Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Kamper do 540 cm długości

gigant - 2022-08-14, 14:15
Temat postu: Kamper do 540 cm długości
Cześć.
Interesuje mnie opinia osób podróżujących małym kamperem. Łatwość znalezienia miejsca na postój (nie nocleg) w miejscach turystycznych rzeczywiście jest 2x łatwiejszy? Do tej pory podróżowałem 4-5 różnymi modelami i wszystkie miały ponad 7 metrów. Parkowanie na zwykłej ulicy zawsze równoległe. Zastanawiam się, czy po przesiadce na blaszaka 540 cm, będzie nam dużo łatwiej stawać. Parkingi w moim mieście mają 2 długości: 4 i 5m. Na tych drugich Ducato L2 nie wystaje na jezdnię.
A może dać sobie spokój i pójść w bardziej uniwersalne zabudowy 599cm? Podróżowaliśmy w 4 osoby a teraz 2-3.
Jestem ciekaw Waszych doświadczeń.
Dominik

Andrzej 73 - 2022-08-14, 14:32

Co tam parkowanie , jedyne czego nie dokupisz do kampera to powierzchnia.
Przy załodze pięcioosobowej to alkowa min. 7m , oczywiście to moje zdanie.

gigant - 2022-08-14, 15:06

Źle się wyraziłem. Obecnie podróżujemy w dwie lub rzadziej 3 osoby.
PeterW - 2022-08-14, 19:21

Cześć,
Od 4-lat podróżujemy po Polsce a nieraz po Czechach, naszym kamperem "XS" zbudowanym własnymi ręcyma na Traficu L2-H2. Dlaczego zdecydowałem się na zabudowę tak małego auta, powodów jest kilka:
1.Podróżujemy tylko w dwójkę. 2. Auto jest również eksploatowane jako drugie auto w codziennej miejskiej jeździe. 3. Nie zajmuje zbyt dużo miejsca przed domem i mieści się w garażu. 4. Wjeżdżam na miejsca parkingowe i kempingowe gdzie duże kampery nie mają szans. 5. Zużycie paliwa jest na poziomie auta osobowego ( średnio +/- 8,5l) 6. Wewnątrz w razie niepogody 4-dorosłe osoby mogą np. wypić kolację :szeroki_usmiech . Minusem małego kampera jest ograniczenie wyjazdów zimowych. Trzeba wziąć pod uwagę ilość i wielkość zabieranych ubrań oraz sprzętu sportowego. Ponieważ nie brałem pod uwagę wyjazdów w zimie, nie ocieplałem też zbiorników na wodę. Swiętą prawdą jest że powierzchni w kamperze się nie dokupi ani nie dolepi, lecz z zadużego też nie będziesz odcinał.
Gigant, jeśli mogę Ci coś doradzić, to wypożycz małego kampera i przetestuj jak się w nim poczujesz i czy spełni twoje oczekiwania. A gdybyś przejeżdżał w okolicy Kalisza to zapraszam na oględziny mojego "XS"-a
P.S.https://www.youtube.com/watch?v=md9HcTG1q7w&t=3s

Gżegżółka - 2022-08-14, 19:56

Też mam podobne dylematy. Też przymierzam się do zakupu kampera.
Najmniejszy kamper jakim dotąd jeździłem było Ducato L4 H2...i gdyby miał łóżko w poprzek to by mierzył 6m - i wiem, że w takim rozmiarze mogę się zmieścić z luzem. W taki też celuję.
W kamperze L2 z klasycznym układem (salon z przodu, łóżko z tyłu, łazienka pośrodku) siedziałem raz...i nie była to przyjemność. Ale jednak się zastanawiam, czy nie był by dla mnie dobry. Bo też nie chcę drugiego auta. A jak zwiedzam - to dużo zwiedzam miast.

