Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Polska - narty 2022/ 2023

LukF - 2022-12-02, 14:30
Temat postu: Polska - narty 2022/ 2023
Już grudzień. Jak co roku rozpoczynam na CT temat narciarski (w Polsce).

Zachęcam wszystkich to zamieszczania w tym wątku swoich relacji z wyjazdów narciarskich w kraju. Możemy pisać o warunkach na stokach oraz o możliwości nocowania kamperem. Oraz o tym co polecamy lub odradzamy. Krótko mówiąc: wszystko o narciarskich sprawach wokoło kampera.

drwoy - 2022-12-02, 15:00

Super!
LukF - 2022-12-10, 10:32

Chopok to Słowacja a nie Polska lecz info o parkingach może się przydać
LukF - 2022-12-12, 16:48

W niedzielę planujemy pojechać kamperem do Zieleńca na nocleg. Chcemy trzy dni pojeździć na nartach: od poniedziałku 19.12.2022 do środy 21.12.2022.

Czy ktoś się wybiera? Spotkamy kogoś z CT?

LukF - 2022-12-18, 13:11

Trzeba szykować dom by ruszyć na narty...
jacek2214 - 2022-12-18, 13:47

Daj znac jak wyglada sprawa z parkowaniem.
LukF - 2022-12-19, 20:41

19.12.2022 Zieleniec

Dojeżdżamy na noc do Zieleńca. Widzę jednego kampera gdzieś na małym parkingu. Centralny parking z napisem, że można parkować do 21.00. Obok na parkingu koło GOPR nawet poprzeczka na wysokości 2.2m. My stajemy na parkingu za miasteczkiem bo nie ma tu ograniczeń.

jacek2214 - 2022-12-19, 22:39

Czyli na pierwszym parkingu od 8 na wlocie do miasteczka.
LukF - 2022-12-20, 20:17

20.12.2022 Zieleniec

Karnety zakupione w internecie można zamienić na fizyczne tylko w jednej kasie: pod pomarańczową kanapą. Wcześniej odwiedziliśmy bez powodzenia dwie inne kasy :roll:
Na trasach ludzi mało i dzięki temu jeździ się przyjemnie. Kampera można zostawić wszędzie i nikt nie goni.
Niestety jest też wiele minusów: sporo tras i kolejek jest nieczynnych chociaż śniegu mnóstwo. Ponieważ tradycyjnie kolejka na grzbiecie nie działa więc na niebieską kanapę trzeba jechać autem. A z centralnej części dostać się na trasy koło kościoła też nie można bo kanapa W5 Winterpol też nie działa. I tym sposobem z jednej spójnej całości mamy trzy oddzielne małe ośrodki narciarskie :evil:
I na deser w knajpie:
kawa 14zł
czekolada na gorąco 20zł
ciastko kremówka 22zł
Smacznego

adam2 - 2022-12-20, 22:32

Cześć wam nie wiem czy było tu gdzieś pisane więc informuje.Byliśmy w weekend w Białce tatrzańskiej i górny parking jest płatny 30 osobówka 60 kamper cena jest za dobę(tak pisze na tablicy przy wjeździe) przy czym w ich rozumieniu (kasjerów w kasie)doba to dzień .Można zapłacić kartą przy wyjeździe lub w kasie gotówką my przyjechaliśmy o 14tej w sobotę i chcielismy wyjechać przed 14tą w niedzielę więc to też doba .Byliśmy u kierownika stoku i na naszą argumentację że doba to doba a nie dzień powiedział że kampery to nie przy szlabanie tylko w kasie lub u niego dając nam do zrozumienia że automat nie widzi kto wyjeżdża i traktuje cię jako osobowe. Zaczęli robić też dodatkowe słupki z prądem ale nie zdążyli i na razie zasypał wszystko śnieg ale ze szlabanami i opłatami zdążyli . Można oczywiście stanąć na dolnym parkingu za darmo przynajmniej na razie :spoko
Robert-4 - 2022-12-20, 23:09

Takie polskie.
Kasa teraz, prąd w przyszłym sezonie :( ale jak dasz "przy szlabanie" to się podzielimy
W zeszłym roku byliśmy na jurze na parkingu, który dzielił pojazdy na "zwykłe osobowe" (to te niższe) i kampery - bez względu na wagę. U nich kodeks drogowy nie istnieje tylko "taryfa".
To samo widzę w Białce dlatego rzadko tam jeżdżę

JacekL - 2022-12-21, 07:14

adam2 napisał/a:
w Białce tatrzańskiej i górny parking jest płatny 30 osobówka 60 kamper cena jest za dobę(tak pisze na tablicy przy wjeździe) przy czym w ich rozumieniu (kasjerów w kasie)doba to dzień .

A jak chce się zostać dwa lub trzy dni to trzeba codziennie dopłaca czy można za jednym razem? I co dostajemy za te 60 zeta? jakaś woda czy wc??

prusiak - 2022-12-21, 09:37

adam2 napisał/a:
w Białce tatrzańskiej i górny parking jest płatny 30 osobówka 60 kamper
...
adam2 napisał/a:
na dolnym parkingu za darmo

Pisząc górny/dolny parking masz na uwadze parking pod Kotelnicą? Górny ten wybrukowany przy kasach, a dolny ten dla autobusów w błocie? :-/

adam2 - 2022-12-21, 10:08

Tak górny to ten wybrukowany. W zamian możesz zrobić serwis w ogólno dostępnej łazience jest jeden słupek z prądem ale przy podpiętych 6ciu kamperach(a tyle było) jest już różnie .Myślę że to jakieś dodatkowe źródło dochodu, na parkingu około 100-150 aut x30zl x30dni to już fajna sumka a my to chyba raczej produkt uboczny który też trzeba jakoś zagospodarować ale na szczęście jeden z kolegów miał tam ,, pront,, własnej roboty (calkiem dobry )więc wieczorem było miło :wyszczerzony:
adam2 - 2022-12-21, 10:14

Oczywiście płacisz przy wyjeździe bo jak wjezdzasz pobierasz bilet więc wiadomo kiedy wjechałeś
prusiak - 2022-12-21, 19:31

Myślałem że się nie doczekam czasów, że parking w Białce będzie płatny... :(
LukF - 2022-12-22, 14:31

22.12.2022 Zieleniec
Dobre warunki zrobiły się nie dobre... widać na zdjęciach.

Z pozytywów: na centralnym parkingu spędziliśmy dwie noce. Obsługi nie było. Zapewne na święta i ferie się pojawią.

Po południu wracamy do domu.

ZbigStan - 2023-01-02, 00:01

31.12.2022 Ciepły koniec roku, ale w Istebnej znaleźliśmy śnieg. Obok stało pięć kamperów.
Wszystkim kamperowcom życzymy zdrowia, pokoju i wspaniałych podróży w całym Nowym Roku 2023 .

Robert-4 - 2023-01-03, 01:31

Z racji posiadania sezonówki, która obejmuje min. Szczyrk, Jasną, Szczyrbskie Pleso, Tatrzańska Łomnica, Szpindlerowy Młyn, Moltaller, Ankogel zamierzam od lutego do maja kiludniowy pobyt w każdym miesiącu. Szukam towarzyszy szusowania (kamperowego oczywiście). Gdyby ktoś wybierał się we wskazane miejsca będzie mi miło razem pocieszyć się śniegiem. Wadą mojego podróżowania jest praca :(
Zazwyczaj muszę ustalić plan do 15 poprzedniego miesiąca, ale zdarza mi się zachorować jeśli termin i prognoza sprzyjają :)
Jeśli ktoś wybiera się we wskazane miejsca i ma jakieś plany chętnie dołączę, bo moja ekipa z roku na rok reaguje coraz bardziej chimerycznie.

Diavolo - 2023-01-04, 21:33

W lutym (ferie mazowieckie) planuję wybrać się z rodziną w Alpy. Robert-4 - masz jakieś sprawdzone miejscówki w Moltaller i Ankogel? Może byłaby okazja się spotkać.
Robert-4 - 2023-01-04, 21:53

Diavolo napisał/a:
W lutym (ferie mazowieckie) planuję wybrać się z rodziną w Alpy. Robert-4 - masz jakieś sprawdzone miejscówki w Moltaller i Ankogel? Może byłaby okazja się spotkać.

Jeśli pytasz o kampera, to na Moltku spałem na górnym parkingu nad wejściem do gondoli (to dla widoku :) )
Na Ankogel jeździłem tylko na kwatery. Jak będziesz nimi zainteresowany wrzucę na priva. Te z Moltka też.

ps
kiedy te ferie?

