|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - LED retrofity reflektorów
LukF - 2022-11-17, 15:22 Temat postu: LED retrofity reflektorów Jesienną porą zaczynamy się zastanawiać nad reflektorami w kamperze.
LED-owe to obecnie modny trend.
Polecam artykuł:
https://www.auto-swiat.pl...-polska/95bgvcj
Piszą w tym artykule na auto świat.pl :
Już cztery kraje należące do UE pozwalają na stosowanie LED-owych zamienników żarówek w autach używanych na drogach publicznych
Dobre retrofity LED poprawiają jakość oświetlenia samochodów wyposażonych w "żarówkowe" reflektory
Sprzedaż retrofitów LED w Polsce, pomimo iż ich używanie nie jest zalegalizowane, przekracza 100 tys. egzemplarzy miesięcznie i stale rośnie
To co mnie zainteresowało to tabele zastosowań Philipsa które zawierają KAMPERY !!!
Link do tabeli Philips:
https://www.philips.de/c-...ility-list.html
Zrobiłem zrzuty ekranu dla kamperów Carthago/ Malibu, Adria oraz Fiat Ducato od 2006 do 2014 i od 2014 do teraz:
LukF - 2022-11-17, 15:26
Marek kamperów jest oczywiście więcej na liście Philipsa.
Dodam od siebie, że wiosną zainstalowałem LED-owe retrofity H1 i bardzo mi się podoba ta zmiana. Kolor świata jest bardziej naturalny. Natomiast ilość światła u mnie jest bardzo podobna do konwencjonalnej żarówki. Lecz i tak uważam, że było warto.
Trzy zdjęcia (wykonane o różnych porach stąd różnica w świeceniu)
światła ze zwykłą żarówką, LED oraz jak wygląda zestaw.
chris_66 - 2022-11-17, 18:21
dostaliśmy w pracy osramy i philipsy do potestowania jak to wygląda wna codzień
oczywiście ciekawość zwyciężyła i każdy po kolei sobie zakładał i szybko zdejmował i wracał do klasycznych H7
tylko jeden kolega, zapalony fan xenonów i ledów wszelakich przetestował na sobie obie marki i po dwóch tygodniach oddał i jakoś nie piał z zachwytu
a jak widzę na drodze te fabryczne ledy to chętnie wydłubał bym ślepia ich konstruktorom i dopuszczającym to do montażu
LukF - 2022-11-17, 20:54
Aviator, dzięki za piwo.
chris_66, ciekaw jestem szczegółów Waszych testów bo nie zgadzają się z opinią przedstawioną w w/w artykule oraz moimi odczuciami. Nie mówimy o LED made in china za 100zł
Socale - 2022-11-17, 21:01
Wszystko dla... ale jednak nie każdy wynalazek. Mało kto myśli bo go myślenie boli a zagłębić się w temat to już wysiłek. Ledy zamiast żarówek, ok, ale nie do wszystkich reflektorów, każdy user musi wiedzieć czy może, czy nie będzie walił po oczach a najprostszym sposobem na taką zagadkę jest sprawdzenie tak jak zrobił to Łukasz. Chodzi o kontrolowany strumień światła, żeby świecił dokładnie tam gdzie powinien, chodzi o granicę cienia. Na drogach jednak co trzeci w chińskich ledach świeci nawet w kosmos, najczęściej są to wsiowe beemki i fury z ub wieku z grupy VAG na sztucznych ledach byleby jajo było większe. To się widzi z daleka bo dużo jeżdżę i potrafię z daleka taką ledową, nie trafioną modę rozpoznać.
Już kiedyś pisałem, każdy kto z niewiedzy wali mi po oczach, spotyka się z moją odpowiedzią, włączam po prostu "długie" by cokolwiek widzieć i w ten sposób wysyłam przekaz: oślepiasz
Spax - 2022-11-17, 21:38
Socale napisał/a: | każdy kto z niewiedzy wali mi po oczach, spotyka się z moją odpowiedzią, włączam po prostu "długie" by cokolwiek widzieć i w ten sposób wysyłam przekaz: oślepiasz |
Mam nadzieję, że tylko w pojedynku „jeden na jeden”. Jeśli nie, to jesteś takim samym niewiedzącym!
Socale - 2022-11-17, 22:00
Spax napisał/a: |
Mam nadzieję, że tylko w pojedynku „jeden na jeden”.
... |
Oczywiście! Jestem świadomy wszystkiego co robię
.
Wracając do tematu. W ub roku zakupiłem i założyłem "ledy" a la H7.
Z góry wiedziałem że to będzie lipa bo ułożenie ledów było na lewo i prawo ale nic do góry i efekt był taki, że oglądałem po drodze rowy lewe i prawe ale nie asfalt po którym jechałem.
Do tega zapewnienie o Homologacji i nie zakłócaniu odbiornika radiowego o kant dwupośladka poszło.
Fikcja nad którą nikt nie panuje rozrasta się w każdej materii sięgając granic bezczelnie powielanej kłamliwej w zapewnieniach sprzedaży.
.
Wróciłem do H7, odświeżyłem reflektory, radio zaczęło znowu grać I choć słabo to jednak lepiej drogę widzę.
Komplecik - 2022-11-18, 07:37
Przyznam się bez bicia że jestem po testach ledowych żarówek h7
Chinskiej produkcji, szybko wróciłem do tradycyjnych h7.
Filmy, artykuły prasowe, hurtownie sprzedające żarówki a nawet Krakowska Auto-Gama specjalizująca się w przerabianiu lamp na bi ledy nie wiele wiedzą w tym temacie.
Polecone żarówki przez autogame które mają w sprzedaży okazały się do D..
Tak że będę śledził temat bo soczewki w niezbyt wyeksploatowanych lampach ze zwykłymi h7 świecą słabo porównując je z fabrycznymi matrixami led audi to przepaść.
aviator - 2022-11-18, 14:29
Ja tez jestem po testach siakis chińskich ledow i wróciłem do zwykłych ale nie dlatego, że źle to świeciło (mam soczewki), tylko dlatego że padały te ledy jak muchy….
Może te drogie co ma LukF są o wiele wytrzymalsze - ale aby oświetlenie miało wspólną barwę z dziennymi, długimi, przeciwmgielnymi i postojowymi, to tych drogich ledow musiałbym nakupić cały worek. Może na
kaimar - 2022-11-18, 16:21
W swoim złombolowym Lublinie przetestowałem H4 produkcji Tungsram. Klasa i jakość Philipsa i Osramu a cena około 170 zł za komplet. Dobre żarówki led można rozpoznać po małym żródle światła. Większa struktura jak w tanich chińczykach powoduje że światło nie trzyma żadnych parametrów - optyka reflektora jest zaprojektowana na małe włókno żarówki.
Socale - 2022-11-18, 23:07
Maciej S. napisał/a: | ...
większość współczesnych samochodów niestety "razi" po oczach tych jadących z przeciwka i nic tu nie pomoże
... |
Maciej, fajna wykładnia wobec tych fabrycznych, inżynierskich projektów, jest ok. Ale jak widzę z naprzeciwka 24 letnie bmw walące równo w asfalt, moje oczy i w kosmos, to nie ma zmiłuj.
Ja już nauczyłem się z daleka rozpoznawać światła "z błędem".
Nie mniej gorszą sprawą jest gdy jedno oko świeci na drogę a drugie w moje oczy, wówczas jestem bezlitosny nawet jeśli to dziadziuś, to jak uda mu się dojechać do domu i zapyta wnuczka co oznacza to że prawie każdy mi błyska światłami a radaru nie widać? Wnuczek skojarzy błyskawicznie. Zapytany o to samo Diagnosta również i głowy za to dziadkowi nie urwie, prędzej mu pomoże.
SlawekEwa - 2022-11-19, 14:50
3 tyś piechotą nie chodzi
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/8590805,mandat-swiatla-policja-dowod-rejestracyjny-zarowki-retrofity-samochod.html
chris_66 - 2022-11-19, 20:42
LukF napisał/a: | chris_66, ciekaw jestem szczegółów Waszych testów bo nie zgadzają się z opinią przedstawioną w w/w artykule oraz moimi odczuciami. Nie mówimy o LED made in china za 100zł |
chyba jasno napisałem " osramy i philipsy"
a szczegóły były takie że mogliśmy sobie je włożyć i zobaczyć jak to działa na ulicy. I nie działało
robba - 2022-11-20, 12:01
Socale napisał/a: | ....
Oczywiście! Jestem świadomy wszystkiego co robię
.... |
Takich ludzi nie ma. są ewentualnie tacy co tak uważają.
robba - 2022-11-20, 12:11
Maciej S. napisał/a: | ....Jeżeli powierzchnia szyby reflektora jest duża to wypromieniowany strumień świelny rozkłada się na niej i luminancja takiej powierzcni jest "mała". W reflektorach soczewkaowych czy LED pole powierzchni wypromieniowujace energię jest kilkakrotnie mniejsze mniejsze przez co luminancja takiej powierzchni rośnie proporcjonalnie. Efektem jest silne olśnienie oka (siatkówki) ponieważ tworzy to zdecydowanie większy kontrast pomiędzy reflektorem a otoczeniem, nawet jeżeli oba typy refletorów są ustawione prawidłowo i z prawidłową linią odcięcia obszarów oświtlonych. To powoduje, że większość współczesnych samochodów niestety "razi" po oczach tych jadących z przeciwka i nic tu nie pomoże, fizjologii człowieka nie da się oszukać. |
masz rację i nie masz racji. jasność małego reflektora rzeczywiście jest większa, ale blisko przy lampie. lepiej w nią nie patrzeć....
natomiast teoretycznie powinno się w każdej lampie tak samo rozkładać na drodze, więc teoretycznie nie jest to prawdą. ale w praktyce tak może być jak piszesz.
Nie mniej należy pamiętać że nawet jak zapewnimy najlepszą linię odcięcia i idealne ustawienie
to i tak zbyt mocne żródło światła będzie oślepiać.
Jak jesteśmy na wierzchołku wzniesienia, czy też na zakręcie w prawo to pomimo dobrze ustawionych świateł razimy nadjeżdżającego z przeciwka!
Socale - 2022-11-20, 12:41
robba napisał/a: | ...
Jak jesteśmy na wierzchołku wzniesienia, czy też na zakręcie w prawo to pomimo dobrze ustawionych świateł razimy nadjeżdżającego z przeciwka! |
Tak i to jest naturalnie wybaczane w przeciwieństwie do niechlujności technicznej a także zalanego portalu z tymi "chomologowonymi" źródłami oślepiającymi.
.
Policja Drogowa a także ITD, powinny wyłapywać całe to plewie i surowo karać, wszak diagnosta każdemu w DR krwią m.in. za oświetlenie się podpisał, zatem jest to kierowcy pełna premedytacja.
SlawekEwa - 2022-11-20, 12:45
Socale napisał/a: | Policja Drogowa a także ITD, powinny wyłapywać całe to plewie i surowo karać, |
Wojtuś a mój post w tym temacie Ty czytał, czy tylko swoje posty czytasz ?
LukF - 2022-11-20, 13:20
Panowie mocno się gorączkują. I słusznie jeśli dotyczy to LED-ów made in china nie spełniających jakichkolwiek norm.
Jeśli zaś chodzi o produkty Philips/ Osram (opisywane w artykule z linka z pierwszej strony wątku) to bardziej ufam jednostką certyfikującym z Niemiec, Austrii, Czech i Chorwacji niż osobom które sobie na drodze mogły wypróbować działanie i mają opinię.
Każdy swój rozum ma i robi w zgodzie z nim. Nikt nikomu niczego nie narzuca. Temat powstał jako informacja a nie agitacja.
Natomiast wspaniałą tradycją CT jest kierowanie tematu w przeciwnym kierunku. Za chwilę będzie o kasecie, kocie, szarej wodzie itp. które warto oświetlić retrofitami LED...
Idę na obiad.
Socale - 2022-11-20, 13:59
SlawekEwa napisał/a: | Socale napisał/a: | Policja Drogowa a także ITD, powinny wyłapywać całe to plewie i surowo karać, |
Wojtuś a mój post w tym temacie Ty czytał, czy tylko swoje posty czytasz ? |
Czytał, czytał... ale linka nie otwierał, tytuł mówi wszystko. Chyba.
Ale teraz to już mnie podpuściłeś i otwieram w celu lektury, najwyżej coś odszczekam.
.
Łukasz, smaczności
.
.
.
Edit:
Można by się nawet modlić o skuteczność tej akcji, dla mnie jest ona wątpliwa tak samo jak przestrzeganie prędkości po podwyżkach mandatów.
Ale... fajnie było zobaczyć fotki Lubuskiej Policji a nawet funkcjonariusza z Krosna Odrzańskiego.
mischka - 2022-12-01, 08:40
a co tam, zamówiłem
LukF - 2022-12-01, 13:10
mischka napisał/a: | a co tam, zamówiłem |
I to w majestacie DE prawa
Sławcio - 2022-12-01, 20:36
Dajcie linka do tych Ledów.
Socale - 2022-12-01, 22:20
mischka napisał/a: | a co tam, zamówiłem |
Będę Ci walił po oczach bez skrupułów, jak tylko mnie oślepisz
A serio... to jestem pewien że jesteś świadomy co do czego zamówiłeś.
chris_66 - 2022-12-02, 01:11
Socale napisał/a: | .........Chodzi o kontrolowany strumień światła............. |
wczoraj jechałem przed jakimś volvo, droga krajowa i delikatne łuczki
fabryczne g00wno z kupę pieniędzy, ciężka praca inżynierów a to coś mrugało jak lunaprk
chciałem przepuścić ale nie dało rady
to już któreś z rzędu spotkanie z nowoczesnością która wcale nie jest taka wspaniała, a jakiś czas temu był gdzieś artykuł, że niemcy skarżą się że te mądre światła są bardzo męczące dla uczestników ruchu
mischka - 2022-12-02, 07:49
Socale napisał/a: | mischka napisał/a: | a co tam, zamówiłem |
|
Poczytałem trochę na ten temat, będzie dobrze
Ja kupowałem tutaj
Socale - 2022-12-02, 09:41
mischka napisał/a: |
Ja kupowałem tutaj |
Gdzie i co kupiłeś, ok ale do czego, jakiego reflektora, to jest chyba naijistotniejsze.
.
W gruncie rzeczy technologia LED zawsze będzie się mocno wyróżniała od żarówki tradycyjnej, pod kątem odbioru emitowanego światła przez ludzkie oko.
Nawet takie proste porównanie pomiędzy tradycyjną zarówką i jej najbliższym odpowiednikiem pozwala dostrzec różnice, których nasz instynkt podpowiada że coś jest nie halo. Na żarówkę możesz spojrzeć i na nią popatrzeć z późniejszymi lekkimi powidokami, spójrz na LED i od razu widać że światło jest za ostre by na nie patrzeć bez konsekwencji.
Dobrym pomysłem jest stosowanie tłumików/rozpraszaczy w postaci mlecznych szybek, ale tego w motoryzacji zastosować się nie da.
mischka - 2022-12-02, 18:13
Socale napisał/a: | ok ale do czego, jakiego reflektora, |
Ducato X250 albo Dethleffs jak kto woli. Homologacja jest na jedno i drugie
Socale - 2022-12-03, 09:46
Na 10 zdjęciu jest sama żarówka, przyjrzałem się jej w powiększeniu. Wygląda na to, że sam LED (element świecący) jest mniej/więcej odpowiednikiem włókna żarówki, czyli nie powinno być za wiele nie kontrolowanych strumieni światła.
Wymień najpierw jedną żarówkę i daj znać jak to wali po oczach z naprzeciwka ze 100...200m.
LukF - 2022-12-03, 10:50
Socale napisał/a: | Wygląda na to, że sam LED (element świecący) jest mniej/więcej odpowiednikiem włókna żarówki |
Wojtek, tak właśnie jest. U mnie w reflektorze z soczewką granica między światłem i cieniem jest bardzo dobrze rozdzielona. Pisaliśmy o tym w moim wątku...
Pieredyszka - 2022-12-03, 11:20
Jest wiele filmów na YouTube pokazujących, że efekt osiągnięty po wymianie żarówki jest tylko na plus. Oczywiście nie mówmy tu o chińskich wynalazkach, chociaż zapewne i wśród ich mnogości, też się znajdą zapewne żarówki porównywalne z tymi markowymi.
Co prawda, wiele tych testów jest inspirowana działaniami reklamowymi, ale wnioski można wyciągnąć samemu. Mnie dziwi, że zwykła żarówka działająca w stu modelach doskonale, wymieniona na ledową działa tylko w kilku, a w innych nie może osiągnąć takich parametrów ja te stare. I, że badania nad homologacjami to taki skomplikowany proces, w którym zdołano zatwierdzić dopiero tylko kilka modeli. Reflektory w tych najnowszych fabrycznych reflektorach, bujnięte na nierównościach też oślepiają zdrowo...
Sławcio - 2022-12-03, 12:51
mischka napisał/a: | Socale napisał/a: | mischka napisał/a: | a co tam, zamówiłem |
|
Ja kupowałem tutaj |
Dzięki za linka
SlawekEwa - 2022-12-03, 13:47
Pieredyszka napisał/a: | Mnie dziwi, że zwykła żarówka działająca w stu modelach doskonale, wymieniona na ledową działa tylko w kilku, a w innych nie może osiągnąć takich parametrów ja te stare. |
Dziwne, że się dziwisz.
Reflektory były wyprodukowane pod H, a nie pod Led, inna geometria odblasku
Pieredyszka - 2022-12-03, 14:55
Tak, ale w wyprodukowanych pod zwykłe, w kilku z nich, tych pod "H", jednak można bez problemów montować ledowe, przecież nie przez przypadek.
LukF - 2022-12-03, 15:59
...zaczynają się teorie spiskowe... Cały CT
Pieredyszka - 2022-12-03, 17:48
a gdzie? Bo nie zauważyłem.
Socale - 2022-12-03, 20:05
LukF napisał/a: | Socale napisał/a: | Wygląda na to, że sam LED (element świecący) jest mniej/więcej odpowiednikiem włókna żarówki |
Wojtek, tak właśnie jest. U mnie w reflektorze z soczewką granica między światłem i cieniem jest bardzo dobrze rozdzielona. Pisaliśmy o tym w moim wątku... |
Tak, a kolega Mischka zakłada je do Ducato, dlatego liczę na to że opisze rzetelnie spostrzeżenia i nie będzie zbłądzonych strumieni światła z powodu braku soczewki i przysłony.
mischka - 2022-12-03, 22:28
W przyszłym tygodniu będę wymieniać, może uda się zrobić jakieś sensowne zdjęcia.
Komplecik - 2022-12-04, 08:05
Socale napisał/a: |
Tak, a kolega Mischka zakłada je do Ducato, dlatego liczę na to że opisze rzetelnie spostrzeżenia i nie będzie zbłądzonych strumieni światła z powodu braku soczewki i przysłony. |
Może coś takiego, regenerują lampy, soczewki można dobrać do wielkości lamp, będzie to prawie legalne napewno bezpieczne, do tego zestawu powinieneś się już nie przyczepić
https://youtu.be/lyAh5mH3mmo
kimtop - 2022-12-04, 08:30
Komplecik napisał/a: | prawie legalne |
Komplecik - 2022-12-04, 10:03
kimtop napisał/a: | Komplecik napisał/a: | prawie legalne |
|
mischka - 2022-12-10, 16:54
Socale, muszę cie rozczarować, nie będziesz mnie razić długimi. Z punktu widzenia kierowcy widoczność się znacznie poprawiła, jednocześnie nie rażąc jadących z naprzeciwka. Ledy mają wbudowane wentylatorki które słychać w kabinie przy wyłączonym silniku. W trakcie jazdy szum ten jest nie do wykrycia. Jestem wstępnie zadowolony. Cena do niskich nie należy ale moim zdaniem warto.
Socale - 2022-12-10, 20:24
mischka napisał/a: | Socale, muszę cie rozczarować, nie będziesz mnie razić długimi.
... |
BRAWO!!! Takie rozczarowanie to sama radocha A napisz proszę jak podczas jazdy na tych światłach odbier radio FM, szczególnie chodzi mi o oddalone/słabsze stacje czy sieje szumem i zakłóceniami?
.
(Żarówki LED/H7 i podobne zazwyczaj mają wewnątrzną przetwornicę która pracuje na dosyć wysokich częstotliwościach, emituje w ten sposób silne zakłócenia po kablach = oznacza to że wiązka kabli jest skumulowanym nadajnikiem zakłóceń na którym cierpi odbiór FM słabszych stacji.)
robba - 2022-12-10, 21:00
Socale napisał/a: | .....napisz proszę jak podczas jazdy na tych światłach odbier radio FM, szczególnie chodzi mi o oddalone/słabsze stacje czy sieje szumem i zakłóceniami?
.
(Żarówki LED/H7 i podobne zazwyczaj mają wewnątrzną przetwornicę która pracuje na dosyć wysokich częstotliwościach, emituje w ten sposób silne zakłócenia po kablach = oznacza to że wiązka kabli jest skumulowanym nadajnikiem zakłóceń na którym cierpi odbiór FM słabszych stacji.) |
przecież każdy zasilacz , ładowarka - wszystko pracuje na wysokich częśtotliwościach. Od tego są filtry....
Piasek1 - 2022-12-11, 06:49
W wielu przypadkach bardzo skuteczną poprawę świateł przynosi sama wymiana żarówek na HOMOLOGOWANE ale lepszej jakości jak np Osram Night Breaker itp z Phillipsa. Żarówki takie generują 50-100% jaśniejszy strumień świetlny przy tych samych dopuszczalnych przepisami mocach żarówki.
Później, zwłaszcza w wiekowych, warto pomierzyć napięcia w kostkach dochodzących do reflektorów bo tam często jest dużo za nisko niż wymagają do pracy żarówki - dlatego te świecą na żółto zamiast na biało. Po internetach dużo jest konstrukcji DIY jak za pomocą kilku metrów przewodu, paru zacisków i przekaźnika puścić nową wiązkę prądu na reflektor (bezpośrednio ze źródła zasilania) dzięki czemu na kostce żarówki/reflektora pojawia się nam wymagane do prawidłowej pracy żarówki 14V zamiast 11,2 dotychczasowych.
Trzecia opcja to wymiana całych reflektorów na nowe jak już wiekowe. Do wielu samochodów ich koszt to równowartość markowego zestawu retrofitów. Dołożenie to tego jeszcze w/w żarówek daje nieporównywalne wręcz wrażenia.
Parę lat temu miałem Merca W210 (okulara) i tam właśnie występuje problem szybkiego starzenia się fabrycznych reflektorów. Polerka + regeneracja odbłyśników w fabrycznych to była równowartość zestawu zamienników z Depo, na soczewkach. Do tego kpl w/w żarówek i efekt był wręcz piorunujący. To nie była "znaczna poprawa" świecenia, to było 5x tyle światła przed pojazdem. Strumień światła kładł się po ziemi na 120m na krótkich (kiedy wcześniej byle wyjazd z zabudowanego i od razu długie bo g... widać było na drodze przed autem). Nagle zaczęło być widać rowy po obydwu stronach drogi, a z prawej to jeszcze kawał pobocza za nim dając szansę na dostrzeżenie jakiej pędzącej wprost pod koła zwierzyny. Z dnia na dzień przestałem niemal używać długich - bo nie było takiej potrzeby. Nigdy nikt mi nie mrugnął zna przeciwka że go oślepiam, auto co roku przechodziło bez żadnych mlasków kontrolę świateł na SKP jako prawidłowo ustawione itp.
Socale - 2022-12-11, 11:00
robba napisał/a: |
przecież każdy zasilacz , ładowarka - wszystko pracuje na wysokich częśtotliwościach. Od tego są filtry.... |
Zgadza się, nawet taka zapalniczkowa na USB potrafi siać jak cholera. Nie stosuję filtrów, wolę markowe "czyste" produkty.
Pieredyszka - 2022-12-11, 14:18
Chyba produkty oznaczone znaczkiem CE i EMC są przebadane zgodnie z normami i dopuszczone do użytkowania na terenie UE i nie powinno być z nimi żadnych problemów, także pod względem zakłóceń elektromagnetycznych.
mischka - 2022-12-11, 19:56
Nic nie sieje, przynajmniej ja niczego nie zauważyłem.
robba - 2023-01-16, 12:10
Socale napisał/a: | robba napisał/a: |
przecież każdy zasilacz , ładowarka - wszystko pracuje na wysokich częśtotliwościach. Od tego są filtry.... |
Zgadza się, nawet taka zapalniczkowa na USB potrafi siać jak cholera. Nie stosuję filtrów, wolę markowe "czyste" produkty. |
nie wiem czy wiesz o czym piszesz, ale moze z przekory piszesz...
Przeciez właśnie w takich markowych są filtry i dlatego nie sieje.
Stosujesz filtry tylko z tego co piszesz o tym nie wiesz...
zrzuciłeś to na producenta i dobrze.
Socale - 2023-01-16, 20:30
Mam jednak pewną wątpliwość.
Jaki element/układ elementów pełni rolę filtra w klasycznym dowolnym zasilaczu/przetwornicy z 12V na 5V lub z 12V na 230 lub z 230V na 19V itd?
Serio pytam, bo wszystkie te zasilacze oczami wyobraźni widzę dokładnie tak, jak są one wewnątrz skonstruowane i serio nie wiem co w tych układach jest skutecznym filtrem.
Pewne jest, że jedna ładowarka typu zapalniczka/USB sieje jak cholera, inna ładowarka podobnego typu zapalniczka/USB jest "niesłyszalna".
robba - 2023-01-16, 21:27
Socale napisał/a: | Mam jednak pewną wątpliwość.
Jaki element/układ elementów pełni rolę filtra w klasycznym dowolnym zasilaczu/przetwornicy z 12V na 5V lub z 12V na 230 lub z 230V na 19V itd?
Serio pytam, bo wszystkie te zasilacze oczami wyobraźni widzę dokładnie tak, jak są one wewnątrz skonstruowane i serio nie wiem co w tych układach jest skutecznym filtrem.
Pewne jest, że jedna ładowarka typu zapalniczka/USB sieje jak cholera, inna ładowarka podobnego typu zapalniczka/USB jest "niesłyszalna". |
najczęściej odpowiednie kondensatory, prawidłowy przebieg ścieżek
(dla zasilaczy impulsowych to nie wszystko jedno jaka jest kolejność dołączeń np do masy),
w lepszych konstrukcjach dodatkowe filtry z cewkami odsprzęgającymi
mereyyhaii - 2023-02-18, 07:02
tylko jeden kolega, zapalony fan xenonów i ledów wszelakich przetestował na sobie obie marki i po dwóch tygodniach oddał i jakoś nie piał z zachwytu
mischka - 2023-02-18, 08:01
mereyyhaii napisał/a: | tylko jeden kolega, zapalony fan xenonów i ledów wszelakich przetestował na sobie obie marki i po dwóch tygodniach oddał i jakoś nie piał z zachwytu
|
a mój kolega testował kampery i stwierdził że trzeba być masochistą żeby tym jeździć
Socale - 2023-02-18, 09:15
mereyyhaii napisał/a: | tylko jeden kolega, zapalony fan xenonów i ledów wszelakich przetestował na sobie obie marki i po dwóch tygodniach oddał i jakoś nie piał z zachwytu
|
Wjazd boota?
[ Komentarz dodany przez: Banan: 2023-02-23, 16:01 ]
Masz rację Wojtuś
MILUŚ - 2023-02-18, 16:00
Codziennie jeżdżę do pracy wcześnie rano . Wiele odcinków tej drogi robię przez obszary niezamieszkałe / nawet przed miesiącem trzasnąłem tam jelenia / Wkurzają mnie posiadacze
tych wszystkich starych wieśwagenów passerati z jakimiś strasznie oślepiającymi reflektorami barwy zimnego białego światła . Zresztą nowsze czy nowe wcale nie są lepsze . Każda nierówność i masz wrażenie ,że włącza długie
mischka - 2023-02-18, 16:14
Socale napisał/a: | Wjazd boota? | odczeka i sypnie spamem
[ Komentarz dodany przez: Banan: 2023-02-23, 16:03 ]
Zgadza się, już go uciszyłem
Socale - 2023-02-18, 17:27
MILUŚ napisał/a: | ...
Wkurzają mnie posiadacze
tych wszystkich starych wieśwagenów passerati z jakimiś strasznie oślepiającymi reflektorami
... |
A miała być głośna akcja -eliminacja owych Nie widzę skutku, skutek jest tylko jak sam walę po oczach każdemu który mnie oślepia nawet zwykłym żarówkowym światłem skierowanym w kosmos lub z lampy pochodzenia z UK.
mischka - 2023-02-19, 01:08
Wypróbujcie i dyskutujcie, cala reszta to gdybanie dla idei gdybania. Omawiamy konkretne produkty a nie wszystkie chińskie zabawki bez homologacji...
LukF - 2023-02-19, 07:43
mischka napisał/a: | Wypróbujcie i dyskutujcie, cala reszta to gdybanie dla idei gdybania. Omawiamy konkretne produkty a nie wszystkie chińskie zabawki bez homologacji... |
A M E N
|
|