Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - ko³o zapasowe

Rosiu - 2022-08-24, 11:17
Temat postu: ko³o zapasowe
Kochani, czy ktos wozi ko³o zapasowe pod kamperem czy wszyscy w garazu ? Czy sa w ogole jakies zestawy do mocowanie pod autem czy trzeba kombinowac ?
Andrzej_Gdynia - 2022-08-24, 11:31

Mam zapas podwieszony na takim uchylnym wózku. Ale tak by³o w oryginale - pewnie w starych kameprach - mój 2001 Juper
WaldekR - 2022-08-24, 14:07

Najpierw trzeba sprawdziæ ile jest prze¶witu pod kamperem. Czêsto tam niema miejsca na ko³o. Jaki kol-wiek wózek musi pasowaæ do podwozia danego auta. My¶lê, ¿e uniwersalny bêdzie ciê¿ko znale¼æ.
Ale to s± tylko moje wywody.

Banan - 2022-08-24, 14:13

Andrzej_Gdynia napisa³/a:
Mam zapas podwieszony na takim uchylnym wózku. Ale tak by³o w oryginale - pewnie w starych kameprach - mój 2001 Juper

Mój 2000 i mam tak samo :spoko

zbyszekwoj - 2022-08-24, 16:33

A ja na dachu. :roll:
Mazur - 2022-08-24, 18:02

Przepraszam za :offtopic: , oczywi¶cie, proszê nie odpowiadaæ na to :spoko , ale mo¿e temat te¿ jest dla kogo¶ do przemy¶lenia.

Po przeczytaniu tego w±tku w tym roku wywali³em ko³o które du¿o wa¿y i zabiera miejsce w gara¿u. Teraz mam zestaw naprawczy. Od 10 lat nigdy nie by³o problemu z oponami pomimo "takich sobie" kormoranków jakie za³o¿yli poprzednicy w tym i poprzednim kamperze :-P Osobówkami zrobi³em te¿ kilkaset tys km w tym czasie (s³u¿bowo i prywatnie , ¶rednio 30-40tys. /rok) i chyba raz, mo¿e dwa by³em u wulkanizatora... Wiem, zaraz napiszecie ¿e jutro pewnie siê wydarzy :) Tego nie wie nikt, a statystyka jak widaæ wskazuje , ¿e "to siê nie wydarzy przez nastêpne lata" tym bardziej, ¿e teraz mam lepsze opony.
W tym roku kupi³em nowe Nokiany ca³oroczne o najwy¿szym dostêpnym indeksie no¶no¶ci, miêsa du¿o w porównaniu do poprzednich które by³y jeszcze bardzo dobre, choæ kilkuletnie i tego siê ba³em :-/ . Dodatkowo trzeba mocno siê postaraæ aby wyci±gn±æ ko³o spod tych moich os³on dooko³a tylnych kó³. Co prawda jestem od zawsze na to przygotowany (wy¿ej unosz±cy podno¶nik, trzeba za ramê ¿eby kolo siê wysunê³o) ale te¿ p³acê dodatkowo najtañsze ubezpieczenie w PZMot - sto parê z³otych na rok. Przyjad±, naprawi±, dokupi± (za moje PLN), przywioz± oponê zastêpcz±..albo odholuj± do 75km.

To tylko info jak ja do tego podchodzê, a ka¿dy ma swoje granice komfortu i "spokoju ducha" :bajer Trzeba sobie tylko odpowiedzieæ : ile razy w ci±gu 10 lat przebi³em oponê ?

p.s. w tym roku jakie¶ 5tys. na nowych i je¿d¿ê dalej :bigok

Mi³ego ! :spoko ¿ebym nie zapeszy³ ;)

EDIT:
Problemem jest rozerwanie opony, czego nie naprawiê zestawem. Ale o to teraz siê nie bojê. Samo przebicie nie stanowi problemu. Kiedy¶ przy mnie kolega w motocyklu sportowym wkrêci³ wkrêta (mas³o ma¶lane :) ) w tyln± oponê która i tak by³a do wymiany na koniec sezonu . ¯eby sprawdziæ/udowodniæ ¿e siê da je¼dziæ z wkrêtem. Je¼dzi³ z tym kilkaset km "ostro¿nie" , g³ówka siê star³a, a ci¶nienie w miarê siê trzyma³o, w miarê ;)

Janusszr - 2022-08-24, 18:16

Równie¿ wywali³em ko³o zapasowe.
krzlac - 2022-08-24, 20:11
Temat postu: Re: ko³o zapasowe
Rosiu napisa³/a:
...Czy sa w ogole jakies zestawy do mocowanie pod autem czy trzeba kombinowac ?