Diavolo - 2023-01-04, 21:59

Ferie mazowieckie są od 11 do 26 lutego i zamierzamy wyjechać właśnie na te 2 tygodnie (pomiksować narty, baseny, odwiedzić rodzinę pod Veroną, może zahaczymy o Wenecję, dać się ponieść). Interesują mnie tylko miejsca pod kampera.
Robert-4 - 2023-01-13, 19:50

Diavolo napisał/a:
Ferie mazowieckie są od 11 do 26 lutego i zamierzamy wyjechać właśnie na te 2 tygodnie (pomiksować narty, baseny, odwiedzić rodzinę pod Veroną, może zahaczymy o Wenecję, dać się ponieść). Interesują mnie tylko miejsca pod kampera.

Sorry za czas odpowiedzi - wątek zniknął, ja na nartach i teraz sobie przypomniałem. :)
Jak byłem w weekend majowy na nartach, to dla niejeżdżących pojechaliśmy do sąsiedniej doliny na bardzo ładny camping z super widokiem. Czyste łazienki, w jeziorze duże szczupaki, fajne trasy rowerowe, ale może to dlatego, że trafiliśmy na pogodę.
Textil- & FKK-Camping Pesenthein

mihau - 2023-01-17, 03:41

Hej Robert-4, widze, ze mamy te sama sezonowke :)
My ruszamy do Kronplatz, bo to chyba najlepsza miejscowka z tych GOPASSowych.

Robert-4 - 2023-01-17, 14:12

mihau napisał/a:

Mihau,
mam sprytna sezonówkę, a ona działa w Jasna, Tatrzańska Łomnica, Jezioro Szczyrbskie, Stary Smokowiec, Szczyrk (SMR/BSA/COS), Mölltaler Gletscher, Ankogel Mallnitz, Muttereralm Innsbruck, Szpindlerowy Młyn i Jeszted.

Reszta jest ze zniżką, ale symboliczną :(
Ode mnie na Kronplatz najkrótszą drogą jest 1200 km, więc wyjazdy 3-4 dniowe jakie planuje odpadają. Urlop oszczędzam na Norwegię :)
Kamperem planuje wypady do Szczyrku po wszystkich feriach (marzec), na Chopok (kwiecień) i zakończę w weekend majowy na Molltaler.

madmax - 2023-01-19, 10:24

mihau napisał/a:

Bylismy na Kronplatz w zeszłym roku (nie kamperem), czy jest tam jakaś infrastruntura czy tylko parking pod stokiem? Jak z toaletą w tym miejscu?

JacekL - 2023-01-19, 10:50

Koledzy, co tutaj taka cisza w wątku narciarskim? Nikt nigdzie nie jeździ??

Ja od jutra Bukowina, Rusiński, Koziniec, może Jurgów ale tam zawsze się muszę pokłócić z parkingowymi "My tu Kamperów nie chcemy na noc" a mówią to o 9.00 rano :wyszczerzony:

prusiak - 2023-01-19, 15:13

JacekL napisał/a:
Rusiński

Tam masz "kamper park" . Czynne toalety i można się podłączyć do prądu. Stoisz przy samym wyciągu. Właściciel niby informuje że zimą kamperpark nie funkcjonuje ale pozwala stać.
Jest symboliczna opłata.

Wieluniak_1 - 2023-01-19, 15:24

Ja czekam aż pojawią się warunki na narty biegowe w Kotlinie Kłodzkiej. Zjazdówki w kraju to już tylko jako efekt uboczny (po kilku godzinach na biegówkach , zjazdówki - wieczorne jazdy).
W Alpy ciut za daleko jak na 4 dni wolnego )

JacekL - 2023-01-19, 15:36

prusiak napisał/a:

Tam masz "kamper park" .

To miejsce jest tam na końcu placu vis'a vis tej wyprzęganej szóstki?

prusiak - 2023-01-19, 15:48

JacekL napisał/a:
To miejsce jest tam na końcu placu vis'a vis tej wyprzęganej szóstki?

Staniesz tam gdzie ciebie właściciel ustawi. Ale przyłącze jest tam gdzie ja stałem, co widać na zdjęciu.

JacekL - 2023-01-19, 15:56

Rzeczywiście nie przyjrzałem się dokładnie.
Twój kamper stoi w tym miejscu gdzie dawniej była ta wypożyczalnia z której wiatr zerwał dach. 8-)

LukF - 2023-01-19, 16:45

madmax napisał/a:

Bylismy na Kronplatz w zeszłym roku (nie kamperem), czy jest tam jakaś infrastruntura czy tylko parking pod stokiem? Jak z toaletą w tym miejscu?

