|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Nowe wymagania we W³oszech
Cyryl - 2022-11-03, 20:59 Temat postu: Nowe wymagania we W³oszech ma³o z nas je¼dzi z ma³ymi dzieæmi, ale mo¿e komu¶ siê przydaæ:
W³ochy s± pierwszym pañstwem, które wprowadzi³o obowi±zek wyposa¿ania auta w podk³adkê pod siedzeniem w foteliku dziecka, które po zamkniêciu auta, gdy podk³adka nie zostanie odci±¿ona - dziecko zostanie w aucie, powiadamia nas telefonicznie.
ma to zapobiec pozostawianiu dziecka w aucie w czasie upa³ów.
fachowo nazywa siê to anti-abandon, czasem b on board.
https://www.sklep-tosia.eu/pl/products/ ... 69233.html
mischka - 2022-11-04, 07:07
Czyta³em o tym latem. Z tego co pamiêtam dotyczy samochodów zarejestrowanych we W³oszech. Kto wypo¿yczy auto na miejscu automatycznie podlega temu przepisowi.
Cyryl, twój link nie dzia³a, przynajmniej u mnie.
Cyryl - 2022-11-04, 09:55
Chyba co¶ spapra³em, ale takie podk³adki s± dostêpne w sprzeda¿y.
bert - 2022-11-04, 10:40
teraz czas na obowi±zkowe "okulary" które bêd± pilnowa³y "kieruj±cych" by wzroku w czasie jazdy u¿ywali...
bo debilne wykwity wspó³czesno¶ci mog± o tym, ¿e patrzymy, zapomnieæ
Cyryl - 2022-11-04, 12:48
Nie znalaz³em danych z Europy , ale w USA w 2020 zginê³o 21 dzieci pozostawionych a samochodach w upalne, wiêc chyba warto.
bert - 2022-11-04, 13:18
mam rozumieæ, ¿e Twoim zdaniem warto/nale¿y "budowaæ" ¶wiat pod k±tem "zdolno¶ci" idiotów kosztem ca³ej reszty?
Có¿...
Cyryl - 2022-11-04, 14:45
No nie wiem,
rówie dobrze mo¿na zanegowaæ pasy bezpieczeñstwa czy izolacjê przewodów elektrycznych, bo tylko idiota ma wypadki lub dotyka przewodów pod napiêciem.
Socale - 2022-11-04, 20:54
Prostuj±c, ten przepis wy³±cza z tego obowi±zku Konwencja Wiedeñska wszystkie auta zarejestrowane poza Itali±.
bert - 2022-11-04, 21:17
Cyryl napisa³/a: | No nie wiem,
rówie dobrze mo¿na zanegowaæ pasy bezpieczeñstwa czy izolacjê przewodów elektrycznych, bo tylko idiota ma wypadki lub dotyka przewodów pod napiêciem. |
taaaa...
to co napisa³e¶ wiele wyja¶nia w kwestii wspó³czesno¶ci
Cyryl - 2022-11-05, 09:20
nie wiem czy to wspó³czesno¶æ, ale gdy wprowadzano obowi±zek jazdy w pasach wiele by³o podobnych protestów.
"Nigdy sam nie zapominam, ale te¿ nie pozwalam pasa¿erom na niezapiêcie pasów. Ka¿dy kierowca powinien zadbaæ nie tylko o siebie, ale te¿ o inne osoby w samochodzie, bo to przecie¿ w pewnym sensie on jest za nich odpowiedzialny."
"Ja uciek³em z pal±cego siê auta dziêki niezapiêtym pasom – tylko dlatego teraz tu piszê. Wymóg zapinania pasów to taki sam absurd jak ¶wiat³a mijania w mie¶cie i posiadanie ga¶nicy."
Po stronie przeciwników pasów bezpieczeñstwa opowiada siê tak¿e wielokrotny kandydat na prezydenta RP oraz europose³ Janusz Korwin-Mikke. T³umaczy on swoje stanowisko wolno¶ci± uczestników ruchu drogowego, która ograniczona jest przymusem zapinania pasów.
to tylko parê wspó³czesnych wypowiedzi z naszego kraju, ale jakby poczytaæ wypowiedzi antypasowców ze Stanó by³oby tego znacznie wiêcej, a i argumentacji pewnie jest ciekawsza.
Cyryl - 2022-11-05, 09:37
Socale napisa³/a: | Prostuj±c, ten przepis wy³±cza z tego obowi±zku Konwencja Wiedeñska wszystkie auta zarejestrowane poza Itali±. |
dok³adnie nie znam tego przepisu, nie zg³êbia³em, bo mnie on nie dotyczy.
nie wiem czy to dotyczy równie¿ pojazdów z poza W³och.
mata taka nie jest wposa¿eniem pojazdu, tylko czym¶ dodatkowym, jak np. ga¶nica, ³añcuchy czy trójk±t.
kolejna sprawa: mieæ i czy to rzeczywi¶cie dzia³a.
bo mo¿na mieæ, ale czy to jest w³±czone, zkonfigurowane z telefonem.
poza tym czy telefon mamy na³adowany, czy nie wyciszony, czy telefonu nie zostawimy w aucie razem z ow± nieszczêsn± mat± i dzieckiem.
ale natkn±³em siê na ten przepis, wiêc informujê.
je¿eli kogo¶ to rzeczywi¶cie mo¿e dotyczyæ, to musi zg³êbiæ temat na w³asn± rêkê.
bert - 2022-11-05, 10:55
Cyryl napisa³/a: | nie wiem czy to wspó³czesno¶æ, ale gdy wprowadzano obowi±zek jazdy w pasach wiele by³o podobnych protestów.
"Nigdy sam nie zapominam, ale te¿ nie pozwalam pasa¿erom na niezapiêcie pasów. Ka¿dy kierowca powinien zadbaæ nie tylko o siebie, ale te¿ o inne osoby w samochodzie, bo to przecie¿ w pewnym sensie on jest za nich odpowiedzialny."
"Ja uciek³em z pal±cego siê auta dziêki niezapiêtym pasom – tylko dlatego teraz tu piszê. Wymóg zapinania pasów to taki sam absurd jak ¶wiat³a mijania w mie¶cie i posiadanie ga¶nicy."
Po stronie przeciwników pasów bezpieczeñstwa opowiada siê tak¿e wielokrotny kandydat na prezydenta RP oraz europose³ Janusz Korwin-Mikke. T³umaczy on swoje stanowisko wolno¶ci± uczestników ruchu drogowego, która ograniczona jest przymusem zapinania pasów.
to tylko parê wspó³czesnych wypowiedzi z naszego kraju, ale jakby poczytaæ wypowiedzi antypasowców ze Stanó by³oby tego znacznie wiêcej, a i argumentacji pewnie jest ciekawsza. |
wiesz... (znaczy nie wiesz) ale ja o czym¶ innym
bert - 2022-11-05, 11:00
Cyryl napisa³/a: | Socale napisa³/a: | Prostuj±c, ten przepis wy³±cza z tego obowi±zku Konwencja Wiedeñska wszystkie auta zarejestrowane poza Itali±. |
dok³adnie nie znam tego przepisu, nie zg³êbia³em, bo mnie on nie dotyczy.
nie wiem czy to dotyczy równie¿ pojazdów z poza W³och.
mata taka nie jest wposa¿eniem pojazdu, tylko czym¶ dodatkowym, jak np. ga¶nica, ³añcuchy czy trójk±t.
kolejna sprawa: mieæ i czy to rzeczywi¶cie dzia³a.
bo mo¿na mieæ, ale czy to jest w³±czone, zkonfigurowane z telefonem.
poza tym czy telefon mamy na³adowany, czy nie wyciszony, czy telefonu nie zostawimy w aucie razem z ow± nieszczêsn± mat± i dzieckiem.
ale natkn±³em siê na ten przepis, wiêc informujê.
je¿eli kogo¶ to rzeczywi¶cie mo¿e dotyczyæ, to musi zg³êbiæ temat na w³asn± rêkê. |
skutecznie bêdzie skuwaæ rodziców z dziêckiem kajdankami, na 24 h
Jak debil nie pamiêta, ¿e se zrobi³ dziecko to niech go targa na ³añcuchu ca³± dobê (takie rozwi±zanie niebawem zapewne dostrze¿e biurwokracja).
Idealny ¶wiat biurwokratów to ¶wiat przepisów i nakazów, ¿e w praktyce nie dzia³a, a có¿ tam, wa¿ne, ¿e mo¿na mno¿yæ kolejne nakazy/zakazy
u³udna proteza rozumu
Cyryl - 2022-11-05, 18:39
bert napisa³/a: | ...Jak debil nie pamiêta, ¿e se zrobi³ dziecko to niech go targa na ³añcuchu ca³± dobê... |
nie jestem ani supermenem, ani Mesjaszem, ale te¿ wydaje mi siê, ¿e nie idiot±, ale w ¿yciu parê rzeczy zapomnia³em.
co prawda nie dziecka w samochodzie, bo jak mój dzieciak by³ ma³y to samochodem je¼dzi³o siê rzadko, a zakupy polega³y na staniu w kolejkach.
czy uwa¿esz, ¿e te osoby, którym siê zdarzy³o zapomnieæ, s± totalnymi idiotami?
czy zrobili to specjalnie?
czy s³usznie jest, aby za ich niefrasobliwo¶æ, Twoim zdaniem g³upotê p³aci³y dzieci ¿yciem?
w innym temacie poinformowa³em kolegê je¿d¿acego po Francji, ¿e od tego roku w niektórych regionach bêdzie wymagane w zimie posiadanie ³añcuchów lub rêkawów przeciw ¶nie¿nych.
sam rzadko je¿d¿ê do Francji, a szczególnie zim±, wiêc ten przepis mnie nie dotyczy i w szczegó³y siê nie zg³êbia³em.
kiedy¶ równie¿ informowa³em o progach granicznych alkoholu w niektórych krajach, równie¿ to mnie nie doyczy, bo nie je¿d¿ê po alkoholu.
tak samo nie zg³êbia³em siê w temat, co w wypadku gdy z³api± Ciê w innym kraju, jakie s± procedury w razie zatrzymiana.
wiêc wed³ug Ciebie wiem i nie wiem.
pytanie: czy o takich nowo¶ciach w przepisach mam informowaæ, czy zachowaæ to dla siebie?
Socale - 2022-11-05, 20:43
Krzy¶ku, dzielisz siê a nie narzucasz. Wiêc dziel siê nadal, nikomu to nie zaszkodzi.
Co do absurdalnych w odbiorze przepisów...
