| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - gasbank (gaz bank) gdzie nabić czysty propan ???
macieku - 2022-09-05, 16:16 Temat postu: gasbank (gaz bank) gdzie nabić czysty propan ??? Nie wiem czy dobre miejsce na pytanie, jak złe to proszę przenieść do stosownego działu.
Jak w tytule gdzie w PL nabić gasbank-a czystym propanem ... a jak by ktoś wiedział gdzie i za ile można tego dokonać w Szczecinie lub okolicach to byłbym szczęśliwy. Przekopałem wyszukiwarkę forumową oraz googl-a i nic :-(
orkaaa - 2022-09-05, 18:52
Prawdopodobnie nigdzie nie nabijasz. Jedyne takie miejsca gdzie propan jest dostępny to rozlewnie tego gazu ale nie wiem czy tam także nalewają w detalu. Ja kupuje tylko propan w butlach 10 kg. Kupuje w rozlewni gdzie napełniają turystyczne propan butan ale nie czysty propan. Ale ….. i tu podpowiedź. Jak nabijają butle turystyczne, przelewają z dużej butli wężykiem do małej. Od tej pory w ten sposób tankuje czystym propanem małą butlę 2 kg. Na końcach wężyka do gazu stosuje się odpowiednie do butli / różne / końcówki. Może warto kupić 10 kg stalową i przelać. Jeśli na stałe chcesz używać propanu to chyba jedyne wyjście.
macieku - 2022-09-05, 21:06
technikę przelewania znam ......... podobno tutaj napełnię ... jutro zbadam temat.
http://intergas.pl/centru...ergas-sp-z-o-o/
mieszanka autogazu jest słaba bo teraz w gasbank 11 zostało 1,5 litra propanu który nie odparował ... to co zimą będzie.
Będę kombinował ogrzewanie butli ale gasbank to miało być lepiej a nie trudniej :-)
ZEUS - 2022-09-05, 21:27
| Cytat: | | gasbank 11 zostało 1,5 litra propanu |
chyba butanu🤔
zbyszekwoj - 2022-09-06, 08:46
| macieku napisał/a: | to co zimą będzie.
Będę kombinował ogrzewanie butli ale gasbank to miało być lepiej a nie trudniej :-) |
Zimą zatankuj autogazu zimowego, bedzie lepiej.
orkaaa - 2022-09-06, 11:03
Jeśli jeździsz zimą to warto raz na zawsze rozwiązać problem. Czyli tankujesz tylko propan i masz np dwie butle na zamianę. Inaczej zawsze będzie problem z propanem. To nie jest gaz w powszechnej sprzedaży. Więc albo masz stacje gdzie Ci zawsze naleją, albo kupujesz w stalowych i przelewasz albo stosujesz inne rozwiązania opisane na forum by zimą jeździć z propanbutanem. Ja mam ogrzewanie na diesel więc gazu zimą idzie mało ale jeśli masz ogrzewanie na gaz to dwie butle 10 kg to minimum.
Robert-4 - 2022-09-06, 12:37
| macieku napisał/a: | technikę przelewania znam ......... podobno tutaj napełnię ... jutro zbadam temat.
mieszanka autogazu jest słaba bo teraz w gasbank 11 zostało 1,5 litra propanu który nie odparował ... to co zimą będzie.
Będę kombinował ogrzewanie butli ale gasbank to miało być lepiej a nie trudniej :-) |
A gdzie byłeś, ze o tej porze roku został ci gaz w butli? Jeśli nie w zimnym to stawiam na chrzczony gaz. W ciepłym nie powinien zostać. I daj znać jak z tą rozlewnią.
Skwarek - 2022-09-06, 13:14
Miałem ten sam problem lecz rozwiązałem go doprowadzając rurkę od nadmuchu ciepłym regulowanym powietrzem do komory z gaz-bankami. Gdy chłodno to i tak ogrzewam budę więc i gaz-banki. Propanu zawsze jest na tyle by wystartowało ogrzewanie a po kilkunastu minutach butle mają cieplutko i butan też bierze udział w spalaniu.
kimtop - 2022-09-06, 14:38
| Cytat: |
Miałem ten sam problem lecz rozwiązałem go doprowadzając rurkę od nadmuchu ciepłym regulowanym powietrzem do komory z gaz-bankam |
Komora z butlami powinna być odizolowana od wnętrza kampera.W razie jakiejś nieszczelności masz gaz w kamperze
Skwarek - 2022-09-06, 14:50
| kimtop napisał/a: | | Cytat: |
Miałem ten sam problem lecz rozwiązałem go doprowadzając rurkę od nadmuchu ciepłym regulowanym powietrzem do komory z gaz-bankam |
Komora z butlami powinna być odizolowana od wnętrza kampera.W razie jakiejś nieszczelności masz gaz w kamperze |
Dolot ciepłego powietrza jest od góry, a propan jak i butan są cięższe od powietrza i mają w dnie komory otwory wentylacyjne którymi się wydostaną. Poza tym jest i tak tyle rur, połączeń i urządzeń gazowych wewnątrz kampera, że ryzyko bardzo niewiele się zwiększa.