Tu masz moją relację z Kronplatzu z lutego 2022 która odpowiada na Twoje pytania:

https://www.camperteam.pl...=38343&start=45

Ps. Kronplatz dla mnie to najgorszy ośrodek narciarski w jakim do tej pory byłem za granicą. Zwykła fabryka. Nie tego oczekuję na nartach. W relacji masz namiary na parking darmowy, WC i serwis kampera. Pozdrawiam :spoko
Ps 2. Jutro ruszamy w tamtym kierunku ale nie na Kronplatz :bigok Relacja będzie w sąsiednim wątku

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=39562

Heniek - 2023-01-24, 19:51

Hej

Czy ktoś się orientuje jak wygląda teraz parkowanie kampera w Zieleńcu?
Własnie tu dojechaliśmy.
Czytałem, że są tutaj negatywnie nastawieni do kamperów. Jednak są miejsca (wg. np. Google) przeznaczone dla kamperow. W kasie nam powiedzieli, że to różnie bywa a w całym Zieleńcu wypatrzyliśmy dwa kampery. Jeden, z wypożyczalni, niedaleko hotelu Zieleniec (my też tam się postawiliśmy) a drugi na dużyłm parkingu.
Więc wygląda to zupełmoe inaczej niż na zdjęciach z zeszłego roku. Zastanawiam się, czy nas jutro nie pogonią.

Pozdrawiam

PLopaPL - 2023-01-29, 20:32

Heniek napisał/a:
Hej

Czy ktoś się orientuje jak wygląda teraz parkowanie kampera w Zieleńcu?
Własnie tu dojechaliśmy.
Czytałem, że są tutaj negatywnie nastawieni do kamperów. Jednak są miejsca (wg. np. Google) przeznaczone dla kamperow. W kasie nam powiedzieli, że to różnie bywa a w całym Zieleńcu wypatrzyliśmy dwa kampery. Jeden, z wypożyczalni, niedaleko hotelu Zieleniec (my też tam się postawiliśmy) a drugi na dużyłm parkingu.
Więc wygląda to zupełmoe inaczej niż na zdjęciach z zeszłego roku. Zastanawiam się, czy nas jutro nie pogonią.

Pozdrawiam

Jak wyglądała sytuacja? Gdzie staliście? Ogólnie dziwna sprawa, że jeden z największych zakątków narciarskich w PL nie ma żadnego parkingu dla kamperów/przyczep....

LukF - 2023-01-29, 22:18

PLopaPL napisał/a:

Jak wyglądała sytuacja? Gdzie staliście?

Może zamiast o to pytać to wystarczy przeczytać wątek od pierwszej strony bo tam jest odpowiedź :roll:

PLopaPL - 2023-01-30, 11:12

LukF napisał/a:
PLopaPL napisał/a:

Może zamiast o to pytać to wystarczy przeczytać wątek od pierwszej strony bo tam jest odpowiedź :roll:

Czytałem i pytałem o możliwie najświeższą sytuację….

Przy okazji, możesz podesłać pinezkę na którym parkingu nocowałeś?

LukF - 2023-01-30, 12:16

PLopaPL napisał/a:
możesz podesłać pinezkę na którym parkingu nocowałeś?

Prosze:

50.344032,16.382759

Parking nr 1 koło Hotelu Zieleniec.
Mam wrażenie, że to będzie na długo jedyny parking dla kamperów w Zieleńcu. Bez żadnych udogodnień :evil:

Tak jak napisałem w mojej relacji na stronie pierwszej, chyba na dłuższy czas przeszła mi fascynacja Zieleńcem. Powód? Nie dba się tu o narciarza, nie dba o kamperowców. Dba się by dudki pasowały.

daro35 - 2023-01-30, 15:29

ZbigStan napisał/a:
31.12.2022 Ciepły koniec roku, ale w Istebnej znaleźliśmy śnieg. Obok stało pięć kamperów.
Wszystkim kamperowcom życzymy zdrowia, pokoju i wspaniałych podróży w całym Nowym Roku 2023 .

