|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
W TV, Internecie - Co się stało z naszą ... kasą ?
Darson - 2022-10-03, 08:44 Temat postu: Co się stało z naszą ... kasą ? https://www.onet.pl/infor...c6ywqr,30bc1058
Link do artykułu o odkrytym skarbie zrabowanym przez hitlerowców.
Niestety, nie ma odpowiedzi, co stało się z tym złotem i pieniędzmi.
A szkoda,
Ta i wiele innych podobnych historii pokazuje że reparacje się jak najbardziej należą.
To moje zdanie 🙂
Misio - 2022-10-03, 10:03
Bardzo ciekawy artykuł. Ciekawe jakie losy spotkała ta wielka kasiorka?
Socale - 2022-10-03, 20:15
Zwróćcie uwagę, artykuł na zamówienie, pisany jest na... niemieckim Onecie, jak nie będzie hałasu wokół tego, to zaraz okaze się, że to alianci rabowali ofiary holokaustu i wyszłyby potem takie jaja, że złodziej okradł złodzieja a ktoś inny zgwałcił prostytutkę.
Temat śliski jak cały Ringer Springer aus Deutschland
Niemcy z TVNem i Onetem te sprawy gmatwają tak, że Putin (tfu... putin) z Ławrowem mogliby czerpać korepetycje.
.
Oczywiście jestem za reparacjami, choć do niedawna miałem odmienne zdanie ale zagłębiłem się w temat i doszedłem do tego co teraz się już oficjalnie potwierdza: To moskwa w naszym imieniu zrzekła się reparacji.
Darson - 2022-10-03, 21:00
Socale, nikt tego głośno nie mówi, ale większośc kasy odzyskanej od Niemców wylądowała na zgniłym zachodzie.
I to jest fakt.
Tak samo jak niemieckie technologie, naukowcy, niemieckie wynalazki itd.
I Onet wcale nie musi nic imputować ani pisać artykułów na zamówienie, bo ta wiedza jest dostępna dla dociekliwych.
Nie ma co demonizować Onetu, bo czytać trzeba wszystko. Zarówno tą klepiącą po tyłku jak i liżącą tyłek prasę.
I wtedy można sobie wyrobić własne zdanie
LukF - 2022-10-03, 22:27
Nic z tego artykułu nie wynika. Ot takie pisanie by kliknięcia były i sprzedaż reklam też. Więc nie widzę powodu by się emocjonować
Darson - 2022-10-04, 06:21
LukF napisał/a: |
Nic z tego artykułu nie wynika. |
Wynika, i to bardzo dużo.
Artykuł pokazuje skalę na jaką Niemcy grabili całą Europę.
Uwierz mi, ale są osoby ktore mogą być zdziwione czytając to.
Wczoraj wieczorem (przypadek? ) w jakimś programie padło zdanie, że Hitler obiecał społeczeństwu niemieckiemu, że nie będzie ponosić kosztów wojny, którą rozpoczął.
Ponosiły te koszty podbijane kraje, bo były ogałacane ze wszystkiego, co tylko przedstawiało jakąś wartość.
mischka - 2022-10-04, 08:10
Darson napisał/a: | Ponosiły te koszty podbijane kraje, bo były ogałacane ze wszystkiego, co tylko przedstawiało jakąś wartość. |
Słyszałeś kiedyś o potopie szwedzkim?
Robert-4 - 2022-10-04, 09:05
Ja bym jeszcze Chana krymskiego pociągnął do odpowiedzialności. Poza paleniem i mordowaniem (za to kasę) to jeszcze niech jasyr odda
zbyszekwoj - 2022-10-04, 09:17
Ciekawe dlaczego od ruskich nie chcemy zagrabionego?
Kija w mrowisko nie chcę wkładać , ale kolekcja dzieł Grottgera jest w ...
Socale - 2022-10-04, 17:44
LukF napisał/a: | Nic z tego artykułu nie wynika.
... |
No jak nie jak tak. Kliknięcia i reklamy to przy okazji, bardziej chodzi by zmienić nasz stosunek, by w aktualnym temacie reparacji, przekierować uwagę społeczeństwa na Amerykanów z którymi jakieś tam relacje mamy i to solą w oku niemca jest.
LukF - 2022-10-04, 18:18
Socale napisał/a: | LukF napisał/a: | Nic z tego artykułu nie wynika.
... |
No jak nie jak tak. |
Wojtek, nic nie wynika. Bo teza jest, że kasa nasza. A w artykule wcale nie jest napisane, że kasa nasza. Chodzi o zrabowaną kasę. A rabowano przynajmniej w połowie Europy i wkładano do wspólnego worka. Takie były Hitlerowcy
mischka - 2022-10-04, 18:54
zbyszekwoj napisał/a: | Ciekawe dlaczego od ruskich nie chcemy zagrabionego? |
A ruskie coś zrabowali? Myślałem że tylko hitlerowcy grabili a reszta świata dawała
grzegorz_wol - 2022-10-04, 19:34
Nie żebym bronił Niemców ... daleko mi ale....
W czasie wojny mój dziadek miał sklep. Wpadli Niemcy i zarekwirowali cały towar.... ale
... zostawili protokół z grabieży
"porządek być musi"
Mój wujek św. p. gdzieś go wygrzebał i tak długo pisał po jakichś organizacjach (jakich to nie wiem) że przysłali 1600 EUR z prośbą że ma im dać spokój bo i tak więcej nie wydusi.
Nie wiem jak miała się wartość tego towaru do ceny ale to bez znaczenia.
Ponieważ nic więcej Niemcy nie zniszczyli to raczej moja rodzina z nimi jest rozliczona...
Darson - 2022-10-04, 20:21
mischka napisał/a: | Słyszałeś kiedyś o potopie szwedzkim |
i co w związku z tym ? bo błysnąłeś znajomością historii i zgasłeś ...
LukF napisał/a: | A rabowano przynajmniej w połowie Europy i wkładano do wspólnego worka |
no i niektórzy dostali. Niemcy płacili np. Grecji.
Edit:właśnie Jarek K. powiedział że wypłacili ponad 70 krajom
aviator - 2022-10-04, 20:28
Moja babcia zawsze mówiła, ze „Niemce jak Niemce ale Ruskie to najgorsze dziadostwo”.
Przeżyła napaści i grabieże jednych i drugich - „Niemiec idąc na wschód grabił ale z umiarem, uciekając ze wschodu na zachód prosił o pomoc a goniący go ruski plądrował, gwałcił i palił wszystko co się dało a na koniec wywiózł na Syberię….”
Dajcie spokój, może jeszcze będzie trzeba oddać Niemcom Wrocław a od Ukrainy wyciągnąć Lwów… kiedy to szaleństwo się zatrzyma jak Polska będzie znowu od morza do morza??
Temat do zamknięcia, chyba ze to temat po myśli rządzących: zamiennik za mierzeje, drożyznę, brak węgla czy inne wałki… a jak nie zadziała, to rozdmuchają znowu covidowe szaleństwo?
LukF - 2022-10-04, 20:48
Darson napisał/a: |
Edit:właśnie Jarek K. powiedział że wypłacili ponad 70 krajom |
Ty tak na poważnie...???
Ps. Piloci, zamykajcie kolejny forumowy śmietnik
Darson - 2022-10-04, 21:19
pamiętam jakiś program w TV i - dosłownie - płaczącą rodzinę, bo jakiś sąd orzekł, że muszą się wyprowadzić.
I to się działo w Polsce, na Mazurach.
Wtedy też się naśmiewaliście ?
https://wiadomosci.wp.pl/powiernictwo-pruskie-nie-rezygnuje-ze-staran-o-zwrot-majatkow-6039125520745601a
https://wiadomosci.wp.pl/kolejne-pozwy-o-zwrot-majatkow-wysiedlonym-niemcom-6037097528382081a
Na szczęście ich udupili.
Zobaczymy więc jak będzie z naszymi reparacjami.
Ale niech nikt nie mówi, że nie mamy prawa, albo że nam się nie należy.
mischka - 2022-10-05, 07:40
Darson napisał/a: | Ale niech nikt nie mówi, że nie mamy prawa, albo że nam się nie należy. |
Dlaczego tylko od niemiec? Po wojnie związek radziecki okupował Polskę przez ponad 40 lat, czy uważasz że ta okupacja nie wyrządziła żadnych szkód i odszkodowanie się nie należy? Szwedzkie muzea posiadają sporo eksponatów zrabowanych polakom i jakoś nikt z tego wrzawy nie robi. To twoim zdaniem sprawiedliwość? A może prezes o tym nie powiedział
LukF - 2022-10-05, 08:07
mischka,
Brawo
Darson - 2022-10-05, 21:56
Dlaczego nie od ruskich, to sam sobie powinieneś odpowiedzieć.
To nie jest cywilizowany kraj, a raczej rząd.
Mamy tego najlepszy przykład na Ukrainie.
Dlaczego od Niemców ? Pisałem, bo inni się ubiegali i dostali.
A ponieśli mniejsze straty.
Niektórzy, kolaborowali albo zmieniali front, jak chorągiewka.
A my pewnie dlatego nie, że byliśmy 50 lat w rosyjskiej strefie wpływów, jako jeden z satelitów Związku Radzieckiego.
Kto by się tam więc liczył z jakimś PRL-em za którego decyzje i tak podejmowano w Moskwie.
Podałem powyżej przykład. Nikt nie skomentował.
Skoro Niemcy potrafili być tacy bezczelni, że jako odpowiedzialni za wywołanie II Wojny Światowej śmieli się upominać o utracone majątki, to Polska nie powinna się upomnieć o swoje ?
Dziwny tok myślenia ..
Ukryta opcja Niemiecka na forum ?
Robert-4 - 2022-10-05, 22:26
Darson,
bez urazy - nie rób z siebie drugiego pier....dolniszki od przekopu merzei (mierzei).
Masz dużo racji z reparacjami. Uważam, że należą nam się od jednych i drugich. Od pierwszych za lata okupacji 39-45, od drugich za 17 września i 50 lat niewoli. Czy jednak jest to dobry moment?
Od ruskich sam napisałeś, że nie ma szans (przynajmniej teraz), od drugich w takim momencie? raczej bym się zastanowił. Wiem, że znajdą się tacy co powiedzą, że żaden moment nie jest dobry i kiedyś trzeba. TEN moment jednak jest najgorszy, a gównoburza wywołana przez niektórych polityków ani nie przyniesie spodziewanego efektu, ani nie przysporzy nam przyjaciół w razie potrzeby. Jest na potrzeby wewnętrzne - będą wybory i............ tyle. Na jednym z narciarskich for zaczęła sie nagonka na Ukraińców - bo maja ulgi, bo do lekarza szybciej itp, itd. Nie wpisuj się w narrację, która nam nie pomoże. Kasy teraz nie dostaniemy, bo nawet jakby chcieli nas czymkolwiek zapchać to sami mają problemy (w dużej mierze przez swoją politykę), a jedyne co zyskamy to wroga w obliczu zagrożeń, których dzisiaj ani Ty, ani ja nie jesteśmy w stanie określić. Jeszcze raz zapytam: po co teraz taki temat?
Darson - 2022-10-06, 06:38
Robert, żaden termin nie jest dobry na upominanie się o kasę.
Ale ktoś , kiedyś musi to w końcu zrobić.
To nie zajmie tygodnia ani miesiąca.
To mogą być lata dochodzenia się o swoje w różnych trybunałach.
Pokazywanie i przypominanie tych wszystkich zbrodni popełnionych przez Niemców.
Zachodnie społeczeństwa żyjące w dobrobycie od wielu dziesiątków lat, zapomniały o tym.
Nie chcą zmieniać satatus quo, bo "jeszcze - nie daj Boże - coś się zepsuje".
Wolą więc nie pamiętać. Wygodna postawa, bo ich to nie dotyczy.
Niektórym pasuje, aby Polska była biednym, lekko zacofanym krajem, żródłem taniej a DOBREJ siły robczej. I to nie jest propaganda tego rządu, bo pamiętam hasła o "niemieckich emerytach w Hiszpani" jeszcze za komuny.
Niemcy, jak kiedyś, dogadali się z Ruskimi i rządzą w Europie.
A "polaczki" niech tyrają dalej na emerytury ...
Kończę już, bo napisałem co chciałem i co mi leżało na sercu, chociaż temat był inny.
pozdro.
P.S. Pieredyszka chyba czerpie radość z pisania komuś "na złość".
Ja piszę z innych powodów
mischka - 2022-10-06, 07:30
Darson napisał/a: | Kto by się tam więc liczył z jakimś PRL-em za którego decyzje i tak podejmowano w Moskwie. | i dlatego Moskwa powinna za to zapłacić. Tylko że powinność a życie to dwa odrębne tematy. Ty też powinieneś się domagać kasy od Moskwy ale skoro maja niecywilizowany rząd to tego nie robisz.
A może niecywilizowane rządy nie powinny się od nikogo niczego domagać???
Trzeba przyznać że propaganda jest na swój sposób fascynująca.
zbyszekwoj - 2022-10-10, 16:42
Proponowałbym naszemu rządowi wystąpić do Niemiec o reparacje wojenne, a nie pieprzenie o tym na uzytek swojego elektoratu.
Darson - 2022-11-27, 22:06
zbyszekwoj napisał/a: | roponowałbym naszemu rządowi wystąpić do Niemiec o reparacje wojenne |
no i doczekaliśmy się
janusz - 2022-11-27, 22:41
mischka napisał/a: | domagać kasy od Moskwy |
Ale jak, ruska agentura od Moskwy, oficjalnie tak? Mają kąsać rękę która ich karmi?
andi at - 2022-11-28, 06:53
A rozbiory . Kasa leży tylko ją pozbierać hahaha .
Cyryl - 2022-11-28, 09:07
grzegorz_wol napisał/a: | Nie żebym bronił Niemców ... daleko mi ale... |
moja babcia mieszkając przed wojną na wiosce pod Lwowem opowiadała, że w czasie zawieruchy wojennej:
przyszli Niemcy - wzięli,
przyszli Ruscy - Wzięli,
przyszli Polacy - wzięli.
a podobnie było wcześniej z wojskami austriackimi.
gryz3k - 2022-11-28, 10:59
Ja roszczenia rozszerzyłbym o okres zaborów. Wszak przez 123 lata zagrabili znacznie więcej niż hitlerowcy w kilka lat. Niech płacą...
Cyryl - 2022-11-28, 12:03
gryz3k napisał/a: | Ja roszczenia rozszerzyłbym o okres zaborów. Wszak przez 123 lata zagrabili znacznie więcej niż hitlerowcy w kilka lat. Niech płacą... |
z Niemcami sprawa prosta nie jest, bo czy mają płacić za to co zagrabili w granicach RP z okresu przed zaborami, okresu międzywojennego, czy w dzisiejszych granicach RP?,
z Rosją podobnie,
ale do tych problemów dochodzi czy o odszkodowania zwrócić się do Austrii czy Węgier, może 50-50?
tak zastanowiłem się i wyszło mi, że po co zwracać się do biedaków (Rosja, Węgry) jak można się zwrócić do bogaczy: USA, Norwegia (tutaj już premier mnie ubiegł), Szwajcaria, Kuwejt, czy inne kraje siedzące na ropie.
a za co? to już w naszej państwowej, bezstronnej TV wymyślą.
gryz3k - 2022-11-28, 12:05
Cyryl napisał/a: | czy Węgier, |
Węgrzy to chyba sami się poczują. Wszak to wielcy przyjaciele Jarosława.
janusz - 2022-11-28, 12:23
Cyryl napisał/a: | w czasie zawieruchy wojennej:
przyszli Niemcy - wzięli,
przyszli Ruscy - Wzięli,
przyszli Polacy - wzięli. |
Chyba po to są/na tym polegają wojny. Żądanie reparacji to coś takie nielogiczne w doktrynie wojskowej.
Gdy ktoś wygra wojnę, złupi, zniszczy, przejmie jakiś kraj nie płaci reparacji. Jak przegra to zwycięzca żąda reparacji. Przecież jak już Polacy byli w Berlinie i wygrali to wtedy powinni zabrać co swoje i jeszcze nawiązkę, a nie wzięli. Ruskie wybebeszyli niemiecki przemysł i co wartościowsze wywieźli z Niemiec. Kto w końcu wygrał tamtą wojnę z hitlerowcami, czy rzeczywiście my?
gryz3k - 2022-11-28, 13:14
janusz napisał/a: | wygrał tamtą wojnę z hitlerowcami, czy rzeczywiście my? |
No my nie bardzo. Raczej zmieniliśmy okupanta. Ruscy mówią, z oni ale ciekawe jest to, że poległo ich 25 mln a Niemców tylko 7. Ogrom tego triumfu jakoś mi w tym zestawieniu umyka...
SlawekEwa - 2022-11-28, 16:02
Cyryl napisał/a: |
ale do tych problemów dochodzi czy o odszkodowania zwrócić się do Austrii czy Węgier, może 50-50?
. |
to raczej Węgrzy chcą coś od nas
https://www.newsweek.pl/s...oblemem/3d2scf8
Banan - 2022-11-28, 17:34
Zaraz dotrzecie do Konrada I Mazowieckiego, co to Krzyżaków sobie sprowadził... i nam kraj złupili
A ja tak nieśmiało zapytam z historii najnowszej: co się dzieje ze złotem, co go niedawno przywieziona z depozytu zgromadzonego za granicą w ramach rezerw...?
zbyszekwoj - 2022-11-29, 10:46
Banan napisał/a: | Zaraz dotrzecie do Konrada I Mazowieckiego, co to Krzyżaków sobie sprowadził... i nam kraj złupili
A ja tak nieśmiało zapytam z historii najnowszej: co się dzieje ze złotem, co go niedawno przywieziona z depozytu zgromadzonego za granicą w ramach rezerw...? |
Złoto kupujemy co kilka lat, co się ma z nim dziać, jeść nie woła. Glapa pilnuje.
joko - 2022-11-29, 10:51
zbyszekwoj napisał/a: | jeść nie woła. |
Złoto nie woła ......... gorzej jak jeść woła jego właściciel
zbyszekwoj napisał/a: | Glapa pilnuje. |
A to na pewno ........ zwłaszcza tego, żeby się mu dobrze żyło i niczego nie brakło
gryz3k - 2022-11-29, 10:59
Po głębszej analizie to potomkowie Inków powinni wystąpić do.... najpewniej do Watykanu o zwrot zagrabionego złota. Ciekawość. Czy Watykan wypłacił komuś reparacje za krucjaty, podboje na tle religijnym połączone z grabieżą? Jako źródło moralności wszelkiej powinien dać przykład innym zepsutym cywilizacją śmierci krajom. Ma sens...
Cyryl - 2022-11-29, 14:08
gryz3k napisał/a: | Po głębszej analizie to potomkowie Inków powinni wystąpić do.... najpewniej do Watykanu o zwrot zagrabionego złota. Ciekawość. Czy Watykan wypłacił komuś reparacje za krucjaty, podboje na tle religijnym połączone z grabieżą? Jako źródło moralności wszelkiej powinien dać przykład innym zepsutym cywilizacją śmierci krajom. Ma sens... |
trzeba by w Europie rozpatrzeć sprawę reparacji wobec Rzymian, Hunów, Arabów, Turków.
reszta świata mogłaby rościć sobie pretensje do Europy, Watykanu i innych krajów kolonialnych.
i tak armie prawników miałby utrzymanie na kilka pokoleń.
np. my moglibyśmy zwrócić się o reparacje do Mongolii za straty wyrządzone przez Dżyngis Chana i jego potomków?
tylko co od tej Mongolii można byłoby wyrwać?
gryz3k - 2022-11-29, 14:46
Cyryl napisał/a: | tylko co od tej Mongolii można byłoby wyrwać |
Zaciszną jurtę dla Jarosława na uchodźctwie?
Cyryl - 2022-11-29, 17:00
myślę, że po paru latach pracy w Mongolii jako wędrowny inseminator kóz, owiec, koni i wielbłądów będzie mógł bardziej sensownie wypowiadać się o seksie.
LukF - 2022-11-29, 18:20
gryz3k, Cyryl,
Panowie, brawo Bardzo mi się podoba ta myśl abstrahując od jej abstrakcyjności
gryz3k - 2022-11-29, 19:49
LukF napisał/a: | abstrahując |
No uważałbym z takimi tekstami. Dresiarze wiele znieśli dopóki nie powiedział do nich, że abstraHUJE...
Darson - 2022-11-30, 09:21
gryz3k napisał/a: | Ja roszczenia rozszerzyłbym o okres zaborów. Wszak przez 123 lata zagrabili znacznie więcej niż hitlerowcy w kilka lat. Niech płacą... |
W roszczeniach chodzi również o zadośćuczynienie dla osób jeszcze żyjących. Przeczytaj wniosek
Jeśli znajdziesz kogoś takiego, to możesz się upomnieć o to 😁
Edit:
Niektórych bardzo cieszy uprawianie polityki tutaj, byle coś napisać na rząd, ale gdyby się udało coś uzyskać, to każdy skorzysta.
Więc odpuście i albo na temat albo do odpowiedniego działu wypad 😁
gryz3k - 2022-11-30, 09:46
Darson napisał/a: | W roszczeniach chodzi również o zadośćuczynienie dla osób jeszcze żyjących. |
To troszkę tak jak z kombatantami. Im dalej od wojny tym kombatantów więcej. Wojna skończyła się 77 lat temu więc z tą masą żyjących to bym nie przesadzał.
Szczerze? Mamy w obecnej chwili tak wielką masę konfliktów i związanych z tym problemów, że skupiłbym się na pieniądzach z KPO a nie wywoływał konflikt o reparacje, których i tak nie dostaniemy. Nawet jeżeli jakieś międzynarodowe trybunały wydadzą orzeczenie, że jednak nam się należą to po tych żyjących zostaną tylko wspomnienia prawnuczków.
Sprawa dęta na potrzeby własnego elektoratu w którym odgrzało się antyniemieckie fobie.
Darson - 2022-11-30, 12:31
Zawsze są jakieś problemy i nie rozwiązane sprawy kraju. Jedne są ważniejsze a inne mniej ważne.
Ale ktoś kiedyś musi to ruszyć, bo się zrobi status quo i wtedy dopiero będzie za późno.
Teraz, póki jeszcze niektórzy żyją, jest o co walczyć. Są świadkowie.
Poza tym cały czas jesteśmy krajem na dorobku Iu taka kasa by nam pomogła. BARDZO pomogła. Wszystkim Polakom.
Nie chciałem offtopowac w wątku o Portugalii, ale gdy zerkniecie na zdjęcia, to zobaczycie różnice. Ile tam (i nie tylko tam) zachowało się zabytków, starych domów, zamków itp.
A u nas najpierw przejechał walec niemiecki, potem ruski i wszystko trzeba było odbudowywać od nowa.
😔
bert - 2022-11-30, 13:21
gryz3k napisał/a: | janusz napisał/a: | wygrał tamtą wojnę z hitlerowcami, czy rzeczywiście my? |
No my nie bardzo. Raczej zmieniliśmy okupanta. Ruscy mówią, z oni ale ciekawe jest to, że poległo ich 25 mln a Niemców tylko 7. Ogrom tego triumfu jakoś mi w tym zestawieniu umyka... |
może dlatego, że Niemce w ZSRR stawiały pod ściana i rozstrzeliwały jak leci.
Baby, dziecka, starych... bo młodych to obowiązkowo.
Robili to i w Polsce ale na mniejszą skalę (znane przecież totalne pacyfikacje miejscowości).
Ruskie zaś zamiast zabijać jak leci... gwałcili.
No i jeszcze jedno. Co by nie mówić, to gdybyśmy czekali na aliantów zachodnich to jeszcze kilka milionów obywateli najjaśniejszej poszło by do piachu, oni (alianci zachodni) się zbytnio nie spieszyli w rozwaleniu Niemców.
Więc ci (niemce), jeszcze z rok, może nawet dwa mordowali by w Polsce tak jak to mieli w zwyczaju począwszy od 39.
Bo cóż to był Polak dla Niemca... tylko brudny zawszawiony podludź.
bert - 2022-11-30, 13:27
Banan napisał/a: | Zaraz dotrzecie do Konrada I Mazowieckiego, co to Krzyżaków sobie sprowadził... i nam kraj złupili
A ja tak nieśmiało zapytam z historii najnowszej: co się dzieje ze złotem, co go niedawno przywieziona z depozytu zgromadzonego za granicą w ramach rezerw...? |
na te 1000 czołgów (nb ciekawe skąd weźmiemy do nich załogi ca 5 osób na wóz do tego około 30 do obsługi i logistyki na kżdy z wozów to lekko licząc 30 tysięcy z konieczności dobrze przeszkolonych i fachowych co najmniej techników) na "gabloty" i personel z podatków nie styknie, lud przedsiębiorczy już ledwie zipie.
A jeszcze samoloty, haubice i cała reszta tego żelastwa, nie wspominając już nawet o bieżących wydatkach na wojnę...
To w tej sytuacji całkiem malutka kupka złota
gryz3k - 2022-11-30, 14:03
Darson napisał/a: | Iu taka kasa by nam pomogła |
Może ta z KPO?
Dają po dobroci, nie zraża się sojuszników, wystarczy tylko przestać bać się haków Zera. To znacznie łatwiejsze od uzyskania reparacji w kilkadziesiąt lat po zrzeczeniu się ich.
janusz - 2022-11-30, 14:32
Darson napisał/a: | A u nas najpierw przejechał walec niemiecki, potem ruski i wszystko trzeba było odbudowywać od nowa. |
Jeszcze po drodze były PGR-y, SKR-y, GS-y i już nie pozostało wiele do odbudowywania. Dokończenia dzieła zniszczenia dokonała Solidarność nie mając pomysłu na sposób zagospodarowania tego co zostało po komunie, zgadzając się na uwłaszczenie nomenklatury.
gryz3k - 2022-11-30, 15:22
janusz napisał/a: | zgadzając się na uwłaszczenie nomenklatury |
Sam nie wiem kto się bardziej uwłaszczył. Czy nomenklatura czy Kościół...
Darson - 2022-11-30, 15:30
Dostaniemy i tą kasę.
Wiecznie nie mogą wstrzymywać 😁
bert - 2022-11-30, 15:48
janusz napisał/a: | Darson napisał/a: | A u nas najpierw przejechał walec niemiecki, potem ruski i wszystko trzeba było odbudowywać od nowa. |
Jeszcze po drodze były PGR-y, SKR-y, GS-y i już nie pozostało wiele do odbudowywania. Dokończenia dzieła zniszczenia dokonała Solidarność nie mając pomysłu na sposób zagospodarowania tego co zostało po komunie, zgadzając się na uwłaszczenie nomenklatury. |
nie zapominajmy, że jeszcze było międzywojnie w którym poza bidą kraju prymitywnego rolnictwa i powszechnym miejskim bezrobociem raczej nic nie mieliśmy (owszem KOP czy Gdynia, ale w relacji do pozostałej reszty najjaśniejszej to kropla w morzu potrzeb i przefrymarczonych możliwości).
Wojna wchłonęła nas jako kraj biedy, wyszliśmy z niej poturbowani i rozkradzeni do cna.
Potem był PRL (nie ma co ciągnąć tematu)
Zatem pytanie co też Darson chce odbudować?
Tu trzeba by budować od podstaw, ale na to nie pozwoli nam bieżący porządek czy raczej układ świata, przepierd.liliśmy najjaśniejszą oddając się w "rynce" tych co chcieli widzieć - i skutecznie zadziałali - bo obecnie widzą tu wyłącznie rynek zbytu na chłam za ciężki pieniądz i dostarczyciela taniej a w miarę kumatej siły roboczej.
Co to jest, że zawsze dajemy się ograć jak dzieci we mgle.
Czemu każda kolejna władza tego kraju widzi tylko swój (literalnie swój) interes?
Społeczeństwo za głupie?
bert - 2022-11-30, 15:52
gryz3k napisał/a: | janusz napisał/a: | zgadzając się na uwłaszczenie nomenklatury |
Sam nie wiem kto się bardziej uwłaszczył. Czy nomenklatura czy Kościół... |
obstawiam KK
nb od czasu likwidacji tzw "komisji majątkowej" KK po cichu już, wysępił znacznie większe korzyści niż za cały czas istnienia tej szmatławej komisji.
Cyryl - 2022-11-30, 16:43
bert napisał/a: | ...Zatem pytanie co też Darson chce odbudować? ... |
co on chce odbudowywać nie wiem, ale jeden mały zakapior chce odbudowywać system jednopartyjny, gospodarkę centralnie sterowaną, cenzurę, PKS, FWP, GS, Społem itp.
mischka - 2022-11-30, 19:30
bert napisał/a: | co też Darson chce odbudować? | kampera
mischka - 2022-11-30, 19:33
Darson napisał/a: | do odpowiedniego działu wypad 😁 |
a kto założył polityczny temat na ogólnym?
Darson - 2022-11-30, 22:35
ja pierdziele.
Jak czytam te mądre wywody, podające rozwiązanie na wszystkie nasze bolączki, to się dziwię
Co Wy tu jeszcze robicie ???
... na prezydenta !!!
... na premiera !!!
reszta ... do sejmu i wszystko będzie już świetnie a Polska będzie krajem mlekiem i miodem płynącym
janusz - 2022-11-30, 22:56
Darson napisał/a: | do sejmu i wszystko będzie już świetnie a Polska będzie krajem mlekiem i miodem płynącym |
Nie będzie. Darson napisał/a: | ... na prezydenta !!!
... na premiera !!!
reszta ... do sejmu |
A co oni wszyscy mogą?
bert - 2022-12-01, 08:44
janusz napisał/a: | Darson napisał/a: | do sejmu i wszystko będzie już świetnie a Polska będzie krajem mlekiem i miodem płynącym |
Nie będzie. Darson napisał/a: | ... na prezydenta !!!
... na premiera !!!
reszta ... do sejmu |
A co oni wszyscy mogą? |
brać kasę bez odpowiedzialności za nic.
Cyryl - 2022-12-01, 09:33
Darson napisał/a: | ja pierdziele.
Jak czytam te mądre wywody, podające rozwiązanie na wszystkie nasze bolączki, to się dziwię
Co Wy tu jeszcze robicie ???
... na prezydenta !!!
... na premiera !!!
reszta ... do sejmu i wszystko będzie już świetnie a Polska będzie krajem mlekiem i miodem płynącym |
widzisz za politykę biorą się ludzie, którzy nie potrafią na siebie zarobić uczciwą pracą, normalni ludzie tacy jak my czuliby się w tym środowisku nieswojo, poza tym jak ma się dogadać człowiek myślący logicznie z tymi naszymi tuzami polityki?
jakbyś się dogadał na temat rolnictwa z obecnym ministrem i jego vice?
jakbyś się dogadał na temat oświaty z obecnym ministrem?
jakbyś dogadał się na temat ekonomii z obecnym prezesem NBP?
myślę, że dla niewielu z nas ich nowomowa jest zrozumiała i nie byłoby to dla nas sprzyjające środowisko.
Darson - 2022-12-01, 15:25
Cyryl napisał/a: | normalni ludzie tacy jak my czuliby się w tym środowisku nieswojo |
Nie, żebym kogoś chciał urazić personalnie, ale jest stare przysłowie o wronach 😉
Ale coś w tym jest, bo kiedyś siedziałem w komisji wyborczej na prezydenta, jako obserwator i młody łebek siedzący obok, wprost mi powiedział, że gdy jego kandydat wygra to on liczy na jakąś "dobrą fuchę".
janusz - 2022-12-01, 18:03
Darson napisał/a: | wprost mi powiedział, że gdy jego kandydat wygra to on liczy na jakąś "dobrą fuchę". |
No i uczciwy człowiek, nie mataczył. Pewnie gdybyś go dalej dopytywał. "A po co mu ta fucha?" odpowiedziałby, że dla pieniędzy a nie po to żeby zbawić naród. Najgorsze to są kłamczuchy i mitomani.
Darson - 2022-12-01, 20:29
janusz napisał/a: | uczciwy człowiek, nie mataczył |
janusz napisał/a: | dpowiedziałby, że dla pieniędzy |
w sumie to masz rację.
więcej takich uczciwych i pójdziemy z torbami
SlawekEwa - 2022-12-01, 20:48
Darson napisał/a: | więcej takich uczciwych i pójdziemy z torbami |
to w N takie same jak w PL?
janusz - 2022-12-02, 10:12
Darson napisał/a: | więcej takich uczciwych i pójdziemy z torbami |
I tu możesz mieć rację, na tej fusze którą ewentualnie dostał/dostanie będzie mógł sobie tanio kupić 500 h ziemi ornej od księdza z SB. Może też dostać w prezencie piękny zielony ciągnik rolniczy, taki amerykański. Może też być, że będzie go stać na kupno 25 pałacy za ciężko zarobione strudzonymi rękami lub nieprzeciętną inteligencją, wynagrodzenie.
Może tak być, że nasze prawnuki będą jeszcze spłacać pieniądze za dobra, które są w tych torbach z którymi pójdziemy.
|
|