Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Nieduży kamper 2+2

Gżegżółka - 2022-08-14, 15:27
Temat postu: Nieduży kamper 2+2
Od jakiegoś czasu szukam kampera...albo blaszaka do zabudowy albo gotowego. Skłaniam się bardziej ku gotowemu ale jak szukanie mnie zmęczy to może kupię blaszaka i oddam w ręce zawodowców. Będzie drożej wi wolniej ale bliżej do tego czego chcę.

Kilkukrotnie pytałem o pojedyncze auta, myślę że jest czas założyć swój wątek.

A jakiego auta szukam?
2+2 osobowy tzn. dla 2 dorosłych dostatecznie wygodny na dłuższe wyjazdy lub dla 4 dorosłych z dużym ograniczeniem wygody na krótsze wyjazdy (tydzień max).

Jeździmy przez cały rok i we wszystkich kierunkach, choć raczej nie szukamy gdzie jest najzimniejsza zima w okolicy. Mamy spore zużycie prądu na laptopy.
Jak jesteśmy w podróży to zwykle nie zatrzymujemy się na dłużej, zdarzają się wyjątki ale zwykle dzień-dwa w jednym miejscu i jazda dalej.
Potrzebujemy więc dobrej baterii ale niekoniecznie dobrego solara - i tak zimą nie da rady. Większy jest lepszy bo przedłuży okres w którym jesteśmy w stanie się zatrzymać na dłużej...ale nie jest to bardzo istotne.

Dużo czasu spędzamy w miastach, więc łatwość parkowania ma duże znaczenie. Tym bardziej że pewnie to będzie moje jedyne auto. Od początku pandemii nie jeżdżę dużo, raz-2 razy w tygodniu i nie widzę potrzeby posiadania 2 aut.
Z tego powodu celujemy w max 6m. Rozstaw osi mniejszy niż 4m był by atutem. Podobnie - nieduża szerokość.

Wspomniałem że jeździmy cały rok - zbiorniki pod autem....to nie jest wada, można je zaizolować.

Izolacja budy też jest istotna. Nie musi być bardzo gruba ale bardzo cieńka być nie może i lepiej by nie miała więcej mostków cieplnych niż to konieczne. Np. okien jednoszybowych.

Będziemy przewozić rowery. W garażu. To nie znaczy że garaż musi być bardzo duży, być może łatwiej kupić składaka niż auto z wielkim garażem. Ale duży garaż był by dla nas cenny.

Ograniczeń wjazdu dla nie-elektrycznych coraz więcej, zarówno w kraju jak i za granicą. Ograniczeń dla Euro 5 i starszych tym więcej. Zwłaszcza w miastach. Na elektryka mnie nie stać a parę lat chcę pojeździć...dlatego szukamy auta Euro 6.

Nie chcemy składanego łóżka chyba że to składanie jest bardzo szybkie. Natomiast drugie łóżko - składane z poduch w salonie jest najlepsze bo najprostsze, najtańsze i najlżejsze. ;) Niemniej inne formy posiadania 2 łóżka też są OK. Najmniej pożądane jest łóżko piętrowe - bo będziemy musieli je przerobić by było wyjmowalne na czas gdy jedziemy we dwoje.

Łazienka - raczej unikamy zasłonek dupoklejek. Innych wymogów tu nie mamy.

Auto nie musi spełniać wszystkich powyższych wymagań. Coś fajnego i zbliżonego też chętnie kupimy. Zwłaszcza jeśli możemy w miarę łatwo dostosować auto do swoich wymagań (np. wymieniając akumulator).

Budżet? 300 000 brutto. Jak się zmieścimy w 260 do dobrze.

Gżegżółka - 2022-08-14, 15:33

Pierwsze auto to ciekawostka - blaszak z alkową Affinity i zabudową Knaus?
https://www.otomoto.pl/of...0-ID6EQG6u.html

Sprzedawca twierdzi, że ta alkowa to nie z Affinity, on ma firmę zabudowującą kampery i ta alkowa to jego projekt. A zabudowę Knausa wziął z rozbitka.

Auto trochę za duże...ale trudno. Zabudowa Knaus - powinna być dobrej jakości. Dupoklejka, mały garaż...cóż do ideału nieco brakuje. Cena jest dobra jak na tak nowe auto. Trochę się jednak boję takiej rzeźby....

