|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Materac
zbychu - 2022-12-08, 09:34 Temat postu: Materac Przyszła pora na zmianę materaca w kamperze, gzie kupić i jaki , i jeszcze jedno z jednej strony jest ścięty. Proszę o pomoc specjalistów i poradę.
emicargo - 2022-12-08, 09:54
My robimy materace u zaprzyjaźnionego tapicera samochodowego.
Dowolny kształt i wielkość. Sam materac sklejony jest z trzech warstw.
Mata kokosowa na spodzie (zapobiega odkształcaniu materaca na listwach łózka), 8cm pianki
tapicerskiej o twardości T35 i 2cm poianki o twardości T30. Wszystko obszyte tkaniną materacową. Wygląda dobrze, aczkolwiek trwałość samego pokrowca jest średniia.
zbychu - 2022-12-08, 11:48
Myślę o materacu kokos + pianka kupić typowy i obciąć jeden róg.
kimtop - 2022-12-08, 16:07
Znajdź w pobliżu sklep sprzedający materace firmy M&K foam.
Mnie kilka lat temu zrobili materac ścinany według rysunku.
Wybrałem materac z pianki wysokoelastycznej.Może byc twardość H2 lub H3.Ja mam materac Aruba Lux o wysokości 18cm.Może być Aruba 14cm.Można wybrać różne pokrowce.
Używam jakieś 7 lat.Bez śladów zużycia
Socale - 2022-12-08, 19:55
zbychu napisał/a: | Myślę o materacu kokos + pianka kupić typowy i obciąć jeden róg. |
I to jest niezła myśl moim zdaniem. Takie piankowe materace bywają dookoła w pełnej piance, musiałbyś ściętą krawędź wypełnić/dokleić rdzenną krawędzią z odciętej części.
Ja bym się tego nie bał bo w każdym kamperze wymieniałem materace po kimś na nowe lecz w tych starszych, była to pełna gąbka.
JacekL - 2022-12-09, 07:35
Hej
Ja zamawiałem do poprzedniego kampera na miarę i jest o tym wątek, w ostatnim poście jest ulotka do producenta.
Dodam, że byłem super zadowolony z jakości, ceny oraz dorobienia wg wskazówek.
tutaj
radzik - 2022-12-09, 09:45
Ja zamawiałem na allegro w tej firmie: https://allegro.pl/uzytkownik/zdrowysen-bytom - nie ma w tej chwili tego modelu (pianka + visco). Zamawiałem tam bo mają rozmiary co 5 cm, co pozwoliło mi dopasować wymiar do miejsca w alkowie, a materac nie jest nie wiele wyższy od oryginału, za to dużo wygodniejszy - mnie i żonę przestały boleć plecy na wyjazdach. Moża było dopłacić parę złotych do lepszego pokrowca, ale ze skąpstwa tego nie zrobiłem, czego trochę żałuję bo, ten podstawowy jest dosyć delikatny. 130x185 kosztował ok 800zł z dostawą.
W poprzednim kamperze miałem lateksowy, był bardzo wygodny tylko ważył niesamowicie dużo.
Andrzej 73 - 2022-12-11, 15:07
Należy wykonać na zamówienie , ponieważ standardy są robione w prostokącie.
Jeżeli chcesz warstwowy z matą kokosową i pianką typu HR to trzeba go posklejać.
Innej drogi nie ma.
Jeśli będziesz dobierał tkaninę to wybierz antypoślizgową.
Pamiętaj materac dobiera się do wagi użytkownika.
zbyszekwoj - 2022-12-18, 10:19
zbychu napisał/a: | z jednej strony jest ścięty. P |
Ja dokupiłem u chińczyka dwa zawiasy do podnoszenia i skos wyprostowuje na noc . Teraz spie jak panisko i kołdra ani nogi nie "spadowywują"
zbychu - 2022-12-18, 10:27
Ciekawe rozwiązanie , jakie to zawiasy -coś bliżej-
kimtop - 2022-12-18, 11:41
zbyszekwoj napisał/a: | Teraz spie jak panisko i kołdra ani nogi nie "spadowywują" |
Zbychu,spałeś po złej stronie łóżka
andi at - 2022-12-20, 02:56
https://www.ndphome.pl/materace-na-wymiar.html
zbyszekwoj - 2022-12-21, 11:21
kimtop napisał/a: | zbyszekwoj napisał/a: | Teraz spie jak panisko i kołdra ani nogi nie "spadowywują" |
Zbychu,spałeś po złej stronie łóżka |
Marku, jeszcze pare latek i Ty przejdziesz na ta stronę.
zbyszekwoj - 2022-12-21, 11:24
zbychu napisał/a: | Ciekawe rozwiązanie , jakie to zawiasy -coś bliżej- |
To takie jak od skladanego blacika. Może uda mi sie zdjęcie wstawić później.
|
|