Komplecik - 2022-08-14, 21:38

640 blaszak to minimum, kamper może być 600 jest szerszy , jeśli alkowa to i te 540 będzie, optymalnym jest kamper około 7m można w nim mieć wygodną sypialnie, racjonalny prysznic/WC, schowek/garaż na sprzęt karawaningowy, można przeżyć w zimie.
Sory wszelkiego rodzaju mini kamperki są tylko i wyłącznie do przemieszczania się, są ciasne bez prysznica/WC, trzeba mieszkać na zewnątrz, w razie nie pogody klops. :szeroki_usmiech

Najlepiej drogą ewolucji na błędach człowiek się uczy, próbować, kupować, wymieniać, eksperymentować :ok to jest nawet miłe, ma drobną wadę sporo kosztuje

gigant - 2022-08-15, 09:47

Nasz sposób kamperowania ewoluował. Do minimum ograniczyliśmy wysiłek towarzyszący podróżom. Zabieramy połowę rzeczy, odwiedzamy lokalne kuchnie a przede wszystkim nie przejmujemy się pogodą. Mamy nawet specjalne dania „kamperowe”, które można szybko i łatwo przygotować. Jeśli już gotujemy to zazwyczaj na zewnątrz. Z prysznica korzystamy zazwyczaj na kampingach, za to bardzo przydałaby się duża umywalka w środku. Podczas niepogody cała załoga układa się na łóżkach i miejsca do siedzenia są nieużywane. Zresztą gdy leje to wbijamy do miasta z parasolkami a gdy świeci słoneczko wybieramy plener. Zdarzało się też zabierać 2 osobowy namiot dla większej wygody.

Teraz chcemy korzystać z kampera również w weekendy. Na różnego rodzaju eventy. Stąd ciśnienie na parkowanie prostopadle do drogi, jak zwykle osobówki. Chyba, że ktoś mi napisze, że nawet 540 będzie ciężko wymanewrować to wtedy odpuszczę ten minimalizm. Możemy zrezygnować zupełnie z kuchni i miejsca dziennego. Wygodne łóżko i kibelek musi być - to podstawa.

gigant - 2022-08-15, 10:43

PeterW dzięki za zaproszenie. Już wcześniej widziałem twój projekt i jestem pod wrażeniem. Fajna łazienka. Idealnie, gdyby znalazło się 3 miejsce do spania, ale to już wątek na oddzielny temat.
Moim największym dylematem przy budowie własnego blaszaka byłoby wybranie pomiędzy Ducato L2, które mieści się na 5 metrowym parkingu, a Sprinterem L2 - który już nie wchodzi na ten sam parking, ale za to jest węższy i mniej wystaje przy parkowaniu równoległym na wąskich uliczkach.
No i właśnie dochodzę do clou pytania - łatwiej w mieście o zaparkowanie małego kampera na parkingach prostopadle czy równolegle? Których jest więcej? Wydaje mi się, że tych pierwszych.

mischka - 2022-08-15, 11:29

Komplecik napisał/a:
Sory wszelkiego rodzaju mini kamperki są tylko i wyłącznie do przemieszczania się, są ciasne bez prysznica/WC, trzeba mieszkać na zewnątrz, w razie nie pogody klops. :szeroki_usmiech

Miałem kiedyś takiego malucha i byłem bardzo zadowolony. Pasowało mi to że w ciasnych i krętych włoskich uliczkach przemieszcza się bez problemu a właśnie tam najczęściej bywamy. Do wad mogę zaliczyć brak osobnego prysznica, przestrzeń mieszkalna była ok. Mi pasują kampery ok. 6metrowe ale każdy ma inaczej. W dużych jest więcej miejsca i to nie podlega dyskusji, integry to bajka jeżeli chodzi o mieszkanie.
Małe raczej nie mają problemu z nadwagą i uważam to za duży atut.
Summa summarum ilu użytkowników tyle opinii. Trzeba próbować i przekonać się na własnej skórze.

Andrzej 73 - 2022-08-15, 12:30

Są półintegry z wąską zabudową wówczas kamperkiem jedzie sią jak busem. tyle tylko że jest przestronniejszy bo ma proste ściany.
PeterW - 2022-08-15, 12:50

Z parkowaniem nie mam żadnego problemu, prostopadle czy równolegle jak w osobówce. Gdybym miał zbudować kampera dla trzech osób to już inna bajka. Prawdopodobnie wybrał bym kompromisową długość L3 i wysokość H2, co umożliwiło by wygospodarowanie dwóch oddzielnych łóżek. Parkowaniem bym się za bardzo nie przejmował.
Komplecik - 2022-08-15, 13:46

PeterW napisał/a:
Parkowaniem bym się za bardzo nie przejmował.

Też mi się wydaje że prawie w większość przypadku można parkować
No chyba że jeździsz tylko po ciasnych dziurach to wtedy faktycznie małe ciasne nie wygodne :zimno ;)
:spoko

markoni7 - 2022-08-15, 17:29

Jęździmy kamperem 595cm długości plus rowery na plecach i musze powiedzieć,że mam duży komfort w parkowaniu w miastach, wczoraj wracając znad morza wstąpiliśmy do Gdyni pospacerować po nabrzeżu, parkingi wzdłuż ulicy ale udało się zaparkować dla miejsca na osobówkę. Większym kamperem nie dalibyśmy rady zaparkować. My podróżowaliśmy w dwie osoby plus wnuk 7-latek. W 6 metrowym kamperze miejsca dla trojga niezbyt dużo więc kamper 540cm to tylko alkowa.
Mazur - 2022-08-15, 17:57

markoni7 napisał/a:
kamperem 595cm długości plus rowery na plecach

Przepraszam, ale dla mnie to to samo co 6,90m z garażem . Rowery mi nie wystają, a resztą ich nie mam (skuter w garażu) i nie mam problemu z parkowaniem. Problem jest w głowie :spoko

andi at - 2022-08-15, 17:57

Mam 5,99 m półintegra już około 10 lat i jazda , parkowanie OK .teraz myślę nad blaszanką bo sam jeżdżę
Korci mnie to
www.buskamper.pl

zbyszekwoj - 2022-08-16, 08:34

Wazne co Ciebie kręci, kazdy ma inne priorytety. Dla jednych wazna duza kabina prysznicowa a u innych widziałem tam drażek z ciuchami.Ci z dużymi kamperami przeważnie jeżdżą po kempingach. :roll:
Komplecik - 2022-08-16, 09:58

zbyszekwoj napisał/a:
Ci z dużymi kamperami przeważnie jeżdżą po kempingach. :roll:

Przeważnie :spoko

markoni7 - 2022-08-16, 22:03

Mazur napisał/a:
markoni7 napisał/a:

Przepraszam, ale dla mnie to to samo co 6,90m z garażem . Rowery mi nie wystają, a resztą ich nie mam (skuter w garażu) i nie mam problemu z parkowaniem. Problem jest w głowie :spoko

Niestety nie mogę się z tobą zgodzić, bo rowery wiszą co powoduje, że parkując liczy się wymiar pojazdu i wierz mi, że parkowałem w miejscu dla osobowych mając po 20cm z przodu i z tyłu więc gdybym miał kampera długości 6,9m to nic bym dziecku nie pozał bo nie miałbym gdzie zaparkować. Więc jednak rozmiar "ma znaczenie".
faktycznie te wielkie kampery to głównie parkują na kempingach rozkoszując się wypoczynkiem a pozostałych swędzą cztery litery i szukają nowych wrażeń a ja takich popieram!

Gżegżółka - 2022-08-17, 06:59

markoni7 napisał/a:
Mazur napisał/a:
markoni7 napisał/a:

Niestety nie mogę się z tobą zgodzić, bo rowery wiszą co powoduje, że parkując liczy się wymiar pojazdu i wierz mi, że parkowałem w miejscu dla osobowych mając po 20cm z przodu i z tyłu więc gdybym miał kampera długości 6,9m to nic bym dziecku nie pozał bo nie miałbym gdzie zaparkować. Więc jednak rozmiar "ma znaczenie".
faktycznie te wielkie kampery to głównie parkują na kempingach rozkoszując się wypoczynkiem a pozostałych swędzą cztery litery i szukają nowych wrażeń a ja takich popieram!

Czyli...rowery są nad maską innego auta lub innymi przeszkodami?

gigant - 2022-08-17, 08:08

Wszystkie kamperki, które wypożyczałem były fajne, ale stresowało nas ciągle szukanie odpowiedniego parkingu lub miejsca już na tym parkingu gdzieś w kącie. Zostawianie auta na rogatkach miasta również nie dawało nam spokoju. Jazda od kempingu do kempingu bywa męcząca, szczególnie w sezonie. Nie zapomnę miny mieszkańca jakiejś małej miejscowości w Toskanii. Babce opadły ręce i zaczęła kręcić głową, jak zobaczyła przeciskającego się 8 metrowego kampera. Chyba mówiła, że pierwszy raz widzi jakikolwiek samochód na swojej uliczce. Przy zawracaniu żona pilnowała, żeby ludziom prania ze sznurków nie pospadały, ponieważ uliczki mało że wąskie to jeszcze strome.
Wracając do tematu nowe parkingi mają ustawowo minimalne długości 5 m prostopadłe i 6 m równolegle. Zderzak na chodniku zajmuje 40 cm. Stąd 540 cm w temacie.

zbyszekwoj - 2022-08-17, 09:25

gigant napisał/a:
w Toskanii.

Tam widziałem wiele parkingów zaznaczonych liniami z napisem 6m. :ok

markoni7 - 2022-08-20, 11:10

[quote="Gżegżółka"][quote="markoni7"]
Mazur napisał/a:
markoni7 napisał/a:

Czyli...rowery są nad maską innego auta lub innymi przeszkodami?

Dokładnie tak,
Kamperowanie to trochę kompromis albo mamy więcej miejsca wewnątrz ale w mieście raczej ciężko o parkowanie albo mniejszy ciaśniejszy ale z szaną na parkowanie w miastach. Pewnie można parkować dalej ściągać rowery i dojechać gdzie się podoba ale to ciągłe mocowanie rowerów trochę frustrujące.

mrskoku - 2022-08-20, 14:49

My mamy starszą integrę, która ma 5m długości. Parkowanie w mieście na miejscach osobówek bezproblemowe. :) i da się zmieścić załogą 2+2 :)
yamah - 2022-08-21, 08:31

Komplecik napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Ci z dużymi kamperami przeważnie jeżdżą po kempingach. :roll:

Przeważnie :spoko

Przeważnie :bajer to omijam kempingi i wjeżdżam tam gdzie chcę :-P noo.. chyba że ogranicza mnie wysokość :( a jak napisał któryś z kolegów : parkowanie jest w głowie ;)

orkaaa - 2022-08-22, 18:24

Uwagi już publikowane bardzo trafne. Kamper to kompromis na który musimy się zdecydować. Albo mamy 7 metrów i wypas albo 5.5o i znacznie ciaśniej. Jeżdżę cały rok np późną jesienią czy zimą gdy wiele czasu spędza się w kamperze. Te centymetry w środku robią znaczną różnicę. Tak metry są utrudnieniem przy parkowaniu. 7 metrów plus rowery wychodzi 8 i trudniej znaleźć miejsce ale …. Wróciłem z wakacji we Francji. Parkowałem w kilkudziesięciu miejscach ulice, parkingi, sklepy, place dla kamperów. Mam świadomość że nie wjadę na plaże 2.20 limit i udając busa nie zaparkuje na zakazie dla kamperów ale na tym właśnie polega kompromis. Ja wybrałem większy komfort życia niż łatwość w parkowaniu. Ale każdy wybiera swoją drogę.
Robert-4 - 2022-08-22, 19:44

A ja przewrotnie zapytam: po co mi kamper do miasta? i co to za wypoczynek w mieście? :)
Dla mnie kamper jest po to by chłonąć przyrodę i to dziką. Żadnych kempingów - no w ostatnich 3 latach byłem łącznie 4 dni i jak napisał kolega powyżej w niepogodę każdy cm jest przydatny. Jak są rowery, hulajnogi to spragniony miasta dojedzie, ale nocować w mieście to tylko w ostateczności.

Gżegżółka - 2022-08-22, 20:09

Robert-4 napisał/a:
A ja przewrotnie zapytam: po co mi kamper do miasta? i co to za wypoczynek w mieście? :)
Dla mnie kamper jest po to by chłonąć przyrodę i to dziką. Żadnych kempingów - no w ostatnich 3 latach byłem łącznie 4 dni i jak napisał kolega powyżej w niepogodę każdy cm jest przydatny. Jak są rowery, hulajnogi to spragniony miasta dojedzie, ale nocować w mieście to tylko w ostateczności.

Ja lubię zwiedzać. A w miastach jest więcej do zwiedzania.
Przyrodę też lubię. Ale jednak na wczasach więcej chodzę uliczkami niż ścieżkami.

mischka - 2022-08-22, 20:24

Robert-4 napisał/a:
Dla mnie kamper jest po to by chłonąć przyrodę i to dziką.

Dlatego wolę krótsze kampery, bywam w miejscach w których nie dałbym sobie rady z długim zwisem.

Robert-4 - 2022-08-22, 20:42

mischka napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
Dla mnie kamper jest po to by chłonąć przyrodę i to dziką.

Dlatego wolę krótsze kampery, bywam w miejscach w których nie dałbym sobie rady z długim zwisem.

Moje 6,99 nie miało do tej pory problemu, ale wiem, że wyprawówką nie jest i w miękkie błotko się nie pcham :)

mischka - 2022-08-22, 20:46

Robert-4 napisał/a:
Moje 6,99 nie miało do tej pory problemu

Problemem jest długi zwis a nie długi kamper, ale każdy korzysta inaczej i fajnie że jest wybór. :spoko

AndyS - 2022-08-22, 21:50

mrskoku napisał/a:
My mamy starszą integrę, która ma 5m długości. Parkowanie w mieście na miejscach osobówek bezproblemowe. :) i da się zmieścić załogą 2+2 :)
To pewnie ja zostanę w tej konkurencji "miszczem". Mój kamper (alkowa) z 1996 ma 4,95m i jest bardzo wygodny dla 2-ch osób (poprzednik 2+2) chociaż jak zwykle wiadomo że gdyby było więcej miejsca to bym się nie obraził.
gigant napisał/a:
Interesuje mnie opinia osób podróżujących małym kamperem. Łatwość znalezienia miejsca na postój (nie nocleg) w miejscach turystycznych rzeczywiście jest 2x łatwiejszy?
Co do parkowania to wjeżdżam na każdy parking dla osobówek nawet z ciasnymi miejscami parkingowymi. Parkuję jak osobówkę obojętnie równolegle czy też poprzecznie lub pod kątem. Nawet na bardzo zatłoczonych parkingach nie mam problemu co najwyżej czekam chwilę aż jakaś osobówka wyjedzie i wbijam się na jej miejsce.
Więc odpowiedź brzmi - moim zdaniem - TAK.
Jeżeli preferowane jest zwiedzanie a nie odpoczywanie na campingu to krótki kamper stanowi bardzo dobre rozwiązanie.
gigant napisał/a:
Możemy zrezygnować zupełnie z kuchni i miejsca dziennego. Wygodne łóżko i kibelek musi być - to podstawa.
Dodam jeszcze że mój kamper ma pełny zestaw należnych "wypasów" ale prysznic jest w łazience co dla nas nie jest poważną wadą bo np da się wystawić "słuchawkę" przez okno. Wygodnie śpimy (czasem nawet osobno) :-P , oglądamy TV, czasami używamy laptopa, normalnie gotujemy i jemy w kamperze oraz zmywamy "gary" a w łazience jest nawet miejsce żeby suszyć gacie. Wszystko to jest na zasadzie dobrej organizacji, przemyślanej modyfikacji, akceptacji i przyzwyczajenia.
Cyryl - 2022-08-22, 22:47

