Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Wymiana świateł ze zwykłych na Full Led od 2021r

Mandus - 2022-09-01, 20:36
Temat postu: Wymiana świateł ze zwykłych na Full Led od 2021r
Witam kolegów,
czy ktoś może przerabiał wymianę świateł zwykłych na full LED - czyli te montowane w nowych Ducato od 2021r - nie chodzi mi o światła dzienne led tylko wymianę na w pełni ledowe światła przednie.
Pytanie - czy w ogóle można je zaadoptować, żeby wszystko chodziło OK?

kaimar - 2022-09-02, 14:15

Lampy mechanicznie są identyczne. Reflektor LED ma na spodzie zamontowaną metalową puszkę z elektroniką. Złącze do podłączenia lampy LED i normalnej są identyczne. Wygląda na to że wymiana będzie plug&play.
LukF - 2022-09-02, 17:32

kaimar napisał/a:
Lampy mechanicznie są identyczne. Reflektor LED ma na spodzie zamontowaną metalową puszkę z elektroniką. Złącze do podłączenia lampy LED i normalnej są identyczne. Wygląda na to że wymiana będzie plug&play.

Ale na pewno sterowanie w BSI nie będzie ogarniało takiego reflektora. Czyli bez dobrego elektronika-magika się nie obejdzie :shock:

mgF3 - 2022-09-02, 19:45

Koledze chodziło o wymianę reflektorów na full led o zupełnie innej zasadzie budowy. Zapewne mocowania będą pasować ale bsi to inna bajka jak sądzę. Też mi rokiem rozwiązanie chodziło po głowie chętnie dowiem się jak to ogarnąć.
LukF - 2022-09-02, 21:06

mgF3 napisał/a:
Koledze chodziło o wymianę reflektorów na full led o zupełnie innej zasadzie budowy. Zapewne mocowania będą pasować ale bsi to inna bajka jak sądzę. Też mi rokiem rozwiązanie chodziło po głowie chętnie dowiem się jak to ogarnąć.

Trzy razy czytam co napisałeś i zastanawiam się czy to po polsku? :roll:

kaimar - 2022-09-03, 03:51

Zrozumiałem że chodzi o full led. Na znanym portalu pojawiły się używane lampy full led - kupić podłączyć i zobaczyć. Ktoś musi być pierwszy.
Gewehr - 2022-09-03, 10:34

Nie sprawdzałem, ale podejrzewam że nowe całe ledowe, mają doprowadziny CAN. Przynajmniej mi się tak wydaje. Trzeba by porównać nr body ze zwykłymi i z f. Led. Na 100% będzie trzeba zrobić programowanie.
Mandus - 2022-09-05, 09:37

Tam, gdzie lampy full led zamówiłem (zarezerwowałem) mówili mi, że robili już 3 auta, nawet kampery i po podmianie wszystko działało, choć to wydaje mi się za piękne. Nawet sugerowali, że mi je wymienią i się sam przekonam, tylko kawał drogi tam mam...
W ASO powiedzieli, że nie da się... trzeba body komputer i wiązkę wymieniać itp. ale zawsze w ASO widzą problemy...
Nie wiem, może sie skuszę i pojadę...

lechd - 2022-10-14, 17:37

Te standardowe halogeny słabo świecą, też bym pomyślał o wymianie. Ciekawe jaki koszt ? No i czy da się bez dużego grzebania w elektronice aby nie było więcej szkody niż pożytku.
Granduca - 2025-07-11, 23:08

Witam,
w kwietniu tego roku zakupiłem swojego pierwszego kampera Roller Team Granduca z 2015 roku na Fiacie Ducato. Brałem pod uwagę tylko Ducato/Boxera/Jumpera ponieważ sprzedaję od ponad 20 lat części do tych modeli. Jedną z pierwszych modyfikacji było założenie oryginalnych reflektorów full LED od modelu 2024, bo akurat miałem takie reflektory nowe oryginalne na stanie. Zakładał mi znajomy elektryk. Wszystko działa: kierunki, światła LED do jazdy dziennej , światła mijania LED i światła długie LED. Działa również regulacja ustawiania wysokości świecenia. Nie działają tylko światła pozycyjne na postoju, bo elektryk nie zdążył jeszcze tego problemu rozkminić a mnie potrzebny był samochód na wyjazd. Ale mój kolega który też handluje częściami do Ducato i też zamontował sobie reflektory full LED do samochodu poliftowego z 2015 lub 2016 roku ma działające światła pozycyjne, tyle że jemu montował inny elektryk z Poznania. U mnie na razie tak zostało. Elektryk zrobi mi te pozycje po zakończeniu wakacji. Na razie nie zależy mi na tym bo świecą inne światła pozycyjne z przodu. Reflektory full LED nie świecą zaraz po zamontowaniu, nie jest to aż tak proste. Elektryk musiał się mocno pogimnastykować żeby zadziałały, a ponieważ robił to pierwszy raz więc samochód stał u niego ponad tydzień. No ale teraz już wie jak to się robi. Nie wiem dokładnie co robił, nie wnikałem za bardzo w jego robotę. Dodam tylko, że mam jeszcze takie reflektory full LED fabrycznie nowe i oczywiście oryginalne do sprzedania i obok elektryka który może je zamontować. Jutro wrzucę zdjęcia swojego Roller Teama z działającymi reflektorami albo nawet filmik.

LukF - 2025-07-12, 14:25

Granduca,

Cena? Cena? Cena? To nas interesuje najbardziej :mikolaj

Granduca - 2025-07-12, 14:35

6000 zł z montażem. Reflektory oryginalne i nowe.
LukF - 2025-07-12, 16:41

Granduca napisał/a:
6000 zł z montażem. Reflektory oryginalne i nowe.

No i fajnie.
Ale jak dla mnie:
Z wyglądu nic nie zyskujemy, reflektory po 2015r do teraz wyglądają w zasadzie identycznie. Retrofity świateł mijania H7 LED za ok.500zł oraz dla bardzo upartych dodatkowo świateł drogowych (nie bardzo wiem po co) za kolejne 500zł (ceny z głowy pi razy drzwi). W kieszeni zostaje 5000-5500zł czyli wypłata baby z Biedry :haha:

Jak to mówią: co kto lubi albo kto bogatemu zabroni :bajer

SlawekEwa - 2025-07-12, 18:42

LukF napisał/a:
Retrofity świateł mijania H7 LED za ok.500zł

Jak dobrze trafisz to Philpsy poniżej 300 zeta kupisz :bigok

Granduca - 2025-07-12, 19:23

Zapomniałem o tym że można obniżyć koszty oddając stare reflektory: zwykłe po ok. 200 zł za sztukę, te z LEDami do jazdy dziennej po ok 400 zł za sztukę
Andrzej 73 - 2025-07-12, 20:28

Za 6000 to te reflektory muszą świecić jak słońce. A czy te reflektory mają homologację? :spoko
Komplecik - 2025-07-12, 20:46

Andrzej 73 napisał/a:
Za 6000 to te reflektory muszą świecić jak słońce. A czy te reflektory mają homologację? :spoko

Te za 6 faktycznie świecą jak dzień i mają homologacje, dotykałem :spoko

LukF - 2025-07-13, 07:14

Andrzej 73 napisał/a:
czy te reflektory mają homologację? :spoko

Skoro są fabryczne od Fiata to oczywiście tak.

Lecz to bez znaczenia bo cena bez sensu :mrgreen:

Komplecik - 2025-07-13, 10:26

LukF napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
czy te reflektory mają homologację? :spoko

Skoro są fabryczne od Fiata to oczywiście tak.

Lecz to bez znaczenia bo cena bez sensu :mrgreen:

Nie przesadzaj 3 za sztukę to dobra cena za dzień przed maską, matrix audi np. 11 za sztukę :shock: skręcają i same reagują na nadjezdzajacy pojazd :szeroki_usmiech

Retrofiity są po 50zł dobre też jest dzień przed autem :ok

:spoko

Darson - 2025-07-13, 12:46

Jeden znajomy, w Ducato 2009 sam sobie dokleił wężyk z żarówek LED i zrobił światła mijania.
Wygląda to jak ... kupa, a na pytanie, czy policja się nie czepia, odpowiedział, że " jeszcze nie " :haha:

LukF - 2025-07-14, 13:20

Darson napisał/a:
Jeden znajomy, w Ducato 2009 sam sobie dokleił wężyk z żarówek LED i zrobił światła mijania.
Wygląda to jak ... kupa, a na pytanie, czy policja się nie czepia, odpowiedział, że " jeszcze nie " :haha:

Dareczku, no fajnie ale my nie o kupie w reflektorze mówimy lecz o tym jak nie przepiepszyć 6tyś. bez sensu :haha:

Darson - 2025-07-14, 15:37

No ja właśnie sugeruję, jak to zrobić własnym sumptem . :haha:
tomekkopacki - 2025-07-19, 10:43

Zakupiłem Osram Żarówki Samochodowe H7 LEDOWE NIGHT BREAKER LED SPEED i dziś będę montował to dam znać. Tylko te i philips’y mają homologację, więc zobaczymy jak będą świecić w moim reflektorze soczewkowym
przemo.d - 2025-07-19, 11:32

Najgorsza z inwestycji :shock: pały Ci dowód zabiorą i pewnie nocą zakaz jazdy zapodadzą ;)
Homologacja dotyczy reflektora i źródła światła na jakie było wydane a na pewno nie jest to led :bajer
Na każdym przeglądzie pierwsze co dziś sprawdzają to jakie żarówki są w lampach przynajmniej w mojej okolicy. Wiadomo, że te śmieszne malutkie reflektory jakiejś Heli w tych integrach w nocy w ogóle nic nie widać ale życie :mrgreen: kłopotów bedzie ciąg dalszy..
A lampy led fabrycznie mają poziomowanie i inne bajery jak czujniki skrętu z doświetlaniem i wycinanie itd.. chyba nikt "normalny" nie spodziewa się że wystarczy kupić lampy led i wszystko to się obudzi ... bo nawet jak by zaświeciły to i tak będzie druciarstwo wkurzające wszystkich wokół :idea

SlawekEwa - 2025-07-19, 18:49

dubel
SlawekEwa - 2025-07-19, 18:52

przemo.d napisał/a:
A lampy led fabrycznie mają poziomowanie i inne bajery jak czujniki skrętu z doświetlaniem i wycinanie itd.. chyba nikt "normalny" nie spodziewa się że wystarczy kupić lampy led i wszystko to się obudzi ... bo nawet jak by zaświeciły to i tak będzie druciarstwo wkurzające wszystkich wokół

W lewej LED, w prawej H7 - Night Blue :bigok
Ps. Szyba brudna po trasie :-P

tomekkopacki - 2025-07-19, 22:32

przemo.d napisał/a:
Najgorsza z inwestycji :shock: pały Ci dowód zabiorą i pewnie nocą zakaz jazdy zapodadzą ;)
Homologacja dotyczy reflektora i źródła światła na jakie było wydane a na pewno nie jest to led :bajer
Na każdym przeglądzie pierwsze co dziś sprawdzają to jakie żarówki są w lampach przynajmniej w mojej okolicy. Wiadomo, że te śmieszne malutkie reflektory jakiejś Heli w tych integrach w nocy w ogóle nic nie widać ale życie :mrgreen: kłopotów bedzie ciąg dalszy..
A lampy led fabrycznie mają poziomowanie i inne bajery jak czujniki skrętu z doświetlaniem i wycinanie itd.. chyba nikt "normalny" nie spodziewa się że wystarczy kupić lampy led i wszystko to się obudzi ... bo nawet jak by zaświeciły to i tak będzie druciarstwo wkurzające wszystkich wokół :idea

Się okaże. Pesymistyczne podejście widzę 👏👏👏👏