| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - cieknące krany
lafir - 2022-08-23, 03:35 Temat postu: cieknące krany Witam Szanownych.
Na ostatnim wyjeździe po ciekną mi krany mimo dokładnego domnknięcia. Muszę wyłaczać pompę na panelu bo czesto sie włącza przy utracie cisnienia. Mam pytanie czy te krany sa naprawialne w sensie wymiany uszczelek?
Z góry dziękuję za informację
emeryl - 2022-08-23, 07:06
Temat był poruszany na forum,trzeba poszukać.U mnie są oringi które można wymienić.
Andrzej 73 - 2022-08-23, 07:09
Przeważnie krany nie są naprawialne i trzeba kupić nowe. Można użyć zamiennika armatury domowej.
Jednak te ważą więcej od kempingowej.
A tak na przyszłość. Zostawiając kampera na zimę po spuszczeniu wody krany muszą być otwarte.
orkaaa - 2022-08-23, 20:34
Jeżeli krany mają głowicę z mieszaczem wody, to można wymienić samą głowicę. Koszt z 10 zł tylko trzeba znać jej rozmiar. Sam wymieniałem chińskie dziadostwo na inne chińskie dziadostwo tylko, że pierwsze popsuły się po roku, a te działają 3 lata. Nie ma sensu wymiana uszczelek na głowicy bo nigdzie samych uszczelek nie dostaniesz bo jest ich kilka o różnych kształtach. Trudność -trzeba rozebrać kran/ nie zawsze jest łatwo to zrobić / .
Drugim rozwiązaniem jest wymiana całej baterii i nie należy kupować dedykowanych do kamperów / kilka razy drożej / tylko w sklepie budowlanym z wylewką jaka nam pasuje. Należy być może kupić redukcje do wężyków bo oryginalna instalacja może mieć inne przekroje.
emkacar - 2022-08-24, 05:42
Ja bym z tym zostawianiem otwartych kranów na zimę uważała. To tak jakby na działce po spuszczeniu wody zostawiać otwarte. To właśnie może być przyczyną kapania. Znam niejedną osobę ( w świecie kamperowym ), która kiedyś na zimę wyciągała nawet pompę zostawiając pootwierane krany a dziś........traktuje kran jak kran, zostawia na zimę zamknięty ale......po dokładnym przedmuchaniu instalacji.
Zastanawiam się skąd się wziął zwyczaj pozostawiania otwartych kranów na zimę......? Co na to hydraulicy....? :-)
I oczywiście, że większość nowych kranów ( tych w instalacji ciśnieniowej ) mają wymienną głowiczkę ( najczęściej dojście do niej jest po zdjęciu rączki mieszacza baterii - śrubka często ukryta pod oznaczeniem niebiesko/czerwonym - ciepła/zimna woda). Oczywiście głowiczkę kup w markecie budowlanym, by nie przepłacać jak za zboże za coś, co w nazwie ma kamperowe :-)
Można kupić zwykłą baterię - jak pisał przedmówca - i przerobić lekko instalację dokupując w odpowiednim sklepie przejściówkę z wężyka baterii na zwykły wąż w instalacji :-) sprawdzone!
SlawekEwa - 2022-08-24, 13:09
| emkacar napisał/a: | | Znam niejedną osobę ( w świecie kamperowym ), która kiedyś na zimę wyciągała nawet pompę zostawiając pootwierane krany |
Czy my się znamy
|
|