| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - The Show Must Go On ducato L4H2 tym razem
KASZUB - 2022-10-28, 21:23 Temat postu: The Show Must Go On ducato L4H2 tym razem Witam wszystkich ponownie.
Wcześniej już planowałem kolejna budowę. Jakieś 3 tygodnie temu sprzedałem ostatniego kampera.jakies tam graty już zbierałem.
No i dzisiaj rano wpadłem na pomysł żeby coś skubnąć.
No i skubnąłem...
Poniżej kilka fotek.
Wywaliłem ścianę. Odgrzybiłem pakę. Prysnąlem piankę. Wyciąłem wzmocnienia ścian. Z tyłu wstawiłem drewniane wzmocnienia nieco cieńsze. Zamontowałem listwy pod podłogę. Wypełniłem hydro styro czymś tam... Bo to akurat mieli w hurtowni nie daleko. I wstawiłem jedno okno. Przez pomyłkę wyciąłem za duża dziurę...
Dobrze,że mam kilka i zacząłem od najmniejszego. I mam możliwości wstawienia większego. W innym wypadku była by kicha.
Zajęło mi to 8h. Razem z zakupem listw. Zważeniem kampera. Zakupem listewek i odszczurzeniem. A po wszystkim podjechałem z żoną kupić wykładzine. Która jutro wkleję.
Zużyłem 12 pianek. Próbowałem kilka i soudal jest the best.
Więcej grzechów nie pamiętam
KASZUB - 2022-10-28, 21:32
A tutaj kilka drobiazgów które wykonał i waga startowa z pełnym bakiem. Dla porównania L3H2 100kg mniej.
Podłoga pod spodem w bdb stanie. Ciężka ale robię dla 2 osób. Więc nie będę się oszczędzał z wagą.
I jeszcze o dawcy. Ducato 2.3 150 koni. Przebieg 210K. Technicznie super. Moje auto do pracy. Już przed zmianą przepisów zmieniłem przeznaczenie na osobowy. Więc mogę popindalać bez grodzi
I zmienić przeznaczenie bez akcyzy.
Spax - 2022-10-29, 08:44
No to czekam na ciąg dalszy - powodzenie w budowie!
KASZUB - 2022-10-29, 15:04
Dzisiaj też troszkę do przodu. Okna zamontowane. Podłoga leży. Jadę po jakiś brodzik. Może sklejkę na ścianki? Zobaczymy co będzie.
Auto po blacharce i lakier do skrobania. Wygląda narazie kiepsko. Ale to dobrze. Bo później będzie lepszy efekt
wlodo - 2022-10-29, 16:20
O! kolejny...fajnie, będzie co podglądać
Coś lekko podpowiem. Jeżeli łazienka będzie na środku za pierwszym oknem, to zetnij ten garb na górze słupka C. On jest do drzwi odsuwanych lewych, tu zupełnie nie potrzebny, a psuje wykończenie ściany, wytniesz i masz gładko do samego sufitu.
Tak jeszcze myślę...co Ty takimi długimi śrubami mocowałeś
jacek2214 - 2022-10-29, 18:26
Szybko to Ci idzie,jest co podziwiac.
KASZUB - 2022-10-30, 07:48
Tolo na roboty blacharskie w środku już za późno
Ale pomysł ze słupkiem zacny.
Te śruby używam do pracy. Służyły jako obciążenie do klejenia podłogi.
KASZUB - 2022-10-30, 10:45
Raniutko przed kościołem pociachałem brodzik.
Zwykły z casto. Akurat za jedyne 280zl bo był uszkodzony. Wymiary 120x80. Po cięciu rantów 70x110. Idealny dla mnie bo kibel chciałem duży. Musiałem dziabnac konstrukcje. I drzwiczki wyjdą w listwie znowu niestety...
Wstawiłem toaletę w brodzik. Po wycięciu dziury stoi na podłodze.