Sprzedawca obiecał, że poda mi VIN we wtorek.

Gżegżółka - 2022-08-17, 12:59

VIN się nie pojawił. Trudno.

Natomiast dziś wystawiono innego kamperka który wpadł w moje filtry.
https://www.otomoto.pl/of...a-ID6ER5Gr.html

Ale historia pokazuje uszkodzenie elementów układu nośnego. Brzmi źle.
Pytanie - czy jako nabywca laik jestem w stanie upewnić się, że naprawy wykonano dobrze i auto jest w pełni sprawne?

Gżegżółka - 2022-08-17, 15:58

Sprzedawca powiedział, że uszkodzony był słupek, szyba, błotnik. Auto naprawiano w Dębicy, wymieniono szybę i błotnik.
Zadzwoniłem do warsztatu i spytałem, pani potwierdziła że naprawiano. Nie potrafiła powiedziać co lecz powiedziała że na pewno nic wielkiego bo nie mają naciągarki, zwykle wymieniają błotniki i zderzaki.

Komplecik - 2022-08-17, 16:39

https://youtu.be/-kThzm9vM9E

2 wyrka, wąski, krutki, garaż, łazienka bez ceraty, długość 599cm

https://youtu.be/SRB7PgS2OMk

Roller team x91

https://www.mobile.de/pl/.../308733613.html

https://youtu.be/yymfVTtCJdc

https://youtu.be/H_Uooryz69k

Gżegżółka - 2022-08-17, 18:48

Komplecik napisał/a:
https://youtu.be/-kThzm9vM9E

2 wyrka, wąski, krutki, garaż, łazienka bez ceraty, długość 599cm

https://youtu.be/SRB7PgS2OMk

Roller team x91

https://www.mobile.de/pl/.../308733613.html

https://youtu.be/yymfVTtCJdc

https://youtu.be/H_Uooryz69k

Hmm...kupić nówkę za granicą, sprowadzić, zapłacić akcyzę wychodzi znacząco taniej niż kupić nówkę w PL? Wygląda że tak. Szukałem na mobile.de używek w promieniu 600 km i nie wyglądało to tak dobrze.

Dzięki wielkie, przyjrzę blisko się temu Fordowi. Co prawda każdy Ford mało wort....ale sama zabudowa konkuruje z 6 letnimi używkami które można dostać w PL w tej cenie.

Na szybko też poszukałem innych na mobile.de, jest sporo nowych blaszaków które mieszczą się w budżecie....ale raczej na Ducato i najbardziej podstawowe modele po doliczeniu akcyzy wyjdą tylko ciut taniej niż ten który Ty wskazałeś.
A i tak planowałem przejechać ze 100 km od tego sprzedawcy na początku września.... :)

Komplecik - 2022-08-17, 19:18

3 12tys w Trasa M są Chauson ny model 697 s 660cm i te 599 są bardzo wąskie niczym blaszak zaletą jest że nie zwezają się ku górze , miałem przyjemność przesiadywać w modelu 697,
Wyrko jest w nim niemieckie podobnież są dobre bo nie trzeba przełazić jeden przez drugiego.

Forda, w zabudowie Benimara, Chausona, Chellengera, powinieneś używanego gdzieś dopaść, może inne zabudowy też się z fordem pojawią, akcyza 3.1,, 2018 roczniki tych maluchów 2,0hdi miał Burstner,
Jesienią do listopada powinno się coś pojawić, później znów będzie mocno przebrane

https://www.mobile.de/pl/.../350497212.html

Gżegżółka - 2022-08-17, 21:34

Cóż....szukałem więcej...używki za granicą są raczej mało okazyjne. Przynajmniej te co widziałem jak dotąd. Nówki to co innego...

Niemniej wciąż mnie kusi ten Citroen z Warszawy. ;)

Robert-4 - 2022-08-17, 22:12

Jeśli jesteś zainteresowany tym Boxerem, bo chyba o nim piszesz to podaj na priva nr rejestracyjny i VIN. nie obiecuję, ale może sprawdzę zakres uszkodzeń opisanych przez rzeczoznawcę jeśli likwidowali szkodę z AC. W tym tygodniu mogę nie dać rady, ale jeśli moi koledzy nie są na urlopach to może się uda w przyszłym :)

pozdrawiam
R

Gżegżółka - 2022-08-17, 22:56

VIN vf3yb2mfc12l57876
Rejestracja wt1077f...ale w momencie powstawania i usuwania szkody była inna.
Sprzedawca mówi, że uszkodzony był błotnik, szyba i słupek.
I że naprawy dokonała firma autozbyt z Dębicy. Zadzwoniłem do tej firmy, naprawiali to auto ale nie wiedzą co dokładnie robili. Niemniej prawdziwych szrotów nie robią bo nie mają sprzętu by je prostować, typowo błotnik czy zderzak wymieniają.

Gżegżółka - 2022-08-22, 19:05

Niemiecki sprzedawca nie odpowiedział. Jeśli bym miał zapłacić 2 VATy a potem jeden odzyskać - nie mam na to środków. Więc odpadł.

Ten blaszak Boxer miał szkodę całkowitą, uszkodzone obie strony. Może jest wart swojej ceny, może nie jest, na pewno rozbieżność słów sprzedawcy ze stanem faktycznym sprawia że nie jestem zainteresowany.

Znalazłem 2 oferty na nówki na granicy mojego budżetu. Giottiline 60T, zeszłoroczny ale nieużywany za 300 000. Bardzo podstawowy i nie mam kasy by go doposażyć.
Sunlight V60. Kurczę, waham się. Auto prawie idealne:
* wąska 6m półintegra z krótkim rozstawem osi = świetny stosunek ilości miejsca do łatwości parkowania
* garaż zmieści rowery
* fajny układ
* baza citroen a nie ford

Wady?
* Dostępny w grudniu
* Tak samo jak powyższy, jest ubogi i na granicy budżetu
* Jak to półintegra - rzuca się w oczy
* Drugie łóżko które ma w szerszej części 65 cm. Na 2 ososoby nie starczy. Trzeba by coś przerabiać...

Waham się...może jednak warto mieć auto biedniejsze, dla laika wyglądające na droższe - ale w miarę pewne.
EDIT: w piątek się pojawił, w poniedziałek już go nie ma.

Komplecik - 2022-08-24, 06:19

https://www.otomoto.pl/of...o-ID6ERhSr.html

;)

Gżegżółka - 2022-08-24, 08:32

Ale luksus.

Poza budżetem....ale budżet i tak liczony z małym kredytem. Może warto wziąć większy.

Solarów brak. Ciut mało miejsca do przechowywania jak na tak duże auto. Ładowność na styk, zastanawiam się czy jest faktyczna czy pomija wyposażenie dodatkowe. Ale wygoda super. No i Laika....to wysoka półka.

Historia w CEPIKu zgodna z opisem. Dziś tam nie pojadę, wg mapy zdążę 3 minuty po zamknięciu salonu. Jutro się wyrobię. Pojutrze lecę na urlop, więc to jest trochę na wariackich papierach....ale jeśli jest warta swojej ceny to jak wrócę z urlopu to jej nie będzie.

Czy ktoś może mi pomóc spojrzeniem na auto na chłodno?

Banan - 2022-08-24, 10:43

Gżegżółka napisał/a:
Może warto wziąć większy.

Warto :szeroki_usmiech
Trochę słabo z ładownością, ale integry tak mają. Mój Rapido ma podobnie i przyznam się szczerze, że z powodu DMC myślę nad wymianą na coś z wyższym, bo za granicę strach jechać. Wsiadają 4 dorosłe osoby i o zabraniu wszelkich gratów można zapomnieć :gwm Na wagę ze strachu nie wjeżdżam, wolę żyć w błogiej nieświadomości :haha:
Napisałem do Rapido, jeżeli mi udostępnią homologację na 4250kg to będę szczęśliwy, bo można wtedy dokonać zmiany. Zastanawiające też jest to, że często te same modele są różnie rejestrowane, u nas notorycznie na 3,5T, a np w Niemczech na 4250.
Martwi mnie jedynie:
Cytat:
Auto po wymianie sprzęgła i koła zamachowego faktura na na kwotę 6.167PLN z lipca 2022r. przy przebiegu: 31,283km.

Jak można zajeździć sprzęgło w 31k w automacie? :roll:

Gżegżółka napisał/a:
Czy ktoś może mi pomóc spojrzeniem na auto na chłodno?

