Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Hałas ze sprzęgła/skrzyni biegów.

wojtek_h - 2022-08-13, 10:57
Temat postu: Hałas ze sprzęgła/skrzyni biegów.
Drodzy i kochani!

Wczoraj po południu, jadąc w upale francuską drogą ekspresową, usłyszałem grzechoczące hałasy z przedniej części mojego Fiata Ducato 130 Multijet 2015 r. przebieg 90 tyś. Odgłosy po pojawiały się na chwilę i znikały, stopniowo zacząłem kojarzyć je z używaniem sprzęgła. Problem w tym, że raz jest cicho przez długi czas, raz coś grzechocze. Biegi wchodzą pięknie, nic nie szarpie, nic nie wibruje, jechałem zarówno autostradą do 130 km/h na 6 biegu, jak i drogami lokalnymi z częstą zmianą biegów i zatrzymywaniem. Nie jest tak, że jeśli wcisnę lub puszczę sprzęgło to hałas pojawia się lub znika od razu.

Jestem ponad 2000 km od domu, niekoniecznie chciałbym zmagać się z tutejszymi mechanikami i cenami usług, a podróż miała trwać jeszcze 2 tygodnie. Zatrzymałem się na noc i jeszcze myślę co dalej przy śniadaniu.

Czy ktoś ma jakieś sugestie? Łożyska sprzęgła, skrzyni biegów? Stan oleju w skrzyni? Czy coś sam mogę sprawdzić, będąc amatorem? Czy polubić odgłosy i jeździć?

Pozdrawiam,
Wojtek

wojtek_h - 2022-08-13, 12:35

Jednak sprzęgło. Wsteczny wchodzi z trudem.

Czy ktoś zna warsztat w okolicy Bordeaux?

Wojtek

voice - 2022-08-13, 12:59

wojtek_h napisał/a:
Jednak sprzęgło. Wsteczny wchodzi z trudem.

Czy ktoś zna warsztat w okolicy Bordeaux?

Wojtek

Wojtek ja bym z tą naprawą poczekał do powrotu, skrzynia tak od razu nie siada. Jak Ci się nie ślizga to dojedziesz, a na razie ciesz się z WAKACJI a skrzynią bym się nie przejmował.

wojtek_h - 2022-08-13, 13:31

Wojtek ja bym z tą naprawą poczekał do powrotu, skrzynia tak od razu nie siada. Jak Ci się nie ślizga to dojedziesz, a na razie ciesz się z WAKACJI a skrzynią bym się nie przejmował.[/quote]

Dzięki za odpowiedź. Główna niedogodność, to hałas, wszyscy ludzie na miejscu postojowym dla kamperów się odwracają i patrzą ze współczuciem...

Wojtek

voice - 2022-08-13, 14:34

wojtek_h napisał/a:

Dzięki za odpowiedź. Główna niedogodność, to hałas, wszyscy ludzie na miejscu postojowym dla kamperów się odwracają i patrzą ze współczuciem...

Wojtek

Pytanie czy hałasuje na konkretnym biegu czy na luzie ??
czy jak wciśniesz sprzęgło to hałas ustaje ??

wojtek_h - 2022-08-13, 15:06

Pytanie czy hałasuje na konkretnym biegu czy na luzie ??
czy jak wciśniesz sprzęgło to hałas ustaje ??[/quote]

Sprawa się wyjaśniła. Utknąłem na lokalnej drodze, nie mogę wrzucić żadnego biegu, ani jechać. Trójkąt ostrzegawczy i szukanie warsztatu. Długi weekend przed nami...

Wojtek

voice - 2022-08-13, 16:17

wojtek_h napisał/a:

Sprawa się wyjaśniła. Utknąłem na lokalnej drodze, nie mogę wrzucić żadnego biegu, ani jechać. Trójkąt ostrzegawczy i szukanie warsztatu. Długi weekend przed nami...

Wojtek

Nic się nie wyjaśniło poza tym ,że nie możesz wrzucić biegu. na wyłączonym silniku wrzuć np: bieg 2 i naciśnij sprzęgło i zapal puszczaj sprzęgło i zobacz czy pojedziesz

wojtek_h - 2022-08-13, 16:44

Wojtek[/quote]
Nic się nie wyjaśniło poza tym ,że nie możesz wrzucić biegu. na wyłączonym silniku wrzuć np: bieg 2 i naciśnij sprzęgło i zapal puszczaj sprzęgło i zobacz czy pojedziesz[/quote]

Niestety nie, hałas się wzmaga i wszystko zablokowane. Nawet , żeby ustawić się w bezpiecznym miejscu, z górki tyłem na luzie przy wciśniętym sprzęgle zsuwałem się kangurkiem.

Wezwałem już assistance. Będę testował pakiet VIP PZMotu. Niestety, tu też jest długi weekend i chyba czeka nas rozstanie z mobilnym domem na kilka dni (optymistycznie).

Wojtek

voice - 2022-08-13, 17:42

wojtek_h napisał/a:

Wezwałem już assistance. Będę testował pakiet VIP PZMotu. Niestety, tu też jest długi weekend i chyba czeka nas rozstanie z mobilnym domem na kilka dni (optymistycznie).

Wojtek

Współczuję daj cynka co się stało, bo auto młode przebieg znikimy, czyba, że był kręcony. ale przy tym przebiegu, żeby skrzynia poszła ?? Mi się wydaje że spręzynki sprzęgła się rospadły, ale wydaj mi się, że bez wyciągnięcia skrzyni ani rusz.

wojtek_h - 2022-08-13, 19:26

Dam cynk, na razie przygoda trwa. PZMot nie znalazł dla nas hotelu, pracujemy nad holowaniem nas na camping. Być może będziemy spać pod warsztatem do wtorku.

Nadal chciałbym znaleźć jakiś polecony warsztat. Jestem w Saint-Savinien. Dzwoniłem do Elite Auto, to jest mobilny serwis, ale kolega miał trochę za daleko i koszt wyszedł nieopłacalny.

Wojtek

voice - 2022-08-13, 20:16

wojtek_h napisał/a:
Dam cynk, na razie przygoda trwa. PZMot nie znalazł dla nas hotelu, pracujemy nad holowaniem nas na camping. Być może będziemy spać pod warsztatem do wtorku.

Nadal chciałbym znaleźć jakiś polecony warsztat. Jestem w Saint-Savinien. Dzwoniłem do Elite Auto, to jest mobilny serwis, ale kolega miał trochę za daleko i koszt wyszedł nieopłacalny.

Wojtek

Niestety najbliżej m0ogę polecić Ci warsztat oddalony o 50km od CiebieTUTAJ
jak nic sensownego nie znajdziesz to możesz zadzwonić, rozmawiają po angielsku.

Lub warsztat Citroena TEN
może nie będzie tanio ale pewnie znają się na rzeczy i z tej samej miejscowości gdzie przebywasz

wojtek_h - 2022-08-13, 21:48

Dzięki. Znasz te warsztaty? Przy tym Citroenie byłem przed chwilą na rowerze. Na holowanie 50 km pewnie mógłbym namówić PZMot. Na razie stoję pod warsztatem Peugot'a, bo stąd była laweta i tu mają parking strzeżony, a wszystko jest nieczynne do wtorku. Partner PZMot nie był w stanie znaleźć dla nas hotelu w tym okresie, chociaż mam to w pakiecie. Negocjowałem odholowanie nas na camping, ale na razie to się nie udało. Będziemy tu nocować na razie, na szczęście jest kranik z wodą i w miarę spokojna ulica.

We wtorek ktoś ma nas zawieźć do innego warsztatu, ale nie mam pojęcia do jakiego.

Przygoda...

Wojtek

wojtek_h - 2022-08-14, 11:20

A jakie są opinie o polskich mobilnych mechanikach?
wojtek_h - 2022-08-15, 00:50

Cytat:
Lub warsztat Citroena TEN
może nie będzie tanio ale pewnie znają się na rzeczy i z tej samej miejscowości gdzie przebywasz

Udało mi się dzisiaj porozmawiać z właścicielami tego warsztatu Citroena. Niestety, nie naprawią mi sprzęgła ani w tym tygodniu, ani nigdy, ich mechanik ma dużo pracy i do widzenia.

Zaczynam skłaniać się do opcji "polski mechanik mobilny". W assistance PZMot nie dali rady znaleźć dla nas noclegu, obawiam się, że z warsztatem będzie podobnie, a na koniec dostanę jeszcze zawału na widok rachunku.

Wojtek

voice - 2022-08-15, 08:48

wojtek_h napisał/a:

Zaczynam skłaniać się do opcji "polski mechanik mobilny". W assistance PZMot nie dali rady znaleźć dla nas noclegu, obawiam się, że z warsztatem będzie podobnie, a na koniec dostanę jeszcze zawału na widok rachunku.

Wojtek

Ja bym odpuścił mechanika mobilnego za sam dojazd skasuje się 70% holowania do polski.
Czy lepszym rozwiązaniem nie będzie holowanie do polski i naprawa na miejscu. Pewnie w PZMot jak masz wykupione ubezpieczenie to pewnie holowanie do 100 lub więcej km masz w cenie.

Ja na Twoim miejscu poszukałbym transportu w jakieś firmie spedycyjnej zawożą towar do Francji i zabierają auta kupione przez handlarzy. Na 100% będzie to najtańsze rozwiązanie.
Np. na oferteo.pl
Ja korzystałem z
LM TRANS Łukasz Mazur lmofert@gmail.com 730650460 lub
Krzysztof Woźniak hds.krzysztof@gmail.com +48513778583
SDK Business Sylwia Durlik-Klicka tel. +48 502 373 689
zadzwoń i zorientuj się o kosztach transportu do polski.

Jeszcze co mi się przypomniało to nasz kolega mechanik Gewehr z forum Amwarsztat.pl
skontaktuj się z nim i może on Ci coś doradzi.

wojtek_h - 2022-08-15, 09:53

Dzięki @voice za podpowiedzi - bardzo cenne. Sprawdzę.

Jestem w kontakcie z polskim mechanikiem, który dojeżdża z Francji ok. 440 km ode mnie i bierze 0.80€ za km.
https://m.facebook.com/Elite-Auto-Polski-Mechanik-We-Francji-104457388852174/

W zasadzie wolałbym wracać do Polski o własnych siłach i po drodze wskoczyć może do jakiegoś jeziora...

Wojtek

voice - 2022-08-15, 09:59

wojtek_h napisał/a:

Jestem w kontakcie z polskim mechanikiem, który dojeżdża z Francji ok. 440 km ode mnie i bierze 0.80€ za km.
https://m.facebook.com/Elite-Auto-Polski-Mechanik-We-Francji-104457388852174/

W zasadzie wolałbym wracać do Polski o własnych siłach i po drodze wskoczyć może do jakiegoś jeziora...

Wojtek

No wiem WAKACJE, człowiek chce odpocząć a tu taki ZONK :) współczuję, ale nie wiem jak mam Ci więcej pomóc.

wojtek_h - 2022-08-15, 10:41

@voice Pomogłeś i to bardzo. Trochę nowych opcji poznałem, poza tym miło widzieć, że nie jesteśmy sami.

Dziękuję,
Wojtek

wojtek_h - 2022-08-16, 10:30

Dzień dobry @voice
Polsko-francuski mechanik obstawia awarię skrzyni biegów, podobno typową. Załatwiam lawetę do Polski.

Wojtek

voice - 2022-08-16, 15:48

wojtek_h napisał/a:
Dzień dobry @voice
Polsko-francuski mechanik obstawia awarię skrzyni biegów, podobno typową. Załatwiam lawetę do Polski.

Wojtek

Tak jak Ci mówiłem, jest to najlepsze rozwiązanie, szkoda, że nici z odpoczynku ale....

wojtek_h - 2022-08-16, 17:06

voice, Tak, miałeś rację. Żałuję teraz, że nie wykupiłem pakietu holowania 1000 km, byłoby taniej. No i całe szczęście, że nie korzystaliśmy z hotelu, bo teraz możemy skorzystać z podróży do domu na koszt ubezpieczyciela (jest albo-albo).

Tu we Francji opcją jest tylko nowa skrzynia za 6000€, oczekiwanie na cześć 7-10 dni. Jakiś znajomy tego mechanika, który pracuje w serwisie Fiata powiedział, że według objawów to na 100% skrzynia, mają takich pacjentów 3-4 razy w tygodniu.

Wojtek

voice - 2022-08-16, 17:19

wojtek_h napisał/a:
Jakiś znajomy tego mechanika, który pracuje w serwisie Fiata powiedział, że według objawów to na 100% skrzynia, mają takich pacjentów 3-4 razy w tygodniu.

Wojtek

Pytanie jest jedno jaka jest ta wada, bo ty masz 2015 i przebieg 90 tys, skrzynia padła,
ja mam z 2017r. przebieg zbliża się do 80 tys i czy mam się też bać.
Daj znać co to za wada

Po drugie wojtek jakbyś wiedział że się przewrócisz to byś się położył :) takie jest życie.
Z innej strony trzeba na to spojrzeć, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Może tak miało być, może to miało was od czegoś ochronić ??

Andrzej_Gdynia - 2022-08-16, 17:58

Wątek ku przestrodze i pouczający... za co dziękuję. Jednocześnie łączę się w bólu kosztów i popsutych wakacji...
wojtek_h - 2022-08-16, 18:39

voice,
Z tego co zrozumiałem przez telefon, to jakiś element się urywa i blokuje tryby. Dam znać, jak mój mechanik się do tego dobierze.

Na razie czekam już od rana na telefon z konkretami z LM Trans i potem chcę zacząć ewakuację rodziny. Do tego czasu wciąż będziemy mieszkać na pół dziko. Z kasetka kibelkową jeżdżę na rowerze do pobliskiego miasteczka do punktu serwisowego przed campingiem, wodę bierzemy z kranika przy stacji benzynowej. Carawaning all exclusive.

Wojtek

wojtek_h - 2022-08-16, 18:48

Andrzej_Gdynia,
Dziękuję i pozdrawiam. Przez kilka już dni obserwuję pracę pomocy drogowej - awarie się jednak zdarzają. Ja mam taką sytuację po raz pierwszy, chociaż jeżdżę bardzo dużo. Przez wiele lat jeździłem bez żadnego assistance. Coś mnie tknęło w tym roku i wziąłem pakiet VIP w PZMot. Wkrótce się okaże, czy działa.

Przed chwilą przyholowali małżeństwo z Gdańska z przyczepą campingową. Wymieniliśmy doświadczenia.

Trzeba być otwartym na przygody ;-)

Wojtek

voice - 2022-08-18, 09:42

Wojtek jak tam wygląda sytuacja u Ciebie, nie dajesz znaku życia ?? wracacie ?? macie co jeść pić ??
wojtek_h - 2022-08-18, 10:13

voice,
Jedziemy właśnie taksówką na lotnisko, kamper został na parkingu strzeżonym. Firma LDTrans, którą mi podałeś ma zorganizować przewóz prawdopodobnie jeszcze w ten weekend, jeszcze nie mam pełnych danych. Korzystałeś z nich, jak zrozumiałem? Trochę się głupio czuję zostawiając nasz drugi dom...

Wojtek

voice - 2022-08-18, 10:18

wojtek_h napisał/a:
Firma LDTrans, którą mi podałeś ma zorganizować przewóz prawdopodobnie jeszcze w ten weekend, jeszcze nie mam pełnych danych. Korzystałeś z nich, jak zrozumiałem? Trochę się głupio czuję zostawiając nasz drugi dom...

Wojtek

Wojtek firmy nie masz się co bać, firma sprawdzona prze ze mnie już klika razy przywoziła mi auta z Francji Belgii Niemiec. nigdy nic z aut nie zginęło oraz nie było więcej uszkodzone jak kupowałem. Więc bez obaw.

wojtek_h - 2022-08-18, 11:48

voice,

Dzięki!

Wijtek

voice - 2022-08-18, 16:42

Daj cynka później jak zakończyła się przygoda i co z tą skrzynią ??
wojtek_h - 2022-08-18, 20:39

voice,
Jasne!

wojtek_h - 2022-08-26, 22:34

Dopiero wczoraj laweta dotarła po mojego kampera, trwało to trochę, ale nie było łatwo znaleźć kogoś w akceptowalnej cenie. Odrzuciłem oferty drobnych laweciarzy, bo miałem wrażenie, że każdy coś dziwnego kombinuje. Byłem osobiście w firmie LM Trans, okazało się, że Pani uwielbia muzykę skrzypcową, a tym się akurat zajmuję zawodowo, więc sobie miło pogawędziliśmy.

W poniedziałek kamper ma wjechać do warsztatu, panowie już zacierają ręce.

Wojtek

voice - 2022-08-28, 11:34

wojtek_h napisał/a:
Dopiero wczoraj laweta dotarła po mojego kampera, trwało to trochę, ale nie było łatwo znaleźć kogoś w akceptowalnej cenie. Odrzuciłem oferty drobnych laweciarzy, bo miałem wrażenie, że każdy coś dziwnego kombinuje. Byłem osobiście w firmie LM Trans, okazało się, że Pani uwielbia muzykę skrzypcową, a tym się akurat zajmuję zawodowo, więc sobie miło pogawędziliśmy.

W poniedziałek kamper ma wjechać do warsztatu, panowie już zacierają ręce.

Wojtek

Ważne , że dotarliście szczęśliwie na miejsce opowiedz coś o tum ubezpieczeniu czy warto czy raczej ??

wojtek_h - 2022-08-29, 16:55

Z ubezpieczeniem jest tak, że zawsze trzeba wcześniej czytać dokładnie warunki, żeby wiedzieć, co robić w razie konieczności. Podróżuję już naprawdę od wielu lat i nigdy wcześniej nie przywiązywałem do tego wagi. Nawet jadąc samochodem z Polski do Kuwejtu w czasach, kiedy nie było telefonów komórkowych i nawigacji. W tej chwili moim głównym samochodem jest piętnastoletnia benzynowa Octavia o przebiegu 372000 km, która zawsze dociera na miejsce o własnych siłach.

Przez 2 ostatnie lata posiadałem kartę PZMot, w tym roku na wiosnę wewnętrzny głos skłonił mnie do wykupienia assistance wersji VIP. W tej chwili ten pakiet kosztuje 360,- za rok, ja płaciłem trochę mniej. Pakiet jest przypisany do osoby, ważny w Europie i jeśli kierujesz samochodem osobowym (może być z przyczepą) lub kamperem, niezależnie od wieku pojazdu (!) i czy jest Twój, czy pożyczony (byle miał polską rejestrację), masz prawo do holowania 75 km i kilku innych usług. Są to, UWAGA, do wyboru: - hotel do *** do 5 dób - samochód zastępczy - kontynuacja podróży, czyli transport wszystkich podróżujących osób z bagażem do miejsca zamieszkania (w to samo miejsce) lub we wskazane miejsce nie dalsze niż miejsce zamieszkania. Nie ma limitu zdarzeń, za każdym razem w razie potrzeby jest do tego prawo. Dodatkowo raz w roku można holować samochód do domu, ale tylko na terenie Polski i do 1000 km.

Zepsułem się na początku długiego weekendu i całe szczęście, że nie skorzystaliśmy z hotelu, lecz nadal mieszkaliśmy w kamperze (w sumie wygodniej i przyjemniej). W momencie, kiedy ustaliliśmy koszty naprawy i zdecydowaliśmy się przewieźć kampera do Polski (oczywiście na nasz koszt), zameldowałem PZMot zamiar powrotu i następnego dnia mieliśmy podstawioną taksówkę na lotnisko w Bordeaux (ok. 150 km) i na mail dostałem bilety dla 4 osób na lot do Polski liniami Swiss Air przez Zurich. Nie mogę narzekać...

Po całej tej sytuacji na pewno wykupię jeszcze do tego pakiet holowania 1000 km w całej Europie (8 zł za dzień lub 290 zł na rok). Gdybym to miał, mógłbym szukać warsztatów np. w Niemczech lub po prostu znaleźć się bliżej domu i bardziej na szlaku polskich spedytorów, przez co koszt transportu byłby mniejszy.

Wojtek

zbyszekwoj - 2022-08-29, 18:47

wojtek_h napisał/a:
Pakiet jest przypisany do osoby, ważny w Europie

Mnie przypisali do kampera. Powiedzieli ,ze do osoby tylko na kraj. :roll:

wojtek_h - 2022-08-29, 18:56

zbyszekwoj napisał/a:
wojtek_h napisał/a:

Ale też w PZMot?

Wojtek

aviator - 2022-08-29, 20:50

zbyszekwoj napisał/a:
wojtek_h napisał/a:

W PZMot są dwie opcje do wyboru: albo do osoby albo do konkretnego auta - nikt nic nie narzuca.

SlawekEwa - 2022-08-29, 21:41

aviator napisał/a:
W PZMot są dwie opcje do wyboru: albo do osoby albo do konkretnego auta

Holowanie 1000 PL i EU tylko jedno konkretne auto :bajer

aviator - 2022-08-29, 21:52

SlawekEwa napisał/a:
aviator napisał/a:

Faktycznie, masz racje - na powyżej 3,5t to nie działa i już zapomniałem :spoko

wojtek_h - 2022-08-30, 00:09

SlawekEwa napisał/a:
aviator napisał/a:

Tak, oczywiście. To są dwie różne sprawy.

1. Pakiet podstawowy; w moim przypadku pakiet VIP przypisany do osoby: w Polsce i Europie 75 km holowania + hotel, LUB samochód zastępczy, LUB dalsza podróż dla mnie i moich pasażerów, do tego jako bonus raz w roku holowanie do domu w Polsce do 1000 km przypisane do pojazdu.

2. Dodatkowy pakiet holowania do 1000 km w Polsce i Europie przypisany do pojazdu. Pakiet działa dopiero po 14 dniach od uruchomienia. Można chyba kupić kilka pakietów na różne pojazdy w razie potrzeby. Minimalny okres 10 dni, maksymalny 365 dni.

Wojtek

wojtek_h - 2022-08-30, 00:24

Aha, jeszcze jedna sprawa związana z assistance. Do Centrum Pomocy PZMot nie zawsze jest łatwo się dodzwonić. Polecam ściągnięcie aplikacji, która w zasadzie nie jest wybitna, ale ma jedną ważną funkcję: wezwanie pomocy. Oddzwaniają po kilku minutach. Stosowałem to także, kiedy już sprawa była w toku, nie tylko stojąc na drodze przy zepsutym pojeździe. Żeby aplikacja działała, trzeba od razu po instalacji wyrazić zgodę na udostępnianie lokalizacji, inaczej się wywala. No niestety. Poza tym w zasadzie pomoc jest ok, ale oczywiście wiele zależy od tego, na jak doświadczoną osobę trafimy po drugiej stronie.

Generalnie jednak polecam.

P.S. Spotkałem we Francji małżeństwo z przyczepą campingową, którym zepsuł się samochód. Mieli ubezpieczenie w Generali. Tam infolinia bazuje na automacie (sztucznej inteligencji). Pytania w kółko o to samo. Pan się zdenerwował, podając po raz enty numer kołnierzyka i zaczął przeklinać (słowo na k...). Natychmiast został przełączony na "żywego" konsultanta. Więc jakby co, to działa hasło z Seksmisji na otwarcie włazu.

Wojtek

SlawekEwa - 2022-08-30, 07:25

wojtek_h napisał/a:
Pakiet działa dopiero po 14 dniach od uruchomienia.

Odnawiany po roku działa od razu.

wojtek_h - 2022-09-04, 09:10

Czekam jeszcze w kolejce do specjalisty od skrzyń, więc diagnoza będzie wkrótce.

Z mojej przygody wyciągnąłem wniosek, że przy zagranicznych eskapadach zdecydowanie warto mieć wykupiony assistance z holowaniem na dłuższą odległość. Ja mam obecnie omawiany wyżej pakiet VIP PZMot plus holowanie 1000 km na kampera. Należy także wcześniej przeczytać warunki ubezpieczenia, żeby potem logicznie wybrać opcję.

Jeśli chodzi o transport pojazdu do Polski, to mogę z czystym sumieniem polecić firmę LM Trans, pani Ania Mazur tel. +48 730650460. Kamper przyjechał bezpiecznie w takim stanie, w jakim go pozostałem we Francji. Ten kontakt polecił mi kolega Voice z forum i sprawdziło się to znakomicie. Życzę wszystkim bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy, ale taki numer warto mieć na wszelki wypadek.

Wojtek

Matheus - 2022-09-05, 08:17

tak z ciekawości, możesz podać orientacyjny koszt takiego transportu do Polski?
wojtek_h - 2022-09-05, 14:54

Matheus napisał/a:
tak z ciekawości, możesz podać orientacyjny koszt takiego transportu do Polski?

Niestety, koszt jest duży. To było 2100 km i miejsce nieco oddalone od głównych tras. Dlatego wolałbym mieć pakiet holowania 1000 km i wtedy można by się trochę podwieźć lub ewentualnie znaleźć jakiś warsztat np. w Niemczech, który mógłby naprawić skrzynię zamiast ja wymieniać lub gdzie można by było zamówić regenerowaną skrzynię z Polski przez spedycję i poczekać.

Nasz koszt powrotu kamperem nie byłby mniejszy niż 2500 zł. Najtańsze oferty miałem za dwukrotność tej sumy, małe lawety, które mogły jechać ta trasą. Lawety niekoniecznie dostosowane do masy pojazdu, ale "będzie pan zadowolony". Duża spedycja z ubezpieczonym przejazdem kosztowała mnie jeszcze 2 tyś. więcej. Tak więc polecam firmę, ale nie życzę nikomu sytuacji.

Wojtek

voice - 2022-09-05, 20:55

wojtek_h napisał/a:

Nasz koszt powrotu kamperem nie byłby mniejszy niż 2500 zł. Najtańsze oferty miałem za dwukrotność tej sumy, małe lawety, które mogły jechać ta trasą. Lawety niekoniecznie dostosowane do masy pojazdu, ale "będzie pan zadowolony". Duża spedycja z ubezpieczonym przejazdem kosztowała mnie jeszcze 2 tyś. więcej. Tak więc polecam firmę, ale nie życzę nikomu sytuacji.

Wojtek

Czyli Wojtek jak dobrze rozumiem transport kampera to koszt 7000 tys zł ?? No niestety to już żarty się kończą ??
choc z drugiej strony wychodzi 3,33 za km, więc ......

wojtek_h - 2022-09-05, 21:16

voice napisał/a:

Czyli Wojtek jak dobrze rozumiem transport kampera to koszt 7000 tys zł ?? No niestety to już żarty się kończą ??
choc z drugiej strony wychodzi 3,33 za km, więc ......