Dzięki i wzajemnie :spoko

LukF - 2023-02-08, 16:46

8.02.2023 Czantoria Beskid Śląski

Narty na Czantorii - jestem tu pierwszy raz chociaż z domu mam najbliżej. :roll: Na rowerze i pieszo wiele razy więc postanowiłem spróbować narciarsko. Śniegu sporo więc oprócz czerwonej trasy o długości 1.9km (wymagająca i wcale nie lajtowa) można też zjechać na dół oficjalne zamkniętą niebieską (2.6km, u góry szeroka i przyjemnie stroma, potem typowa leśna droga).
Byłem pierwszy raz lecz narciarsko mnie nie porwało. Co innego widoki.

LukF - 2023-02-08, 16:52

8.02.2023 Czantoria Beskid Śląski C.D.
LukF - 2023-02-09, 18:39

9.02.2023 Soszów Beskid Śląski

Wczoraj Czantoria a dziś mój ukochany Soszów. Kamperem tu ciężko dojechać, osobówką też nie jest to miłe ale trasy i widoki rekompensują trudy dotarcia. Pięć godzin na nartach w towarzystwie kolegi Mariusza szybko przeleciało.
Od soboty zapowiada się odwilż :roll:

LukF - 2023-02-09, 18:43

9.02.2023 Soszów Beskid Śląski C.D.
Heniek - 2023-02-10, 00:03

LukF napisał/a:
PLopaPL napisał/a:

Wiesz, czytałem wątek od początku jednak spodziewałem się, że będą jednak jakieś kampery.
Nas z parkingu przy samym hotelu Zieleniec, zaraz koło wyciągu, rano pogonił gościu z hotelu (grzecznie, z silnym wschodnim akcentem przepraszał, że tablica się przewróciła - ponoć - ale pogonił), że niby to parking dla gości hotelowych a parking dla kamperów jest trochę dalej. Tylko, że na wskazany parking trochę trudno było wjechać - sporo kolein po dryfciarzach. Wjechaliśmy i postaliśmy tam sami (nielicząc czeskiej przyczepy) 3 dni. Na parkingu przy hotelu przybyło kamperów, a na parking trochę dalej nikt nie wjechał, i dobrze, bo ja żeby wyjechać, to łańcuchy zakładałem - tak wszystko przymroziło.

LukF - 2023-02-11, 09:34

Orkaaa, wczoraj w sąsiednim wątku napisał:

Wysłany: Wczoraj 23:17

"Kamper park w Tyliczu to za dużo powiedziane. Jest prąd i tyle. Po wodę i z kasatą po schodach na górę. Byłem 3 dni temu.
Dupa także w Słotwinach. Kamper park nie działa. Nie ma wody, nie ma gdzie zrzucić szarej, nie ma prądu. Wyganiają i kampery i przyczepy. Stałem noc bo się uparłem że zwykły parking.Normalnie kosztuje 90 zł za dwie osoby plus 15 zł za każda kolejną. Ale niestety kampery i kamperparki pod stokami w Polsce to mit. Nikomu się nie opłaca nawet za 100 zł ."

Dzięki za info praktyczne.
Ja się już (wy)leczę z polskich nart kamperem. Chyba wolę jechać dalej (i zapłacić więcej) niż akceptować patologię. Lub jechać lokalnie do małych stacji narciarskich osobówką na jeden dzień o czym zrobiłem powyżej relację.

Jeszcze kilka zdjęć z Białki Tatrzańskiej z tego tygodnia- dostałem filmik od kolegi i zrobiłem zrzuty.
Patrząc na te zdjęcia poniżej chce się powiedzieć: miłego jeżdżenia :gwm

orkaaa - 2023-02-11, 17:28

Już się poprawiam/ bo wkleiłem aktualne dane w innym wątku / . Stałem w Tyliczu -Tylicz ski. Ludzi sporo, stok krótki ale ciekawy. Stałem w sumie 6 nocy. Prądu brak ale serwis można zrobić w łazienkach i tam pobrać wodę z kranu umywalki. Trochę to spartańskie ale miła obsługa i nie jesteśmy traktowani jak zło konieczne.
Tyliczu master - stok w samym Tyliczu. Odbywają się tam złoty kamperowe. W dwóch miejscach jest prąd / za darmo / ale problem z wodą bo łazienki są na górze i trzeba chodzić wysoko schodami. Kasetę z wc nie problem ale gdyby chcieć zatankować z 50 litrów wody to w małych kanistrach.
Słotwiny Arena - na samej górze obok restauracji jest kamper park . Cena 90 zł za noc i 15 zł za trzecią osobę. Jak byłem trzy dni temu nie działał. Przeganiali i kampery i przyczepy i nie pomagały tłumaczenia że nic nie chcę / ani prądu, ani szarej ani wc/ . Nie wiem jak teraz, trzeba śledzić ich stronę ale odblokować kratkę do spuszczania szarej to chyba nie problem, albo problem chęci. Szkoda tylko, że jest znak kamper park na którym nie można było zanocować i nikt z tym nic nie zrobił. Gdyby jednak to miejsce działało to polecam bo bardzo blisko do dwóch stoków / ośrodków/.