Załóż nowy temat w ogłoszeniach, szybciej ktoś się znajdzie, mamy trochę dobrych dusz w Stolycy :ok

PS
Jak nie znajdziesz nic do października, to polecam targi w Poznaniu 21-23.
Będą chyba wszyscy dilerzy, którzy oprócz nowych, oferują używane kampery. Jest też na placu zlotowym sporo kamperów z karteczką "sprzedam"
Można sobie pooglądać i może ponegocjować jak się coś spodoba :wyszczerzony:

Andrzej 73 - 2022-08-24, 11:09

Jako fan Laiki brałbym od razu.
Choć model niżej od mojej , to i tak wolałbym od np. Hymera.
Jak chcesz o tym pogadać to daj znać wyślę numer telefonu.
:spoko

Gżegżółka - 2022-08-24, 11:44

Banan, dzięki. :)

Andrzej 73, może wiesz...Laiki w dokumentach mają podaną masę rzeczywistą czy z podstawowym wyposażeniem....czy jeszcze coś innego?

Ten ma 3006. Jak dodam butle, wodę i wyposażenie opcjonalne.....to się zmieszczę w 3500 jeśli nie wezmę bagażu. :)

Gżegżółka - 2022-08-24, 11:49

Da się w miarę łatwo usunąć antenę z dachu i zaślepić otwory?
Andrzej 73 - 2022-08-24, 11:49

Temat do obgadania. Mój ma masy własnej 3160 i tyle na wadze mu wyszło. Był robiony na zamówienie.
Tyle tylko że Kamper 7,5m. :spoko

Tomek84 - 2022-08-24, 12:33

Gżegżółka napisał/a:
Natomiast dziś wystawiono innego kamperka który wpadł w moje filtry.
https://www.otomoto.pl/of...a-ID6ER5Gr.html

fajne te fotele
ciekawe z jakiego auta pochodzą, choć to pewnie fotele bez obrotnic, a obrotnice od czego innego, więc sporo zachodu

Banan - 2022-08-24, 13:25

Gżegżółka napisał/a:

Da się, ale po co? To antena naziemna i waży co kot napłakał, więc skórka nie warta za wyprawkę, a może się przydać, w końcu jest TV. Jest szczelnie zrobiona, to ja bym nie ruszał.

Gżegżółka - 2022-08-24, 13:31

Banan napisał/a:
Gżegżółka napisał/a:

Da się, ale po co? To antena naziemna i waży co kot napłakał, więc skórka nie warta za wyprawkę, a może się przydać, w końcu jest TV. Jest szczelnie zrobiona, to ja bym nie ruszał.

TV też jest do usunięcia. :) W domu bez kółek nie mam TV, więc w kamperze też nie muszę.
Ale jak to naziemna to faktycznie lekka. Katalog mówi 2.4 kg. Może faktycznie nie warto.

Banan - 2022-08-24, 13:36

Gżegżółka napisał/a:
TV też jest do usunięcia.

W takim układzie antenkę też można zdemontować, bo po co wozić niepotrzebne wystające elementy. :spoko

Komplecik - 2022-08-25, 19:58

Ciut słabszy model ale fajny mały

https://www.olx.pl/d/ofer...D5-IDP7Mi0.html
:spoko

Gżegżółka - 2022-08-25, 20:18

Dzięki ale przed urlopem już nie zdążę jej obejrzeć. :)
Gżegżółka - 2022-08-25, 20:34

Ale zauważyłem, że nie trafił w moje filtry....a powinien....poprawiłem. ;)
Komplecik - 2022-08-25, 20:41

Gżegżółka napisał/a:
Ale zauważyłem, że nie trafił w moje filtry....a powinien....poprawiłem. ;)

Doszukuje się łóżka z tyłu w tym pilocie ktoś sprytnie zrobił zdjęcia
Na mobile jest taki 6m ale z wyrkiem.

Te filtry różnie filtrują

Gżegżółka - 2022-09-07, 20:33

Wróciłem z wakacji, w sumie to po przemyśleniu priorytetów kończenie remontu garderoby wygrało z szukaniem auta....
niemniej trafiłem na bardzo ciekawe auto:
https://oferta.wadowscy.pl/ogloszenie/details/?z33=3&z3c=2432&kod=6dv5&z32=1&zk=s
I nawet pojechałem. Z ciekawości, pół dnia i trochę paliwa by zobaczyć auto które jest fajne....ale miałem doświadczenie w łóżku pod sufietem w Globe Travellerze i dawałem 90%, że z moją klaustrofobią się nie sprawdzi.

