Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

elektryka, solary, przetwornice i akumulatory - Przetwornica do lodówki - prośba o szybką pomoc

Kapiki - 2022-11-10, 18:13

Dzień dobry, może nie w tym temacie, ale ... jaką najtańszą/najmniejszą przetwornicę byście polecili aby pociągnęła tylko lodówkę 80 l ?

[ Komentarz dodany przez: Banan: 2022-11-14, 20:10 ]
Już w temacie :diabelski_usmiech
:spoko

Banan - 2022-11-10, 20:59

Kapiki napisał/a:
jaką najtańszą/najmniejszą przetwornicę byście polecili aby pociągnęła tylko lodówkę 80 l
To trochę, jak byś zapytał: ile zagrychy trzeba dla dwóch chłopów zasiadających do litra wódki... :haha:
Sorry, musiałem :diabelski_usmiech

Aby Ci coś doradzić, podaj dane z tabliczki na lodówce (agregacie), bo ile ona ma litrów, to już jest sprawa drugorzędna :ok
:spoko

wlodo - 2022-11-11, 10:09

Cytat:
... jaką..... przetwornicę

Najlepiej żadną, lodówka na 230 V zasilana z akumulatora przez przetwornicę to ciągły stres. Należało by mieć bardzo duży magazyn energii by spać spokojnie, z jednym aku. się nie da. Miałem, już więcej nie chcę, teraz podobna tylko z agregatem na 12V i święty spokój. Wymień agregat lub lodówkę i zapomnisz co ją zasila. :szeroki_usmiech

Kapiki - 2022-11-11, 21:24

ok. jak będę przy lodówce zrobię zdjęcie tabliczki. A na 12v to mnie nie stać do tego projektu :wyszczerzony:
adaml61 - 2022-11-12, 10:20

Nie stać Cię na lodówkę przez przetwornicę .Za cenę przetwornicy masz agregat + kilka złotych za wymianę + święty spokój . Uwierz lodówka przez przetwornicę to kłopoty .Temat przerobiony prze zemnie , zawierzyłem opinią że to działa , nie działa . Ta sama lodówka z przespawanym agregatem działa bez problemowo .
SlawekEwa - 2022-11-12, 17:57

adaml61 napisał/a:
Temat przerobiony prze zemnie , zawierzyłem opinią że to działa , nie działa .

ale Ty nie jesteś guru w chłodnictwie kamperowym / lodówkowym/ :chytry
Znam kilku kamperowców, którym taki system działa i są zadowoleni /przetwornica 12/230./
Sam jednak używam dwóch lodówek na 12V / jedna jako zamrażarka/ :bigok

adaml61 - 2022-11-12, 18:58

Sławek to zależy czy chcesz piwo zimne czy chłodne , do chłodnego wystarczy przez przetwornicę , do zimnego nie da rady , Wlodo dwa posty wyżej napisał to samo . Darek Szczecin też twierdzi że tylko 12V . Mało że nie spalił kampera ,przetwornicą do lodówki , dobrze że był akurat w środku .
yamah - 2022-11-12, 20:49

adaml61 napisał/a:
Sławek to zależy czy chcesz piwo zimne czy chłodne , do chłodnego wystarczy przez przetwornicę , do zimnego nie da rady , Wlodo dwa posty wyżej napisał to samo . Darek Szczecin też twierdzi że tylko 12V . Mało że nie spalił kampera ,przetwornicą do lodówki , dobrze że był akurat w środku .

Kupiłem taką na 12V 50 L jako dodatkowa lodówko-zamrażarka na wyjazd do Norwegi i pieroństwo mroziło bez problemu do -20 :shock:

orkaaa - 2022-11-13, 12:42

Nie mam doświadczenia z lodówką ale mam z przetwornicą mocno obciążaną pełny sinus 4000/2000 i lifeopo4 200 ah. Tak jak koledzy piszą przy stałym dużym obciążeniu nawet 200 ah to nie studnia bez dna. Trzeba w oparciu o maksymalne potrzeby lodówki, także biorąc pod uwagę start / największa moc/ określić moc przetwornicy. A potem sprawdzić ile ta lodówka bierze prądu w ciągu doby. I wówczas będziesz wiedział czy to ma sens. Inaczej będziesz musiał bez przerwy ładować akumulator.
bert - 2022-11-13, 13:05

temat lodówek (230) i ich obsługi przez przetwornicę, oraz włączaniu przetwornicy przez termostat lodówki był tu (na forum) już dokładnie opisany.

Po jaką cholerę macacie za kluczem w otwartych drzwiach (?) i dlaczego robicie to w temacie; "SOLAR"?

Kapiki - 2022-11-14, 17:03

ok ok. Już się wynoszę stąd :ok Chodziło mi o krótką poradę na temat przetwornicy, nie lodówki. pozdrawiam chcących pomóc :spoko
Banan - 2022-11-14, 20:02

bert napisał/a:
Po jaką cholerę macacie za kluczem w otwartych drzwiach (?) i dlaczego robicie to w temacie; "SOLAR"?

No niechybnie Bercik masz rację, już tu sprzątam.
Kapiki napisał/a:
ok ok. Już się wynoszę stąd

Nie rób scen, już Cię przenoszę :haha:

kimtop - 2022-11-14, 20:49

W kamperze mam od trzech lat dużą lodówkę z oddzielnym zamrażalnikiem. Działa na przetwornicy 1000W.
Na łódce od dwóch lat mam lodówkę hotelową (chyba 50l.) i poszła dopiero na przetwornicy 4000W.

JaWa - 2022-11-15, 11:24

kimtop napisał/a:
poszła dopiero na przetwornicy 4000W.

To na pewno lodówka ? Bierze jak piekarnik. :spoko :spoko

WaldekR - 2022-11-15, 12:06

JaWa napisał/a:
kimtop napisał/a:
poszła dopiero na przetwornicy 4000W.

To na pewno lodówka ? Bierze jak piekarnik. :spoko :spoko

To wcale nie świadczy o dużym poborze prądu tylko o "ciężkim" rozruchu.
Wiele urządzeń w których pracują silniki pobiera w momencie uruchamiania nawet 6 razy więcej niż w czasie pracy.
To tak jak z samochodem, najwięcej pali przy rozpędzaniu.

kimtop - 2022-11-15, 13:53

JaWa napisał/a:
Bierze jak piekarnik.

Nie.Tak jak napisał WaldekR ta mała lodóweczka ma cięższy rozruch