LukF - 2023-02-15, 17:18

15.02.2023 Soszów Beskid Śląski

Narciarska powtórka z zeszłego tygodnia: ponownie Soszów w Beskidach.
Czuć już powiew wiosny bo od godziny 11.00 śnieg zrobił się ciężki i trasy szybciej ulegały degradacji. Ocieplenie może oznaczać zakończenie sezonu. A może się mylę?

Znakomicie było dziś widać Tatry a to w linii prostej około 100km.

Na parkingu widziałem dziś (pierwszy raz w tym ON) kampera z Katowic.

sławek w. - 2023-02-16, 21:58

LukF napisał/a:
Na parkingu widziałem dziś (pierwszy raz w tym ON) kampera z Katowic.

Czy masz namiary na ten parking? daleko do wyciągu?

Tak na marginesie, różne ośrodki przewijają się w postach, jednakże nikt nie opisuje Wierchomli, czy nikt tam nie jeździ?. Jeździłem tam, gdy jeszcze były to Dwie Doliny - Wierchomla/Muszyna, naprawdę był tam dobry klimat, jednakże po stronie Muszyny górale pokłócili się o własność poletek i od kilku lat tylko Wierchomla jest czynna. 100m od wyciągu jest/był duży parking, z którego na nogach można było dojść do wyciągu. Może ktoś był i opisze.

LukF - 2023-02-16, 22:34

sławek w. napisał/a:

Czy masz namiary na ten parking? daleko do wyciągu?

(...).

od kilku lat tylko Wierchomla jest czynna. 100m od wyciągu jest/był duży parking, z którego na nogach można było dojść do wyciągu.

49.645395,18.818317 Soszów parking z mojego zdjęcia. Do wyciągu musisz podejść z buta 100-200m. Na nocleg kamperem się nie nadaje - bardzo krzywo.

49.648099,18.819455 Tu można kamperem nocować pod Soszowem bo to rezerwowy parking.

Co do Wierchomli. Po zlikwidowaniu Muszyny podobno cały urok prysł. Została zwykła górka do poślizgania się jakich wiele. Przynajmniej tak piszą na forum narciarskim skionline.pl
Może dlatego nikt nie pisze bo szkoda czasu by tam jechać na narty?

Bazylek21 - 2023-02-18, 07:21

[quote="sławek w."]
LukF napisał/a:

Tak na marginesie, różne ośrodki przewijają się w postach, jednakże nikt nie opisuje Wierchomli, czy nikt tam nie jeździ?. Jeździłem tam, gdy jeszcze były to Dwie Doliny - Wierchomla/Muszyna, naprawdę był tam dobry klimat, jednakże po stronie Muszyny górale pokłócili się o własność poletek i od kilku lat tylko Wierchomla jest czynna. 100m od wyciągu jest/był duży parking, z którego na nogach można było dojść do wyciągu. Może ktoś był i opisze.

Byliśmy na tym parkingu w poprzednie święta Bożego narodzenia (12-2021) staliśmy dwie noce, sami. Bez problemu, bez żadnych opłat, bez prądu. Nikt nas nie przeganiał.
Stok całkiem przyjemny o zróżnicowanym nachyleniu. Krzesło trochę stare. Generalnie OK

Wieluniak_1 - 2023-02-22, 22:25

Ktos w ten weekend planuje wypad na narty? Szukam warunków i inspiracji😀. Interesujà mnie biegówki ale zjazdówkami nie pogardzę.
eler1 - 2023-02-24, 21:29

My staliśmy w Szyczyrku Parking Solisko 40zł dzień https://goo.gl/maps/73ejoKSFuYiucDrH7 bez udogodnień
Wisła Skolnity 49.652724, 18.858513 za darmo https://goo.gl/maps/gHH4Y85pd2b8vTUM6 bez udogodnień
Ustroń Czantoria Parking za darmo 49.696863, 18.829008 https://goo.gl/maps/7r3SKo2h4QqfXqGG9 bez udogodnień
Wisła oczyszczalnia Ścieków WC BUS można zrobić serwis tylko wodę mieli zakręconą https://goo.gl/maps/RSiAHUaVr41LWw7o8 przy jednej kasecie z wc nawet kasy nie chcielu

Robert-4 - 2023-02-24, 22:40

eler1 napisał/a:
My staliśmy w Szyczyrku Parking Solisko 40zł dzień https://goo.gl/maps/73ejoKSFuYiucDrH7 bez udogodnień
Wisła Skolnity 49.652724, 18.858513 za darmo https://goo.gl/maps/gHH4Y85pd2b8vTUM6 bez udogodnień
Ustroń Czantoria Parking za darmo 49.696863, 18.829008 https://goo.gl/maps/7r3SKo2h4QqfXqGG9 bez udogodnień
Wisła oczyszczalnia Ścieków WC BUS można zrobić serwis tylko wodę mieli zakręconą https://goo.gl/maps/RSiAHUaVr41LWw7o8 przy jednej kasecie z wc nawet kasy nie chcielu

Dzięki za miejscówki. :)
A czy na przełęczy salmopolskiej jest parking dostępny całą dobę?

LukF - 2023-02-25, 09:08

Robert-4 napisał/a:

A czy na przełęczy salmopolskiej jest parking dostępny całą dobę?

Oczywiście, znajdziesz tam miejsca do parkowania, również koło prywatnych knajp.

Wieluniak_1 - 2023-02-25, 21:29

Wyladowaliśmy w Czarnejgórze. Na zjazdówki warunki sà super. Na biegówki jednak za mało śniegu.
jerry1 - 2023-02-26, 17:16
Temat postu: Zakopane Kuźnice Parking pod Krokwią
Tak się zastanawiam, czy w Zakopanem płatny parking koło ronda na Kuźnice, ul Czecha, parkomaty, blisko Krokwi.
Można by tak płacąc w parkomacie za postój kampera sobie tam przenocować?
Dobra miejscówka aby pojeździć na Kasprowym, na jedną noc nic więcej nie potrzeba.
Ma ktoś jakieś doświadczenia?

prusiak - 2023-02-26, 18:28

Ja w zeszłym roku stanąłem na Olimpie, rano z buta do ronda i dalej busem do Kuźnic. Jak chcesz mieć deko bliżej to możesz na kemping pod krokwia.
Raczej nie zdecydowałbym się zostać na noc kamperem na parkingu.... chyba że vanem.

SlawekEwa - 2023-02-27, 09:23

jerry1 napisał/a:
czy w Zakopanem płatny parking koło ronda na Kuźnice, ul Czecha, parkomaty, blisko Krokwi.

W weekendy te parkingi bywają za free.

LukF - 2023-02-27, 10:58

W Beskidach trochę przypruszyło oraz spadła temperatura. W środę planuję pojechać do Szczyrku. Ma być słonecznie. Po feriach przy ładnej pogodzie ciekawe ile będzie ludzi?
prusiak - 2023-02-27, 21:29

jerry1 napisał/a:
Dobra miejscówka aby pojeździć na Kasprowym

Na dotarcie na Kasprowy weź pod uwagę jeszcze jedno utrudnienie...
https://tatromaniak.pl/aktualnosci/od-1-marca-nie-bedzie-mozna-dojechac-do-kuznic/

aviator - 2023-02-28, 09:02
Temat postu: Re: Zakopane Kuźnice Parking pod Krokwią
jerry1 napisał/a:
Tak się zastanawiam, czy w Zakopanem płatny parking koło ronda na Kuźnice, ul Czecha, parkomaty, blisko Krokwi.
Można by tak płacąc w parkomacie za postój kampera sobie tam przenocować?
Dobra miejscówka aby pojeździć na Kasprowym, na jedną noc nic więcej nie potrzeba.
Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Praktycznie za każdym razem widzę stojące tam kampery - także w nocy. Szczerze to ani tam bezpiecznie ani cicho - wybrałbym kemping, kamper park albo jakiś inny ogrodzony parking. A jak chcesz bardzo blisko to sprawdź jeszcze parking płatny obok Hotelu Murowanica - kamperow tam nie widziałem ale może akurat.

LukF - 2023-03-01, 18:35

1.03.2023 Szczyrk Beskid Śląski

Dziś było piękne nartowanie w Beskidach.

Kilka uwag:
-warunki dobre+
-po feriach ludzi dużo, ale na granicy mojej tolerancji. Najdłużej 10min w kolejce do kanapy żółtej.
-na parkingach nie przyjmują kamperów. Na szczęście kamperem można bezpłatnie stać przy trasie narciarskiej tutaj:

49.674824,18.966852 Parking Pośrednie Patelnia. Wieczorem lub wcześnie rano bo miejsc mało. Ten parking widać na jednym z moich zdjęć.

Tak mi się spodobało, że jutro będzie w Szczyrku dzień drugi :bigok

LukF - 2023-03-01, 18:40

1.03.2023 Szczyrk Beskid Śląski C.D.
LukF - 2023-03-02, 21:15

2.03.2023 Szczyrk Beskid Śląski dzień drugi

Dziś miałem dwunasty dzień na nartach w tym sezonie. Ponownie Szczyrk. Na parkingu pod gondolą stały dwa kampery (chodzi o ten drugi, zapasowy parking, nie przy kasach).
Pogoda rozpieszczała, ludzi zauważalnie mniej niż wczoraj. Dlatego udało się zrobić 78km (góra i dół).

Pawcio - 2023-03-05, 13:33

My w ostatnim tygodniu marca pobuszowaliśmy w Krynicy i Tyliczu.

Staliśmy na parkingu przy knajpce należącej do Słotwiny Arena. Koszt to 90zł/doba. Można było spuścić kota, zatankować czystą wodę i podłączyć się do prądu.

W Tyliczu obozowaliśmy nieopodal kompleksu Master-Ski na parkingu należącym do pensjonatu U Krysi i Jasia. Postój, podłączenie do prądu i spuszczenie kota kosztowało 20 zł/doba :spoko

LukF - 2023-03-06, 08:27

Skwarek, Pawcio,

Dziękuję za piwa, miło mi :spoko

Może jeszcze w tym sezonie pojeździmy na nartach?

LukF - 2023-03-08, 18:37

8.03.2023 Szczyrk Beskid Śląski

Trzynasty dzień na nartach w tym sezonie. Bardzo mało ludzi na trasach. Nigdzie nie stałem w kolejce do kolejki. A to jest w Szczyrku nienormalne. :roll:
Najlepsze warunki były na Skrzycznem w COS. Nic dziwnego skoro tam jest najwyżej a temperatura cały dzień na plusie.
Kilka zdjęć.

Pawcio - 2023-03-09, 08:14

LukF napisał/a:
Może jeszcze w tym sezonie pojeździmy na nartach?

Tak sobie po cichu liczę na week 16-19.03.
Ciekawe czy będzie jeszcze gdzie i po czym jeździć :szeroki_usmiech

LukF - 2023-03-09, 08:24

Piotruś, Bardzo dziękuję za piwo :hello

Pawcio, W Białce podobno jest jeszcze sporo śniegu więc za tydzień pewnie pojeździsz. W Szczyrku na Skrzycznem pewnie też da radę na samej górze. Natomiast w SMR na Małym Skrzycznem po zapowiadanych deszczach może być słabo.
Ja czuję się wyjeżdżony narciarsko więc teraz myślę bardziej o rowerze.

Ps. Dodaję jeszcze mapkę z dystansem przejechanym wczoraj.

LukF - 2023-03-12, 10:01

Beskidy dziś rano. Zdjęcia od kolegi z Wisły
ReddyS - 2023-03-28, 18:51

LukF napisał/a:
PLopaPL napisał/a:
możesz podesłać pinezkę na którym parkingu nocowałeś?

Prosze:

50.344032,16.382759

Parking nr 1 koło Hotelu Zieleniec.
Mam wrażenie, że to będzie na długo jedyny parking dla kamperów w Zieleńcu. Bez żadnych udogodnień :evil:

Tak jak napisałem w mojej relacji na stronie pierwszej, chyba na dłuższy czas przeszła mi fascynacja Zieleńcem. Powód? Nie dba się tu o narciarza, nie dba o kamperowców. Dba się by dudki pasowały.

W Zieleńcu można stać kamperem na dużym parkingu koło Gryglówki.

Pawcio - 2023-04-06, 14:47

Kończymy już chyba w tym sezonie białe szaleństwo :)

LukF - 2023-04-06, 15:52

Pawcio,
Fajny montaż, fajne miejsca, piwo się należy :pifko
No i czołówka Star Wars to moje klimaty :hello