Myliłem się. Kurczę, to L2 jest naprawdę fajne. I nie spełnia niektórych moich oczekiwań, niektórych nawet nie spełni po doinwestowaniu (wymaga bisko 10 tysięcy na start i jeszcze kilka potem. OK, mogę tyle dorzucić) - niemniej to na moje potrzeby najfajniejszy kamper jakiego widziałem.

Właściwie to jestem prawie gotowy, jedynie waham się czy mogę zufać Wadowskim w kilku sprawach:
* czy rzetelnie naprawili to auto po dzwonie? (4 miesiące im to zajęło, więc to chyba nie drobiazg).
* czy jak mówią że auto w pełni sprawne to tak jest? Nie miałem czasu na sprawdzenie sprawności instalacji; co sprawdziłem to działało. Nie zrobiłem też jazdy próbnej - więc nie pojechałem do mechanika.

Widzę że opinie o nich są....różne, lecz bardziej doświadczeni forumowicze wydają się oceniać ich lepiej niż mniej doświadczeni co sugeruje, że są rzetelną firmą lecz czasem ludzie nie wiedzą czego można od nich oczekiwać a czego nie. Być może ja też nie wiem. :wyszczerzony:

Jeśli można im zaufać w tych aspektach to jutro mogę przez internet podpisywać umowę, jeśli nie to w piątek biorę dzień urlopu, spróbuję znaleźć rzeczoznawcę który sprawdzi czy naprawa była dobra, pojadę na normaly przegląd techniczny i sam na spokojnie posprawdzam instalacje.

Robert-4 - 2022-09-07, 23:12

Gżegżółka napisał/a:

Właściwie to jestem prawie gotowy, jedynie waham się czy mogę zufać Wadowskim w kilku sprawach:
* czy rzetelnie naprawili to auto po dzwonie? (4 miesiące im to zajęło, więc to chyba nie drobiazg).
* czy jak mówią że auto w pełni sprawne to tak jest? Nie miałem czasu na sprawdzenie sprawności instalacji; co sprawdziłem to działało. Nie zrobiłem też jazdy próbnej - więc nie pojechałem do mechanika.

Widzę że opinie o nich są....różne, lecz bardziej doświadczeni forumowicze wydają się oceniać ich lepiej niż mniej doświadczeni co sugeruje, że są rzetelną firmą lecz czasem ludzie nie wiedzą czego można od nich oczekiwać a czego nie. Być może ja też nie wiem. :wyszczerzony:

Jeśli można im zaufać w tych aspektach to jutro mogę przez internet podpisywać umowę, jeśli nie to w piątek biorę dzień urlopu, spróbuję znaleźć rzeczoznawcę który sprawdzi czy naprawa była dobra, pojadę na normaly przegląd techniczny i sam na spokojnie posprawdzam instalacje.

Każ sobie pokazać zdjęcia ze szkody - to wiele mówi

Gżegżółka - 2022-09-08, 18:28

Fotek nie mają.

Jutro rano jadę do Krakowa.

LukF - 2022-09-08, 21:26

Robert-4 napisał/a:

To wiele mówi- komu? Masz wykształcenie w tym kierunku? Bez urazy.

Co do kampera. Nadal nie potrafię zrozumieć jaki jest sens i cel posiadania tak ciasnego auta? I ładowania do niego 4 ludzi :shock: Nie pojmuję tego :shock: Wysokie to jak żyrafa a ciasne jak mysz :roll:

Garażu brak. Ciekawe gdzie stolik i krzesła wsadzisz? Albo konewkę, najazdy pod koła, bęben z kablem? Rowery zawiesisz na tylnych drzwiach? I jedziesz jak beduin. A jak 3 dni deszczu będzie to ...? :haha:

Sorry, za tę kasę można mieć normalnego i wygodnego kampera. Ale to moje zdanie.