Spo³eczeñstwo siê idiotyzuje, bez srajfonika nie funkcjonuje, ze srajfonikiem nie koncentruje siê nad wykonywan± czynno¶ci±, my¶lenie ma wy³±czone nawet o w³asnym dziecku, a zabierz srajfonika mamusi to ta dostanie histerii.
I my¶lê ¿e jest to jedna z przyczyn wprowadzania takich uregulowañ, nikt normalny nie we¼mie ich na serio i wy¶mieje, ale na drugim koñcu "normalno¶ci" ludzi, w ich g³owach dzieje siê zupe³nie co¶ innego.
Tam po prostu "po¿eracz mózgu z g³odu przymiera".
bert - 2022-11-06, 00:50
Cyryl napisa³/a: | bert napisa³/a: | ...Jak debil nie pamiêta, ¿e se zrobi³ dziecko to niech go targa na ³añcuchu ca³± dobê... |
nie jestem ani supermenem, ani Mesjaszem, ale te¿ wydaje mi siê, ¿e nie idiot±, ale w ¿yciu parê rzeczy zapomnia³em.
co prawda nie dziecka w samochodzie, bo jak mój dzieciak by³ ma³y to samochodem je¼dzi³o siê rzadko, a zakupy polega³y na staniu w kolejkach.
czy uwa¿esz, ¿e te osoby, którym siê zdarzy³o zapomnieæ, s± totalnymi idiotami?
czy zrobili to specjalnie?
czy s³usznie jest, aby za ich niefrasobliwo¶æ, Twoim zdaniem g³upotê p³aci³y dzieci ¿yciem?
w innym temacie poinformowa³em kolegê je¿d¿acego po Francji, ¿e od tego roku w niektórych regionach bêdzie wymagane w zimie posiadanie ³añcuchów lub rêkawów przeciw ¶nie¿nych.
sam rzadko je¿d¿ê do Francji, a szczególnie zim±, wiêc ten przepis mnie nie dotyczy i w szczegó³y siê nie zg³êbia³em.
kiedy¶ równie¿ informowa³em o progach granicznych alkoholu w niektórych krajach, równie¿ to mnie nie doyczy, bo nie je¿d¿ê po alkoholu.
tak samo nie zg³êbia³em siê w temat, co w wypadku gdy z³api± Ciê w innym kraju, jakie s± procedury w razie zatrzymiana.
wiêc wed³ug Ciebie wiem i nie wiem.
pytanie: czy o takich nowo¶ciach w przepisach mam informowaæ, czy zachowaæ to dla siebie? |
Ale¶ siê rozpêdzi³, nawet kolejki z PRL-u znalaz³y "swoje" miejsce Mniejsza, ¿e nie maj± (znów) nic tu do rzeczy.
Informuj o czym chcesz, wszak to Twój wybór i Twoje dzie³o.
Na marginesie, je¶li dot±d nie zauwa¿y³e¶, moje uwagi nie dotycz± tego czy informujesz i o czym, a o zidioceniu ludzko¶ci jako takiej. Zidioceniu któremu sprzyja: my¶lenie za idiotê przez biurwokratów na koszt wszystkich (w tym oczywi¶cie i nie idiotów)
Cyryl - 2022-11-06, 06:18
Socale napisa³/a: | ...Spo³eczeñstwo siê idiotyzuje, bez srajfonika nie funkcjonuje, ze srajfonikiem nie koncentruje siê nad wykonywan± czynno¶ci±... |
bert napisa³/a: | ...Ale¶ siê rozpêdzi³, nawet kolejki z PRL-u znalaz³y "swoje" miejsce Mniejsza, ¿e nie maj± (znów) nic tu do rzeczy... |
nie komentujê przepisów, bo nic to nie zmieni, ale teraz o czym¶ innym.
kompletnie siê nie rozumiemy.
rodzice, ktorzy dzisiaj wo¿± dzieci maj± po dwadzie¶ciaparê lat, a Wy oceniacie ich swoimi oczami niezauwa¿aj±c, ¿e sami siê zmienili¶my i ¶wiat siê zmieni³.
kto z nas nie korzysta podczas podró¿y ze srajfonika, jednak gdy nie bêdziemy mieli nawigacji czy google.maps damy sobie radê, oni raczej nie lub kiepsko.
my wychowali¶my siê na atlasach, mapach, grali¶my w szkole w wyszukiwanie miast (przynajmniej ja), ponad po³owê ¿ycia je¼dzili¶my po kraju, Europie bez elektronicznych map.
oni tego nie znaj±, je¿eli kto¶ z nich kilka razy w ¿yciu widzia³ papierow± mapê, a pos³u¿y³ siê ni± raz, to i tak ponad przeciêtn±.
z punktu widzenia naszych przodków, my te¿ bez zapalniczki czy zapa³ek nie rozpaliby¶my ogniska, bo te zapa³ki, zapalniczka zawsze by³y, ale czy z tego powodu jeste¶my idiotami?
bez tych zapa³ek tak samo by¶my siê katowali jak nasi m³odsi koledzy z papierow± map±.
kolejna sprawa - pos³ugiwanie siê samochodem, tak wspomnia³em o czasach PRL, bo na taki czas pad³o moje ojcostwo ma³ego dziecka. a o jakim okresie mia³em pisaæ? gdybyn pisa³ o innym, to bym k³ama³.
podejrzewam, ¿e u Was podobnie.
samochodem rzadziej je¼dzilo siê ni¿ dzisiaj.
w tym czasie dzieci wozi³o siê bardzo rzadko. ¿³obek, przedszkole, szko³a by³y na tyle blisko, ¿e samochodem nie wozi³o siê.
na zakupy te¿ nie je¼dzi³o siê samochodem, bo nie by³o galerii handlowych, a kupowa³o siê w sklepach obok chyba, ¿e co¶ niecodziennego, wiêc z dzieckiem nie je¼dzi³o siê na zakupy.
dzisiejsi rodzice je¿d¿± samochodem na okr±g³o, a dzieciaka wo¿± kilka razy dziennie, mniej wiêcej tyle co ja wozi³em w ci±gu roku.
je¿eli wykonujesz jedn± czynno¶æ kilka razy w roku jest ono wydarzeniem i jeste¶ bardziej skupiony, przy ci±g³ym, codziennym wykonywaniu mog± byæ pomy³ki, zapomnienia.
ciekawy jestem ile razy koledzy byli z dzieckiem na zakupach samochodem, gdy mia³o ono 2-6 lat?
ja ani razu, wiêc raczej nie móg³bym go zapomnieæ, nawet jakbym chcia³ bêd±c idiot±.
kolejna sprawa: b±d¼my dla siebie bardziej sprawiedliwi, nie jeste¶my tymi, którzy nigdy i nic w ¿yciu nie zgubili, niczego nie zapomnieli. przynajmniej ja.
ja maj±c dwadziesiaparê lat te¿ by³em roztargnion±, gor±c± g³ow±, mia³em do za³atwienia wiele rzeczy, które wtedy wydawa³y siê najwa¿niejsze na ¶wiecie.
mi siê zdarzy³o i zdarza zapomnieæ, co prawda nie dziecka w samochodzie z powodów jakie napisa³em, ale inne rzeczy tak, wiêc nie jestem tak prêdki w ocenie pod tytu³em "idiota" itp.
teraz co¶ weso³ego:
na bezludn± wyspê po katastrofie statku wyrzuci³o trzech facetów dwudziestoparolatka, czterdziestolatka i szcze¶ciesiêciolatka.
gdy mg³a opad³a patrz±, a dwa kilometry dalej jest druga wyspa na której na pla¿y wyleguje siê mrowie nagich, m³odych panienek.
pierwszy krzyczy: p³yniemy,
drugi: poszukajmy drzewa zrobimy tratwê, bo mog± byæ rekiny,
trzeci: a po co p³yn±æ, st±d dobrze widaæ.
tak¿e trudno zrozumieæ i oceniaæ ludzi odleg³ych wiekiem, jak nie pamiêta siê siebie z przed lat.
LukF - 2022-11-06, 09:15
Cyryl,
joko - 2022-11-06, 09:21
bert napisa³/a: |
Zidioceniu któremu sprzyja: my¶lenie za idiotê przez biurwokratów na koszt wszystkich (w tym oczywi¶cie i nie idiotów) |
U¶mia³em siê szczerze jak przeczyta³em o tym wytworze w³oskiej legislacji, ale szybko przysz³a smutna refleksja , ¿e tylko czekaæ a podobne debilizmy pojawi± siê i na Naszym poletku.
Modelowy przyk³ad dobrze wykonanej pracy lobbystów. Kto¶ wymy¶li³ produkt i znalaz³ sposób na jego sprzeda¿.
Ja bym poszed³ dalej i rozszerzy³ zakres tego "przepisu" w taki sposób , aby pierwsze wywo³anie alarmu na tym urz±dzeniu wysy³ane by³o równie¿ do centralnego systemu , co skutkowa³o by natychmiastowym odebraniem praw rodzicielskich i natychmiastowym skierowaniem na przymusow± sterylizacjê
Socale - 2022-11-06, 09:29
No i proszê jak mi³o siê czyta w niedzielne przedpo³udnie.
Zabrak³o mi tylko jeszcze pewnego stwierdzenia wobec m³odej mamusi z dzieckiem w aucie...
Nikt chyba nie w±tpi, ¿e p³eæ piêkna gdy robi dwie rzeczy na raz to ¿adnej nie zrobi bezb³êdnie.
joko - 2022-11-06, 09:32
Cyryl napisa³/a: |
rodzice, ktorzy dzisiaj wo¿± dzieci maj± po dwadzie¶ciaparê lat, a Wy oceniacie ich swoimi oczami niezauwa¿aj±c, ¿e sami siê zmienili¶my i ¶wiat siê zmieni³.
|
A kto wychowywa³ tych dwudziestoparolatków w taki sposób ,¿e wychowa³ debili ...... s±siedzi ?
bert - 2022-11-06, 11:10
Socale napisa³/a: | No i proszê jak mi³o siê czyta w niedzielne przedpo³udnie.
Zabrak³o mi tylko jeszcze pewnego stwierdzenia wobec m³odej mamusi z dzieckiem w aucie...
Nikt chyba nie w±tpi, ¿e p³eæ piêkna gdy robi dwie rzeczy na raz to ¿adnej nie zrobi bezb³êdnie. |
konkluzja siê nasuwa; zadajesz siê po prostu z nieodpowiednimi kobietami
bert - 2022-11-06, 11:21
joko napisa³/a: | bert napisa³/a: |
Zidioceniu któremu sprzyja: my¶lenie za idiotê przez biurwokratów na koszt wszystkich (w tym oczywi¶cie i nie idiotów) |
U¶mia³em siê szczerze jak przeczyta³em o tym wytworze w³oskiej legislacji, ale szybko przysz³a smutna refleksja , ¿e tylko czekaæ a podobne debilizmy pojawi± siê i na Naszym poletku.
Modelowy przyk³ad dobrze wykonanej pracy lobbystów. Kto¶ wymy¶li³ produkt i znalaz³ sposób na jego sprzeda¿.
Ja bym poszed³ dalej i rozszerzy³ zakres tego "przepisu" w taki sposób , aby pierwsze wywo³anie alarmu na tym urz±dzeniu wysy³ane by³o równie¿ do centralnego systemu , co skutkowa³o by natychmiastowym odebraniem praw rodzicielskich i natychmiastowym skierowaniem na przymusow± sterylizacjê |
Kontynnuj±c Twoj± (jak najbardziej s³uszn±) szyderê z wspó³czesno¶ci
Masz racjê
Marzenie. Jakie¿ to otwiera mo¿liwo¶ci. Specjalne jednostki kontrolne, biura, sprawozdawczo¶æ, o¶rodki badawczo innowacyjne, setki tysiêcy biurek (miejsc tzw pracy) oprócz biurek urzêdniczych inspektorskie, dyrektorskie po departamentach, dyrektorskie po regionach i wreszcie te najsmakowitsze centralne. Tabor ko³owy, kamery kontrolne, niezliczone ilo¶ci urz±dzeñ radiowych, pr±d to ogarniaj±cy i paliwa. Szkolenia, zjazdy, akcje okresowe.
Media (niech lud prosty wi, ze biurwokracja siê o niego martwi i dba o jego "dobrostan".
Planeta ma niewyczerpalne (tak s±dz± g³upcy) zasoby, marnujmy je wiêc, ot choæby z powodu 30 debili którzy w stanach zapomnieli o tym, ¿e maja bachora
Cyryl - 2022-11-06, 13:37
joko napisa³/a: | ...ale szybko przysz³a smutna refleksja , ¿e tylko czekaæ a podobne debilizmy pojawi± siê i na Naszym poletku... |
a czemu debilizmy?
dzisiaj mamy w wiêkszo¶ci samochodów brzêczyki, piszcza³ki, które informuj± o nie wy³±czonych ¶wiat³ach, o ruszeniu z zaci±gniêtym rêcznym i jako¶ (przynajmniej ja) nie obruszamy siê, nie uwa¿amy to za debilizm.
moim zdaniem za jaki¶ czas to wejdzie w wyposa¿enie seryjne i przestaniemy takie co¶ zauwa¿aæ.
od razu dodam:
- tak, zdarzy³o mi siê pchaæ malucha jak zapomnia³em wy³±czyæ ¶wiat³a,
- tak, zdarzy³o mi siê za¶lepiaæ przewód hamulcowy w Jugos³awii koledze, który jecha³ jaki¶ czas na rêcznym i z przegrzania pu¶ci³y mu uszczelki w cylinderku t³oczka hamulcowego prawego tylnego ko³a, aby dojechaæ do domu (po¿ycza³em od Niemca na kempingu pod Splitem klucz 11).
bert - 2022-11-06, 14:11
to, ¿e przywykli¶my do licznych i powszechych debilizmów w obecnej rzeczywisto¶ci nie stanowi o tym, ¿e debilizmami one nie s±.
Inna rzecz, ¿e w ¶lad za rzeczami faktycznie przydatnymi (trudno zaprzeczyæ, ¿e i taki siê pojawiaj±) id± rzeczy mniej lub wcale nie przydatne (to siê obecnie nazywa innowacyjno¶æ )
Niektórym wydaje siê, ¿e to jest rozwój
Niech¿esz zreszt± se id±, ale pod warunkiem, ¿e pozostaje jaki¶ wybór a nie wy³±cznie "religia" narzucana przez biurwokratów.
Traktowanie ca³ej populacji jak idiotów z powodu jakiego¶ procentu idiotów skutkuje tym, ¿e idiotów przybywa lawinowo.
Odzwyczajanie ludzi od my¶lenia, przewidywania, dostrzegania ew skutków swoich decyzji lub ich braku, czynów czy zaniedbañ produkuje kolejne pokolenia którym trzeba na ka¿dym kroku zapalaæ lampkê "tego nie rób / to rób" (co zreszt± jest wygodne dla speców od mas).
Mo¿na uznaæ to za s³uszne i zbawienne...
mo¿na i nie.
Osobi¶cie stawiam na: NIE
ale wojowaæ o to bynajmniej nie zamierzam
joko - 2022-11-06, 16:49
a czemu debilizmy?
dzisiaj mamy w wiêkszo¶ci samochodów brzêczyki, piszcza³ki, które informuj± o nie wy³±czonych ¶wiat³ach, o ruszeniu z zaci±gniêtym rêcznym i jako¶ (przynajmniej ja) nie obruszamy siê, nie uwa¿amy to za debilizm.
moim zdaniem za jaki¶ czas to wejdzie w wyposa¿enie seryjne i przestaniemy takie co¶ zauwa¿aæ.
|
Mylisz wyposa¿enie seryjne, albo opcjonalne , montowane w samochodzie na etapie produkcji, z czym¶ co zostaje narzucone (musisz to kupiæ za w³asne pieni±dze i u¿ywaæ) , tylko dlatego ¿e kilku debili zapomnia³o wyj±æ z samochodu bachora.
Te wszystkie brzêczki i piszcza³ki s± w samochodzie od pocz±tku jak siê go kupuje i jak co¶ z tych gad¿etów komu¶ nie pasuje, to wybiera taki model, w którym albo tego nie ma , albo mo¿na to wy³±czyæ.
Ty mo¿esz tego nie uwa¿aæ, ale podobnych debilizmów jest ca³a masa , równie¿ i w¶ród tych seryjnych gad¿etów . Pierwszym z brzegu przyk³adem jest choæby funkcja start-stop, która z uporem maniaka za³±cza siê przy ka¿dym odpaleniu samochodu, czy upierdliwy brzêczyk nie zapiêcia pasów , którego nie da siê wy³±czyæ , nawet jak chcesz jechaæ bez nich po swoim terenie , czy drodze nie publicznej.
Lista "obowi±zkowego " wyposa¿enia samochodu jest d³uga i ca³y czas ro¶nie. ¦wie¿utkim debilizmem jest choæby obowi±zek wo¿enia rezerwy p³ynu do spryskiwaczy. Za wszystkie braki jest oczywi¶cie, a jak¿e , ustawowa kara.
Cyryl - 2022-11-06, 18:38
Ale jeszcze nie tak dawno wiele rzeczy nie by³o w samochodzie nawet jako opcj±, dzisiaj s± wyposa¿eniem seryjnym i moim zdanie tak stanie siê z tymi czujnikami, o których rozwa¿amy.
Jeszcze jedno, tu nie chodzi o rodzica - debila, jak to nazwa³e¶, tu chodzi o okre¶lon± ilo¶æ ¶mierci dzieci, które nazwa³e¶ bachorami.
SlawekEwa - 2022-11-06, 18:39
joko napisa³/a: | ¦wie¿utkim debilizmem jest choæby obowi±zek wo¿enia rezerwy p³ynu do spryskiwaczy. Za wszystkie braki jest oczywi¶cie, a jak¿e , ustawowa kara. |
:haha
https://www.radiosupernov...-AdC6-d6dB.html
joko - 2022-11-06, 20:20
Ale jeszcze nie tak dawno wiele rzeczy nie by³o w samochodzie nawet jako opcj±, dzisiaj s± wyposa¿eniem seryjnym i moim zdanie tak stanie siê z tymi czujnikami, o których rozwa¿amy.
|
Tak i za wszystkie te rzeczy p³acimy przy zakupie samochodu, nawet je¶li nie s± nam potrzebne, albo wrêcz nam przeszkadzaj± . Ró¿nica jest taka ¿e tam mamy jaki¶ wybór (zawsze mo¿emy kupiæ inny samochód albo nie kupowaæ go wcale) , a w przypadku tej podk³adki jest ona narzucana w³a¶cicielom ju¿ nabytych samochodów, które tego nie mia³y.
Ten gad¿et nigdy nie stanie siê czê¶ci± wyposa¿enia samochodu (bo tylko ma³a czê¶æ nabywców samochodów wozi nimi dzieci w fotelikach), mo¿e co najwy¿ej znale¼æ siê w samych fotelikach i to jako opcja, a nie wymagane wyposa¿enie.
Nie negujê samego wynalazku, ani jego u¿yteczno¶ci w pewnych przypadkach , negujê wciskanie go na si³ê ka¿demu jak leci i karaniu za jego brak ....... i to nazywam DEBILIZMEM !!!
Jeszcze jedno, tu nie chodzi o rodzica - debila, jak to nazwa³e¶, tu chodzi o okre¶lon± ilo¶æ ¶mierci dzieci, które nazwa³e¶ bachorami. |
Tu chodzi tylko i wy³±cznie o pieni±dze i nic wiêcej .
Jak twierdzisz ¿e kto¶ wprowadzi³ ten przepis z powodu troski o ¿ycie dzieci sp³odzonych przez debili , to ja Ci gratulujê niez³ego poczucia humoru i dziecinnej naiwno¶ci
¦mieræ tych kilku nieszczê¶ników przyczyni³a siê , a i owszem do powstania tego rozporz±dzenia, ale jako pretekst , a nie problem do rozwi±zania.
Debilny pomys³ przymuszania niczego nie winnych ogarniêtych rodziców , do wydawania pieniêdzy na kompletnie bezu¿yteczny dla wiêkszo¶ci gad¿et , to czysty biznes i nic wiêcej.
Cyryl - 2022-11-06, 21:01
joko napisa³/a: | ¦wie¿utkim debilizmem jest choæby obowi±zek wo¿enia rezerwy p³ynu do spryskiwaczy. Za wszystkie braki jest oczywi¶cie, a jak¿e , ustawowa kara. |
nie bardzo rozumiem, bo takiego obowi±zku w Polsce nie ma.
w tym roku nowelizacja PoRD obejmowa³a:
- kierowanie samochodem w stanie nietrze¼wo¶ci,
- nieudzielenie pomocy ofiarom wypadku,
- wyprzedzanie na przej¶ciu dla pieszych lub bezpo¶rednio przed nim,
- nieust±pienie pierwszeñstwa pieszemu znajduj±cemu siê na przej¶ciu lub wchodz±cemu na przej¶cie dla pieszych,
- przekroczenie dopuszczalnej prêdko¶ci o ponad 70 km/h (wysoko¶æ kary),
- brak konieczno¶ci przerejestrowania auta przy sprzeda¿y do innego województwa,
- punkty i mandaty w recydywie,
- definicja skrzy¿owania.
o tym co piszesz pierwszy raz s³yszê.
joko napisa³/a: | ...do wydawania pieniêdzy na kompletnie bezu¿yteczny dla wiêkszo¶ci gad¿et... |
na jakiej podstawie tak twierdzisz?
u¿ywa³e¶ taki gad¿et w zakresie daj±cym podstawê do tak jednoznacznej opini?
Socale - 2022-11-06, 22:07
Dyskusja idzie na no¿e
Wy siê po prostu nie rozumiecie
.
S³awek zapoda³ kolejny idiotyzm, fejk jaki¶ bo przecie¿ sensu to ¿adnego nie ma, ale nogonkê na zakupy p³ynów na zapas w jakim¶ stopniu uda³o siê zrobiæ, niczym cukier który mia³ byæ dro¿dzy od litra benzyny...
Czy¿ nie jest to równie¿ marketingowym zidioceniem?
Wszystkie te zabiegi s±... dla idiotów. Kto w to idzie to wiadomo kim jest.
Teraz siê zastanawiam lekko niechêtnie, kim s± inteligentni inaczej prawie ludzie wyprodukowani na wydzia³ach uczelni i kierunkach 'marketing i zarz±dzanie' oraz owym podobnym zarz±dzanym przez... ups... chodzi mi o tych z pejnisami?
A mo¿e to zwyk³a parszywo¶æ panów w krawatach i przepoconych koszulach którzy teraz wrzeszcz± mordê ¿e ¶wiat jest im z³y
SlawekEwa - 2022-11-06, 22:15
Socale napisa³/a: | Wy siê po prostu nie rozumiecie |
Wojtu¶ czy Ty wszystko rozumiesz
Socale napisa³/a: | S³awek zapoda³ kolejny idiotyzm, fejk jaki¶ bo |
Raczej zapoda³em sprostowanie fejka, ale do naszych "dyskutantów" jako¶ to nie dociera
Cyryl - 2022-11-06, 22:26
tutaj muszê trochê przyznaæ racjê, bo jest parê takich kwiatków, ¿e to trudno poj±æ, przyk³ad:
PoRD
"Art. 42. Niewidomy podczas samodzielnego poruszania siê po drodze jest obowi±zany nie¶æ bia³± laskê w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu."
je¿eli tworzy siê jaki¶ przepis, to po to, aby by³ on egzekwowany, a nie sobie a muzom.
1. sk±d niewidomy mo¿e wiedziec jakiego koloru laskê niesie?
lub inaczej: jakie w s±dzie ma szanse policjant, który ukarze niewidomego za to, ¿e ma laskê w innym kolorze ni¿ bia³y?
2. sk±d niewidomy mo¿e wiedzieæ w jaki nie¶æ laskê, aby by³a widoczna dla innych uczestników ruchu?
analogicznie: jakie szanse...?
jednym s³owem stworzono przepis, którego nie ma mo¿liwo¶ci ekzekwowania, czyli przepis martwy.
co do koloru, mo¿na to wymusiæ na producentach dopuszczaj±c do handlu tylko w jednym kolorze, ale narzucanie na niewidomego pilnowanie koloru, jest nieporozumieniem.
Socale - 2022-11-06, 22:27
SlawekEwa napisa³/a: | Socale napisa³/a: | Wy siê po prostu nie rozumiecie |
Wojtu¶ czy Ty wszystko rozumiesz
Socale napisa³/a: | S³awek zapoda³ kolejny idiotyzm, fejk jaki¶ bo |
Raczej zapoda³em sprostowanie fejka, ale do naszych "dyskutantów" jako¶ to nie dociera |
Aaa, nooo, eeee, bo... acha... hmmm, idê ju¿ spaæ, tak bêdzie dla mnie najlepiej.
Gwia¼dzistej spokojnej nocy Wam ¿yczê.
.
Bia³a laska, dzi¶ w¶ród idiotyzmu powszechnego kojarzy siê... no??? co widzisz oczami wyobra¼ni na has³o "Bia³a laska".
Ja widzê to samo, obraz marzeñ nie spe³nionych na dzi¶ w naszym wieku, ale i skojarzenia zachowañ na widok prawdziwej symbolicznej bia³ej laski oprócz zabawnych scen na tiktoku czy YT, mam dobrze wyregulowane, w przeciwieñstwie wobec lód¼i zidiocia³ych.
joko - 2022-11-06, 22:34
Socale napisa³/a: |
Aaa, nooo, eeee, bo... acha... hmmm, idê ju¿ spaæ, tak bêdzie dla mnie najlepiej.
Gwia¼dzistej spokojnej nocy Wam ¿yczê. |
No chyba , prawdopodobnie , raczej , na pewno tak
¦pij dobrze
joko - 2022-11-06, 23:01
Cyryl napisa³/a: | tutaj muszê trochê przyznaæ racjê, bo jest parê takich kwiatków, ¿e to trudno poj±æ.........
jednym s³owem stworzono przepis, którego nie ma mo¿liwo¶ci ekzekwowania, czyli przepis martwy.
|
Obowi±zkowe (pod kar± grzywny) posiadanie podk³adki pod fotelik , która wy¶lê informacjê na telefon jak stary zapomni wyj±æ z niego m³odego, jest debilny i bezu¿yteczny , bo :
- nie ma obowi±zku posiadania i noszenia przy sobie telefonu
- telefon mo¿e byæ roz³adowany, albo w trybie samolotowym
- samochód z malcem w ¶rodku , albo wyrodny tatu¶ mog± byæ poza zasiêgiem sieci
- sieæ mo¿e byæ tymczasowo nieczynna z powodu np. lokalnej awarii zasilania
-etc.etc.etc.
Nadal twierdzisz , ¿e w tym przepisie chodzi o czyje¶ bezpieczeñstwo , czy cokolwiek innego od próby masowej sprzeda¿y ma³o u¿ytecznego i s³abo przemy¶lanego gad¿etu ?
Czy¿by jaki¶ kompromis ?
Rozwi±zaniem bardziej sensownym wydaje siê byæ to jakie zaproponuje Volvo w nowym elektrycznym SUV'ie EX90.
Zainstalowany wewnêtrzny radar wykryje obecno¶æ w kabinie i baga¿niku nie tylko dzieci, ale psów, kotów i innych ¿ywych istot i nie dopu¶ci do zamkniêcia zamków informuj±c o tym fakcie ¶wiat³em i d¼wiêkiem . Je¶li rodzic czy w³a¶ciciel zwierzaka i tego nie zauwa¿y to samochód w³±czy klimatyzacjê lub grzanie i wentylacjê aby zapobiec uduszeniu , udarowi cieplnemu lub hipotermii. Rodzic po powrocie mo¿e co najwy¿ej mieæ wy³adowan± bateriê , ale ¿ywego dzieciaka. Samochód nie zablokuje zamków , wiêc jak kto¶ zauwa¿y ¿e w ¶rodku jest dziecko czy pies, to nie bêdzie musia³ rozbijaæ szyby.
Je¶li to rozwi±zanie siê sprawdzi i inne marki wprowadz± go do swoich samochodów , to wtedy mo¿na my¶leæ o tym aby zmieniaæ przepisy i uznaæ to jako wyposa¿enie niezbêdne w nowych samochodach (choæby do uzyskania homologacji ). Odpowiedzialno¶æ za wyposa¿enie bêdzie spoczywa³a na producencie , a niezgodno¶æ z przepisami nie bêdzie obci±¿a³a nabywcê .
P.S.
Odno¶nie tego p³ynu do spryskiwaczy to nigdzie nie napisa³em ¿e jest to obowi±zuj±cy ju¿ w Polsce przepis (ta podk³adka pod fotelik te¿ jeszcze w Polsce nie obowi±zuje) Bardziej chodzi³o mi o kolejny debilny pomys³ o którym zaczyna siê mówiæ .
Post ni¿ej S³awek podlinkowa³ artyku³ , który wszystko wyja¶ni³ .
Cyryl - 2022-11-07, 10:43
joko napisa³/a: | ...Zainstalowany wewnêtrzny radar wykryje obecno¶æ w kabinie i baga¿niku nie tylko dzieci, ale psów, kotów i innych ¿ywych istot i nie dopu¶ci do zamkniêcia zamków informuj±c o tym fakcie ¶wiat³em i d¼wiêkiem... |
nie bardzo rozumiem.
dlaczego wed³ug Ciebie posiadacz nowego elektrycznego Volvo zaponinaj±c bachora w aucie jest mniej debilny od tego, który zapomni ale stosuje podk³adkê w foteliku?
czy uwa¿asz, ¿e kupuj±c owe Volvo nie zpa³acisz za to dodatkowe wyposa¿enie, czy wydaje Ci siê, ¿e firma Volvo dorzuci to gratis na swój koszt?
zbyszekwoj - 2022-11-07, 14:03
W ducato np. jak nie zapniesz pasów to pika do czasu az zapniesz.To akurat rozumiem. Ale w osobowce aby przestal wyæ musze zatrzymac i zgasiæ silnik i po zapiêciu pasów znów uruchomiæ. Prze walone.
SlawekEwa - 2022-11-07, 17:51
zbyszekwoj napisa³/a: | Ale w osobowce aby przestal wyæ musze zatrzymac i zgasiæ silnik i po zapiêciu pasów znów uruchomiæ. Prze walone. |
Zbysiu czego nie rozumiesz?
Osobówka jest szybsza ni¿ leciwy kamper i jak zaczniesz manipulowaæ pasami do zapiêcia to jeszcze do rowu wjedziesz
zbyszekwoj - 2022-11-08, 09:49
SlawekEwa napisa³/a: | zbyszekwoj napisa³/a: | Ale w osobowce aby przestal wyæ musze zatrzymac i zgasiæ silnik i po zapiêciu pasów znów uruchomiæ. Prze walone. |
Zbysiu czego nie rozumiesz?
Osobówka jest szybsza ni¿ leciwy kamper i jak zaczniesz manipulowaæ pasami do zapiêcia to jeszcze do rowu wjedziesz |
Mam automat jedn± reka prowadzê, teraz móg³bym jê¼dziæ z m³odsz± partnerk± nawet.
TOSIEK77 - 2022-11-09, 23:17
mo¿e i by¶ móg³ ,ale ¿eby z du¿o m³odsz± je¿dziæ musia³ by¶ 6 w Lotto pykn±æ
|
|