Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - CamperVan z łóżkiem dla wysokich

PrzemCio - 2022-08-18, 12:58
Temat postu: CamperVan z łóżkiem dla wysokich
Cześć wszystkim.

Chcę spełnić marzenia o camper vanie, lecz największym dylematem okazuje się szerokość budy.
Mam 186cm wysokości więc łóżko 180/190 cm raczej nie będzie dobrym rozwiązaniem dla długich podróży.

W sieci znalazłem setki rozwiązań łóżkowych, wraz z takimi ciekawymi wariantami składanymi.

Chciałbym zapytać wysokich ludzi, jak rozwiązali temat łóżka w swoich campervanach

Zapewne będę szukał ducato l4h3

bo wymiary są zadowalające ( szerokość - 1870 mm, ale chyba da się ugrać kilka cm jeśli łóżko wejdzie pomiędzy ożebrowanie paki. Widziałem że udaje się osiągnąć te 190+/- cm

Ciekawym rozwiązaniem jest umiejscowienie łóżka wzdłuż paki. Dzięki temu przy 160cm szerokości mamy ok 15cm*2 na półk = izolacje termiczną po obu stronach łożka.

Dla mnie najważniejsze jest to by materac nie był składany z kilku części, a samo łóżko było albo na stałe, ale złożenie nie wymagało zdejmowania pościeli.

Mój kamper będzie 2os mobilnym biurem, więc przestrzeń ma ogromne znaczenie.

Gżegżółka - 2022-08-18, 13:59

Kup poszerzenia ZLP lub Carbonplast. Miejsca w łóżku będzie więcej niż dość.
PrzemCio - 2022-08-18, 18:09

Ciekawe rozwiązanie ;) jak z legalnością w różnych krajach? Nie ukrywam że marzy mi się van który nie wygląda jak camper z racji nocowania na dziko.
maxiek - 2022-08-24, 06:17
Temat postu: Re: CamperVan z łóżkiem dla wysokich
PrzemCio napisał/a:
Cześć wszystkim.

Chcę spełnić marzenia o camper vanie, lecz największym dylematem okazuje się szerokość budy.
Mam 186cm wysokości więc łóżko 180/190 cm raczej nie będzie dobrym rozwiązaniem dla długich podróży.

W sieci znalazłem setki rozwiązań łóżkowych, wraz z takimi ciekawymi wariantami składanymi.

Chciałbym zapytać wysokich ludzi, jak rozwiązali temat łóżka w swoich campervanach

Zapewne będę szukał ducato l4h3

bo wymiary są zadowalające ( szerokość - 1870 mm, ale chyba da się ugrać kilka cm jeśli łóżko wejdzie pomiędzy ożebrowanie paki. Widziałem że udaje się osiągnąć te 190+/- cm

Ciekawym rozwiązaniem jest umiejscowienie łóżka wzdłuż paki. Dzięki temu przy 160cm szerokości mamy ok 15cm*2 na półk = izolacje termiczną po obu stronach łożka.

Dla mnie najważniejsze jest to by materac nie był składany z kilku części, a samo łóżko było albo na stałe, ale złożenie nie wymagało zdejmowania pościeli.

Mój kamper będzie 2os mobilnym biurem, więc przestrzeń ma ogromne znaczenie.

W ducato bez poszerzen mam jak pamietam 192 (albo 194j cm długości łóżka , tak ze powinno Ci spokojnie wystarczyć tak zagospodarowane łóżko w poprzek