Cóż, miałem niezwykły wybór ofert. Najtańsza, to 3500 zł, prawdopodobnie od złodzieja. Najwyższa 15000 zł, facetowi chyba nie chciało się jechać.

Alternatywą była wymiana skrzyni na miejscu w ciągu 2 tygodni za ok. 7500 €.

Wojtek

zbyszekwoj - 2022-09-06, 09:55

wojtek_h napisał/a:
Najwyższa 15000 zł, facetowi chyba nie chciało się

Gdyby awaria miała miejsce na południu Europy to byłaby normalna cena. Przy tym gabarycie 3,50 za km licząc w 2 strony. :chacha2

jacek2214 - 2022-09-06, 10:40

A dostarczyc skrzynie z kraju i tam wymianic,moze byloby taniej.
wojtek_h - 2022-09-06, 21:43

zbyszekwoj napisał/a:
wojtek_h napisał/a:

Gdyby awaria miała miejsce na południu Europy to byłaby normalna cena. Przy tym gabarycie 3,50 za km licząc w 2 strony. :chacha2

A w jaki sposób określa się, czy to południe i dlaczego ma to znaczenie?

Wojtek

wojtek_h - 2022-09-06, 21:45

jacek2214 napisał/a:
A dostarczyc skrzynie z kraju i tam wymianic,moze byloby taniej.

Pod warunkiem, że ktoś by się podjął takiej wymiany na miejscu i nie wziął za dużo...

Wojtek

wojtek_h - 2022-09-07, 15:33

No więc mam diagnozę. W skrzyni wszystko zmielone. Olej z opiłkami, śmierdzący, tryby były przegrzane, fioletowe. Żaden element nie nadaje się do użycia. Nie było wycieku oleju, ani nic takiego. Obudowa cała. Specjalista od skrzyń uważa, że przy ciężkiej eksploatacji powinno się zmieniać olej w skrzyni po każdym sezonie.

Fakt, praktycznie co roku przejeżdżam gdzieś autostradą przez Alpy, chociaż nigdy nie piłuję sprzętu, raczej jadę prawym pasem za TIRami. Oleju w skrzyni nie zmieniałem, bo producent nie daje takich zaleceń.

Kochani, zmieniajcie olej w skrzyni. Tak jak zaleca Gewehr co 30 tyś lub częściej.

Wojtek

jacek2214 - 2022-09-07, 16:13

Wymieniajcie olej,ktos tu pisal ze zaleca wlac 1 litr wiecej niz zaleca producent. Ja wyciagam naped licznika i leje za sie przeleje,jak na razie nie mialem zadnych problemow
Gewehr - 2022-09-07, 20:07

Dziś robiłem M40 z Ducato 3.0
Olej nie zmieniany od fabryki. Czarny jak murzyn w nocy :mrgreen: Jakimś cudem,
tylko łożyska i koło VI biegu z przesuwką. Wałek cały. Na szczęście klient szybko zareagował na "pływający" lewarek.

Banan - 2022-09-07, 20:19

wojtek_h napisał/a:
zmieniajcie olej w skrzyni. Tak jak zaleca Gewehr co 30 tyś lub częściej.

Ja to jakiś przewrażliwiony jestem, co drugą wymianę oleju w silniku, wymieniam też w skrzyni i dyfrze :diabelski_usmiech
Koszt w sumie niewielki i jak do tej pory żadnych problemów, nie tylko w kamperze, ale i w osobówkach :bigok

jacek2214 - 2022-09-07, 20:47

Bananek a Twoj kamperek ma naped na tylna os.
Banan - 2022-09-07, 21:03

jacek2214 napisał/a:
Bananek a Twoj kamperek ma naped na tylna os.

Tak przystojny kawalerze :ok

jacek2214 - 2022-09-07, 21:20

Ok to wszystko wiadomo( od 33 lat juz nie). Pozdrawiam.
wojtek_h - 2022-09-08, 00:27

Gewehr,

A jaki olej polecasz do skrzyni? Ducato 131KM 2015.

Wojtek

reaven22 - 2022-09-08, 09:50

wojtek_h napisał/a:
A jaki olej polecasz do skrzyni? Ducato 131KM 2015.

Generalnie 75W80 GL4

Ja stosuje:
PETRONAS TUTELA ZC 75 SYNTH 75W80
jeszcze dolewam motor-life jako dodatek,

jacek2214 - 2022-09-08, 10:23

Dobra mieszanka.
zbyszekwoj - 2022-09-08, 18:31

wojtek_h napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
wojtek_h napisał/a:

A w jaki sposób określa się, czy to południe i dlaczego ma to znaczenie?

Wojtek

Powód jest taki, ze Przewozy firmy w większosci robią na zachód i wtedy mozna sie załapac na powrót. Południe to juz raczej traf.

Ciekawi mnie jeszcze czy sam jeżdziłeś kamperem od nowości. Ja wymienilem olej w skrzyni po 120 tys. Częściej chyba lecą w 3 litrowcach.

zbyszekwoj - 2022-09-08, 18:34

Gewehr napisał/a:
Dziś robiłem M40 z Ducato 3.0
Olej nie zmieniany od fabryki. Czarny jak murzyn w nocy :mrgreen: Jakimś cudem,
tylko łożyska i koło VI biegu z przesuwką. Wałek cały. Na szczęście klient szybko zareagował na "pływający" lewarek.

