Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

woda i hydraulika - cieknąca woda do muszli klozetowej

MIREK1956 - 2022-10-09, 17:29
Temat postu: cieknąca woda do muszli klozetowej
Witam. Posiadam kampera weinsberg 740 dg 2019 rok. Od pewnego czasu podczas jazdy i częściowo na postoju zapełnia mi sie wodą miska klozetowa toalety pomimo wyłaczonej pomki. Podobno jest tam jakiś zaworek , który lubi się psuć. Może ktoś poradzi jak się z tematem uporać.
Pozdrawiam Mirek

prusiak - 2022-10-10, 13:16

Dokop sie do tego elektro-zaworka. Jeżeli jest identyczny z takim do pralki to szybka naprawa.
Miałem te przypadek u siebie, w zimowych warunkach lód spowodowal jego nieszczelność. Zaworek jest identyko jak zaworek do pralki. Różni się jedynie cewką (230V - 12V), którą bez problemu sie przekłada. Koszt zabójczy - ok 17 zł. :)
Powodzenia.

MIREK1956 - 2022-10-10, 14:34

dzięki za podpowiedź. Gdzie ten zaworek jest schowany . Należy rozebrać spłuczkę?.
Pozdrawiam i piwko

prusiak - 2022-10-10, 16:27

MIREK1956 napisał/a:
dzięki za podpowiedź. Gdzie ten zaworek jest schowany . Należy rozebrać spłuczkę?.
Pozdrawiam i piwko

Zaworek jest pod muszlą. Trzeba od od strony kasety odkrecic takie 3 blokadki i wtedy zdjac muszle od góry.

MIREK1956 - 2022-10-10, 16:31

Wielkie dzięki. Pozdrawiam Mirek
PiciuM - 2025-07-03, 20:57

Cześć, podepnę się pod temat.

Przy otwarciu jakiegokolwiek kranu, woda leci również ze spłuczki. Mam Thetford C200, zasilana wodą z głównego zbiornika.
Czy to wina tego elektrozaworu, który jest kilka postów wyżej? Rozumiem, że trzeba odkręcić śrubki od strony kasety, ale czy tam dostanę się do elektrozaworu? I czy ktoś próbował go czyścić?

Dzięki bardzo!

prusiak - 2025-07-04, 06:29

PiciuM napisał/a:
Przy otwarciu jakiegokolwiek kranu, woda leci również ze spłuczki. Mam Thetford C200, zasilana wodą z głównego zbiornika.
Czy to wina tego elektrozaworu, który jest kilka postów wyżej? Rozumiem, że trzeba odkręcić śrubki od strony kasety, ale czy tam dostanę się do elektrozaworu? I czy ktoś próbował go czyścić?

Temat znany i przerabiany też przeze mnie. Tak trzeba się dobrać do muszli od strony kasety. Odkręcić wszystkie wkręty trzymające muszlę żeby dostać się do zaworka i dalej postępuj jak powyżej pisałem.

PiciuM - 2025-07-04, 08:36

Dzieki, jutro działam.
Zastanawiam się tylko czy trzeba fizycznie też podnosić muszlę czy wystarczy odkręcić tylko część która blokuje dostęp od dołu.
Jak ogarnę to dorzucę tutaj na przyszlosc

MILUŚ - 2025-07-04, 17:31

PiciuM napisał/a:
Dzieki, jutro działam.
Zastanawiam się tylko czy trzeba fizycznie też podnosić muszlę czy wystarczy odkręcić tylko część która blokuje dostęp od dołu.
Jak ogarnę to dorzucę tutaj na przyszlosc

No trzeba jednak muszlę zdemontować z podstawy i ją obrócić . Inaczej nie ma wygodnego dojścia . Zawór po demontażu przedmuchałem i służy "szczelnie" od siedmiu lat .Powodzenia :mrgreen:

Kazik II - 2025-07-04, 17:50

A u mnie w temacie spłuczki też "atrakcje". Część wody podczas spłukiwania wyrzuca mi górą na zewnątrz muszli. Nie wiem, albo pompa szaleje z ciśnieniem albo coś się z dyszą porobiło Na razie jakąś prowizorką to uspokoiłem ale po powrocie trzeba będzie naprawić porządnie. Ktoś miał kiedyś taki problem?
PiciuM - 2025-07-05, 17:35

MILUŚ napisał/a:

No trzeba jednak muszlę zdemontować z podstawy i ją obrócić . Inaczej nie ma wygodnego dojścia . Zawór po demontażu przedmuchałem i służy "szczelnie" od siedmiu lat .Powodzenia :mrgreen:

Zacząłem demontaż, ale po kilku śrubkach wymiękłem. U mnie wygląda to tak:

Ostatecznie poskręcałem do kupy i do pełnego zbiornika dodałem ok 100ml domestosu. Puściło!
Potem dwa zbiorniki płukanki zwykłą wodą wszystkich węży itp i wydaje się ok na te chwile.

Żeby to ustrojstwo rozkręcić, muszę chyba jakieś magnetyczne śrubokręty skołować bo bez tego kaszana.

papamila - 2025-07-05, 17:44

:szeroki_usmiech Magnetyczne nie pomogą bo to nierdzewna stal :lol: