Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Nietypowa blokada okna

Foks - 2023-01-05, 09:23
Temat postu: Nietypowa blokada okna
Witam, z racji zimy chciałem wymienić lub naprawić kilka rzeczy w kamperku na pierwszy ogień poszły zamknięcia do okien przesuwnych, problem w tym że nie mogę nigdzie znaleźć informacji jak taki element może się fachowo nazywać i gdzie można go kupić, może wy mi podpowiecie, jeżeli macie jeszcze info gdzie najlepiej kupoć uszczelki prowadnice do takich szyb to tez proszę o podpowiedź.
KAZEK99 - 2023-01-08, 15:59

Hej.
Okna przesuwne były montowane jakiś czas temu w "Żukach". Może gdzieś jeszcze można do nich dostać blokady (były podobne do tej na zdjęciu).
Pozdrawiam!

Foks - 2023-01-08, 18:55

KAZEK99 napisał/a:
Hej.
Okna przesuwne były montowane jakiś czas temu w "Żukach". Może gdzieś jeszcze można do nich dostać blokady (były podobne do tej na zdjęciu).
Pozdrawiam!

Dzięki za podpowiedź, niestety sprawdziłem było tam zupełnie inne rozwiązanie , w żuku było na zasadzie śruby którą się dokręca , w moim przypadku jest to pokrętło ze sprężynką która odblokowuje bolec bez odkręcania co umożliwia przesunięcie okna fotka poniżej.
Ale jeszcze raz dzięki za podpowiedź

Skwarek - 2023-01-08, 19:48

Podobna blokada była w Citroenie Dyane
Trudno kupić i drogo.

https://ecas2cvparts.co.uk/products/front-sliding-window-lock-knob-assembly-for-dyane-for-19mm-hole-in-glass-black-plastic-see-notes?WSid=2f2ab0d5e2e9a60019d0cc544d9bb81f

Może inne samochody też takie miały.

:spoko

Foks - 2023-01-09, 17:52

Skwarek napisał/a:
Podobna blokada była w Citroenie Dyane
Trudno kupić i drogo.

https://ecas2cvparts.co.uk/products/front-sliding-window-lock-knob-assembly-for-dyane-for-19mm-hole-in-glass-black-plastic-see-notes?WSid=2f2ab0d5e2e9a60019d0cc544d9bb81f

Może inne samochody też takie miały.

:spoko

Skwarek dzięki za link, podobny typ blokady, niestety średnica gwintu do wkręcenia wygląda na dużo większy, ale dzięki za pomoc poszukam dokładnych wymiarów zobaczymy czy da sie adoptować. Co do ceny to niestety klasyk nie zawsze bywa tani w utrzymaniu :wyszczerzony: