|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Miało być szlakiem Warty
bmalu - 2022-11-26, 21:15 Temat postu: Miało być szlakiem Warty Przejechaliśmy wzdłuż Odry, Nysy Łużyckiej więc kolej na kolejną rzekę.
I zaczęło się (koniec wakacji 2022) od źródeł Warty w Kromołowie, zabytkowej dzielnicy Zawiercia. Okazuje się, że są to dwa źródła. Źródło wschodnie znajduje się pod posadzką kapliczki p.w. św. Jana Nepomucena. Źródło zachodnie wypływa w odległości około 300 m od poprzedniego. Postanawiamy trochę oddalić się na pewien czas od Warty i zaliczyć inne rzeki w okolicy. Zaczynam od Pilicy dojeżdżając do Przedborza przez Szczekociny, Dobromierz, Krzętów Rudka, Pratkowice. W Przedborzu trafiamy na Camping akurat od tej strony którą wjechaliśmy. Zalew nad którym spędzamy kilka dni. Okolicę zwiedzamy na rowerach. Chyba warto wybrać się tam na grzyby, piękne lasy. Na terenie campingu jest zalew z wodną zjeżdżalnią oraz olbrzymia piaszczysta plaża. Można spokojnie ją polecić. W samym mieście jest też trochę zwiedzania. Z Przedborza wybieramy kierunek Zalew Cieszanowice, który zasila rzeczka Luciąża. Byliśmy tam z 10 lat temu nocując w drodze nad morze. Co mnie wówczas uderzyło to ogrom śmieci na plaży jak i w zagajnikach. Niestety ze smutkiem stwierdzam, że nic się przez te 10 lat nie zmieniło, jak było tak jest. Można znaleźć kilka miejscówek (od strony wschodniej Zalewu) z czego korzystamy i nocujemy jedną noc. Przy wjazdach z drogi (od strony wschodniej Zalewu) trzeba uważać na piaszczystą drogę i dziury. Widziałem kilka aut wspomagających się wyciąganiem.Prze
bmalu - 2022-11-26, 22:04 Temat postu: Wracamy na Wartę Znad Zalewu Cieszanowice jedziemy przez Radomsko, Jedlno Pierwsze do Zakrzówka Szlacheckiego na Camping. Na miejscu rezygnujemy jednak z niego (ceny o wiele większe niż w Przedborzu). Obok jest plaża gminna i jak się okazuje jest to świetna miejscówka. Obok plaża nad zalewem i Warta mająca z nim połączenie. Zostajemy na dwie noce (jedna z potężną burzą) w towarzystwie kampera z GB i wędkarzy którzy zapewniają nas o możliwości spokojnego nocowania. Znad zalewu jedziemy przez Trzebce, Wąsosz do Działoszyna przez las z pięknymi widokami na przełom Warty. W miejscowości Kule znajduje się połączenie Liswarty z Wartą. Znajduje się za zabudowaniami, trzeba mieć zgodę od właścicieli na plątanie się pomiędzy zabudowaniami (proszę zamknąć furtkę ).
bmalu - 2022-11-26, 22:23 Temat postu: wzdłuż Warty do Działoszyna W Wąsoszu znajduje się Pomnik Powstania Styczniowego 1863 r., Bitwy pod Wąsoszem GLORIA VICTIS oraz Kalwaria Wąsoska ze stacjami. Z Działoszyna przez Popów i Borowa jedziemy szukać noclegu na Zalewem Ostrowy. Na campingu szykuje się jakaś imprezka więc znajdujemy miejscówkę na parkingu blisko tamy. Niestety w nocy po północy znajdują się na nim inni chętni na imprezowanie, więc nie pozostaje nic innego jak odpalić silnik i przenieść się do Ostrowy nad Okszą gdzie już w spokoju śpimy do rana. Okazuje się, że zaparkowaliśmy na parkingu pod szkołą (dobrze, że jeszcze wakacje). Wniosek, chcesz miejscówkę to szukaj szkoły . Kolejny wniosek, na taką włóczęgę dobrze mieć mapy 1:50 000. W przyszłym roku może dalszy odcinek w kierunku Poznania.
grzegorz_wol - 2022-11-28, 14:34
Hm ....czyli spływ Warty od źródła może być utrudniony...
Nie mam takiego wąskiego kajaka na odnogę wschodnią..... chyba, że na wiosnę rzeka wzbiera...
W Zakrzówku na polu byłem jak odbierałem swoją Pyranhę bo ci sami właściciele handlują kajakami. W sezonie nocują głównie uczestnicy spływów więc jest faktycznie młyn.
Sławcio - 2022-11-29, 22:20
Piękna relacja. Podziwiam
|
|