BoHuN - 2009-02-04, 22:47 Temat postu: Antena DVB-TWitam BRAC :-) Najprostszym rozwiazaniem ogladania TV byloby chyba kupno anteny i wtyczki USB do np. laptopa. PYtanie tylko czy ma to w polsce sens, bo nie wiem czy kraj nasz pokryto juz takimi zasiegami do odbioru telewizji terestrycznej? MA ktos juz moze taka antenke, jesli tak, to jakie ma doswiadczenia i co wie o odbiorze w roznych regionach kraju? kolega jezdzi po niemczech i tam jest to ponoc juz standard. Pozdraiwam wsiech cieplo i czekam na jakis zlot by poznac brac blizej.Zaradek - 2009-02-05, 14:07 DVB-T w Polsce to wciąż faza, wydawałoby się niekończących, testów. Jest tylko parę wysepek na mapie Polski gdzie da się odebrać TV w tym standardzie. Dodatkowo utrudnia to rodzaj wybranej kompresji obrazu - mpeg-4, ponieważ odbiorników takich jest bardzo mało. Na zachodzie Europy standardem jest kompresja mpeg-2 i tu wybór odbiorników już jest większy jak również cena jest ich niższa.
Zainteresowanym polską dvb-t polecam forum :
http://forum.emitel.pl/BoHuN - 2009-02-06, 01:58 Dzieki za te info... Chyba dam sobie spokoj na razie z ta popcja... PozdroZałoga G - 2012-02-22, 23:44 Zastanawiam się nad kupnem takiej anteny DVB-t dookolnej okrągłej płaskiej tak aby ja na stale mieć na dachu, żeby wystawała na taka sama wysokość jak grzybek z wywietrznika.
Używałem do tej pory popularnej anteny Korona, która ustawiałem na dachu ale ona jest trochę za wysoką i nie wygląda tak elegancko .
Takie znalazłem
http://www.hollex.pl/ante...relook-re-tao32 http://www.sklep.cyfronik...mochodowa/17984 http://www.cyfronika.com.pl/ivark4.htm
Podobno na takiej dookolnej można w dobrych warunkach oglądać tv w czasie jazdy?papamila - 2012-02-23, 08:24 używałem kiedyś korony, umieszczona na dachu na krótkiej stopce,
aby jak najmniej wystawała i nie haczyła o gałęzie. W razie wyższej konieczności
mogłem ją zdemontować w 1o sec poprzez okno dachowe, kabel również wychodził przez okno.
Korony również odbierają cyftowy sygnał
A co do oglądalności w czasie jazdy to ZONK
raz próbowałem, nijak to nie wychodzi
bo musisz co 3-5km wyszukiwać od nowa programy
wiec raczej nie pooglądaszStudent - 2012-02-23, 08:55
papamila napisał/a:
Korony również odbierają cyftowy sygnał
Dokładnie tak !!! bo te same anteny tylko ludzie biegają jak z oparzeni bo ktoś powiedział że do DVB-T muszą być inne cyfrowe.... Swoją drogą dobry chwyt marketingowy aby brać za nalepkę DVB-T nawet 100zł więcej w tym samym modelu anteny....dziwaczek - 2012-02-23, 17:30 Temat postu: Re: Antena DVB-T
BoHuN napisał/a:
Witam BRAC :-) Najprostszym rozwiazaniem ogladania TV byloby chyba kupno anteny i wtyczki USB do np. laptopa. PYtanie tylko czy ma to w polsce sens, bo nie wiem czy kraj nasz pokryto juz takimi zasiegami do odbioru telewizji terestrycznej? MA ktos juz moze taka antenke, jesli tak, to jakie ma doswiadczenia i co wie o odbiorze w roznych regionach kraju? kolega jezdzi po niemczech i tam jest to ponoc juz standard. Pozdraiwam wsiech cieplo i czekam na jakis zlot by poznac brac blizej.
Ja mam antenę "korona" i tuner DVB-T na usb podpinany do netboka 10'. Testowałem w lesie nad morzem i w kilku miejscach działa. Na tej antenie jest spoko tylko faktycznie trzeba wyszukiwać kanały na każdym miejscu, nie wszystko się zgadza, czasem są nowe kanały - ale to nie problem 5 min. i działa.
Korona ma bardzo dobry zasięg i moc sygnału tylko "jest czepliwa" mam przymocowaną na dachu puki co jej nie straciłem.
Tuner USB to dobre rozwiązanie bo i tak wożę zawsze netboka.Załoga G - 2012-02-23, 17:39 Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale nie zgadzam się z tym, że zwykła antena i antena do dvb-t to różnią się tylko naklejką.
W tym samym miejscu na tym samym urządzeniu podłączyłem antenę domową analogową ze wzmacniaczem i znalazła tylko czysty sygnał analogowy, a jak podłączyłem pokojową dvb-t
taką malutką na 15cm, którą dostałem razem z tunerem usb to znalazła mux2 czyli 8 kanałów
dvb i analogowe też chociaż o wiele bardziej zaśnieżone niż na poprzedniej antenie.Student - 2012-02-23, 18:58
Załoga G napisał/a:
ale nie zgadzam się z tym, że zwykła antena i antena do dvb-t to różnią się tylko naklejką
Niestety się mylisz ....Gdybyś znał zasadę działania odbiornika telewizyjnego to zrozumiał być że to jest to samo urządzenie tylko różni się zasadą dekodowania sygnału po przemianach częstotliwości a antena i głowica wejscia są takie same jak w analogu... A to że na pokojowej ci odbiera DVB-T to tylko się cieszyć bo akurat dla analogu musisz mieć silniejszy sygnał aby ci nie snieżył a MPEG-4 jest o wiele mniej wymagający sygnałowo i działa na ogryzku pokojowym.... To własnie jest jedna z wielu zalet przejścia na cyfrę...EwaMarek - 2012-02-23, 19:34 obecnie używam koronę, mam tez dodatkowo antenę dyskową na kiju jak nie ma zasięgu na kempingu
jak staniesz na górce to masz murowany zasieg
ale w miescie, w lasach i rejonach polski o malym zasięgu to różnie bywa
często mam tak że poza miastem sporo jest kanałów ale między blokami ginie wszystko wtedy czasami lepiej na analogu działa
przy silnym sygnale to nawet przy predkości 50km/h odbierał ale to było chwilowe
gdzieś na forum temat był poruszany - telewizor zostaw w domu a jak cos dla dzieciaków to nagraj bajki z tv i puszczaj na dvd Student - 2012-02-23, 19:57
EwaMarek napisał/a:
telewizor zostaw w domu
Swięte słowa.. Jedziemy tam najczęściej gdzie cicho i spokojnie aby oderwać się od chałaśliwej rzeczywistości więc warczące pudła ja zostawiam w domu i wolę posłuchać szumu wiatru,spiewu ptaków i cykania świerszczy wieczorem przy grillu...martini44 - 2012-02-23, 20:22
dziwaczek napisał/a:
Tuner USB to dobre rozwiązanie
a jakiej firmy masz ten tuner?? analogowo/cyfrowy czy tylko cyfrowy ?donald - 2012-02-24, 08:10 No właśnie, jaka marka i parametry jakie ?? Ewentualnie na jakie zwracac uwage przy zakupie...?? klemens - 2012-02-24, 13:09 Dzisiaj kupiłem coś takiego http://www.hollex.pl/ante...maximum-mda-100 w domu działa rewelacyjnie,zobaczymy jak będzie w kamperku.dziwaczek - 2012-02-24, 17:12
martini44 napisał/a:
dziwaczek napisał/a:
Tuner USB to dobre rozwiązanie
a jakiej firmy masz ten tuner?? analogowo/cyfrowy czy tylko cyfrowy ?
Mam Overmaxa tylko cyfrowy (starszy model) działa dobrze, tylko czasem się przycina, ale to zależy od mocy sygnału i mocy laptopa - nie może być słaby. Mi działa na netboku na Atomie i jest spoko.
Wcześniej miałem http://allegro.pl/antena-...2161242785.html tańsza, ale też polecamdominik - 2012-02-27, 17:53 mam taką i graRockers - 2012-02-27, 19:34 Ja mam koronę ale nie mam na czym odbierać DVB-T więc nie wiem jak odbiera
ale z różnych opisów chyba dobrze, narazie odbieram zwykłe naziemne, przynajmniej u nas narazie jest ich więcej Załoga G - 2012-02-27, 23:26 Czy antena typu ufo i tym podobne mogą być przyklejone na dachu tak na wysokości wywietrznika i będą też dobrze odbierać ?Student - 2012-02-28, 08:27
Załoga G napisał/a:
antena typu ufo
Mam coś takiego i niestety im niżej mam maszt tym gorzej . Jak zamontujesz na poziomie dachu to jej skuteczność będzie dużo mniejsza .Anteny nie lubią bliskiego podłoża zwłaszcza z blachy.klemens - 2012-02-28, 09:58
Student napisał/a:
.Anteny nie lubią bliskiego podłoża zwłaszcza z blachy.
Całkowicie sie zgadzam moją podniosłem 30 cm nad dach i jest ok odbiera 15 programówNIL - 2012-03-04, 09:52 Prawda jest taka że te anteny powyżej są o charakterystyce dookólnej i mają mniejszy zysk sygnału gorszy stosunek sygnał -szum , mniej praktyczna ws użyciu bo należy ustawić kierunek na nadajnik lecz większy poziom sygnału uzyskamy z anteny kierunkowej
typu Yagiuda , antena widzi nadajnik w małym stopniu odbiera sygnały z kierunków bocznych-zakłócenia
pozdrawiamdziwaczek - 2012-03-04, 10:40 U mnie antena "korona" wygląda tak na dachu Hercer - 2012-03-04, 10:59 ja mam przystawkę do laptopoa poprzez usb i tam mam antenę 10 centymetrową, tam gdzie jest tv cyfrowa odbiera super - pozdrawiam dziwaczek - 2012-03-04, 11:32
Hercer napisał/a:
ja mam przystawkę do laptopoa poprzez usb i tam mam antenę 10 centymetrową, tam gdzie jest tv cyfrowa odbiera super - pozdrawiam
Też to testowałem w dużym mieście tak jest sygnał, ale już w mniejszych miejscowościach i w lesie konieczna jest antena zewnętrzna.Hercer - 2012-03-04, 11:37 nie tylko w mieście bardzo dobry zasięg jest i w lesie nad jeziorkiem Niesłysz (o jeziorku osobny temat w polecam)
pozdrowionka
tak oglądałem mistrzostwa świata w piłce nożnej - nad jeziorkiem - oj działo się aroo59 - 2012-04-25, 22:11 DVB-t bardzo dobrze odbiera na antenie "korona". Nie ma sensu przepłacania na typu ufo. W każdej chwili może paść elektronika w tej tańszej mniej szkoda. Bardzo ważny jest dekoder. Obecnie używam telewizora z MPG-4 jest o niebo lepszy niż dekoder np. WIWA. Testowałem , wiem co mówię.Gryzon - 2012-04-27, 00:16 Ja wlasnie na wyjazd zakupilem cos co sie nazywa Gigabyte U8300 czyli tuner dvbt w patyku czyli usb ala pendrive. Duzy pilot i malutka antenka. Ale (w-wa) po wystawieniu za okno tego pikusia (szumnie zwanej anteną) śmigają wszystkie kanały zarówno cyfrowe jak i analogowe - tak to dual czyli oba sygnały. Chodzi to na NETbook`u 10". Tylko kanał TVN HD szarpie ale tu już netbook nie wyrabia.Na wyjazd zabieram jakąś taką mam antenkę dvb-t patyk holenderską podobno. Kupiłem kiedyś do testów tunera stacjonarnego. Jest po prostu dłuższa - ma około 30-40cm. Taka micro cb-radio na podstawce z magnesem. Ta maleńka w zestawie z Gigabyte też ma magnes. Tuner jest dość czuły. Pilot duży , wygodny i ma normalny zasięg.\
Mogę polecić. Wady ? Owszem jakoś nie za bardzo działa EPG (czasem jest czasem nie) i na razie nie znalazłem sposobu żeby posortować kanały tak jak ja bym chciał. Z zalet jeszcze jest nagrywanie z kalendarzem +dodatkowo możemy zgrać materiał z VHS (wejście chinch).Materiał nagrywany (testowałem z sygnału tv cyfrowej) nagrywa jako *.TS lub *.mpg do wyboru. A jeśli chodzi o anteny to cała moja wiedza to : częstotliwość ta sama co analog tylko sygnał poparty ministrem cyfryzacji kamyk59 - 2012-06-28, 12:16 co byście wybrali ?
http://allegro.pl/antena-...2423958507.html
czy
http://allegro.pl/antena-...2446813946.html
Ta pierwsza montowana na maszcie więc chyba niezbyt wygodna ?dziwaczek - 2012-06-28, 13:50 Ja mam koronę działa wyśmienicie darol - 2012-06-28, 16:53 A mnie korona nie działała wyśmienicie więc ją wyrzuciłem i kupiłem ufo , teraz to dopiero działa wyśmienicie martini44 - 2012-06-28, 18:53
darol napisał/a:
wyrzuciłem i kupiłem ufo , teraz to dopiero działa wyśmienicie
to tak jak i ja kamyk59 - 2012-06-28, 20:03
darol napisał/a:
A mnie korona nie działała wyśmienicie więc ją wyrzuciłem i kupiłem ufo , teraz to dopiero działa wyśmienicie
ufo ? podajcie jakiś linkmartini44 - 2012-06-28, 20:21 cosik takiego http://allegro.pl/antena-...2423958507.html nie wystaje, nie odstaje z dachu i nie trzeba sie martwić podczas przejazdów pod niskimi drzewami że wyrwiesz jak koronę darol - 2012-06-28, 20:56
kamyk59 napisał/a:
ufo ? podajcie jakiś link
sam podałeś w swoim zapytaniu kamyk59 - 2012-06-29, 07:26
Sam używam i spisuje się bardzo dobrze.aroo59 - 2012-07-02, 21:39 Antena typu ufo dla lepszego odbioru wymaga wiekszej przestrzeni od dachu niż korona. Ciekawe czy przedmówcy robili takie testy na dwóch antenach w tym samym miejscu pojazdu. Można zapoznać się z danymi obu anten i wyciągnąć wniosek, że obie mają bardzo podobne parametry a im antena wyżej od dachu tym lepiej. Rockers - 2014-04-10, 11:32 czytam różne opinie o koronie i przeważnie są bardzo przychylne, niestety ja ostatnio kupiłem telewizorek z dvbt i po podłączeniu korony nic nie łapie
Pomierzyłem kabelki i zauważyłem jedną rzecz mianowicie we wtyczce od śrubki gdzie przykręcony jest środkowy kabelek przewodu antenowego do bolca we wtyczce > miernik nie pokazuje przejścia ?? a wydaje mi się że powinno być przejście bo jak by inaczej ?!?!
Po za tym kabelki zasilania są jak by przylutowane do jednej płaszczyzny połączonej z oplotem kabelka ( no ale w takim razie powinno być zwarcie a nie ma ) więc nic nie rozumiem . Wtyczka jest nie rozbieralna chyba zatopiona, więc nie wiem co jest z drugiej strony płytki. Może mi ktoś coś podpowie ?Bronek - 2014-04-10, 13:29 Korona e tam jak jest zasięg to działa . Niepraktyczna , duzo podróbek . mam i oddam za darmo , ale osobiście . DZIAŁA TAM GDZIE DZIAŁA KAŻDA INNA.Załoga G - 2014-04-10, 21:41 Właśnie się zastanawiam czy montować na dachu koronę, czy ufo czy ktoś poleca coś innego?Rockers - 2014-04-10, 21:47 Byłem dziś u producenta anten stwierdził że korona jest bardzo mocną i dobrą anteną wymienił mi wtyczkę, stwierdził że nie wygląda za ciekawie ( chodzi o luty ) przejścia pomiędzy bolcem wtyczki a śrubką mocowania kabla antenowego nie zmierzy się miernikiem gdyż połączone to jest czymś tam opronikiem czy innym czymś nie pamiętam.
Stwierdził rónież że w antenie jest wbudowany wzmacniacz i w razie czego mam ją przynieść do sprawdzenia.
Za wymiane wtyczki zapłaciłem 2 zł jutro sprawdzę czy coś to dało .jarko_66 - 2014-04-10, 22:08 Ja mam kieunkowego telmora taka niebieska z napisem digital. działa tam gdzie korona nie chciała .Kierunek nastawiam na oko, odstępstwo 30 stopni. Nową koronę wyrzuciłem, nie działa w miejscach gdzie jest dużo urządzeń elektronicznych.Na zlotach korona działa rano kiedy wszyscy śpią . Bronek - 2014-04-10, 22:11
Załoga G napisał/a:
Właśnie się zastanawiam czy montować na dachu koronę, czy ufo czy ktoś poleca coś innego?
Trzeba ją pospinać, bo sie może rozlecieć.
Stopę korony zrobiłem z magnesu starej anteny CB.
A do dachu przyczepy przykleiłem taką blache co to firmy pocztowe dodawały kiedyś do przesyłek trzymała.
Ufo ładniejsze niższe, Działanie -- wszystko zalezy od firmy wzmacniacza , miejsca.
DVBT .....................lepszy rydz jak nic . Juz lepszy zasięg ma internet 3/4G . IPLA np .Mikesz - 2014-04-11, 10:30
Rockers napisał/a:
czytam różne opinie o koronie i przeważnie są bardzo przychylne, niestety ja ostatnio kupiłem telewizorek z dvbt i po podłączeniu korony nic nie łapie
Pomierzyłem kabelki i zauważyłem jedną rzecz mianowicie we wtyczce od śrubki gdzie przykręcony jest środkowy kabelek przewodu antenowego do bolca we wtyczce > miernik nie pokazuje przejścia ?? a wydaje mi się że powinno być przejście bo jak by inaczej ?!?!
Po za tym kabelki zasilania są jak by przylutowane do jednej płaszczyzny połączonej z oplotem kabelka ( no ale w takim razie powinno być zwarcie a nie ma ) więc nic nie rozumiem . Wtyczka jest nie rozbieralna chyba zatopiona, więc nie wiem co jest z drugiej strony płytki. Może mi ktoś coś podpowie ?
To jest poprawne,ponieważ tam jest kondensator który odseparowywuje składową stałą od składowej zmiennej jakim jest sygnał z anteny i zasilanie 12volt.Zobacz że jednym przewodem jest zasilany wzmacniacz w antenie i przekazywany sygnał do tunera tv,zrobione jest to dlatego że jakby było zwarte to ta składowa stała mogła by uszkodzić tranzystory w stopniu wejściowym tunera.Rockers - 2014-04-11, 20:17 Dzisiaj podpiołem i sprawdziłem antenę i znalazłem problem
Wcześniej nie zauważyłem że we wtyczce 12V jest mała diodka jest w otworku i jakoś jej wcześniej nie zauważyłem.
Podłączyłem antenkę i zauważyłem że diodka nie świeci a dokładniej pisząc lekko mruga.
Podejrzewałem iż może tu być moja wina i nie pomyliłem się.
Ponieważ nie chce aby antena byłą cały czas na dachu np zimą itp a jednocześnie mam już dość zamykania okna z kablem przeciągniętym przez właz lub okno.
Przeciąłem kabel antenowy blisko anteny doprowadziłem do skrzyneczki przez którą przeprowadziłem kable do solara i wyprowadziłem na zewnątrz gniazdko, natomiast po stronie anteny na krótkim kabelku zamontowałem wtyczkę. Na kablu nie ma żadnego zwarcia po prostu w pewnym miejscu jest rozcięty i założona wtyczka i gniazdku i tak połączone, a jednak antena przestaje działać. Gdy przy antenie zdemontowałem wtyczkę i przykręciłem zaraz przy wtyczce oryginalnej diodka ładnie świeci i antena działa ale oczywiście w kamperze a nie na zewnątrz.
Wynika z tego że umieszczenie na kablu antenowym połączenia wtyczka-gniazdko psuje jej działanie
Czy ktoś ma może jakiś pomysł co zrobić ??Skwarek - 2014-04-11, 20:27 Sprawdzić jeszcze raz połączenia we wtyczkach - gniazdkach, takie połączenie nieco tłumi sygnał ale jest to niezauważalne Tadeusz - 2014-04-11, 20:31
Rockers napisał/a:
Czy ktoś ma może jakiś pomysł co zrobić ??
Jest specjalny łącznik do anteny, metalowy, skręcany. Teraz już nie używa się gniazdek i wtyczek.Rockers - 2014-04-11, 20:34 Połączenia sprawdzałem i wszystko powinno działać.
Te połączenie skręcane to jak do satelity ? czy to pomoże ??Rockers - 2014-04-11, 20:35 czyli dać tzw. beczułkę na wyjściu ze skrzyneczki i końcówkę nakręcaną na kabel przy antenie hmm ??Skwarek - 2014-04-11, 20:40 Do połączeń typu F można dokręcić "beczułkę" ale to nie wygodne w demontażu ( z czasem się może obluzować kabel) i można dokręcić również połączenie rozłączne typu gniazdo i wtyczka, są naprawdę solidne.krzlac - 2014-04-15, 19:19 Przestrzegam przed zakupem anteny dookólnej DVB-T MAXIMUM MDA-100. Przestała mi działać i dzisiaj ją rozebrałem. W środku po dwóch sezonach jedna korozja (drugie zdjęcie).
Ciekawe ile by działała na jachcie (a do tego też jest dedykowana) w kontakcie ze słoną wodą. Jedno słowo: BUBEL!!!aroo59 - 2014-04-23, 22:02 Nie zawsze co ładnie się prezentuje spełnia nasze oczekiwania. Posiadam "koronę" już 4 sezony i nie muszę jest skręcać drutami czy w inny sposób. Odbiera te programy jakie są w zasięgu. Nad jakością odbioru czuwa pośrednio dekoder w telewizorze. O niebo lepiej niż wcześniej dekoder zewnętrzny WiWa 90. Jak zapewne wiadomo antena dookólna jak sama nazwa wskazuje ściąga wszystko dookoła. Fale mam potrzebne i wszelkie zakłócenia. Im wyżej od dachu tym lepiej i zawsze kierunkowa nawet krótka będzie w naszym przypadku lepsza.matro - 2014-07-10, 01:24 A ja uparłem się na taką :
Skusiłem się firmą produkującą TV led - Mistral. Ponoć pięknie miała "chodzić", do tego mała , składana, z klipsem - miała być też dyskretna
a tak naprawdę złapała sygnał może z 2 razy - łapiąc 8 programów - nawet postawionej na dachu. Ponoć jest "dookólna" - co jest bzdurą bo wystarczy lekko przekręcić i sygnał uciekał... Na domowej - ustawionej w tym samym miejscu łapałem 16.
Opis jest również rozbrajający " im wyżej tym lepiej łapie"....
Nie polecam do kampera ani do innego samochodu, łodzi czy namiotu ...no chyba że miejsce biwaku będzie pod anteną nadawczą...
Oczywiście napisałem odpowiedni komentarz na stronie producenta ale wiadomo, że nie wstawią Bronek - 2014-07-10, 10:22 DVBT...ogólnie to porażka
Wszystko zależy gdzie się jest. . Ktoś się śmiał ,że mam na kiju ponad 4m....Z osławionej Juli z wysięgnika do czyszczenia basenów . rozkldana teleskopowa .
Ale działa. Dookolna,
Lecz licząc zakup anteny masztu i upierdliwości systemu. DVBt.
warto chyba na czas urlopu czy wyjazdu zafundować sobie choćby IPLE. ?
Bajaga - 2014-07-10, 13:31
Bronek napisał/a:
DVBT...ogólnie to porażka]
Z dvbt jest wszystko ok, problem jest w tym, że wciskają nam handlowcy te ładne białe antenki w różnych fantazyjnych kształtach bo one takie "kamperowe". A prawda jest taka, że się one na ch.. nadają Też mam taką to z rzadka poza cywilizacją coś nią łapałem.
Poszedłem do specjalistów antenowców, poprosiłem o antenę z drutami ale nie za wielką i z dobrymi parametrami, przymocowałem do lusterka zewnętrznego i działa b. Dobrze. A moja piękna okrąglutka dookólna robi za ozdobę dachową Czas montażu to jakieś 10 min więc dramatu nie ma.Bronek - 2014-07-10, 19:41
Bajaga napisał/a:
Z dvbt jest wszystko ok
Nie za bardzo, moim zdaniem ... może za pare lat???
Ja mieszkam 36 km od stacji ..........i albo kierunkowa , albo dookolna z 3-4 m nad poziomem .
To pierwsze primo drugie , to różne parametry w różnych cz. kraju .
Jedyna zaleta ,że jest .
Szczerze mówiąc zwykła analogowa by też dla takiego pseudo telomana wystarczyła.
Byleby coś grało. .......Mazur - 2014-07-11, 12:55 Od dwóch lat posiadam antenę DIGIT i zawsze łapię programy, w górach, nad morzem , wszędzie... Czasami muszę wysunąć maszt, ale generalnie wystarczy obrócić ,patrząc na wskaźnik sygnału w telewizorze. Antena aktywna.
(kupiłem w innym sklepie, ale znalazłem tutaj:)
http://www.hollex.pl/ante...b-t-kompaktowe/BAYLA DUCATO - 2014-07-11, 13:26 I ja jestem w trakcie kupna anteny do telewizorka Mistral ale jak to wszystko czytam to aż strach coś kupić bo może nie odbierać ,Nie chodzi o kasę tylko wynik końcowy tak się zastanawiam jak by odbierał o kolo od roweru 28 cali Mazur - 2014-07-11, 13:39
BAYLA DUCATO napisał/a:
I ja jestem w trakcie kupna anteny do telewizorka Mistral ale jak to wszystko czytam to aż strach coś kupić bo może nie odbierać ,Nie chodzi o kasę tylko wynik końcowy tak się zastanawiam jak by odbierał o kolo od roweru 28 cali
BAYLA, ja mam właśnie Mistrala , coś ponad 15" , na tej antenie działa bez zastrzeżeń , zastanawiałem się nad "koroną" , ale ta DIGIT "wyglądała" na bardziej profesjonalną, ma opływowe kształty, siedzi cały czas na dachu . Jestem zadowolony, cena podobna. Co do koła od roweru, jak się dobrze podłączy, pewnie efekt dobry BAYLA DUCATO - 2014-07-11, 14:29 TO zakup już wiem jaki własnie taka samom antenkę ma kolega z forum i śmiga czyli brać dzięki za radyforhend - 2014-07-12, 08:47 Każda antena kierunkowa działa o niebo lepiej ,niż anteny dookólne,mające w środku kawałeczek drutu podłączonego do jakiegoś wzmacniacza.Problem też leży w miejscu biwakowania,największe tłumienia sygnału powoduje zagęszczenie drzew:)czytaj:las:)
Bardzo dobra antena, u mnie odbiera super. Może masz jakiś wadliwy egzemplarz.Woj-tek - 2016-05-01, 11:58 Track222, to mnie teraz zastrzeliłeś
No ale, nic się nie da źle podłączyć, ciekawe SlawekEwa - 2016-05-01, 12:02
wukor napisał/a:
taką i nic nie odbiera
Może z zasilaniem wzmacniacza coś nie gra.Track222 - 2016-05-01, 13:24
wukor napisał/a:
Track222, to mnie teraz zastrzeliłeś
No ale, nic się nie da źle podłączyć, ciekawe
Miałem kilka anten typu talerzyk, ta jest najlepsza. Odbiór bardzo dobry. Obecnie na kamperze mam kierunkową, ale to nie ten przedział cenowy.Woj-tek - 2016-05-01, 15:18 Pokazuje siłę sygnału jako dobrą, łapie tylko pięć kanałów i to z za południowej granicy Bronek - 2016-05-01, 16:16 Chyba źle ustawiasz dekoder/telewizor. ?
Kraj i częstotliwości / kanały sprawdź?dobek44 - 2016-05-01, 19:46 Najpierw trzeba dostroić TV, potem ustawienia anteny.kimtop - 2016-05-01, 20:01
wukor napisał/a:
łapie tylko pięć kanałów i to z za południowej granicy
Dlatego u mnie musiałem antenę dać na maszt teleskopowy. I było ok
Po czym stwierdziłem, że bez sensu, założyłem satelitę.
Ale i ta ma swoje ograniczenia
Zostane IPLA i tp.