Track222 - 2022-09-08, 21:43

Robert-4 napisał/a:

.............Co do kampera. Nadal nie potrafię zrozumieć jaki jest sens i cel posiadania tak ciasnego auta? I ładowania do niego 4 ludzi :shock: Nie pojmuję tego :shock: Wysokie to jak żyrafa a ciasne jak mysz :roll:

Garażu brak. Ciekawe gdzie stolik i krzesła wsadzisz? Albo konewkę, najazdy pod koła, bęben z kablem? Rowery zawiesisz na tylnych drzwiach? I jedziesz jak beduin. A jak 3 dni deszczu będzie to ...? :haha:

Sorry, za tę kasę można mieć normalnego i wygodnego kampera. Ale to moje zdanie.

:brawo :brawo :brawo

Gżegżółka - 2022-09-08, 23:07

LukF napisał/a:
Robert-4 napisał/a:

Co do kampera. Nadal nie potrafię zrozumieć jaki jest sens i cel posiadania tak ciasnego auta? I ładowania do niego 4 ludzi :shock: Nie pojmuję tego :shock: Wysokie to jak żyrafa a ciasne jak mysz :roll:

Brak garażu to duża wada. Ale jeśli masa się zgadza to jest to jedyna duża wada tego auta. Są niskie lecz głębokie schowki pod podłogą, dostępne z tyłu. Na rowery pewnie kiedyś kupimy bagażnik.

Ale w środku jest wygodnie. Salon jest wygodniejszy niż w jakimkolwiek innym blaszaku jaki widziałem, włącznie z większymi o metr.

Łóżko na górze jest wielkie, z grubym materacem. Większe niż w typowym 6m blaszaku...ale nie można na nim usiąść co jest mniejszą lecz znaczącą wadą.

Łóżko na dole też jest lepsze niż w jakimkolwiek innym blaszaku jaki widziałem. Łatwe w rozkładaniu i faktycznie dwuosobowe.

Kuchnia - ponownie, najlepsza jaką widziałem w blaszaku...ale akurat dla mnie to większego znaczenia nie ma.

Łazienka - no bez szału. I wymaga poprawienia 3 wkurzających drobiazgów.

Ilość miejsca w szafkach - spora, ale przy braku garażu całkowita ilość miejsca do przechowywania jest skromna. Lecz dla nas dostateczna.

Niemniej to auto jest małe z zewnątrz lecz duże w środku. I o to chodzi.
Wiem, że mogę kupić auto które nie będzie mieć ani jednej z tych wad za tę samą cenę. Ale nie będzie mieć też ani jednej z tych zalet, nie w takim stopniu.

Z rzeczy do zrobienia:

Elektryka jest prawie cała do wymiany, to jest największy koszt. Wszystko nowe...ale jest ona szczątkowa, nawet separatora akumulatorów nie ma. I trzeba dodać gniazdka, teraz w zabudowie jest 2x230V (tylko na kempingu), 1x12V, 1xUSB. Na solary jest więcej miejsca niż trzeba. Nawet kiedyś był solar na dachu, jest wyjście i ślady kleju ale auto było rozbite i rozkradzione. Tak go kupili Wadowscy i doprowadzili do porządku.

Zbiornik szarej wody jest pod autem, niezaizolowany, nieogrzewany.

Zbiornik gazu....fajnie by było włożyć pod auto i zyskać kolejny mały bagażnik, ale skoro na gaz jest tylko do gotowania to może to koszt nieproporcjonalny do zysku.

Cyryl - 2022-09-09, 05:10

Gżegżółka napisał/a:
...Nadal nie potrafię zrozumieć jaki jest sens i cel posiadania tak ciasnego auta? I ładowania do niego 4 ludzi..

może się kochają?

SlawekEwa - 2022-09-09, 07:30

Gżegżółka napisał/a:
Niemniej to auto jest małe z zewnątrz lecz duże w środku. I o to chodzi.

Jeżeli Tobie i Twojej rodzinie ten kamper się podoba to kupuj i nie tłumacz tu dlaczego kupiłeś.
Zawsze znajdą się tacy co mają " manie wielkości" jak taki jeden z filmu francuskiego :haha:

Robert-4 - 2022-09-09, 07:50

LukF napisał/a:
Robert-4 napisał/a:

Zgadzam się z Tobą co do wielkości i funkcjonalności tego kampera - cóż każdy wybiera pod siebie.
Co do szkody, to nawet laik widząc uszkodzenia (ich rozmiar i miejsce) jest w stanie podjąć decyzję. Nie potrzeba z tego profesury :)
A ja przy okazji coś o tym wiem :) :):)

Gżegżółka - 2022-09-09, 17:05

No i kupiony. :)
Track222 - 2022-09-09, 18:55

Gżegżółka napisał/a:

Nie wierzę, to po prostu CUD !!!

aviator - 2022-09-09, 18:56

No i gratuluję, niech się sprawuje i cieszy jak najdłużej.
Daj znać później jak to z tym miejscem w środku wyglada w codziennym użytkowaniu.

yamah - 2022-09-09, 19:47

Track222 napisał/a:
Gżegżółka napisał/a:

Nie wierzę, to po prostu CUD !!!

