|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - ogrzewany stopien wejsiowy
minimaniak - 2022-11-16, 09:57 Temat postu: ogrzewany stopien wejsiowy czesc ostatnio zaproponowano mi takie rozwiazanie aby zmniejszyc utrate ciepla w kamperze - macie jakies z tym doswiadczenie - nie znam jeszcze szczegolow ale zapewne jest wklejana jakas mata elektryczna
bede wdzieczny za ewentualne podpowiedzi
rigg - 2022-11-16, 12:57
U mnie to widnieje jako EXTRAS do wersji zimowej... , a jest to dwu centymetrowa, twarda pianka jako dywanik,wkładka stopnia wejściowego. Pewnie coś tam izoluje, ale żeby tak od razu traktować to jako extras?? Można to normalnie wyjąć wyczyścić z piasku itp.
orkaaa - 2022-11-16, 16:18
Najpierw izoluj. Nie wiem jaką masz konstrukcje stopnia ale można izolować albo od dołu podwozie. Są specjalne pianki itd albo od góry czyli wkładasz na stopień izolacje np alumatę czy coś innego a dopiero potem wkładka na stopień schodka / jeśli masz /. Moim zdaniem zamiast ogrzewać stopień lepiej ocieplić. Najwiecej ciepła ucieka przez szoferkę. Przednie szyby i drzwi samochodu. Tam nie ma żadnej izolacji. Mata na zewnątrz. Potem odcięcie szoferki od reszty pojazdu - np kotara albo koc. Izolacja całych drzwi wejściowych do kampera. Drzwi to tez słaby punkt. Podłoga w kamperze - wykładzina. I jak to już zrobisz możesz pomyśleć o stopniu.
minimaniak - 2022-11-16, 18:16
Dzieki za rady
Andrzej 73 - 2022-11-16, 22:51
W mojej wersji jest stopień izolowany i ogrzewany. Ty tego w swojej Laice nie masz?
|
|