Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Kamper 7.5 na trip do Norwegii

Rosiu - 2023-01-07, 16:41
Temat postu: Kamper 7.5 na trip do Norwegii
Hej
Czy większym kamperem (mam Integrę 7.5m) można spokojnie pojechać na długi trip do Norwegii ? Chodzi mi o jakieś utrudnienia : górskie drogi , tunele, strome podjazdy, małe promy itd itp
Czy śmiało można jechać ?
Zrobię drogę Troli ?
Pozdr

kimtop - 2023-01-07, 16:51

Skoro jeżdżą tam samochody z przyczepami to kamperem spokojnie :spoko
Rav - 2023-01-08, 15:24

Śmiało przelecisz wzdłuż i wszerz.
Gabaryt nie będzie stanowił problemu. Kwestie podjazdów i zjazdów zaś, to raczej zależne już od mocy silnika i kondycji pojazdu.

yamah - 2023-01-08, 17:26
Temat postu: Re: Kamper 7.5 na trip do Norwegii
Rosiu napisał/a:

Zrobię drogę Troli ?

Śmiało bez lęku :bigok w minionym roku byłem swoim 8,5m i jedyne co mnie spowalniało to "grzanie" się hamulców :( na zjazdach. Nie wspomnę o paskudnej pogodzie która wyleczyła mnie z wypraw w pólnocne kierunki :gwm

Rosiu - 2023-01-09, 07:49

O moc się nie boję. Mam kampera na mercedesie 180 KM. Bardziej myślałem o jakiś wąskich , górskich drogach czy tu nie będzie problemu z tylnym zwisem na przykład
@ndrzej - 2023-01-09, 16:14
Temat postu: Re: Kamper 7.5 na trip do Norwegii
yamah napisał/a:
Rosiu napisał/a:

Zrobię drogę Troli ?

Śmiało bez lęku :bigok w minionym roku byłem swoim 8,5m i jedyne co mnie spowalniało to "grzanie" się hamulców :( na zjazdach. Nie wspomnę o paskudnej pogodzie która wyleczyła mnie z wypraw w pólnocne kierunki :gwm

Dasz radę Rosiu! :ok

Jeśli chodzi o pogodę, to w odróżnieniu od Yamaha, w 2008 roku na przełomie czerwca i lipca, podczas 3-tygodniowej wyprawy na Nordkapp nie mieliśmy ani jednego mglistego dnia, nie mówiąc już o deszczu! Trzy tygodnie słońca 24 godziny na dobę! :wyszczerzony:

Maverick_Norwegia - 2023-01-09, 23:17

Co Wy się tak tej Norwegii boicie? :mrgreen: Bez problemów wjedziesz tam gdzie wjechałbyś i w Polsce :mrgreen: A kraj jest piękny i jest co zwiedzać ;)

Pozdrawiam Maverick

lechd - 2023-01-21, 18:24

Śmiało można jechać, większy problem jest z szerokością bo niektóre drogi mocno wąskie. Ale zawsze jakoś to jest. :ok
Autobusy tam też dają radę.