Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Brak ładowania akumulatorów zabudowy w czasie jazdy

Rafał54 - 2022-09-03, 21:15
Temat postu: Brak ładowania akumulatorów zabudowy w czasie jazdy
Witam Wszystkich !
Od kilku dni nie mogę sobie poradzić ze znalezieniem przyczyny braku ładowania akumulatorów zabudowy w czasie jazdy. Problem wygląda następująco:

W czasie pracy silnika na tylnych zaciskach EBL 99 pomiędzy minusem a (+) czerwonego przewodu od akumulatora silnikowego jest napięcie 14,1 V natomiast pomiędzy wspólnym minusem a (+) czarnego przewodu od akumulatorów zabudowy jest 12,6 V ( brak ładowania akumulatorów zabudowy )

Przy podłączeniu do 230V ( silnik wyłączony ) na tylnych zaciskach EBL 99 pomiędzy minusem a (+) czerwonego przewodu od akumulatora silnikowego jest napięcie 12,6 V natomiast pomiędzy wspólnym minusem a (+) czarnego przewodu od akumulatorów zabudowy jest 14,13 V ( brak ładowania akumulatora silnikowego natomiast akumulatory zabudowy są ładowane )

W obu przypadkach solary są odłączone.
Pierwsza moja myśl to awaria EBL 99. Więc wymieniłem na inny, a posiadam trzy takie skrzyneczki. Wymiana nic nie zmieniła. Więc zamontowałem kolejny EBL 99. Dalej tak samo.
Wszystkie akumulatory są sprawne i prawie nowe. Czy możliwe aby trzy EBL 99 miały taką samą usterkę ?
Co może być przyczyną problemu? Jak sprawdzić EBL 99 bez montażu go w innym kamperze ze sprawnym w 100% takim samym elektroblokiem ?

Banan - 2022-09-03, 21:53

Rafał54 napisał/a:
Co może być przyczyną problemu?

Tak na moje oko, to nie jest problem, a priorytety ;)
Przy ładowaniu z altka, ładowanie jest skierowane na aku rozruchowe, po jego naładowaniu, przełączy się na ładowanie hotelowego.
Natomiast dokładnie tak samo jest przy podpięciu 230V ze słupka, po naładowaniu hotelowego , przełączy się na ładowanie rozruchowego.
Mogę się mylić, ale na 99,9% tak powinno być :spoko

chris_66 - 2022-09-03, 21:58

[quote="Banan"}Mogę się mylić, ale na 99,9% tak powinno być :spoko [/quote]

wszystkie energobloki i inne separatory działają na zasadzie napięcia na aku , a to wzrasta do teoretycznych 14,4V kilka sekund po rozruchu i rozpoczęciu ładowania przez alternator

jak na mój nos problem może być gdzieś z masą, nie znam tego EBLa więc nie podpowiem gdzie szukać

voice - 2022-09-04, 07:25

chris_66 napisał/a:
[quote="Banan"}Mogę się mylić, ale na 99,9% tak powinno być :spoko

Mi tez tak się wydaje na 99% że to jest taka zalezność
chris_66 napisał/a:

wszystkie energobloki i inne separatory działają na zasadzie napięcia na aku , a to wzrasta do teoretycznych 14,4V kilka sekund po rozruchu i rozpoczęciu ładowania przez alternator

jak na mój nos problem może być gdzieś z masą, nie znam tego EBLa więc nie podpowiem gdzie szukać

A na moją widzę kolega Banan ma rację są to priorytety ładowania przez ebl99 przy ładowaniu z alternatora najpierw priorytetem jest aku samochodowy a później hotelowy odwrotnie po podłączeniu ze słupka

Rafał54 - 2022-09-04, 20:39

Dziękuję za odpowiedzi

Priorytety ładowania brałem pod uwagę i wcześniej zdecydowałem o wymianie starego akumulatora silnikowego na nowy. Stary rozruchowy zapalał silnik latem bez problemu ale był w kamperze w 2015 r. kiedy kupiłem tego kampera i prawdopodobnie stale był nienaładowany.
Nowy akumulator Banner 100Ah przed montażem doładowałem z prostownika słabym prądem i dopiero potem umieściłem w samochodzie.
Wszystkie pomiary wykonywałem koło domu Myślę że dopiero wyjazd na kilka dni wyjaśni problem ładowania. Teoretycznie wszystko powinno pracować prawidłowo.
Nowy akumulator silnikowy, przewody elektryczne (+) i (-) bez uszkodzeń, wszystkie EBL 99 były kiedyś sprawdzane.
Na wyjeździe zawsze mogę ustawiać się do słońca , panele bez problemu naładują akumulator zabudowy. Gorzej zimą.
Po wrześniowej wycieczce poinformuję czy problem rozwiązał się sam.

chris_66 - 2022-09-05, 10:39

voice napisał/a:
A na moją widzę kolega Banan ma rację są to priorytety ładowania przez ebl99 przy ładowaniu z alternatora najpierw priorytetem jest aku samochodowy a później hotelowy odwrotnie po podłączeniu ze słupka

a wegług jakiego algorytmu działa ten system ?