Zamawiałem z Lublina od gościa na olx. I uwaga! Przyszedł pęknięty. Gość twierdzi,że wysłał cały. Brodzik wygladal jak po uderzeniu punktowym. Na kartonie zero oznak uszkodzenia. Pod i nad kiblem gąbka 10cm. A doszły mnie słuchy,że nie pierwszy raz ktoś dostał uszkodzony sprzęt. Kibelek za ponad 2000zl!
Darek Szczecin - 2022-10-31, 09:14
Diable Kaszubski
jak nie chcesz z rewizją kible wchodzić w listwę, to rób odwrotnie, na początku dziura na kasatę minimalnie nad listwą, a potem z wysokością postumentu do tronu celujesz kiblem w dziurę.
Na oko za 2 tygodnie będzie pierwsza trasa
wlodo - 2022-10-31, 09:55
Miałem podobnie, rozwalony przód i tył, połamane wnętrze, w nowym kibelku, ale z pod Poznania. Ponad miesiąc przepychanek z poczta i kicha, a ewidentnie było widać uszkodzenie kartonu.
Pospawałem, dołożyłem wzmocnienia i działa.
Socale - 2022-10-31, 19:19
Kaszubie, dlaczego dopiero teraz???
Tydzień temu kupiłem Ducato Maxi ale nie jako baza do budowy, lecz jako bus na budowy... płotów i bram. Ale...
Twoja stara podłoga z paki byłaby mi przydatna w jednym kawałku i tyś ją pewnie pochlastał i na ognisko/utylizację a szkoda bo podłogę już mam bo musiałem zbudować nową. Trudno.
Jest jeszcze pytanie z mojej strony, bo jestem pewien że haka nie będziesz używał, po co Ci zbędne kilogramy ?
Wyrwij go spod zderzaka - samo żelastwo bez pajęczyny kabli i ślij do mnie, a grosika nie poskąpię
Hę???
wlodo - 2022-10-31, 19:53
Nieśmiało dopowiem hak i moduł z lewego tylnego słupka
KASZUB - 2022-10-31, 20:15
O nie nie... z haka będzie rampa na skuter
A podłogę odwróciłem okleiłem gumoleum iwrocila na miejsce
No nie przesadzaj Darek. Za 3
Polatałem po cmentarzach do popołudnia. A po obiedzie wskoczyłem na pakę coś skubnąć.
Położyłem cała instalacje. Poszło z 80mb kabli. Darek nie wiem gdzie ty wciskasz tyle kilometrów
Kable kładłem na piankę i później zalewałem pianka znowu.
Zamocowałem wzmocnienia pod szafki. Zamontowałem gniazdo zewnętrzne. Drzwiczki do kibelka zrobiłem jeszcze wczoraj.
Stara sklejkę ze ściany zaadoptowałem bo była w dobrym stanie. Wyciąłem otwory pod klopik i okno. A także na wgłębienie przy łóżku.
Jako,że nie biegam po cmentarzach plan jutro coś porobić. Nie wiem co na to sąsiedzi. Mieszkam na wsi
Może w ruch pójdą jaja i kamienie ?
Socale - 2022-10-31, 21:12
| wlodo napisał/a: | Nieśmiało dopowiem hak i moduł z lewego tylnego słupka |
Ale że o co chodzi, masz na zbyciu?
Jestem zainteresowany, pisz na PW.
KASZUB - 2022-10-31, 21:22
| Socale napisał/a: | | wlodo napisał/a: | Nieśmiało dopowiem hak i moduł z lewego tylnego słupka |
Ale że o co chodzi, masz na zbyciu?
Jestem zainteresowany, pisz na PW. |
Do haka jest moduł. Który miesci się w słupku.
KACPERKI 2 - 2022-11-01, 08:19
Diable kaszubski do kwadratu! 😎😜
Ja obecnego robiłem 25 dni roboczych ( środek nie liczac prac lakierniczych) i niektórzy twierdzili, że to było szybko.
Coś mi się wydaje, że na nowo zdefiniujesz słowo "szybko" w budowaniu kampera 👍👍👍.
Do zobaczenia! 😜
KASZUB - 2022-11-01, 15:49
Wojtek nie będę się ścigał. Choc pobił bym ten rekord. Narazie mam graty to coś dłubię. Zaraz stanę bo jutro dzień pracy. No i np materiał na obicie zamówiłem z Niemiec. Trochę potrwa zanim dojdzie. Ale jakoś idzie.
Dzisiaj wzmocniłem brodzik i przeprowadziłem rurę do ogrzewania szafy i tyłu.
Oklepałem płyta co się dało. Zostalo obić drzwi z tyłu. Na boczne mam oryginalne płyty i tak zostanie. Słupki z tyłu I przodu zamówiłem z ZLP. I kolejne 8h pyklo.
Czas pobiegać po cmentarzach...
KASZUB - 2022-11-03, 14:12
Halo halo! Potrzebna pomoc.
W kiblu mam jakiś dziwny wężyk po prawej. Przezroczysty. Do czego służy? Ktoś wie???
jacek2214 - 2022-11-03, 14:18
Moze do bio gazu.
KASZUB - 2022-11-03, 14:40
Może podlsuch???
prusiak - 2022-11-03, 14:53
Pofatygowałem się i instrukcję montażu tego i wychodzi że jest to :
Odpowietrzanie zbiornika kasetowego
Drzwiczki serwisowe SK4 i SK5
➤ W niszy podłogowej wykonać otwór o średnicy ok. 12 mm (rys.20, strona 14).
➤ Wąż odpowietrzający wprowadzić do otworu w celu odprowadzania powietrza
na zewnątrz.
jacek2214 - 2022-11-03, 15:36
Czyki jednak, gaz darmowy.
wlodo - 2022-11-03, 16:48
Ten wężyk to ujście gazów z kasety.Kaseta łączy się z nim złączem które pokazujesz palcem. Przedłużasz ten wężyk, do puszki elektrycznej wsadzasz mały wentylatorek, dorabiasz włącznik, gazy wyprowadzasz pod auto i cieszysz się systemem SOG z tysiące $
KASZUB - 2022-11-03, 19:47
Dzięki chlopaki. Kliknąłem wam punkciki
sławek w. - 2022-11-03, 21:59
| wlodo napisał/a: | | do puszki elektrycznej wsadzasz mały wentylatorek, dorabiasz włącznik, gazy wyprowadzasz pod auto i cieszysz się systemem SOG z tysiące $ |
Dokładnie tak zrobiłem, puszka elektryczna z wentylatorkiem pod samochodem, pstryczek na obudowie obok włącznika pompki i "będziesz Pan zadowolony". Zdecydowanie poprawia komfort użytkowania - fakt na zewnątrz może być mniej przyjemnie
KASZUB - 2022-11-04, 21:08
Hej. Porobiłem troszkę. Ścianka z przejściem do garażu. Ścianka kibla. Sterowanie spłuczki wyprowadzone. Skrzynka z tyłu kibelka zrobiona. Webasto podpięte. Elektryka wstępnie obrobiona z przodu i z tyłu. W garażu skrzynka na aku gotowa. Zbiornik uzbrojony i na miejscu. Czekam na filc. Miał być na weekend ale doopa.. ..
KASZUB - 2022-11-07, 21:34
Update.
Zafilcowałem troszkę. Fajna robota. Szybka i efekt nie kulawy. Polecam.
Zbigniew K - 2022-11-09, 12:52
Podziwiam twoje tempo budowy. Ten filc nie naciąga wilgocią w trakcie użytkowania?
KASZUB - 2022-11-09, 16:40
Hej. Nie wiem... to sztuczne więc chyba nie. Pozatym co nie łapie wilgoci? Nagrzeje się i po wilgoci
KASZUB - 2022-11-12, 10:05
Drobne postępy z prac.
Łazienka oklejona włóknem szklanym.
Trochę dlubnałem elektrykę. Trochę hydraulike. Kolejne 10H do notesu.
KASZUB - 2022-11-15, 18:00
Co to tylko ja buduje??? Forum umarło?
No cóż ja powoli robię swoje.
Łazienka wymaga drobnych dopieszczen. Dzisiaj pogrzebałem ale zabrakło mi silikonu. I nie mam listwy żeby obrobić okno dookoła. No i pomysł na drzwi by się przydał.
Hydraulika zrobiona w 90%. Reszta jak będą meble. Może w weekend uda się ogarnąć temat mebli.
Czekam też na filc.am wrazenie,że większość ala sklepów z alledrogo nie ma swojego towaru.
No i fotele! Kupiłem nowe. Kierowca obrotowy a pasera nie. Wyglądają zacnie.
prusiak - 2022-11-16, 11:26
| KASZUB napisał/a: | | Co to tylko ja buduje??? Forum umarło? |
Myślę, że swoim tempem budowy zawstydzasz nie tylko forum ale i pół polskich budowniczych... dlatego nikt nie chce się wychylać
Ale obserwatorów masz...
KASZUB - 2022-11-16, 12:08
Poczekaj dzisiaj wieczorem wrzucę zdjęcia za godzinę dwie będę w domu i zaczynam działać
aviator - 2022-11-16, 12:29
Marnujesz talent - jakie jak wrócisz do domu?- Rzuć to co robisz, lepiej wynajmij hale i produkuj „kaszubiki” na masowa skalę :-)
Darek Szczecin - 2022-11-16, 17:09
| aviator napisał/a: | Marnujesz talent - jakie jak wrócisz do domu?- Rzuć to co robisz, lepiej wynajmij hale i produkuj „kaszubiki” na masowa skalę :-) |
Lepiej nie, zalał by rynek
KASZUB - 2022-11-16, 17:47
Tak na szybko bo jadę autem. Kolejne trzy godziny pracy do kalendarza
KASZUB - 2022-11-16, 18:08
Wrzucałem zdjęcia już jadąc autem. Właśnie odbieram mebelki. No będą kontowane zwykle z płyty wiórowej. Mam zapas wagi więc poluzowałem kalesonki. Mam nadzieję,że uda się je ładnie i estetycznie dopasować i nie będzie wiochy.
Meble to nie mój konik. Stąd decyzja o gotowym rozwiązaniu.
Może dlatego nie zabieram się za produkcję i usługę w tym temacie. Budując kampera trzeba być stolarzem meblowym
KASZUB - 2022-11-17, 14:16
Dzisiaj od 8mej działałem z meblami. Oczywiście doszły obrobki gniazdek i inne zmieniono automatycznie na - opowiadaj których nie przewidziałem. Ale ogólnie efekt jest. Mebelki zamontowane. Zamawiam blat I dodatkowe rzeczy które oczywiście wyszły w praniu. 6h pracy doszło.
MisioKRAK - 2022-11-17, 22:55
WoW
Piękne !!
KASZUB - 2022-11-18, 21:12
I cyk kolejne 8h pyklo.
Stolik jest. Parę wykonczen. Wykładzina na podeście. Robi się naprawdę ładnie.
emicargo - 2022-11-18, 23:01
Jak przymocowałeś szafki kuchenne do podłogi?
KASZUB - 2022-11-19, 07:18
Przykręciłem nóżki do podłogi. Pierwsza szafkę od łóżka do ścianki działowej. I każda szafkę do ściany stalowymi Elkami. No i całość jest skręcona blatem. Dwie pierwsze szafki są skręcone razem.
KASZUB - 2022-11-19, 20:18
Dzisiaj działałem dzielnie jakies 8h. Śniegu napadało i zimno jak ujj. Ale kto nie pracuje ten nie jeździ kamperem.
Wstawiłem drzwiczki do pompki. Dyfuzory do ogrzewania nawiewowego. Diody led w kuchni. Przeciągnąłem rurkę do wody do kuchni. Zabudowałem szafkę kuchenna od strony drzwi wejściowych. Okleiłem szafkę/siedzisko. Dorobiłem rewizje do syfonu prysznica. Okleiłem szafkę przy łóżku i jedne drzwi z góry. Kleju i filcu na styk a kupiłem z 5m2 zapasu!
Skręciłem sztachetki łóżka. Zamontowałem kran pod prysznicem
Jutro rano jak będę w stanie skończę drzwi o ile kleju nie zabraknie. Muszę dorobić gniazdko do ładowarki samochodowej z,sieci bo zapomniałem. I coś pewnie jeszcze dojdzie.
W poniedziałek auto idzie do malowania raptorem. Po powrocie a moze w trakcie zamontuje jeszcze zbiornik do szarej.
Mam do założenia poduszki z tyłu i wyższe sprężyny z przodu. Ale to raczej po malowaniu. Jak dobrze pójdzie to za dwa tygodnie pierwszy wyjazd.
Chciałem się zmieścić w miesiącu robiąc po godzinach. Z malowaniem. Ale się nie uda. Ale myślę, że 200 roboczogodzin nie przekroczę. Choć...
Staram się je w miarę sumiennie wpisywać. Policzymy po zrobieniu.
kubas72 - 2022-11-21, 12:16
KASzUB, czym kleisz filc i jakiej jest grubości? Czyżby klej Tapicer? Na zdjęciach wyglądu to bardzo dobrze, szczególnie na narożnikach.
SlawekEwa - 2022-11-21, 15:20
| kubas72 napisał/a: |
KASzUB, czym kleisz filc i jakiej jest grubości? |
Wiem, bo mi napisał - 1mm gruby i Tapicer.
KASZUB - 2022-11-22, 06:01
Tak jest. Zawsze używam tego kleju. Butapren zwykły ale w sprayu
Trzyma dobrze jak się nie oszczędza. Tam gdziei się kończył troszkę odłazi. Zużyłem 18 butelek kleju i 23.5m2 filcu. Poszło wszystko. Zostały same skrawki.
Mavv - 2022-11-22, 06:40
Używałem też tego filcu w Mietku. fajna sprawa. Tak jak piszesz - kleju nie oszczędzać i odczekać po nałożeniu - trzyma pięknie i fajnie się układa. Po dwóch latach mogę powiedzieć, że się lubi mechacić - oczywiście tam, gdzie jest narażony na ocieranie. Nie próbowałem jeszcze wyczesywania ani golenia. Aha, nigdzie nie odłazi.
KASZUB - 2022-11-22, 10:24
Dokładnie. Mechacenie. Już się zaczęło na narożnikach. Na wejściu do łazienki i narożnikach kibla muszę dać narożniki jakieś.
kubas72 - 2022-11-22, 16:56
| KASZUB napisał/a: | Tak jest. Zawsze używam tego kleju. Butapren zwykły ale w sprayu
Trzyma dobrze jak się nie oszczędza. Tam gdziei się kończył troszkę odłazi. Zużyłem 18 butelek kleju i 23.5m2 filcu. Poszło wszystko. Zostały same skrawki. |
Dzięki za odpowiedź. Oczywiście aplikowałeś klej na dwie powierzchnie?
KASZUB - 2022-11-22, 17:37
A to różnie. Jak kładłem na nie nasiąkliwe powierzchnię to dawałem więcej na jedną i odrazu dociskałem filc.
KASZUB - 2022-11-29, 20:53
Autko się maluje. W sumie już prysniete w jedn kolorze. Szukam pomysłu jak go pomalować dalej. Może ktoś ma pomysły?
Chce na wysokości okien pomalować tak jak poprzednika. I nic więcej. Dodatkowo na boki wstawka z jakimś rysunkiem.
Wpadłem dzisiaj i jak farba sobie schla coś skubnąłem. 2h doszły.
Zamontowałem obudowę słupków z przodu i narożniki podłogi w bagażniku wykończyłem kontownikiem. A tak narazie nic się dzieje.
Dziś stwierdziłem, że zje..łem łazienkę. Źle przemyślałem i ujowo położyłem ten laminat. Wygląda dennie i badziwiascie. Dodatkowo odklejało mi się i przykręciłem w kilku miejscach. Ogólnie nie wypal.
Druga sprawa filc ładny ale niestety strasznie się mechaci. Na sciankach kibla po kilku przejściach nie dosyć,że się pobrudził to jeszcze zmechacił. Będę to przerabiał. Szukam pomysłu.
KASZUB - 2022-12-01, 21:48
Jedziemy dalej.
Auto prysniete w 90%. Została maska i lusterka.
Zabrakło materiału.
Ogólnie materiału o nazwie predator nie polecam. Pluje glutami. Raptor to kot.
Całe auto malował mój sąsiad. Mega dokładny i upierdliwy. Ale warto było. Efekt jest.
Czarne pola malowałem sam w ramach ćwiczeń.
Wstawiłem drzwi harmonijkowe do kibla i troszkę listewek w środku kibelka. Jest lepiej. Ale szału nie ma.
Jutro rzucam robotę do poniedziałku i będę coś dlubal. Sobota wolne.
Została cała kupa pierdół. W pierwszej kolejności chce podłączyć webasto.
Zapomniałem wyprowadzić wodę do spłuczki . Trzeba będzie rzeźbić. Ale jutro to ogarnę.
Darek Szczecin - 2022-12-02, 09:47
odnośnie czochrającego się filcu,
faktycznie miejsce nałożenia problematyczne bo to taki wystający narożnik i zawsze się czlowiek o to miejsce obetrze .
wrzucam fotkę, auto z targów, razem tam zaglądaliśmy, opitolili całość jakąś tkaniną, skoro robią to jako firma i pewnie w nie jednym egzemplarzu, prawdopodobnie się sprawdza. Może wymienić filc na ścianach kibla na takie coś
KASZUB - 2022-12-02, 14:00
Lamelki pójdą w pionie. Dzisiaj zamowie docięcie. W jakimś kolorze drewna. Trochę ożywi się środek.
Zmiana materiału nie wchodzi w grę. Coś by na bank poszło nie tak.
Dzisiaj porobiłem z 3h. Zamontowałem kuchenkę na stałe. I obrobiłem słupki plastikami z ZLP. Z tyłu. Jak już jest sufit i boczki ze sklejki to wpasować to później jest ekstremalnie trudne. Grzebałem się strasznie.
KASZUB - 2022-12-22, 15:06
Trochę zamuliłem z aktualizacja. Kamper w środku skończony.
Wszystko już działa. Miałem problemy z webasto ale z własnej głupoty. Kupiłem drugie całkiem nie potrzebnie itd. Długa walka i zmarnowany czas.
Woda też ciekła ale już docisnąłem złączki i jest git.
Jedyny kłopot to zruszona uszczelka przy zrzucie wody ze zbiornika czystej wody. Pozatym wszytko jest GIT.
Dojdą sprężyny do przodu żeby go podnieść i felgi czarne czekają na założeni. I można ruszać. Myślę,że doszło z 40 godzin. Nie liczę malowania bo to zlecona robota.
KASZUB - 2022-12-22, 15:52
Zgadza się. Koty miały by dobry drapak.
Zdjęcia jeszcze wkleję.
MisioKRAK - 2022-12-24, 21:32
A co to za Crafter na posesji - czyżby przyszły projekt?
Ruszacie gdzieś niebawem?
KASZUB - 2022-12-24, 23:19
Wprawne oko. To nastepny busik do pracy dla mnie. Też skończy jako kolejny kamper pewnie. A to dobry koniec bo początek.
MisioKRAK - 2022-12-25, 01:57
Ciekawe ile Ty jeszcze wybudujesz Vanów zanim ja zrobię Hermana...
KASZUB - 2022-12-25, 08:10
Michał masz minimum rok.
W nadchodzącym nie mam zamiaru budować. W sensie mam coś w planach ale... to inna budowa.
MisioKRAK - 2022-12-25, 09:31
Ale auto kupiłem 2,5roku temu i niewiele jest nadal zrobione..
KASZUB - 2022-12-25, 22:19
Łoooo boziu. Ty to masz tempo...
MisioKRAK - 2022-12-25, 22:53
Niestety...
Wpierw pandemia zżarła środki, później trzeba było "poskładać" Osiołka, w tym roku spore remonty w mieszkaniu się szykują...
A na budowę vana trzeba mieć czas i kasę...
KASZUB - 2022-12-26, 17:32
Powolutku ale konsekwentniej i będzie szło do przodu.
|
|