Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rzetelne informacje techniczne bez bajerowania - Fiat ducato 2019r sygnał D+ jak doprowadzić.

voice - 2022-10-24, 18:16
Temat postu: Fiat ducato 2019r sygnał D+ jak doprowadzić.
Panowie, mam tutaj pacjenta, który przyjechał do mnie na małe doposażenie i mam dylemat, odnośnie sygnału D+.
Potrzebuję go doprowadzić do elektroniki zabudowy, by ładowało akumulatory z alternatora dawało także sygnał do lodówki itp...
Niestety na 99% sygnał nie dochodzi i urządzenia nie działają.
Pacjent to zabudowa Hobby Vantana 65

I pytanie czy ktoś się orientuje jak jest sterowany sygnał D+ (masą czy +12) i skąd lub jak sprawdzić gdzie on jest lub jak powinien być doprowadzony.

kaimar - 2022-10-24, 19:47

Sygnał D+ jest w negatywie.
Gewehr - 2022-10-24, 20:43

Jeśli buda nie kamperowa, to nie ma D+. Jeśli kamperowa, to znajdziesz w prawym słupku B. Jak nie ma D+ , to daj emulator D+
voice - 2022-10-24, 21:08

kaimar napisał/a:
Sygnał D+ jest w negatywie.

Dziękuję tak myślałem ale wolałem się upewnić

Gewehr napisał/a:
Jeśli buda nie kamperowa, to nie ma D+. Jeśli kamperowa, to znajdziesz w prawym słupku B. Jak nie ma D+ , to daj emulator D+

Buda kamperowa załączyłem zdjęcia słupka lecz wydaje mi się, że sygnał tam nie dochodzi, więc jak to sprawdzić ?? skąd powinien wychodzić

kaimar - 2022-10-24, 21:19

Jeżeli ten pojazd jest "przeszczepem" to nie znajdziesz tam sygnału D+.
voice - 2022-10-24, 21:26

kaimar napisał/a:
Jeżeli ten pojazd jest "przeszczepem" to nie znajdziesz tam sygnału D+.

Nie jest to żaden przeszczep, a szukanie zaczęło się ponieważ instrukcja mówi, że po odpaleniu auta powinny się spiąć akumulator rozruchowy i zabudowy i ładować je razem a tego ładowania nie ma. bezpieczniki sprawdzone przekaźniki wszystkie sprawdzone.

Więc szukam przyczyny awarii a żadnych schematów nie mogę znaleźć.

BikerB - 2022-10-25, 00:01

Gewehr napisał/a:
Jeśli buda nie kamperowa, to nie ma D+. Jeśli kamperowa, to znajdziesz w prawym słupku B. /.../

Urban legend
W okolo 150 sevelach zamawianych jakozwykle vany type ze dwumiejscowe ale ze sciana grodziowa wszytskimi plastikowa etc. Sciagalem plastik soulmate B zebyninstalowac wlew gazu przynajmniej w 1/3 bylo zlacze (roczniki 2014-2017)
BTW camper specification to (w sevelach)
Zlacze
Nizsze podstawe a obrotnicami
Brak sciany grodziowej
Brak Wszystkich plastikowa z tylu

Gewehr - 2022-10-25, 06:09

BikerB napisał/a:
Gewehr napisał/a:
Jeśli buda nie kamperowa, to nie ma D+. Jeśli kamperowa, to znajdziesz w prawym słupku B. /.../

Urban legend
W okolo 150 sevelach zamawianych jakozwykle vany type ze dwumiejscowe ale ze sciana grodziowa wszytskimi plastikowa etc. Sciagalem plastik soulmate B zebyninstalowac wlew gazu przynajmniej w 1/3 bylo zlacze (roczniki 2014-2017)
BTW camper specification to (w sevelach)
Zlacze
Nizsze podstawe a obrotnicami
Brak sciany grodziowej
Brak Wszystkich plastikowa z tylu

Co z tego że było złącze, jak nie było D+? Siedzę w tym na codzień i wiem co piszę.
Jak nie zapomnę, to w firmie poszukam schematu.

skrzychu - 2023-06-06, 18:27

Odgrzewam, przydałoby mi się to D+ do automatycznego chowania stopnia :)
SlawekEwa - 2023-06-06, 20:40

skrzychu napisał/a:
do automatycznego chowania stopnia

Weź + po zapłonie / chowa mi stopień/

skrzychu - 2023-06-07, 08:01

Tak zapewne zrobię, ale dla D+ jeszcze kilka zastosowań bym znalazł ;)