarej. O co chodzi?
Dlaczego jak napełniłem zbiornik było ok., po tym jak urchomiłem pompkę przez odwarcie wylewki woda sączyła się pomimo zamknięcia wylewki (pompka przestała pracować).

Banan - 2022-07-15, 12:35

markoni7 napisał/a:
Tak sobie leciała aż ubyło 80% zbiornika czystej wody.

Masz prawdopodobnie otwarty zawór spustowy, musisz go odnaleźć i zamknąć.
Ja mam podobnie, bo w instrukcji mam zapis, że na czas przejazdu mam jeździć z prawie pustym zbiornikiem. Chodzi prawdopodobnie o DMC.
Drugi wężyk, ten zatkany, jest prawdopodobnie do całkowitego opróżnienia zbiornika, też musi być do tego zawór. Gdzie? Po nitce do kłębka... :diabelski_usmiech

PS
A wężyk i reduktor gazu z racji wieku masz prawdopodobnie do wymiany, sprawdź datę dla pewności i wymień jak będzie taka konieczność.

markoni7 - 2022-07-15, 13:02

Dzięki za sugeste. Reduktor z wężykiem będę musial wymienić. Chyba przymierzę się do systemu na dwie butle albo może zbiornik gazu pod autem (przemyślę) i może przy okazji zrobie wyprowadzenie gazu na zewnątrz.
Co do wody to chyba masz rację, muszę sprawdzić szczelność zaworu spustowego bo dzień wcześniej robiłem zrzut i albo nie domknąłem albo nie jest zbyt szczelny.
Wszystkim za pomoc jeszcze raz dziękuję, mam nadzięję, że dalej będzie już tylko lepiej!

kimtop - 2022-07-15, 14:28

markoni7 napisał/a:
Reduktor z wężykiem będę musial wymienić

Powinno się to robić co 5 lat.Ten reduktor ma chyba 16.

zbyszekwoj - 2022-07-16, 12:58

kimtop napisał/a:
Powinno się to robić co 5 lat.

A nie co 10 ? :hide:

papamila - 2022-07-16, 15:27

reduktory co 5 a węże co 10
Kazik II - 2022-07-16, 21:57

papamila napisał/a:
reduktory co 5 a węże co 10

A czemu akurat tyle? :shock: Jak reduktor zaczyna szwankować, to się go wymienia. A węże jak sparcieją tyż. Moja żona każe mi kupować nowe gacie co rok a kalesony co dwa - i nie potrafi wytłumaczyć dlaczego akurat tyle :shock: Moim zdaniem dopiero jak się przetrą :haha: