Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Prośba o pomoc przy zakupie Ducato Dethleffs

Lolo - 2022-11-20, 20:52
Temat postu: Prośba o pomoc przy zakupie Ducato Dethleffs
Witam Wszystkich,
nosze się zakupem pierwszego kampera i wybór padł na Ducato Dethleffs z 1992r. O ile przestrzeń samego kampera nie budzi we mnie zastrzeżeń to mam pytanie do znawców o ślady korozji na nadkolach od strony kół. Sytuacja wygląda tak samo po obu stronach auta - na zdjęciu wygląda że jest to dziura na wylot lecz jest to złudzenie. Czy korozja w tym miejscu to poważna sprawa? Przesyłam także inne zdjęcia podwozia z prośbą o ocenę stanu. Drugie pytanie czy zapocony od dołu silnik może wróżyć jakieś większe kłopoty w tym silniku czy po prostu jest to zwykła nieszczelność gdzieś na uszczelce?

Z góry dziękuję za pomoc.

https://zapodaj.net/a9a8481864b4b.jpg.html
https://zapodaj.net/279f7bc9f3e73.jpg.html
https://zapodaj.net/5328ef001b571.jpg.html

voice - 2022-11-20, 21:02
Temat postu: Re: Prośba o pomoc przy zakupie Ducato Dethleffs
Z pierwszego zdjęcia nie wygląda to na nadkole tylko dół gdzie idzie podłużnica i cała rama nośna.
Niestety te modele miały problem z gnijącymi podłużnicami, więc ewentualnie przy zakupie trzeba pomyśleć lub wziąć pod uwagę dodatkowy budżet by to zrobić. Jest to normalna sytuacja.

Lolo - 2022-11-20, 21:08
voice napisał/a:
Z pierwszego zdjęcia nie wygląda to na nadkole tylko dół gdzie idzie podłużnica i cała rama nośna.
Niestety te modele miały problem z gnijącymi podłużnicami, więc ewentualnie przy zakupie trzeba pomyśleć lub wziąć pod uwagę dodatkowy budżet by to zrobić. Jest to normalna sytuacja.

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Czy orientujesz się może w jakich okolicach może kształtować się koszt naprawy tego? Przy tym roczniku raczej nie znajdę elementu nowego/używanego, więc blacharz będzie musiał coś kombinować.

zbyszekwoj - 2022-11-21, 12:41

Jak na 30 lat to i tak nie jest żle. :diabelski_usmiech
voice - 2022-11-22, 16:04
Lolo napisał/a:
Czy orientujesz się może w jakich okolicach może kształtować się koszt naprawy tego? Przy tym roczniku raczej nie znajdę elementu nowego/używanego, więc blacharz będzie musiał coś kombinować.

Ciężko powiedzieć wszystko zależy od regionu u mnie w okolicy wyspawanie podłużnic i ramy bez zabezpieczenia podwozia to koszt około 3000 tys zł

kimtop - 2022-11-22, 17:09

voice napisał/a:
koszt około 3000 tys zł

:shock: :shock: :shock: :shock:

NINED - 2022-11-22, 19:11
voice napisał/a:
Lolo napisał/a:
Czy orientujesz się może w jakich okolicach może kształtować się koszt naprawy tego? Przy tym roczniku raczej nie znajdę elementu nowego/używanego, więc blacharz będzie musiał coś kombinować.

Ciężko powiedzieć wszystko zależy od regionu u mnie w okolicy wyspawanie podłużnic i ramy bez zabezpieczenia podwozia to koszt około 3000 tys zł

3000 tys to normalne 3 miliony....

LukF - 2022-11-22, 22:36
NINED napisał/a:
Przy tym roczniku

To normalne, że przy tym roczniku to będzie tyle kosztować :haha:

Socale - 2022-11-23, 09:13
LukF napisał/a:
NINED napisał/a:
Przy tym roczniku

To normalne, że przy tym roczniku to będzie tyle kosztować :haha:

...
bo i pojazd z czasów sprzed dewaluacji.

adaml61 - 2022-11-23, 18:26

Jeżeli tylko to co na zdjęciu to jest to błahostka , pytanie jak wygląda to od strony silnika i od dołu . Ze zdjęć to wróżenie z fusów , najlepiej zaprzyjaźniony blacharz do oględzin .