|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Wymiana świateł ze zwykłych na Full Led od 2021r
Mandus - 2022-09-01, 20:36 Temat postu: Wymiana świateł ze zwykłych na Full Led od 2021r Witam kolegów,
czy ktoś może przerabiał wymianę świateł zwykłych na full LED - czyli te montowane w nowych Ducato od 2021r - nie chodzi mi o światła dzienne led tylko wymianę na w pełni ledowe światła przednie.
Pytanie - czy w ogóle można je zaadoptować, żeby wszystko chodziło OK?
kaimar - 2022-09-02, 14:15
Lampy mechanicznie są identyczne. Reflektor LED ma na spodzie zamontowaną metalową puszkę z elektroniką. Złącze do podłączenia lampy LED i normalnej są identyczne. Wygląda na to że wymiana będzie plug&play.
LukF - 2022-09-02, 17:32
kaimar napisał/a: | Lampy mechanicznie są identyczne. Reflektor LED ma na spodzie zamontowaną metalową puszkę z elektroniką. Złącze do podłączenia lampy LED i normalnej są identyczne. Wygląda na to że wymiana będzie plug&play. |
Ale na pewno sterowanie w BSI nie będzie ogarniało takiego reflektora. Czyli bez dobrego elektronika-magika się nie obejdzie
mgF3 - 2022-09-02, 19:45
Koledze chodziło o wymianę reflektorów na full led o zupełnie innej zasadzie budowy. Zapewne mocowania będą pasować ale bsi to inna bajka jak sądzę. Też mi rokiem rozwiązanie chodziło po głowie chętnie dowiem się jak to ogarnąć.
LukF - 2022-09-02, 21:06
mgF3 napisał/a: | Koledze chodziło o wymianę reflektorów na full led o zupełnie innej zasadzie budowy. Zapewne mocowania będą pasować ale bsi to inna bajka jak sądzę. Też mi rokiem rozwiązanie chodziło po głowie chętnie dowiem się jak to ogarnąć. |
Trzy razy czytam co napisałeś i zastanawiam się czy to po polsku?
kaimar - 2022-09-03, 03:51
Zrozumiałem że chodzi o full led. Na znanym portalu pojawiły się używane lampy full led - kupić podłączyć i zobaczyć. Ktoś musi być pierwszy.
Gewehr - 2022-09-03, 10:34
Nie sprawdzałem, ale podejrzewam że nowe całe ledowe, mają doprowadziny CAN. Przynajmniej mi się tak wydaje. Trzeba by porównać nr body ze zwykłymi i z f. Led. Na 100% będzie trzeba zrobić programowanie.
Mandus - 2022-09-05, 09:37
Tam, gdzie lampy full led zamówiłem (zarezerwowałem) mówili mi, że robili już 3 auta, nawet kampery i po podmianie wszystko działało, choć to wydaje mi się za piękne. Nawet sugerowali, że mi je wymienią i się sam przekonam, tylko kawał drogi tam mam...
W ASO powiedzieli, że nie da się... trzeba body komputer i wiązkę wymieniać itp. ale zawsze w ASO widzą problemy...
Nie wiem, może sie skuszę i pojadę...
lechd - 2022-10-14, 17:37
Te standardowe halogeny słabo świecą, też bym pomyślał o wymianie. Ciekawe jaki koszt ? No i czy da się bez dużego grzebania w elektronice aby nie było więcej szkody niż pożytku.
Granduca - 2025-07-11, 23:08
Witam,
w kwietniu tego roku zakupiłem swojego pierwszego kampera Roller Team Granduca z 2015 roku na Fiacie Ducato. Brałem pod uwagę tylko Ducato/Boxera/Jumpera ponieważ sprzedaję od ponad 20 lat części do tych modeli. Jedną z pierwszych modyfikacji było założenie oryginalnych reflektorów full LED od modelu 2024, bo akurat miałem takie reflektory nowe oryginalne na stanie. Zakładał mi znajomy elektryk. Wszystko działa: kierunki, światła LED do jazdy dziennej , światła mijania LED i światła długie LED. Działa również regulacja ustawiania wysokości świecenia. Nie działają tylko światła pozycyjne na postoju, bo elektryk nie zdążył jeszcze tego problemu rozkminić a mnie potrzebny był samochód na wyjazd. Ale mój kolega który też handluje częściami do Ducato i też zamontował sobie reflektory full LED do samochodu poliftowego z 2015 lub 2016 roku ma działające światła pozycyjne, tyle że jemu montował inny elektryk z Poznania. U mnie na razie tak zostało. Elektryk zrobi mi te pozycje po zakończeniu wakacji. Na razie nie zależy mi na tym bo świecą inne światła pozycyjne z przodu. Reflektory full LED nie świecą zaraz po zamontowaniu, nie jest to aż tak proste. Elektryk musiał się mocno pogimnastykować żeby zadziałały, a ponieważ robił to pierwszy raz więc samochód stał u niego ponad tydzień. No ale teraz już wie jak to się robi. Nie wiem dokładnie co robił, nie wnikałem za bardzo w jego robotę. Dodam tylko, że mam jeszcze takie reflektory full LED fabrycznie nowe i oczywiście oryginalne do sprzedania i obok elektryka który może je zamontować. Jutro wrzucę zdjęcia swojego Roller Teama z działającymi reflektorami albo nawet filmik.
LukF - 2025-07-12, 14:25
Granduca,
Cena? Cena? Cena? To nas interesuje najbardziej
Granduca - 2025-07-12, 14:35
6000 zł z montażem. Reflektory oryginalne i nowe.
LukF - 2025-07-12, 16:41
Granduca napisał/a: | 6000 zł z montażem. Reflektory oryginalne i nowe. |
No i fajnie.
Ale jak dla mnie:
Z wyglądu nic nie zyskujemy, reflektory po 2015r do teraz wyglądają w zasadzie identycznie. Retrofity świateł mijania H7 LED za ok.500zł oraz dla bardzo upartych dodatkowo świateł drogowych (nie bardzo wiem po co) za kolejne 500zł (ceny z głowy pi razy drzwi). W kieszeni zostaje 5000-5500zł czyli wypłata baby z Biedry
Jak to mówią: co kto lubi albo kto bogatemu zabroni
SlawekEwa - 2025-07-12, 18:42
LukF napisał/a: | Retrofity świateł mijania H7 LED za ok.500zł |
Jak dobrze trafisz to Philpsy poniżej 300 zeta kupisz
Granduca - 2025-07-12, 19:23
Zapomniałem o tym że można obniżyć koszty oddając stare reflektory: zwykłe po ok. 200 zł za sztukę, te z LEDami do jazdy dziennej po ok 400 zł za sztukę
Andrzej 73 - 2025-07-12, 20:28
Za 6000 to te reflektory muszą świecić jak słońce. A czy te reflektory mają homologację?
Komplecik - 2025-07-12, 20:46
Andrzej 73 napisał/a: | Za 6000 to te reflektory muszą świecić jak słońce. A czy te reflektory mają homologację? |
Te za 6 faktycznie świecą jak dzień i mają homologacje, dotykałem
LukF - 2025-07-13, 07:14
Andrzej 73 napisał/a: | czy te reflektory mają homologację? |
Skoro są fabryczne od Fiata to oczywiście tak.
Lecz to bez znaczenia bo cena bez sensu
Komplecik - 2025-07-13, 10:26
LukF napisał/a: | Andrzej 73 napisał/a: | czy te reflektory mają homologację? |
Skoro są fabryczne od Fiata to oczywiście tak.
Lecz to bez znaczenia bo cena bez sensu |
Nie przesadzaj 3 za sztukę to dobra cena za dzień przed maską, matrix audi np. 11 za sztukę skręcają i same reagują na nadjezdzajacy pojazd
Retrofiity są po 50zł dobre też jest dzień przed autem
Darson - 2025-07-13, 12:46
Jeden znajomy, w Ducato 2009 sam sobie dokleił wężyk z żarówek LED i zrobił światła mijania.
Wygląda to jak ... kupa, a na pytanie, czy policja się nie czepia, odpowiedział, że " jeszcze nie "
LukF - 2025-07-14, 13:20
Darson napisał/a: | Jeden znajomy, w Ducato 2009 sam sobie dokleił wężyk z żarówek LED i zrobił światła mijania.
Wygląda to jak ... kupa, a na pytanie, czy policja się nie czepia, odpowiedział, że " jeszcze nie " |
Dareczku, no fajnie ale my nie o kupie w reflektorze mówimy lecz o tym jak nie przepiepszyć 6tyś. bez sensu
Darson - 2025-07-14, 15:37
No ja właśnie sugeruję, jak to zrobić własnym sumptem .
tomekkopacki - 2025-07-19, 10:43
Zakupiłem Osram Żarówki Samochodowe H7 LEDOWE NIGHT BREAKER LED SPEED i dziś będę montował to dam znać. Tylko te i philips’y mają homologację, więc zobaczymy jak będą świecić w moim reflektorze soczewkowym
przemo.d - 2025-07-19, 11:32
Najgorsza z inwestycji pały Ci dowód zabiorą i pewnie nocą zakaz jazdy zapodadzą
Homologacja dotyczy reflektora i źródła światła na jakie było wydane a na pewno nie jest to led
Na każdym przeglądzie pierwsze co dziś sprawdzają to jakie żarówki są w lampach przynajmniej w mojej okolicy. Wiadomo, że te śmieszne malutkie reflektory jakiejś Heli w tych integrach w nocy w ogóle nic nie widać ale życie kłopotów bedzie ciąg dalszy..
A lampy led fabrycznie mają poziomowanie i inne bajery jak czujniki skrętu z doświetlaniem i wycinanie itd.. chyba nikt "normalny" nie spodziewa się że wystarczy kupić lampy led i wszystko to się obudzi ... bo nawet jak by zaświeciły to i tak będzie druciarstwo wkurzające wszystkich wokół
SlawekEwa - 2025-07-19, 18:49
dubel
SlawekEwa - 2025-07-19, 18:52
przemo.d napisał/a: | A lampy led fabrycznie mają poziomowanie i inne bajery jak czujniki skrętu z doświetlaniem i wycinanie itd.. chyba nikt "normalny" nie spodziewa się że wystarczy kupić lampy led i wszystko to się obudzi ... bo nawet jak by zaświeciły to i tak będzie druciarstwo wkurzające wszystkich wokół |
W lewej LED, w prawej H7 - Night Blue
Ps. Szyba brudna po trasie
tomekkopacki - 2025-07-19, 22:32
przemo.d napisał/a: | Najgorsza z inwestycji pały Ci dowód zabiorą i pewnie nocą zakaz jazdy zapodadzą
Homologacja dotyczy reflektora i źródła światła na jakie było wydane a na pewno nie jest to led
Na każdym przeglądzie pierwsze co dziś sprawdzają to jakie żarówki są w lampach przynajmniej w mojej okolicy. Wiadomo, że te śmieszne malutkie reflektory jakiejś Heli w tych integrach w nocy w ogóle nic nie widać ale życie kłopotów bedzie ciąg dalszy..
A lampy led fabrycznie mają poziomowanie i inne bajery jak czujniki skrętu z doświetlaniem i wycinanie itd.. chyba nikt "normalny" nie spodziewa się że wystarczy kupić lampy led i wszystko to się obudzi ... bo nawet jak by zaświeciły to i tak będzie druciarstwo wkurzające wszystkich wokół |
Się okaże. Pesymistyczne podejście widzę 👏👏👏👏
|
|