:haha: :haha: :haha:
Nie mniej ..Gratulacje :kwiatki:

Komplecik - 2022-09-09, 21:19

Gratki :spoko
Opisz wrażenia z używania kamperka ;)

sterciu - 2022-09-09, 22:01

Gratki :)

Miałem napisać coś bo mamy kampera od Wadowskich i trochę wyszło usterek po kupnie które defacto wystąpiły na pewno dużo wcześniej przed naszym zakupem , ale juz kupiłeś to nie będe pisał :)

Gżegżółka - 2022-09-10, 16:42

sterciu napisał/a:
Gratki :)

Miałem napisać coś bo mamy kampera od Wadowskich i trochę wyszło usterek po kupnie które defacto wystąpiły na pewno dużo wcześniej przed naszym zakupem , ale juz kupiłeś to nie będe pisał :)

No ja wyłapałem kilka fuszerek....ale nie zmieniły mojej decyzji:
* trochę gubi olej
* drobne uszkodzenia lakieru potraktowali zaprawką....ale kilka dziur do gołej blachy przegapili
* wymienili jeden amortyzator zamiast pary (niemniej pracują bardzo równo...może szybciej będę musiał je wymienić ale nie jest źle)
* próg był naprawiany....wyraźnie niestarannie
* dali nową zasłonkę prysznicową...o pół metra za wąską, od razu do wymiany
* słuchawka prysznicowa jest wyjmowalna z umywalki...OK...ale nie ma uchwytu by ją powiesić
* stół jest nowy. Ale choć nieużywany to jest to najbardziej odrapany element wyposażenia. Tak tandetna okleina że przy oglądaniu auta się tak pouszkadzała? Chyba tak.

Mam nadzieję, że więcej nie wyjdzie. Jak wyjdzie coś drobnego to trudno. Jak coś większego to będę zły.

Tak czy siak - będę od czasu do czasu pisał jak się autko sprawuje. :)

chris_66 - 2022-09-12, 22:47

Gżegżółka napisał/a:

gratulacje :bukiet:

ale patrząc na opis, przeszłość i wady kontra cena to chyba nie rozumiem tego posunięcia :niewiemm

Gżegżółka - 2022-09-12, 23:29

chris_66 napisał/a:
Gżegżółka napisał/a:

gratulacje :bukiet:

ale patrząc na opis, przeszłość i wady kontra cena to chyba nie rozumiem tego posunięcia :niewiemm

Większość wymienionych usterek, niedoróbek i niezgodności z moimi potrzebami można poprawić podbijając cenę auta o jakieś 5%. Tak na to patrząc - to drobiazgi.

Jeśli dzwon nie naruszył struktury auta (nie widzę naprawy podłużnic...ale na 100% pewny nie jestem) to historia mi tak bardzo nie przeszkadza. Nieco zmniejsza wartość przy odsprzedaży ale mam nadzieję, że jak będę odsprzedawał to auto będzie znacznie starsze niż teraz - więc to dla mnie niewielki koszt.

Nie mam poczucia że cena którą zapłaciłem (nieco niższa niż w ogłoszeniu) jest wyjątkowo okazjonalna ale też nie wydaje mi się bym przepłacił.
Ponad 80% aut które oglądałem w podobnej cenie było składane z dwóch....a i tak podobało mi się mniej.

Cyryl - 2022-09-13, 06:53

Gżegżółka napisał/a:

Gratulacje,
nie mniej jestem zawiedziony.

Liczyłem jeszcze na co najmniej kilka tematów, kilkanaście stron rozważań nad wadami i zaletami, a tu - kicha.

W zasadzie bez zastanowienia, można rzec kupiony spontanicznie.
Czy to nie zanadto pochopna decyzja?