NIESTETY tanie rozwiązanie jakim jest DVBT, jest upierdliwe, póki nadajniki i multiplexy są, jakie są.
Trzeba wiedzieć, co i gdzie i znać czasem rozmieszczenie nadajników.
Mam całą instalację ze wzmacniaczem, Megasat i kilka anten... E tam, To, nie dla mnie. Choć ogarniam temat.
Ostatecznie oglądam, a właścciwie brzęczy sobie internetowa TV. Wtedy gdy satelita pod drzewami, nie łapie a talerza mobilnego nie wziąłem
Poczytaj, bo jeśli łapie inne kanały, to coś z ustawieniami. Lub przejedź się w kierunku nadajnika., wykluczysz g... ną antenę
Np "korona na takim podobnym wzmacniaczyku, łapie u mnie w jednym kącie pikoju.
Megasat T1 od Duniego ze wzmacniaczem, musi być z 2- 3 metry nad ziemią. Do nadajnika mam ok 30 km.
(dane z ub roku) teraz mam w nosie dvbt. Choćby z racji zawartości oakietu.
To jest ważna strona i tu masz kanał do ustawienia i częstotluwość.
Pojedziesz kawałek dalej i h bąbki strzelił
Pokazuje siłę sygnału jako dobrą, łapie tylko pięć kanałów i to z za południowej granicy
Może masz tuner/telewizor tylko do dvb-t, a nie dvb-t2 jaki jest wymagany dla polskich programów.Woj-tek - 2016-05-08, 12:43 Dzięki za odpowiedzi w/w temacie.
Okazało się że w tv dvb nie odbiera polski pewnie jest to dvb bez 2.
Dałem dekoder i dalej nic, zmieniłem miejsce postoju i wszystko ładnie odbiera.dobek44 - 2016-05-08, 15:09 Ja na każdym nowym miejscu uruchamiam wyszukiwanie kanałów. Bo są róźnice. Niekiedy jest ich 12, w innym miejscu 3.MAWI - 2017-01-08, 13:43 Odświeża temat anten . Zmieniło sie wiele od ostatniego postu. Nowe kanały. Lepsze sygnały.
Mam zamiar wyposażyć kampera w Nową antenę DVB-T. Co polecacie sprawdzonego. Może ktoś coś odkrył. Bronek - 2017-01-08, 14:19 mam na zbyciu na maszcie wysuwanym 4 m ok z kablem T1 Jako jeden z nielicznych miałem sygnał na targach w Poznaniu
Maszt jest wysuwany kabel w śodku zarobiny na szcztcie T1 od Duniego. Używana z dwa trzy razy.
Jedynie co trzeba to gniazdo zew do anteny, te mam ale nie będę demontował bo dziura zostanie.
Do tego mam dedykowany wzmacniacz
Ten cały szpas kosztował mnie z 600zł? + oddam za 300 zł plus koszty kuriera.
Problem, ze ten maszt z anteną ma 190 cm.
Ja to przczepiałem na " klik mocowania", takie do rur do bagażnika. Mam tych mocowań w cholerę.
woziłem ją w garażu podpiętą do ściany.krzlac - 2017-01-08, 14:26 Ja juz przestałem eksperymentować z dookólnymi montowanymi na stałe na dachu. Wady: dookólna, za nisko umiejscowiona, szybko koroduje w środku - nawet jachtowa. Pozaklejałem dziury na dachu, mam metrową rurkę alu, magnes od CB i mała antenkę kierunkową ze wzmacniaczem. Wszystko składane, rozkładane w 1 min, stawiam na dachu przez okno dachowe, wtykam kabelek i wreszcie mam i spokój i porządny odbiór. Przed jazdą oczywiście demontaż (1 minuta). Jak ktoś myśli, że DVB-T działa w czasie jazdy to się myli. Proste i skuteczne bez "garbów" i dziur na dachu. Jedna wada - nie ma czym przyszpanować na campingu. jarko_66 - 2017-01-08, 15:22
Cytat:
MAWI napisał/a:
Może ktoś coś odkrył.
Wiesiek tak jak było tak jest, jak stoisz w dziurze i nie ma sygnalu to nawet najlepsza antena nic nie da.Stanąłem w Zakopcu niedaleko masztu i też nie odbierała ,dopiero po wyłączeniu zasilacza było miodzio . Okazało się że za mocny sygnał to też źle. Ja nawet w domu muszę odbierać przez satelitę ,bo wiatraki skutecznie zagłuszają sygnał naziemny MAWI - 2017-01-08, 15:30 Darek czemu już nie używasz . i Co to za producent. U mnie mankament to to ,że nie mam nic wystającego poza obrys kampera ,bagażniki haki
krzlac. Co to za wynalazek ? daj jakieś zdjęcia. Też myślałem w tę stronę .Na magnes ,przez okno ,nie wielkie.krzlac - 2017-01-08, 15:50 Całość zimuje razem z kamperem. Na ten moment nie mam zdjęcia. Antena jak na zdjęciu,
rurka alu 1 m długa 15 mm średnica. Reszta to "zrób to sam". Na jednym końcu wkręcany magnes od anteny CB, na drugim antenka (30 cm długość) z kablem i wtyczką. W samochodzie ułożona instalacja od telewizorka (ze wzmacniaczem), gniazdo antenowe przy oknie dachowym.MAWI - 2017-01-08, 16:40 Czy to jest antena kierunkowa.?
Kiedyś widziałem coś przymocowanego do markizy, do nogi od markizy . Nie zrobiłem zdjęcia. Ale była to antena kierunkowa. Nie mała ,ale ponoć skuteczna.Bronek - 2017-01-08, 17:04 Nie używam, bo mam satelitę i internet.
Dla mnie programy z DVBT to miało być zastępstwo gdy satelita z krzaków nie da rady. Ale teraz mam internet.
Po prostu mnie nie intetesuje za bardzo WIFi za Free. Mam własny transfer
Ta antena nie musi wystawać, może być na każdej wysokości, nawet poniżej ksmpera
Miałem dookolną i kierunkową, nawet koronę za grosze, , ale 3 lata temu nie chciały łapać u mnie pod domem bo było ok 30 km do nadajnika. Wkurw... nawet przetestować nie mogłem.
Teraz nie wiem jak jest, sieć może się rozbudowała
Generalnie do dupy ta telewizja. Kierunkowe zawsze są najlepsze, ale i tak niepowinny być zasłonięte.
Kiernukowa to taka, która ma kierunek w którym działa najlepiej i ten kierunek wyznacza nadajnik, czyli musisz wiedzieć gdzie m/w on jest.
Dvbt to..... g. , ale polecam swoją antenę. żadna dziura, no prawie, Ci nie straszna
W Poznaniu wśród bloków elegancko, Podobnie jak Koko ze swoim gicamperem satelitą z ręcznym sterowaniem wycelował, a drogie satelity pokręciły, pokręciły i.... padły.
Ja miałem telewizję Trwam
Nie mam ciśnienia na pizbycie się jej, bo co jest, to jest- (gniazdo w ścianie, wzmacniacz, okablowanie i leciutki z anteną Megasat T1 maszt teleskopowy)
Po za tym nakombinowałem się i narobiłem.
Gdy ją robiłem, to nie miałem satelity a i IPLI też nie było itd...
Moje telomaństwo w postaci "byleby coś migało" jest tylko gdy zasypiam. W ciągu dnia i wieczorem nie potrzebujękrzlac - 2017-01-08, 17:43
Bronek napisał/a:
ten kierunek wyznacza nadajnik, czyli musisz wiedzieć gdzie m/w on jest.
Jest aplikacja na tel. kom. DVB-T Finder. Wskazuje najbliższe nadajniki.
Antena z mojego zdjęcia jest kierunkowa.slawwoj - 2017-01-08, 17:48 No tak a jak wrzucić ten internet do tv?Bronek - 2017-01-08, 17:57
slawwoj napisał/a:
No tak a jak wrzucić ten internet do tv?
Ano albo laptop albo tablet. Albo dekoder np. Polsat z routerem wifi i.... ja tak mam
Mam plusa router i iple za fryko no transfer nieograniczony podobnie jak LTE
Póki co 50 GB mi wystarcza ale jest trochę tego jeszcze (ipla w to nie wchodzi)
A i jest jeszcze HBO internetowe.
Generalnie satelita.
To gniazdo w ścianie kampera do Dvbt ma drugie wejście satelitarne, gdybym chciał pod krzakami antenę sat na stojaku.
Bywało
Ale to teoria, na ogół satelita wystsrczy lub nic. Tz czytnik ebookMAWI - 2017-01-08, 17:59 Kilka dni temu gadałem z mądrym gościem od telewizji i telefonów ,To mnie wyśmiał za moje plany. Powiedział ,że w połowie roku zlikwidowany będzie roaming i bez sensu jest budowanie jakichkolwiek systemów antenowych . Mówił ,że jeśli planuję podróże po europie to tam gdzie będzie internet ,tam będzie też telewizja. Wiadomo tego internetu trzeba mieć sporo i szybkiego . Tu nawet nie chodzi o pieniądze ale o nowatorskość systemu.
Myślałem ,że może ktoś też coś słyszał.Bronek - 2017-01-08, 18:05 I o to chodzi. Dvbt jest dla uprtych i chcących koniec Czemu nie, mamy ponoć wolność.
Oby tym interntem piszło ... Świat lekko głupieje. A my tym bardziej. Zobaczymy.
Od kilku lat bazuję na swoim internecie, na ogół dosyć szybkim i nie zbankrutowałem.
Już teraz bym nawet nad satelitą się grubo zastanawiał.
Bez przesady z tą ilością, dla zabawy na dwa tyg full, pakiet za ok niecałe 200 wysta4czył i jeszcze zostało
Nie jestem na bieżąco. Przed wyjazdem jak zwykle klik i jest. Niepiernicze sie dycha w lewo dycha w prawo. Nie piję nie palę, to mam za co. slawwoj - 2017-01-08, 18:09 Domowe tv już łączą się z internetem. Może są i 12V które mają taką możliwość.Bronek - 2017-01-08, 18:15
slawwoj napisał/a:
Domowe tv już łączą się z internetem. Może są i 12V które mają taką możliwość.
możesz dokupić za parę groszy boxa, to ci zrobi " smart tv" z telewizora lub lapka podpiąć.
Od zaj... możliwości, aż mdli jak to się tak zmienia i rozwija
A w ogóle p co Ci tv. Kup se okulary do smarfona .... CORONAVIRUS - 2017-01-08, 18:19
krzlac napisał/a:
Bronek napisał/a:
ten kierunek wyznacza nadajnik, czyli musisz wiedzieć gdzie m/w on jest.
Jest aplikacja na tel. kom. DVB-T Finder. Wskazuje najbiliższe najniki.
Antena z mojego zdjęcia jest kierunkowa.
SUPER APLIKACJA - dzięki MAWI - 2017-01-08, 18:34 Adas aplikacja używana od ponad roku. slawwoj - 2017-01-08, 18:45
Bronek napisał/a:
slawwoj napisał/a:
Domowe tv już łączą się z internetem. Może są i 12V które mają taką możliwość.
możesz dokupić za parę groszy boxa, to ci zrobi " smart tv" z telewizora lub lapka podpiąć.
Od zaj... możliwości, aż mdli jak to się tak zmienia i rozwija
O i to jest temat do przemyśleń i zastosowania. Internet komórkowy coraz tańszy i coraz go więcej.
Dzięki Bronek. Jak mówił klasyk. - mądrego to i miło posłuchać.
A jeszcze wyczytałem że można smartfona podłączyć kablem hdmi do tv.Bronek - 2017-01-08, 19:04 Europa ma tendencje rozpadowe, ale może to zostanie wykorzystane jako działanie spajające, by internet był free.
Tylko czy durni politycy nie stwierdzą, że teraz biedny terorysta co wydał kasę na bombę, jak będzie miał darmowy internet to sobie łatwiej zamach zrobi?
To może być pseudopiwód. Durnie tak mają. PROHIBICJA bis. To jak z fajkami smakowymi.
Będą aromaty
offf....
Nie tu i nie ten temat, ale polecam Wam a propos starych smartfonów. z androidem
l
W przydatnych programach bez echa pisałem
Monitoring, zapis powiadamianie walke talke za fryko, tylko stary działający, pobity smartfon android, konto na goglach i rybie oko na obietyw
rybie oko to kupiłem za 15 zł, smarfona za 50 (mam kilka) , konto goglowskie za darmo.
I patrzę sobie w pracy na pieski, kotki, ogródek, Edzia i Panią co sprząta...
Idzie to po wifi i 3g LTe bez znaczenia, Podgląd nagrywanie za kasę nawet hd tak normalnie. Wykrywa ruch i powiadamia nagrywając klipy, w chmurze. Te można zostaeić lub wywalić. Po 7 dniach sam je kasuje. Opcje do ustawienia.
Proste i free, bardzo proste.
Smarfonów może być kilka.
Każdy może być albo kamerą albo podglądem, do wyboru.
Prawie za darmo, bo ok 19 zł/m-c (drogo) , jak bez reklam i hd ale to jest wybór.
I ABY KAMPEROWO. to taki stary smarfon patrzy mi na wnętrze kampera, termometr, wentylator i pochłaniacz wilgoci.
Zamiast iść 30 m, by sprawdzić czy pojemnik nie jest pełny.. to sobie patrzę To z mrozu mi... MAWI - 2017-01-08, 19:17 Ja właśnie kupiłem nowy tv Blaupunkt 24cala 12v . Nie wiem czy z netem. Kupiłem też zestaw NC+ .Zapłaciłem za rok z góry. Po problemie. A jeszcze jedno . Dorobiłem ręczne sterowanie do automatycznej anteny sat. Niestety nie 80 tylko 60 .Taka była.Teraz czas na neta.Rozwojowy trza być.MiGa - 2017-01-08, 21:55 Wiesiu napisz coś więcej o tym nowym TV. Też coś poszukuje do mojego kampera. Interesują mnie też wymiary . Mogą być bez stopki. Będzie wisiał na uchwycie.MAWI - 2017-01-08, 22:04
MiGa napisał/a:
Wiesiu napisz coś więcej o tym nowym TV. Też coś poszukuje do mojego kampera. Interesują mnie też wymiary . Mogą być bez stopki. Będzie wisiał na uchwycie.
Mireczku.Ty akurat ,to wpadnij wieczorem ,to pomierzymy. Sam ocenisz. Arnold1 - 2021-08-20, 12:28 Temat postu: Antena dvb-tOdswieżam wątek...
Mam 4 letniego UFO-Mistrala. Są miejsca w Polsce gdzie nie łapie sygnału. (np. część Mazur, Roztocze). Koledzy na innych antenach łapią (np. DIGIT). Są też obecnie UFO-Mistrale, podobno mocniejsze. Ale kto to sprawdzał? Czy możecie poradzic?, tym bardziej że mocowanie mistrala byłoby takie samo u mnie jak obecnie, bez konieczności zmian. LukF - 2021-08-20, 21:39 Mam UFO Mistrala zamontowanego w zeszłym roku. W różnych miejscach łapie różną ilość stacji TV. Tak więc oglądam lub nie TV - w zależności od tego co mój telewizor znajdzie na tej antenie SlawekEwa - 2021-08-21, 08:14
Arnold1 napisał/a:
Są miejsca w Polsce gdzie nie łapie sygnału. (np. część Mazur, Roztocze)
Możesz podać te miejsca na Roztoczu.Arnold1 - 2021-08-22, 12:54
SlawekEwa napisał/a:
Arnold1 napisał/a:
Możesz podać te miejsca na Roztoczu.
Zwierzyniec, kompletny brak jakiegokolwiek sygnału.voice - 2021-08-22, 15:15 Panowie tez mam ufo mistrala miejscowości UKTA mazury, GĄSKI - morze w tym roku brak jakiegokolwiek sygnału. w razie niepogody kupiłem XIAOMI Mi BOX S 4 + do tego Router E5577CS-321 Airbox 2 zakupiłem bezpłatna kartę do Internetu z sieci AREO 2 i mam kompletny smart TV. Netflixa itp....
Polecam na zimne wieczory i deszcz.Cyryl - 2021-08-22, 16:10 Moje odczucia z korzystania z TV i SAT w kamperze.
Telewizor w kamperze jest dla tych którzy potrafią się obyć bez TV.
Jeżdżę w miejsca odludne, z daleka od miast i tam sygnał jest słaby albo go nie ma.
Staję w lesie, a jeżeli nie to w miejscach zacienionych, gdzie SAT się nie sprawdza.
Gdy była olimpiada byłem w Łazach, bo tam sięga sygnał Koszalina, gdy nie było siatkówki, to w Pogorzelicy, bo tam sygnał słabiutki.LukF - 2021-08-22, 19:13
Cyryl napisał/a:
Telewizor w kamperze jest dla tych którzy potrafią się obyć bez TV.
Wg. tej definicji to ja się łapię SlawekEwa - 2021-08-22, 20:30
Arnold1 napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
Arnold1 napisał/a:
Możesz podać te miejsca na Roztoczu.
Zwierzyniec, kompletny brak jakiegokolwiek sygnału.