| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Kamper na 10 lat - ile kosztuje?
karwojtek - 2022-09-12, 19:49 Temat postu: Kamper na 10 lat - ile kosztuje? Witam wszystkich.
Zastanawiam się nad zakupem kampera. Kiedyś miałem jednego, więc to sporo uławia sprawę. Budżet mam ograniczony, więc pewnie będę starał się ratować najchętniej leasingiem. I tu właśnie dochodzimy do sedna sprawy. Powiedzmy, że będę go spłacał 5 lat i fajnie by było pojeździć nim jeszcze dłużej. Na jaki wydatek muszę się szykować i co kupić? Są jeszcze kampery, które używane będą szczelne 10 lat od zakupu? To chyba najważniejsze, wszystko inne łatwiej ogarnąć w przypadku awarii. Widzę, że używane półintegry (a to mnie najbardziej interesuje) kosztują w okolicach 200-250 tysięcy za egzemplarze dziesięcioletnie. Taki sprzęt wytrzyma jeszcze 10 lat? A jeśli nie/raczej nie, to w co celować i o jakich kwotach myśleć?
Dzięki za podpowiedzi.
Socale - 2022-09-12, 20:11
Imienniku moj Wojtusiu.
Współczesne kampery są do siebie bardzo podobne technologicznie pod względem łączenia płaszczyzn nazwijmy to strategicznych. Kiedyś bardzo wyróżniała się technologia GFK, dziś jest w ofercie każdej marki. Kamper powinien mieć na masce talerz a na nim jajko, jeśli ono się przez dekadę nie stłukło, to takiego kampera bierz w ciemno bo to świadczy o jego traktowaniu. Wielu ludzi po prostu nie umie jeździć takim gabarytem i szybko wychodzą kwiatki. O przypadkach spotkań zabudowy z konarem nie wspomnę bo to oczywiste że po uderzeniu, nieszczelność której skutków początkowo nie widać, jest gwarantowana w zupełnie innym miejscu
Zatem nie ma uniwersalnej reguły, nowy daje poczucie spokoju, jest znacznie delikatniejszy i należy delikatnie traktować zabudowę pod względem techniki jazdy, natomiast używany wymaga dokładnych oględzin a i tak jest to trochę rosyjskiej... tfu, kacapskiej ruletki bo diabli jedne wiedzą a jaki sposób poprzednik wjeżdżał na krawężniki czy pokonywał dziurzaste drogi.
stander - 2022-09-12, 20:59
| karwojtek napisał/a: | | Widzę, że używane półintegry (a to mnie najbardziej interesuje) kosztują w okolicach 200-250 tysięcy za egzemplarze dziesięcioletnie. Taki sprzęt wytrzyma jeszcze 10 lat? A jeśli nie/raczej nie, to w co celować i o jakich kwotach myśleć? |
Dziesięcioletni kamper w leasingu na pięć lat powodzenia
joko - 2022-09-12, 21:19
A która firma leasingowa wejdzie w taki temat ?
Piasek1 - 2022-09-16, 19:21
Provident
|
|