|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Lód w instalacji wody, jak się pozbyć
AndreLech - 2023-01-12, 12:52 Temat postu: Lód w instalacji wody, jak się pozbyć Dwa miesiące temu wyjechałem z Polski zostawiając kamper na parkingu. Niestety jak przyszły mrozy przypomniałem sobie o wodzie pozostawionej w instalacji. Znajomy zrobił rekonesans w moim kamperze. Lód w przewodach i zbiorniku wyrównawczym. Podejrzewam, że też jest w wymienniku ciepła i ciśnieniowej pompie wody Seaflo.Za tydzień wracam do kraju i zacznę grzać w kamperze ale jak się pozbyć lodu w przewodach? Na co powinienem zwrócić uwagę? Czy ktoś z was był w podobnej sytuacji? Pozdrawiam
zbychu - 2023-01-12, 13:00
Przy tych temperaturach na zewnątrz to lód sam się rozpuści , ale najważniejsze to nie włączyć pompy wody , gdy się rozpuści sprawdzić wszystkie połączenia wodne
AndreLech - 2023-01-12, 14:28
zbychu napisał/a: | sprawdzić wszystkie połączenia wodne |
Większa część przewodów jest ukryta pod podłogą i nie mam do nich dostępu, lód na pewno jest. .
Banan - 2023-01-12, 14:50
Andrzejku, o przewody bym się nie martwił, jeżeli nie masz automatycznego zaworu do bojlera, w pierwszej kolejności otwórz zawór do spuszczania wody przy bojlerze. Przy tych temperaturach woda powinna zlecieć, jak nie zlatuje, to zacznij się martwić I jak pisał Zbyszek, nie włączaj pompki.
orkaaa - 2023-01-12, 17:02
No i grzać kampera. Jak w środku będzie + 20 to po jednej dobie nawet pod podłogą wszystko się rozpuści. Gdyby jednak coś nie tak to najczęściej najpierw rozsadza filtr pompy wody. Wówczas obudowa filtra pęka kapie i łapie powietrze. Ale może nie będzie tak źle.
AndreLech - 2023-01-13, 13:09
Wszystko jasne, zrobię jak mówicie. Dzieki za poradę
|
|