| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - Gdzie kupić zaokrąglone listwy do alkowy?
FilipDucato - 2022-07-25, 08:17 Temat postu: Gdzie kupić zaokrąglone listwy do alkowy? Panie i Panowie (pewnie głównie Panowie)
chciałem uszczelnić dach kamperka, czytałem na forum jak to zrobić, chciałbym jak Capoman użyć taśmy butylowej, ponieważ z Sika mam złe doświadczenie (egzemplarze, które kupiłem są tak ciągnące się, że nie sposób obrabiać spoiny - nieważne czy mydłem itp.)
ALE jest możliwe, że listwy mogą zostać zniszczone czy powyginane przy ich demontażu.
Zatem, gdzie można kupić takie listwy? Wiem, że nie można poprostu do sklepu wejść i wybrać już fabrycznie dogięte, a w internecie można kupić na metry proste listwy, ale ja przecież nie będę je mógł bezpiecznie dogiąć do kształtu alkowy. To musi być raczej zrobione fabrycznie.
Zatem gdzie można się zaopatrzyć w takie już dogięte listwy? Albo jak sobie wy radzicie?
Pozdrawiam.
LukF - 2022-07-25, 08:56
FilipDucato,
Kupuje się proste listwy i dogina podczas montażu do kształtu alkowy. Przecież to amelinium, miękki materiał
FilipDucato - 2022-07-25, 09:02
Aj, byłem przekonany, że tak się nie da, bo trzeba na maszynach itp. żeby uzyskać takie zaokrąglenia.
No to w takim razie wyrywam, może się uda bez szkód.
Dziękuję!
LukF - 2022-07-25, 09:10
Delikatnie, pomału, na słonku i będzie dobrze
Skwarek - 2022-07-25, 10:07
| LukF napisał/a: | Delikatnie, pomału, na słonku i będzie dobrze |
Na słonku aluminium zmięknie i łatwo powyginasz.
Nie jest to takie proste by dobrze to zrobić.
O wiele łatwiej zdemontować bez uszkadzania oryginalne listwy, zdjąć kliny, odkręcić wszystkie wkręty, podważać tylko "delikatnie, pomału na słonku" i ewentualnie poprawić ich kształt po wyczyszczeniu.
Wkręty jak dobre to zachować bo takie trudno kupić, przeważnie mają małe łebki a dość gruby gwint. Ja niektóre musiałem dorabiać.
Banan - 2022-07-25, 12:35
| Skwarek napisał/a: | Na słonku aluminium zmięknie i łatwo powyginasz.
|
Warto do tej czynności zaopatrzyć się w gumowy impulsator kinetyczny z naprowadzaczem trzonkowym
Bim - 2022-07-25, 15:44
| Banan napisał/a: | zaopatrzyć się w gumowy impulsator kinetyczny z naprowadzaczem trzonkowym
| Guma nie koniecznie bo brudzi taki naprowadacz lepszy
ma takowy na zbyciu ino używany
LukF - 2022-07-25, 16:13
Chciał kupić listwy alu. Dostał oferty na młotek....
Cały CT ....
Bim - 2022-07-25, 16:42
| LukF napisał/a: | Chciał kupić listwy alu. Dostał oferty na młotek....
Cały CT .... |
Widzisz dzięki CT
impulsator kinetyczny za przysłowiowego browara wybił mu z głowy kupno czegoś co da się wykorzystać ponownie
|
|