mam większego kampera i nie ma specjalnych kłopotów z parkowaniem, ale choćbym był nie wiadomo jakim mistrzem kierownicy i tak mój kamper nie zajmie mniej miejsca niż stanowią jego wymiary.

dlatego na niektórych parkingach się mieszczę, na niektórych nie.
zależy to od tego jak duże stanowiska są wyznaczone.

z poprzednim mniejszym kamperem było tak samo.

Robert-4 - 2022-08-23, 00:00

AndyS napisał/a:
mrskoku napisał/a:
To pewnie ja zostanę w tej konkurencji "miszczem". Mój kamper (alkowa) z 1996 ma 4,95m i jest bardzo wygodny dla 2-ch osób (poprzednik 2+2) chociaż jak zwykle wiadomo że gdyby było więcej miejsca to bym się nie obraził.
gigant napisał/a:
Interesuje mnie opinia osób podróżujących małym kamperem. Łatwość znalezienia miejsca na postój (nie nocleg) w miejscach turystycznych rzeczywiście jest 2x łatwiejszy?
Co do parkowania to wjeżdżam na każdy parking dla osobówek nawet z ciasnymi miejscami parkingowymi. Parkuję jak osobówkę obojętnie równolegle czy też poprzecznie lub pod kątem. Nawet na bardzo zatłoczonych parkingach nie mam problemu co najwyżej czekam chwilę aż jakaś osobówka wyjedzie i wbijam się na jej miejsce.
Więc odpowiedź brzmi - moim zdaniem - TAK.
Jeżeli preferowane jest zwiedzanie a nie odpoczywanie na campingu to krótki kamper stanowi bardzo dobre rozwiązanie.
gigant napisał/a:
Możemy zrezygnować zupełnie z kuchni i miejsca dziennego. Wygodne łóżko i kibelek musi być - to podstawa.
Dodam jeszcze że mój kamper ma pełny zestaw należnych "wypasów" ale prysznic jest w łazience co dla nas nie jest poważną wadą bo np da się wystawić "słuchawkę" przez okno. Wygodnie śpimy (czasem nawet osobno) :-P , oglądamy TV, czasami używamy laptopa, normalnie gotujemy i jemy w kamperze oraz zmywamy "gary" a w łazience jest nawet miejsce żeby suszyć gacie. Wszystko to jest na zasadzie dobrej organizacji, przemyślanej modyfikacji, akceptacji i przyzwyczajenia.

Andys
Trafiłeś w punkt. Długość nie ma znaczenia. Liczą się potrzeby. Czy kamper ma 4,99 czy 7 dopasowujemy miejsce parkowania do długości. Ważne aby kamper był "dla nas"
My zrezygnowaliśmy z alkowy, mamy jedno łóżko i jeździmy we dwoje. Dla nas ok pomimo 7 metrów. Wygoda za wjazd w miasto, ale my nie szukamy miasta. Wiec temat powinien raczej dotyczyć dopasowania długości do potrzeb, a nie szukania wad.

zbyszekwoj - 2022-08-23, 17:55

Chyba lepszy krótszy na postoju, niż długi zwis. :-P

Ja popieram Miszkę. :haha:

Robert-4 - 2022-08-23, 18:29

zbyszekwoj napisał/a:
Chyba lepszy krótszy na postoju, niż długi zwis. :-P

Ja popieram Miszkę. :haha:

Chyba powinno brzmieć: lepsze krótszy co stoi ... :lol: :lol: :lol: