Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Akcja FIAT CAMPER przedłuż lub wykup camper assistance

jaca_2009 - 2009-02-04, 22:34
Temat postu: Akcja FIAT CAMPER przedłuż lub wykup camper assistance
Chciałbym abyśmy jako CamperTeam wystąpili do Fiat Auto Poland.

A dlaczego, Wiele z naszych kamperów to fiaty i....

Nasz kraj obecnie nie należny do list objętej programem Fiat Camper, sprawa rozbija się miedzy innymi o możliwość wykupienia specjalnego pakietu ubezpieczeniowego dla kamperków zbudowanych na Fiacie- Fiat Camper Assistance.
Za 99eur na rok lub 69euro na 6mieś, lub 49euro na 3 miesiące dostajemy pakiet działający na terenie całej europy, obejmujący zdarzenia na drodze włącznie z włamaniem.
Fiat wprowadził możliwość wykupienia takiego ubezpieczenia w Niemczech , Włoszech, Anglii, Hiszpanii oraz Francji

Można wykupić pakiet do każdego kampera na fiacie pod warunkiem nie przekraczania 3.5 tony (tu chyba chodzi o dmc nie jestem pewien) i wieku 10 lat!!!! Tylko trzeba być obywatelem kraju wymienionego powyżej....a to mi wygląda na traktowanie nas jako trzeciego świata.

Pakiet obejmuje między innymi:

1.pokrycie kosztów naprawy na drodze - do 500 euro (włączjąc podatek).
2. do775 euro na pokrycie kosztów kontynuacji podroży lub przerwy w jej przebiegu z powodu awarii włamania itp....
3.Samochód zastępczy..

www.fiatcamper.com

Może warto by było o tym podyskutować???

Jeszcze jedno dotyczące posiadaczy ducato III, wiemy że z powodu wady konstrukcyjnej podszybia leje się woda na silnik i moczy wtryski, wszystko rdzewieje itd....Były akcje serwisowe polegające na posmarowaniu jakimś świństwem wtryskiwaczy i tyle. Natomiast Fiat w Niemczech, po petycjach z forów i od użytkowników wprowadził specjalne akcje serwisowe tylko dla kamperków. Jedna z nich to założenie pokrywy na silnik zapobiegającej problemom z woda. Wiem że można dostać bezpośrednio od Fiata z Włoch papierek po wcześniejszym zgłoszeniu problemu z camperkiem i powołaniu się na NIemcy. Z tym papierkiem należy się udać do serwisu w Polsce i powinno się dostać ta pokrywę wraz z montażem gratis.Ale procedura jest niesamowicie skomplikowana, i tu może znów CAMPERTEAM coś może pomóc.

zapraszam do dyskusji.

Ducato III czyli x2/50 albo 250 , produkowany od połowy 2006r czyli ten obecny model poniżej fotka dla jasności.

Marek - 2009-02-04, 23:18

Prawdopodobnie mam campera na Fiacie III jutro zaglądnę mu pod maskę jeżeli się coś będzie działo to poinformuję i obfotografuję. O tych perypetiach i z tym związanych możliwościach nie słyszałem , myślę,że warto próbować,ale czarno to widzę.
Marek

janusz - 2009-02-04, 23:47

jaca_2009, Z tym wystąpieniem do Fiata jako CamperTeam to trochę problem. Kto ma wystosować pismo i podpisać się? Kto w Fiacie z takim jednym podpisanym będzie się liczył i cokolwiek odpowie.
jaca_2009 - 2009-02-04, 23:54

"Kto ma wystosować pismo i podpisać się? Kto w Fiacie z takim jednym podpisanym będzie się liczył i cokolwiek odpowie."

CamperTeam istnieje w mediach a to już coś.....i chyba już jest blisko by był stowarzyszeniem???

Jakoś nasi sąsiedzi dali sobie rade, wbrew pozorom Fiat bardzo się liczy z posiadaczami Kamperów...a my to co jacyś gorsi bo zza Odry , ....mamy z góry się poddać chyba wystarczy nam akcyza.....
Wiem że to nie jest łatwe dlatego proponuje taka drogę .

janusz - 2009-02-05, 00:01

jaca_2009 napisał/a:
chyba już jest blisko by był stowarzyszeniem???

Nie nie nie i jeszcze raz nie. CamperTeam to KMSK klub miłośników samochodów kempingowych a stowarzyszenie to stowarzyszenie. Całkiem dwie różne sprawy. Co prawda ci sami ludzie są tu i tu lecz to całkiem co innego.
Sprawa tego ubezpieczenia pewnie może być w kręgu zainteresowania PTTCC musimy jednak poczekać na rejestrację i mieć członków zainteresowanych takim ubezpieczeniem.

wbobowski - 2009-02-05, 00:10

janusz napisał/a:
Sprawa tego ubezpieczenia pewnie może być w kręgu zainteresowania PTTCC musimy jednak poczekać na rejestrację i mieć członków zainteresowanych takim ubezpieczeniem.

Na rejestrację musimy poczekać, ale wcale nie musimy mieć takich członków. Jako stowarzyszenie możemy upomnieć się o prawa posiadaczy kamperów na bazie Fiata. Nie ukrywam, że mnie to też interesuje.

janusz - 2009-02-05, 00:32

wbobowski napisał/a:
ale wcale nie musimy mieć takich członków

Włodeku nie bądź taki konkretny. To była agitacja :haha: :haha: :haha:

Marek - 2009-02-05, 10:02

Z wcześniejszej dyskusji częściowo wynika,że jak sami zainteresowani nie wezmą sprawy w swoje ręce to .... czekaj tatko ...... 10 latek, a problem się sam rozwiąże: więc - Wysłałem maila w tej sprawie do kolegi którego firma jest podana jako oficjalny service na campery Fiata w Polsce. Będę się z nim widział w sobotę. Zmobilizuję go jeszcze telefonicznie żeby się coś dowiedział. W poprzednim Fiacie miałem gwarancję bezpośrednią wysłaną na mój samochód z nr rejestracyjnym przez Fiat Asistance Turyn i w moim odczuciu na ten ich papier można to ubezpieczenie wykupić, ale będzie obowiązywało w starych krajach Unii. Mirek kupił tego campera więc niech gwarancję poczyta . Myślę,że również powinniśmy zainteresować naszych Handlowców , jestem skłonny w tej sprawie nawiązać kontakt z Adrią Polska powinni te sprawy również rozeznać bo był by to dla nich poważny plus marketingowy. Jeżeli chodzi o CT to można by sprawę nagłośnić w prasie specjalistycznej, wszak mamy dwa czasopisma. Równocześnie zdaję sobie sprawę, że ten problem dotyczy wąskiej grupy posiadaczy campera,ale warto powalczyć.
Marek :spoko

kimtop - 2009-02-05, 10:11

Fiat III to ten najnowszy?
Skorpion - 2009-02-05, 12:13

Wszystko wspaniale ale dlaczego tylko fiaty a inne podwozia to co sroce wypadly spod ogonka ????A co z mercedesami i innymi podwozimi ??
jaca_2009 - 2009-02-05, 12:20

Skorpion napisał/a:
Wszystko wspaniale ale dlaczego tylko fiaty a inne podwozia to co sroce wypadly spod ogonka ????A co z mercedesami i innymi podwozimi ??

Fiat - około 400.000 camperów na drogach europy , 2 na 3 kampery to fiaty a to dużo klientów i trzeba o nich dbać...by wrócili do marki.

Marek - 2009-02-05, 12:53

Zrobiłem zdjęcia campera i komory silnika. Faktycznie podszybie jest tak skonstruowane ,że musi woda kapać do środka. W moim wygląda tak jak na zdjęciach i jest założona osłona. Uważam,że jak ktoś u siebie znajdzie opisywany przypadek powyżej, a auto jest na gwarancji lub rękojmi powinien się zgłosić do service autoryzowanego Fiata i walczyć o swoje prawa.
Marek :)

KOCZORKA - 2009-02-05, 14:11

wbobowski napisał/a:
Jako stowarzyszenie możemy upomnieć się o prawa posiadaczy kamperów na bazie Fiata. Nie ukrywam, że mnie to też interesuje.
f
jaca_2009 napisał/a:
Tylko trzeba być obywatelem kraju wymienionego powyżej....a to mi wygląda na traktowanie nas jako trzeciego świata.

Co prawda, ja osobiście nie jestem zainteresowana - Izolka jest na Renault Master, ale uważam, że po coś to Stowarzyszenie zostało powołane (oczywiście musi zostać zarejestrowane :bigok ) i całkowicie popieram Wbobosia, że tą sprawą powinno się zająć!!! Jesteśmy w Unii i zgadzam się z jaca_2009, że nie możemy pozwolić na traktowanie Nas jako tych gorszych. :-/

A tak z ciekawości: Ile w Polsce czeka się na rejestrację Stowarzyszenia ?

janusz - 2009-02-05, 14:14

KOCZORKA napisał/a:
Ile w Polsce czeka się na rejestrację Stowarzyszenia ?

Sad ma chyba 3 miesiące. Wychodzi ze do końca lutego. Przysyłali o uzupełnienie to pewnie mogą przedłużyć jeszcze bo mają alibi.

jaca_2009 - 2009-02-05, 15:16
Temat postu: rdza w ducato model 2006->
Zrobiłem fotki by przedstawić problem.
Problem rdzewienia fiat zbywa ponieważ właściciele dostawczków kupują je do zajechania w 2-5 lat i ich to nie interesuje.Szeroka dyskusja w NiIemczech przyniosła akcje serwisowe, pokrywa + odrdzewianie (tylko kampery), Niestety Fiat nie chce rozmawiać o wymianie zardzewiałych elementów twierdząc ze to tylko estetyka- zobaczymy za 3 lata jak to przerdzewieje na wylot , ale to będzie już nasz problem bo będzie po gwarancji, ani nie mamy na dziś możliwości wykupu Fiat Camper Assisatnce.

Więc tak , nawet jeżeli ktoś w Niemczech zadbał i macie już założoną osłonę w sowim Ducato - to polecam odkręcić i zajrzeć pod spód czy wszytko ok. bo może być pod spodem tak jak u mnie!!!

Serwisy fiat - przynajmniej Krakowskie udają że nie wiedzą o co chodzi... i nie ma żadnego problemu z jakąś wodą. Nikt nie zgłaszał i nie mowy o jakimś odrdzewianiu a o osłonie w ogóle można zapomnieć a co dopiero mówić o wymianie zardzewiałych elementów.......

rafalcho - 2009-02-05, 16:34

kimtop napisał/a:
Fiat III to ten najnowszy?

Tak, 2006 -->

Ty masz Fiat Ducato II FL (mówię o tym młodszym)

:spoko

wbobowski - 2009-02-05, 17:00

A tak mi się kabina Fiata Ducato III podobała... mam II...,teraz chyba już nie zmienię :gwm :gwm :gwm
janusz - 2009-02-05, 17:35

wbobowski napisał/a:
A tak mi się kabina Fiata Ducato III podobała

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

pawel67 - 2009-02-05, 22:15

Obecnie eksploatujemy kilka Fiatów Ducato III z zabudową Adrii. Camper Asisstance to tylko wierzchołek góry lodowej. Zacznijmy od tego że formalnie pomimo zakupu samochodów w Polsce (Adria Caravan Polska) i ich obecności w systemie globalnym Fiata nie posiadają one polskiej gwarancji. Wielokrotne dyskusje z serwisami, maile do Fiat Auto Poland, interwencje Fiat Słowenia i Adrii tak naprawdę nic nie dają. Każda wizyta w serwisie to droga przez mękę gdzie należy doprosić się o naprawę gwarancyjną. Oczywiście z przeglądami i bezpłatnymi akcjami serwisowymi nie ma problemu bo nie mają nic wspólnego z gwarancją. Polskie serwisy wymagają oryginalnej książki gwarancyjnej wydanej przez sprzedawcę Fiata. Tymczasem my dysponujemy książkami Adrii, Tec, Hobby, itd bo od nich kupujemy auto. Błędne koło. Dodam, że za granicą nie ma tego problemu. Jeżeli samochód jest w systemie Fiata to jest naprawiany. Co do Asisstance. Jeden z samochodów uległ awarii w okolicach Poznania w zeszłoroczny weekend majowy. I tak. W Fiat As samochodu nie ma, o As Camper nie słyszeli. Samochód naprawiłem na własny koszt. Na stronach internetowych As Camper są wymienione serwisy w Polsce. Dzwoniłem do krakowskiego. Nie mają pojęcia o tej usłudze i że są wpisani na listę serwisów.
Proponuję każdemu z Was test. Wizyta z posiadaną książką gwarancyjną w autoryzowanym serwisie Fiata i pytanie - czy mój samochód jest na gwarancji. To moze być dopiero rozczarowanie.
Co do w/w napraw. W naszym Docato z 2007 roku wtryski i świece zarowe były kompletnie zalane. Doprowadziło to do kłopotów z rozruchem, rozbiórkę pasa przedniego, naprawę połączeń świec. Podczas mrozów pod koniec 2008 ujawniła sie kolejna wada Ducato III. Przeskakujący o kilka ząbków pasek rozrządu, połączony z naprawą głowicy. Nie był to wypadek odosobniony. Podczas gdy nasz samochód był w serwisie, na lawecie zjawił się kolejny. I oczywiście dyskusje na temat gwarancji.

jaca_2009 - 2009-02-05, 22:54

Kraków wypadł z nowej listy punktów Fiat Camper - właśnie sprawdziłem jest nowa z 4 lutego 2009.

W sumie się nie dziwie - moj 3.15m mieści się tylko w jednym serwisie w KR , ale tam na rozsypująca się przepustnice i zawór EGR (auto ma 50tyś przebiegu) usłyszałem.
"Panie one wszystkie tak hałasują, to tak ma być nic z tym nie zrobimy"
Natomiast w kolejnym zdiagnozowano na ucho rozsypujący EGR oraz uzyskałem informację
" Panie w tym silniku niema przepustnicy"
udało się umówić na wymianę EGR jak będzie ciepło... , teraz nie zrobią bo " na polu nie będziemy robić jak tak zimno" ...

gino - 2009-02-06, 08:07

a nie lepiej bylo kupic jakiegos J5 z lat 90.... :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

ludzie czesto zadaja mi pytanie...czy nie boje sie jechac w dalekie trasy..bo..autko juz pelnoletnie...

NIE....NIE BOJE SIE...moje autko to prosta konstrukcja...BRAK ELEKTRONIKI ,jak cos nawali..dam rade sam naprawic...

a co do nowych...to tak jak pisza koledzy...jak stanie..to :rip

owszem..piekne sa...ale..jakosc juz nie ta co kiedys.... :spoko :spoko

janusz - 2009-02-06, 11:32

Ale robicie reklamę Fiatowi :haha: Ciekawe czy ktoś z Fiata będzie jeszcze chciał z CT rozmawiać :haha:
Marek - 2009-02-06, 11:47

Właściwie to najlepiej żyć w nieświadomości , i do tego w kartonie. Praktycznie jednym z nielicznych czynników usprawiedliwiających decyzję zakupu nowego campera u dilera jest "uzyskanie gwarancji i rękojmi na zakupiony towar w zakresie pojazdu i zabudowy" Praktycznie okazuje się ,to iluzją - FAJNIE - do wczoraj jeszcze byłem przekonany,że mam realizowane wszelkie prawa przysługujące nabywcy. Przeglądnąłem papiery, mam kilka doświadczeń z dilerami (tak się złożyło,że ostatnia kupowałem dwa nowe auta u rożnych dilerów i szczegółami kontaktów nie będę Was zanudzał - a jest ...) więc myślę,że sprawy nie można zamiatać pod dywan i liczyć na cud ,że mnie nic się nie stanie z pojazdem przez najbliższy rok (tyle zostało mi gwarancji +rękojmia), a moja np. znakomita znajomość języka węgierskiego umożliwi mi wytłumaczenie na Węgrzech,że ten pojazd jest na gwarancji Fiata i uzyskam naprawę na te papiery które wywalczyłem w Adria Caravan Polska z trudem i po interwencji. (przykład Polaka na Węgrzech ilustruje dodatkowe trudności w uzyskaniu pomocy) Dlatego wystąpię do Dilera i Fiata Auto Poland o prawne wyjaśnienie mojej sytuacji w przypadku gwarancji i rękojmi. Powiadomię posiadających campera na Fiacie na gwarancji o możliwych problemach. Proszę Was o zainteresowanie Waszych znajomych tym problemem dotyczy to innych Dilerów. Tym bardziej należy starać się włączyć Polskich Camperowców do programu dobrowolnego asistanse Fiata.
Marek :roll:

eler1 - 2009-02-06, 17:38

Nie rozumiem dlaczego adria lub inny diler nie może importować kamperów razem z oryginalną euro gwarancją na samochód. Jak kupowałem auto używane z niemiec była gwarancja na zabudowę oraz książka gwarancyjną na samochód.
A może producenci kamperów na nasz rynek wypychają samochody bez gwarancji żeby zaoszczędzić pięć groszy :gwm

Sławek B - 2009-02-07, 12:30

A może należało by się zwrócić do kilku wybranych towarzystw ubezpieczeniowych , a nie do poszczególnych firm samochodowych, z propozycją objęcia samochodów kempingowych ubezpieczeniem typu assistance. Dobrze było by aby ubezpieczenie mogło objąć samochody starsze niż 10 lat, bo przecież samochody kempingowe są eksploatowanie nieco inaczej niż pojazdy "zwykłe".
pawel67 - 2009-02-07, 20:39

Marku - jakie dokumenty uzyskałeś z Adrii ? Ja otrzymałem książkę gwarancyjną polską (podbitą przez ACP - nie respektowana przez Fiata) i wydruk z systemu Fiata świadczący o wprowadzeniu do systemu (także nie jest to dokument dla dilerów FAP). Powiem tak, obowiązkiem importera (ACP) jest przed wydaniem pojazdu przeprowadzenie przeglądu zerowego zabudowy, urządzeń zabudowy, i podwozia (w Fiacie). Dopiero taki komplet jest ok. Tymczasem żaden z samochodów które kupowaliśmy w ACP (a było ich kilka) nie miał pełnej dokumentacji.
Uzupełnialiśmy ją sami ponieważ posiadamy autoryzację Trumy, Dometica, itp.
Niestety bez Fiata, bo tu autoryzacji nie mamy.

jaca_2009 - 2009-02-07, 21:44

Ja kupiłem w Niemczech i prócz masy papierków do zabudowy mam gwarancje FIAT - ale nie do końca działa....w PL .....
pawel67 - 2009-02-07, 21:51

Nie działa bo jest podbita z tego co widzę przez LMC a nie dilera Fiata. W Niemczech to nie problem, u nas tak. Polskie serwisy chcą mieć w miejscu pieczątki LMC pieczątkę sprzedawcy z sieci Fiata. Niektórzy importerzy kamperów robią tak, że wykonują przed sprzedażą przegląd zerowy w polskiej sieci uwierzytelniony pieczątką. I potem już działa.
jaca_2009 - 2009-02-07, 21:55

Jest i fiat , poza tym oni akurat maja autoryzacje... a no i ta pomarańczowa naklejka mówi o dealerze

(mi wszystko jak na razie działa jeśli chodzi o serwis -prócz akcji skierowanych do Camperów, tj słynna osłona i pewnie jeszcze wiele , czego jeszcze nie doczytałem na niemieckich forach..)

pawel67 - 2009-02-07, 22:51

Ja nie mam tej pomarańczowej naklejki. W mojej książce ani słowa o dilerze Fiata.
Marek - 2009-02-08, 01:33

Napiszę ja wam o tym jak mnie potraktują gdy pojadę na pierwszy przegląd do stacji aaaaaautoryzowanej Fiat Camper Assistance. Z tego co się zorientowałem należy mieć tupet i być świadomy swoich praw. (pasmotrim uwidim)
Marek :-/

jaca_2009 - 2009-02-13, 20:45

Właśnie jestem po wymianie EGR. Nastała cisza, wreszcie nie rzęzi po zgaszeniu i zdecydowanie ciszej klekocze( ja chyba nigdy nie polubię diesli chyba że 6-cio cylindrowych).Serwis w Krakowie POLINAR spisał się bardzo ładnie, wymiana na gwarancji + zamontowano mi (również za darmo) osłonę, która wcześniej niestety musiałem kupić.Panowie z serwisu bardzo mili, rzekłbym Campero-przyjaźni.
(3.15m wys. wjeżdża do hali)

rafalcho - 2009-02-14, 00:03

jaca_2009 napisał/a:
Właśnie jestem po wymianie EGR.

Co to jest EGR :?:

jaca_2009 - 2009-02-14, 00:22

rafalcho napisał/a:
jaca_2009 napisał/a:
Właśnie jestem po wymianie EGR.

Co to jest EGR :?:

w skrócie - wynalazek - który szybko się psuje w dieslu( sadze i nagar z ropy), w benzyniaku jest wieczny...

cyt: "EGR to opatentowany system recyrkulacji spalin, który atakuje szkodliwe związki w komorze spalania, jeszcze zanim powstaną. Określona część strumienia gazów wydechowych - do 18 procent w silnikach Euro 4 i do 25 procent w silnikach Euro 5 - zostaje schłodzona w chłodnicy EGR i odprowadzona z powrotem do silnika, w celu obniżenia temperatury spalania, co z kolei ogranicza emisje tlenków azotu do wymaganych normą poziomów. Problem emisji cząstek stałych rozwiązano za pomocą wysokociśnieniowego układu wtryskowego common raill."

rafalcho - 2009-02-14, 01:35

jaca_2009,

Dzięki :ok

pawel67 - 2009-02-14, 07:57

Należy jeszcze dodać że EGR służy ekologii, a nie samochodowi. Ogranicza moc, zabrudzony powoduje dymienie na czarno, itp przyjemności. Ale posiada go większość nowoczesnych diesli i nic na to nie poradzimy. Należy go także okresowo czyścić bo zabija się czarnym szlamem (sadza) i przestaje działać. W skrajnych wypadkach silnik przechodzi w tryb awaryjny.
gadziu - 2013-02-05, 11:39

Pozwolę sobie odświerzyć temat.

Czy na dzień dzisiejszy coś się zmieniło na lepsze?
Nabyłem Knausa z 2010 roku i tutaj: www.fiatcamper.com potwierdza mi że mój VIN jest w bazie i assistance działa.
Tylko jak to się ma do realiów na drodze w PL i poza?
Czy ktoś korzystał z tego assistance w ostatnim czasie?

kaimar - 2013-02-05, 11:48

gadziu napisał/a:
Nabyłem Knausa z 2010 roku i tutaj: www.fiatcamper.com potwierdza mi że mój VIN jest w bazie i assistance działa.

Assistance jest dla samochodów na gwarancji. Czyli Twojego kampera już nie dotyczy.

gadziu - 2013-02-05, 11:58

Czyli w żaden sposób nie mogę go przedłużyć? Dokupić usługi na kolejny rok itd?