A jak to przetłumaczyc dla niefachowców? :-P

kimtop - 2022-09-09, 08:04

zbyszekwoj napisał/a:

A jak to przetłumaczyc dla niefachowców?

Jeśli chodziło Ci o "pływający lewarek" to są to ruchy dżwigni zmiany biegów w przód i tył przy dodawaniu i odejmowaniu gazu :ok

zbyszekwoj - 2022-09-09, 19:41

kimtop napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:

A jak to przetłumaczyc dla niefachowców?

Jeśli chodziło Ci o "pływający lewarek" to są to ruchy dżwigni zmiany biegów w przód i tył przy dodawaniu i odejmowaniu gazu :ok

Dzięki Marku , będę obserwował. :spoko

Gewehr - 2022-09-09, 19:55

Przy skrzyniach VI biegowych w trojaczkach, jest problem z łożyskowaniem. Licha obudowa i duże siły, szybko zużywają łożyska. Objawia się to, ruchem lewarka na VI begu przód-tył, przy dodawaniu gazu i odejmowaniu. Jeśli występuje to, to już powinno się myśleć o wymianie łożysk. Jeśli zignorujemy to, to możemy potroić koszty związane z naprawą. Dojdzie nam wałek i kilka kół. Może również skończyć się całkowitą degradacją skrzyni. Poprostu pomielą się wałki z kołami.
wojtek_h - 2022-09-09, 20:26

Gewehr napisał/a:
Przy skrzyniach VI biegowych w trojaczkach, jest problem z łożyskowaniem. Licha obudowa i duże siły, szybko zużywają łożyska. Objawia się to, ruchem lewarka na VI begu przód-tył, przy dodawaniu gazu i odejmowaniu. Jeśli występuje to, to już powinno się myśleć o wymianie łożysk. Jeśli zignorujemy to, to możemy potroić koszty związane z naprawą. Dojdzie nam wałek i kilka kół. Może również skończyć się całkowitą degradacją skrzyni. Poprostu pomielą się wałki z kołami.

Czyli stanie się dokładnie to, co u mnie. Zmieliło się wszystko.

Czy częste zmiany oleju mogą zapobiec zużywaniu się tych łożysk?

Wojtek

Gewehr - 2022-09-09, 20:34

Zmiany oleju i odpowiednie traktowanie. 6 bieg powyżej 100km/h
Oczywiście to wszystko nie jest gwarancją, że nie padną.

reaven22 - 2022-09-09, 22:27

pali albo to błąd pomiaru.
voice - 2022-09-10, 09:53

reaven22 napisał/a:
Obsługuje firmę transportową która gania busami po całej EU, głównie mastery i ducato.

Przy wymianach w skrzyniach lecą na dodatku od lucas oil jak na fotce. Lub na motor-life militec, zarówno do skrzyni jak i do silnika.

[

Ale z tego co przeczytałem w sieci to jest dodatek olejowy przy wymianie oleju. Tzw dodatek stabilizujący

darek 61 - 2022-09-11, 18:30

Mam auto z 2006 roku z pięciobiegową skrzynią,one też są takie marne,czy mogę spokojnie jeździć jak żadnych objawów brak?Przebieg około 15000 ,po tym co czytam zapewne wymienię olej tylko jaki?Co polecacie.
sławek w. - 2022-09-11, 22:51

Mam kampervana z końcówki 2008r.. obecny przebieg 440 000 km, w 2017r. przy stanie ok. 380 000 km zaobserwowałem właśnie "pływanie" drążka, tzn. uderzał mnie po wrzuceniu piątki. Skontaktowałem się z Marcinem (Gewehr - pozdrawiam) - skrzynia do remontu. Sporo części do wymiany + osiowanie obudowy, koszt niemały ale moim mottem jest zawsze "dmuchanie na zimne" i zrobić coś w rok wcześniej niż o jeden dzień za późno.
zbyszekwoj - 2022-09-12, 09:42

darek 61 napisał/a:
Przebieg około 15000 ,

to olej w silniku czas wymienić. :ok

Co do skrzyni to w instrukcji ducato dokładnie jest podane jaki olej.

ZEUS - 2022-09-12, 10:23

darek 61 napisał/a:
Przebieg około 15000 ,po tym co czytam zapewne wymienię olej tylko jaki?Co polecacie.

Jeżeli chodzi o olej silnikowy dla samochodów grupy PSA (w tym Citroen) dedykowany jest Total Quartz 9000 0W30...

darek 61 - 2022-09-12, 22:13

Nie 15000 tylko 150000,wkradła się pomyłka i nie o olej do silnika chodzi tylko do skrzyni.
wojtek_h - 2022-09-26, 11:30

Cześć,

Znów w trasie, testuję moja skrzynię po remoncie. Olej Ravenol 75W80 zalany z górką, wszystko śmiga (na razie zrobiłem 1000 km). W pewnym momencie włączyłem tempomat i... raz działa normalnie , raz wcale...

Czego panowie mechanicy nie dopatrzyli? Skrzynia jest po całkowitym remoncie, wymienione absolutnie wszystko oprócz obudowy, części 100% ASO, a także nowe wybieraki oraz wysprzęglik.

Wojtek

voice - 2022-09-26, 20:23

wojtek_h napisał/a:
Cześć,

Znów w trasie, testuję moja skrzynię po remoncie. Olej Ravenol 75W80 zalany z górką, wszystko śmiga (na razie zrobiłem 1000 km). W pewnym momencie włączyłem tempomat i... raz działa normalnie , raz wcale...

Czego panowie mechanicy nie dopatrzyli? Skrzynia jest po całkowitym remoncie, wymienione absolutnie wszystko oprócz obudowy, części 100% ASO, a także nowe wybieraki oraz wysprzęglik.

Wojtek

Wojtek nie śmiem pytać, ale możesz podać koszty remontu ???

wojtek_h - 2022-09-28, 11:02

voice napisał/a:

Wojtek nie śmiem pytać, ale możesz podać koszty remontu ???

6 tyś.

voice - 2022-09-28, 20:24

wojtek_h napisał/a:

6 tyś.

Nie jest tanio ale jak pisałeś, że wszystko z serwisu oryginały to myślałem, że o wiele więcej

decumanus - 2023-08-29, 14:55

Jesienią 2021 postanowiłem zająć się wypadającą dwójką, nie łatwo było znaleźć warsztat który przyjmuje wyższe samochody, ale w Jastrzębiu Zdroju jest, lub był gość który zajmował się tylko skrzyniami większych samochodów. Miał tam jakichś zewnętrznych pomagierów którzy mu te skrzynie w razie potrzeby wyciągali. Po 2 tygodniach odebrałem dukacika z wymienionymi elementami 2 biegu i sprzęgłem. Teraz po jakichś 20 kkm wysprzeglik terkota z lekka,, wiec nie wymienienie wysprzeglika to jakiś żart. Ale po kolei.

Po odebraniu rzeczywiście 2 nie wypadała Gorzej ze tez nie wpadała Wchodziła z trudem, często musiałem na luzie wrzucić 4 a potem dopiero 2... Skrzynia ciekła
.. pokrywa 5 biegu miała nie dokręcone 2 śruby!!! Ale dokręciłem i zacisnąłem zęby...
Miałem nadzieje ze się synchronizator dotrze i będzie git.
Tak jeździłem 2 lata, ale w te wakacje jeździłem troche z otwartymi szybami i dochodziło do mnie dzwonienie spod podwozia, na luzie ale podczas jazdy. Sam włączony silnik na postoju dzwonienia nie powodował. Postanowiłem sprawdzić poziom oleju, bo może już się ulotnił (nie wiedziałem ile go wyciekło zanim spostrzegłem ten 5 bieg) i może dlatego tak dzwoni (myślę ze to mechanizm różnicowy tak hałasuje)
Zapłaciłem 5kpln i chyba to za dużo było... Tak myślę.

Zakupiłem 4 litry Motula 75w90 (nie wiem czemu nie 80-nie sprawdziłem co ma być, a taki miałem na polce i założyłem ze taki ma być. Butelka na półce była z Biltemy)

Już podczas zlewania przestraszył, a potem zdziwił mnie kolor, bo olej był bardzo ciemny. W wiaderku mienił się jakby perłowo... Myślę jednak ze to jakiś dodatek typu grafit, bo jakby mi taki brokat poszedł ze skrzyni to już by chyba dawno stanęła bokiem.

Wlałem 3.7litra motula (bo piszą żeby litr przelać)i z duszą na ramieniu pojechałem na Słowację

ZUPELNIE INNA SKRZYNIA!!!!
Biegi wchodzą bez zająknienia, jest jakby ciszej, ( to może być akurat wrażenie) ciszej tez jakby dzwoni...
Zauważyłem ze samochód częściej mi jakby wibruje... I spostrzegłem ze częściej jeżdżę na niskich obrotach - 1500 - 1800 bo... samochód jakos lżej jedzie!!
Ale najbardziej mnie zdziwił komputer... Zresetowałem sobie trip B będąc już na Słowacji i po 50 km od polskiej granicy (w Korbielowie) do Oravicy pokazał spalanie... 7,0 ...SIEDEMPRZECINEKZERO!!!! pomyślałem ze od Korbielowa pewnie głownie z górki jest, przeważnie 40, jedynie krótki odcinek wątpliwej jakości expresowki...
No ale po powrocie do BB, razem z 15km S1 Żywiec -BB 100/km i jakby nie było beskidzkie góry ... spalanie pokazał 7.6....

Jeżdżę tym samochodem 6 lat i jak żyje nie widziałem średniego spalania poniżej 8.... Na pusto!!! Za czasów blaszaka!!!

Cud nad Orawą?
Oczywiście nie łudzę się że to spalanie takie będzie po 200km autostradą, ale jestem bardzo ciekaw dalszych wskazań.

Ktoś się z czymś takim spotkał?

TUTAJ FILM -olej w wiaderku... Musze jeszcze zmierzyć dokładnie ile go tam było...

(jakiś głupi short się robi i chyba forum tego nie akceptuje, wiec tylko link do filmu)

R

edit
z godzinkę pojeździłem po mieście, pierwszy zachwyt minął, średnie spalanie wynosi juz 8.0...
ale wciąż mnie zastanawia czy gorsze zachowanie skrzyni na poprzednim oleju wynika z niskiej jego jakości, czy z tego dodatku? doczytałem, że to pewnie dwusiarczek molibdenu
Edit2
Starego oleju wyplynelo 2.7l... wiec to moze dlatego po wlaniu 3.7 skrzynia ma lepsze smarowanie.