W doprowadzeniu ciepłego powietrza jest nadciśnienie względem komory, a latem gdy niepotrzebne mam klapkę przepustnicę i zamykam dolot.
orkaaa - 2022-09-06, 18:35
Nie rozumiem z tym ogrzewaniem butli. U mnie butla w schowku wisi na plastikowym stelażu z dziurami / widać przez nie podłoże/. Temp w tym schowku jest taka sama albo niewiele większa od temp zewnętrznej. Jeżeli są dziury od dołu to jakim cudem można ogrzać taki schowek do temp powyżej zera , gdy na zewnątrz powiedzmy jest minus 10 a bywa i więcej i to przez kilka dni. A co, gdy w kamperze ogrzewanie nie działa bo temp osiągnęła wymagane parametry. Chyba, że na zimę izolujesz od dołu butlę / znaczy nie ma wentylacji / to ogrzanie takiej butli jest możliwe. Ale dla mnie zabawy z butlą to trochę igranie z ogniem.
LukF - 2022-09-06, 18:46
| orkaaa napisał/a: | | Nie rozumiem z tym ogrzewaniem butli. U mnie butla w schowku wisi na plastikowym stelażu z dziurami / widać przez nie podłoże/. Temp w tym schowku jest taka sama albo niewiele większa od temp zewnętrznej. Jeżeli są dziury od dołu to jakim cudem można ogrzać taki schowek do temp powyżej zera , gdy na zewnątrz powiedzmy jest minus 10 a bywa i więcej i to przez kilka dni. A co, gdy w kamperze ogrzewanie nie działa bo temp osiągnęła wymagane parametry. Chyba, że na zimę izolujesz od dołu butlę / znaczy nie ma wentylacji / to ogrzanie takiej butli jest możliwe. Ale dla mnie zabawy z butlą to trochę igranie z ogniem. |
W punkt
rigg - 2022-09-06, 19:05
U mnie (wersja zimowa) schowek na butle stoi na podwójnej podłodze, obok jest piec, a rura z ciepłym powietrzem do garażu idzie pod schowkiem. W mrozach jeszcze nie stałem, ale już wisi tam termometr i kiedy na zewnątrz było 5 w schowku 15 a w kamperze 20. Będę to monitorował, jak wyruszę na pierwsze zimowe narty.
Mandus - 2022-09-06, 19:24
To ja też zapytam, jako że właśnie zamówiłem GasBank'a.
W jakieś przelewanie nie zamierzam się bawić, nie po to zaprzątam sobie głowę tematem, żeby sobie życie utrudniać...
Czy jak się napełni butlę w okresie zimowym (teoretycznie od 1.10 do 30.03) to problem z butanem nie występuje (bądź występuje w marginalnym rozmiarze)? Ponoć jest wtedy 60% propan / 40% butan, w okresie letnim proporcje są odwrotne.
Wiem, że wszystko zależy od temperatury na zewnątrz, ale w umiarkowanych zimowych temperaturach (powiedzmy w nocy do -5st C, max do -10st C) macie z tym problemy?
W końcu samochody na LPG śmigają w zimę i żaden taki kierowca nie zaprząta sobie głowy jakimś butanem... Z drugiej strony sam propan w upały też gorzej się sprawuje (teoretycznie), ja nigdy z propanem problemów nie miałem, więc może z GasBankiem zimą też miał ich nie będę?
chris_66 - 2022-09-06, 19:49
| Mandus napisał/a: |
W końcu samochody na LPG śmigają w zimę i żaden taki kierowca nie zaprząta sobie głowy jakimś butanem... |
bo tam mieszanka paruje wspomagana ciepłem z silnika
orkaaa - 2022-09-06, 19:53
Upraszczając butan nie pali się poniżej zera. Gaz jest skroplony czyli płynny. Aby się palił musi przejść z fazy ciekłej do gazowej. Jest to zależne od temperatury. Dla propanu granica przejścia to -40 stopni, ale dla butanu to 0 stopni. W przypadku mieszanki - przy temp poniżej zera wypala się tylko propan. Skroplony butan nie ma fizycznie takiej możliwości. Jeśli w butli jest propan - butan to przy temp poniżej zera będzie się spalał tylko propan. Butan zostanie. Jeśli butanu jest 40 proc to 40 procent nie spali się. Fizyka nauka ścisła. Stąd te pomysły z podgrzewaniem butli. Ja problem rozwiązałem raz na zawsze używam tylko propanu i latem i zimą i nie zastanawiam się jaki jest skład mieszanki, czy przy -5 już mi zamarznie czy nie. Czysty propan jest mniej wydajny energetycznie ale latem ma to mniejsze znaczenie, a zimą jego właściwości mają same zalety.
Skwarek - 2022-09-06, 19:56
| orkaaa napisał/a: | | Nie rozumiem z tym ogrzewaniem butli. U mnie butla w schowku wisi na plastikowym stelażu z dziurami / widać przez nie podłoże/. Temp w tym schowku jest taka sama albo niewiele większa od temp zewnętrznej. Jeżeli są dziury od dołu to jakim cudem można ogrzać taki schowek do temp powyżej zera , gdy na zewnątrz powiedzmy jest minus 10 a bywa i więcej i to przez kilka dni. A co, gdy w kamperze ogrzewanie nie działa bo temp osiągnęła wymagane parametry. Chyba, że na zimę izolujesz od dołu butlę / znaczy nie ma wentylacji / to ogrzanie takiej butli jest możliwe. Ale dla mnie zabawy z butlą to trochę igranie z ogniem. |
Mimo tych dziur wentylacyjnych w tym malutkim przedziale jest cieplutko, nawiew robi swoje (sprawdzone) bez żadnego zatykania fabrycznych dziur. Zimą z tych "dziur" lekko wieje ciepełkiem. Jeszcze nigdy tak dobrze wywietrzonego schowka butli nie miałem
Gdy temperatura osiągnie zadaną wewnątrz kampera, ogrzewanie się wyłącza to i tak nawiew miele ciepłe powietrze z kampera i mała cząstka ciepła ogrzewa butle ( im wystarcza +10C)
Jak pisałem do wystartowania i ogrzania butli przez kilkanaście minut np: przy -10C jest wystarczająca ilość propanu w gazie LPG i z czasem dołącza do niego parujący już wtedy z mieszanki butan.
Zauważcie, że każda zwykła butlla propan-butan w zimie działa mniej więcej do połowy w później kicha, nie działa. Zwykle jest to nocą i trzeba wyłazić na mrozie by zmienić butlę.
Ja jestem zadowolony z tej przeróbki, działa, jest ciepło, nie muszę nic robić tylko tankować zimą z powodu przeróbki może ciut częściej ale naprawdę niewiele.
macieku - 2022-09-07, 05:35
| ZEUS napisał/a: | | Cytat: | | gasbank 11 zostało 1,5 litra propanu |
chyba butanu🤔 |
jasne że butanu :-)
macieku - 2022-09-07, 05:36
| Robert-4 napisał/a: | | macieku napisał/a: | technikę przelewania znam ......... podobno tutaj napełnię ... jutro zbadam temat.
A gdzie byłeś, ze o tej porze roku został ci gaz w butli? Jeśli nie w zimnym to stawiam na chrzczony gaz. W ciepłym nie powinien zostać. I daj znać jak z tą rozlewnią. |
A na kajakach i było circa 8 stopni w nocy.
Skwarek - 2022-09-07, 07:48
| macieku napisał/a: | | Robert-4 napisał/a: | | macieku napisał/a: | technikę przelewania znam ......... podobno tutaj napełnię ... jutro zbadam temat.
A gdzie byłeś, ze o tej porze roku został ci gaz w butli? Jeśli nie w zimnym to stawiam na chrzczony gaz. W ciepłym nie powinien zostać. I daj znać jak z tą rozlewnią. |
A na kajakach i było circa 8 stopni w nocy. |
Nieużywana butla ma temperaturę otoczenia ale butla z której pobiera się gaz schładza się znacznie i dość łatwo osiąga ujemne temperatury przy niższych temperaturach zewnętrznych (stąd częste oszronienie butli do poziomu gazu). Gaz parując pobiera odbiera ciepło z otoczenia (szybkość tego zależy od szybkości poboru gazu).
Zjawisko to w tym wypadku nam przeszkadza ale na tej też zasadzie działają lodówki.
Myślę, że gaz nie był chrzczony tylko butla w czasie użytkowania miała znacznie niższą temperaturę niż otoczenie.
macieku - 2022-09-07, 16:05
Czyli trzeba ogrzewać butlę, bo do rozlewni daleko i na dodatek 150zł za gaz banka 11 .... kupiłem banki bo miało być taniej i łatwiej a nie trudniej A jest trudniej ... chyba na zimę przeproszę się z nano i dom od BP tam zawsze jest czysty propan bez kombinowania z rozlewniami.
LukF - 2022-09-07, 16:46
| macieku napisał/a: | | Czyli trzeba ogrzewać butlę, bo do rozlewni daleko i na dodatek 150zł za gaz banka 11 .... kupiłem banki bo miało być taniej i łatwiej a nie trudniej A jest trudniej ... chyba na zimę przeproszę się z nano i dom od BP tam zawsze jest czysty propan bez kombinowania z rozlewniami. |
I zanim kupiłeś to cudo to nie wiedziałeś, że na zimę trzeba propan którego nie natankujesz nigdzie???
macieku - 2022-09-07, 19:32
Zakładałem że jakoś to rozwiążę ........... ale dziś to w sumie to nie chce mi się kombinować zamienię na nano od bp . Poza tym kupowałem na fali podwyżek wszystkich nośników energii :-)
sławek w. - 2022-09-09, 20:59
Po co kupować, kiedy można wypożyczyć za kaucją 350 pln butlę nano z butlomatu z czystym propanem a kiedy się skończy gaz, oddać lub wymienić na następną.
dziwaczek - 2022-09-10, 18:37
A ja nie kombinuję stosuję po prostu typowe butle 11kg - tylko z 10kg czystego propanu, są one dostępne u mnie bez problemu i w całej PL także (należy zapytać o butle z propanem).
Zaleta:
- czy to zima czy lato butle schodzą do końca,
- gaz jest czysty, kuchenka nie śmierdzi , nic się nie przytyka i syfi przy spalaniu
- butla kosztuje o 5zł więcej niż butla z propanem-butanem (gazu jest mniej nie 11 a 10kg)
- tak spalanie jest mniej energetyczne ale to naprawdę nie ma znaczenia dla odbiorników gazu ani przy użytkowaniu
Jeżdżę cały rok, zimą na narty też - 3 butle mi starczają na ok tydzień - polecam proste rozwiązania
zbyszekwoj - 2022-09-11, 06:03
| dziwaczek napisał/a: | | A ja nie kombinuję stosuję po prostu typowe butle 11kg - tylko z 10kg czystego propanu |
I tu jest własnie rodzaj kempingowania pracujących i emerytów. Jak wyjezdżasz na pól roku to tą polska butle z propanem mozesz sobie w...Tydzień wypalić i co dalej?
ZEUS - 2022-09-11, 06:10
jak to co... wraca do Polski wymienia na pełną i jedzie z powrotem
albo bierze tyle butli ile tygodni planuje podróżować
dziwaczek - 2022-09-11, 15:56
| zbyszekwoj napisał/a: | | I tu jest własnie rodzaj kempingowania pracujących i emerytów. Jak wyjezdżasz na pól roku to tą polska butle z propanem mozesz sobie w...Tydzień wypalić i co dalej? |
Tak to jest pewien problem, latem butla bez ogrzewania ok 3-4 tygodni, zimą to już problem dlatego rozważam dołożenie chińskiego webasto lub można mieć jeden gasbank i dodatkowo butlę z propanem spięte przez duocontrol lub stosować butle z danego kraju przejściówkę (ale to jest duży koszt zakupu butli i potem trzeba jej się pozbyć - no chyba że lubimy dany kraj i tam wracamy).
Skwarek - 2022-09-11, 20:36
| dziwaczek napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | I tu jest własnie rodzaj kempingowania pracujących i emerytów. Jak wyjezdżasz na pól roku to tą polska butle z propanem mozesz sobie w...Tydzień wypalić i co dalej? |
Tak to jest pewien problem, latem butla bez ogrzewania ok 3-4 tygodni, zimą to już problem dlatego rozważam dołożenie chińskiego webasto lub można mieć jeden gasbank i dodatkowo butlę z propanem spięte przez duocontrol lub stosować butle z danego kraju przejściówkę (ale to jest duży koszt zakupu butli i potem trzeba jej się pozbyć - no chyba że lubimy dany kraj i tam wracamy). |
Straszne kombinacje, jak pisałem wystarczy butlom zapewnić dodatnią temperaturę korzystając z istniejącego ogrzewania. Jak się obawiacie o gaz by nie przedostał się do zabudowy to można podgrzać wymiennikiem ( np: przepuścić węża metalową rurą z ciepłem przez przedział butli), naprawdę nie potrzeba dużo ciepła. Mając przejściówki do tankowania gaz-banków nie trzeba nic dźwigać, odkręcać, podłączać, i myśleć o tym, wiadomo tylko czasem tankować. Mam tak i od tej pory poza tankowaniem nic nie muszę z gazem robić, wypala się cały propan z butanem i nie zostaje na cieplejsze dni
zbyszekwoj - 2022-09-12, 08:56
| dziwaczek napisał/a: | | danego kraju przejściówkę (ale to jest duży koszt zakupu butli i potem trzeba jej się pozbyć - no chyba że lubimy dany kraj i tam wracamy). |
Co znaczy duzy koszt?
Np. w Hiszpani podjeżdżasz na stacje płacisz kaucje 26 eu , wracasz oddajesz i zabierasz kasę . Oczywiście gasbank też załatwia sprawę. Gozej w zimnych krajach.
W Maroku, kupujesz butlę z gazem za równowartosć 80zł ,po powrocie mozna ja nawet wyrzucić za taką kasę.Oszczędni przelewają do polskiej wtedy gaz kosztuje 20zł.
dziwaczek - 2022-09-12, 18:44
| zbyszekwoj napisał/a: | | dziwaczek napisał/a: | | danego kraju przejściówkę (ale to jest duży koszt zakupu butli i potem trzeba jej się pozbyć - no chyba że lubimy dany kraj i tam wracamy). |
Co znaczy duzy koszt?
Np. w Hiszpani podjeżdżasz na stacje płacisz kaucje 26 eu , wracasz oddajesz i zabierasz kasę . Oczywiście gasbank też załatwia sprawę. Gozej w zimnych krajach.
W Maroku, kupujesz butlę z gazem za równowartosć 80zł ,po powrocie mozna ja nawet wyrzucić za taką kasę.Oszczędni przelewają do polskiej wtedy gaz kosztuje 20zł. |
Myślałem że to są większe koszty - dzięki za sprostowanie
dziwaczek - 2022-09-17, 13:56
Informacyjnie w temacie butli z czystym propanem (dziś właśnie wymieniłem).
Butle klasyczne stalowe są o rożnej wadze (jest ona na butli) od ok 9kg-12kg, ja zwracam na to uwagę dziś trafiła mi się butla o masie 9.6kg +10kg propanu (butlę zważyłem wagą do bagażu - wyszło 19.6kg). Warto zawracać na to uwagę czasem to i 2 kg i lżej się nosi.
Dla porównania butla DOM light też ma 10kg propanu i waży 6.8kg
orkaaa - 2022-09-17, 15:41
Butla stalowa do czystego propanu może ważyć także ponad 16 kg. Kiedyś taką miałem. Nie zwróciłem uwagi na namalowany na niej napis i dopiero jak podniosłem aby wrzucić do samochodu to poczułem różnicę. Potem rozmawiałem z magazynierem który wydawał butle i….Butle ważą od 10 do ponad 16 kg. Wszystko zależy od tego jak stara jest butla. Te najstarsze mogą ważyć dużo. Warto więc sprawdzać wagę butli jest opisana zwykle na górze koło zaworu.
zbyszekwoj - 2022-09-21, 13:35
| orkaaa napisał/a: | | Te najstarsze mogą ważyć dużo. |
Te bez kolnierza wbrew pozorom cięższe.
dziwaczek - 2022-09-21, 18:11
| zbyszekwoj napisał/a: | | orkaaa napisał/a: | | Te najstarsze mogą ważyć dużo. |
Te bez kolnierza wbrew pozorom cięższe. |
U mnie z propanem są tylko z kołnierzem, bez kołnierza niema propanu, z kołnierzem jest tylko propan-butan.
LukF - 2022-09-21, 18:58
| dziwaczek napisał/a: |
U mnie z propanem są tylko z kołnierzem, bez kołnierza niema propanu, z kołnierzem jest tylko propan-butan. |
ZEUS - 2022-09-21, 21:26
| dziwaczek napisał/a: |
U mnie z propanem są tylko z kołnierzem, bez kołnierza niema propanu, z kołnierzem jest tylko propan-butan. |
Rzeczywiście fajnie to brzmi...🤣
dziwaczek - 2022-09-23, 09:06
Złośliwce
|
|