Zajrzyj pod pierwszy z brzegu furgon z trojaczków po 2006. tam jest do¶æ prosty i wygodny mechanizm do podnoszenia i opuszczania ko³a zapasowego.

LukF - 2022-08-24, 21:27
krzlac napisa³/a:
Rosiu napisa³/a:
...Czy sa w ogole jakies zestawy do mocowanie pod autem czy trzeba kombinowac ?

Zajrzyj pod pierwszy z brzegu furgon z trojaczków po 2006. tam jest do¶æ prosty i wygodny mechanizm do podnoszenia i opuszczania ko³a zapasowego.

Masz racjê - jest.
Ale jest tak badziewny, ¿e po roku nie u¿ywania/ smarowania trzeba go szlifierk± k±tow± potraktowaæ :shock:

krzlac - 2022-08-24, 21:35
LukF napisa³/a:
...Ale jest tak badziewny, ¿e po roku nie u¿ywania/ smarowania trzeba go szlifierk± k±tow± potraktowaæ :shock:

Z tym siê nie zgodzê. Tydzieñ temu opu¶ci³em ko³o mechanizmem pierwszy raz po 11 latach i
100 000 km. Posz³o jak po ma¶le. Nigdy tego nie smarowa³em, nawet nie wiedzia³em jak to dzia³a. Wyjêt± "pietnastkê" wymieni³em na "szesnastkê" (tak jak na ko³ach) i bez ¿adnego problemu podnios³em mechanizmem.

Rosiu - 2022-08-25, 10:18

Ko³o jest rzeczywiscie ciezkie i graci ale daje komfort natychmiastowej wymiany bo pianka nie dzia³a na kazde przebicie. Czesc przebic nie da sie za³atac a na oponê do dostawczaka w danym rozmiarze mozna czekac d³ugo
Moze startegia : w PL nie biore ko³a a w dalsze podroze biorê ma sens ?

dream_team - 2022-08-25, 11:05

Mam w koszu pod podwoziem, ale to oryginalne mocowanie.

Co do zapasu czy zestawu naprawczego.
Nie pamiêtam kiedy przebi³em oponê, ale w tym roku opona mi wystrzeli³a.
Mam ubezpieczenie na naprawê opony, to co kolega pisze wy¿ej. Ale co z tego? Ile czasu stracimy oczekuj±c na przyjazd. A jak to jest niedziela (tak by³o w moim przypadku), to gdzie zakupi tak± oponê?
Wymiana max 30 minut i dalej w trasê.
Uwa¿am, ¿e tylko i wy³±cznie pe³en zapas.

zbyszekwoj - 2022-08-25, 17:18

Po autostradach te¿ zostawia³em w domu , ale po pustyni w Maroku kto zaryzykuje. Piach na Saharze jest tylko na filmach, wiêkszo¶c to ostre kamienie. :chacha2
Rosiu - 2022-09-06, 16:32

Po Maroko je¼dzi³e¶ w³asnym kamperem czy po¿ycza³e¶ na miejscu ?
darek 61 - 2022-09-06, 21:18

krzlac napisa³/a:
Wyjêt± "pietnastkê" wymieni³em na "szesnastkê" (tak jak na ko³ach)

Szesnastki maj± dwa rodzaje rozstawu ¶rub.Jeste¶ pewien czy masz z w³a¶ciwym.
Wystarczy zmierzyæ otwór centralny.Je¿eli jest taki sam co w piêtnastce to bêdzie pasowaæ.

zbyszekwoj - 2022-09-09, 20:00

Rosiu napisa³/a:
Po Maroko je¼dzi³e¶ w³asnym kamperem czy po¿ycza³e¶ na miejscu ?

W³asnym, przez 2 zimy.

krzlac - 2022-09-12, 16:22

darek 61 napisa³/a:
Szesnastki maj± dwa rodzaje rozstawu ¶rub.Jeste¶ pewien czy masz z w³a¶ciwym.

TAK.

krzlac - 2022-09-18, 18:58

Id±c dalej tropem "¶wiêtego spokoju" zamówi³em ko³o zapasowe do przyczepki pod³odziowej minio, ¿e roczny przebieg tylko 1000 km.