Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Węgry - Winieta na Węgrzech

Marian Kołodziejczyk - 2023-01-24, 17:50
Temat postu: Winieta na Węgrzech
Chcałbym podzielić się informacją na temat kary za wjazd na węgiersą autostradę bez ważnej winiety. Otrzymałem właśnie zawiadomienie (z fotografiami pojazdu) że mój kamper nie miał opłaconej winiety Kara to 1200 zł.. Przestrzegam więc kolegów że trudno będzie się teraz wytłumaczyć zekupiona wczesniej przez internet winieta nie wstzeliła się dokładnie w termin wjazdu na Węgry,po prostu wjechałem kilka godzin za wcześnie sądząc że są jakieś widełki czasowe. Niestety nie.
izola - 2023-01-24, 18:21

Mam pytanie , kiedy był dokonany zakup vgniety na jaki okres i na jaki dzień wjazdu na Autostrade , i kiedy poruszał się pojazd na Autostradzie gdy kamery ujęły nieznaną im rejestrację?

Co do "widełek czasowych"
- od niedawna jest tak że przy nieopatrznym wjezdzie na płatną autostradę bez ważnej opłaty ma się od wjazdu do uiszczenia opłaty 1 godzinę czasu by tą należnosć dokonać.

Tą informację mam z Punktu granicznego Węgry/Austria ,urzędniczka Austiacka mi to przy wykupie Vigniety austriackiej powiedziała...jak na razie nic mi nie przyszło, czas przekroczyłam o chyba 15 minut :-P

Edit:
czytam własnie dokładnie o kilku godzinadch przedwczesnego wjazdu na autostradę . Pomyłka w dacie?

ZEUS - 2023-01-24, 18:46

izola napisał/a:
od niedawna jest tak że przy nieopatrznym wjezdzie na płatną autostradę bez ważnej opłaty ma się od wjazdu do uiszczenia opłaty 1 godzinę czasu by tą należnosć dokonać.

gdzieś wyczytałem, że albo zapłacić albo opuścić autostradę...

mischka - 2023-01-24, 18:54

Marian Kołodziejczyk napisał/a:
wjechałem kilka godzin za wcześnie sądząc że są jakieś widełki czasowe.

Data to data, nie rozumiem pomysłu widełek czasowych.

izola - 2023-01-24, 18:56

Widełki czasowe wstecz są ok, czasami człek w myslach wjedzie nie tam gdzie miał,,,uiszczenie w czasie jest humanitarne :-P
Marian Kołodziejczyk - 2023-01-24, 19:03

mischka, mischka, mischka, mischka, mischka, wypadek lub inne zdarzenie losowe zaburza czas jazdy,można się nie zmieścić ?
izola - 2023-01-24, 19:07

ZEUS napisał/a:
izola napisał/a:
od niedawna jest tak że przy nieopatrznym wjezdzie na płatną autostradę bez ważnej opłaty ma się od wjazdu do uiszczenia opłaty 1 godzinę czasu by tą należnosć dokonać.

Zapłacić naturalnie, bo na niej jechałes. Jak cie nie sfotografowali , możesz opuścić ale to jest przy ich sieci radarowej i kamerowej jest mało realne ,,,

mischka - 2023-01-24, 19:10

można się nie zmieścić ?
Oczywiście że można, tylko wtedy chcąc nie chcąc trzeba wykupić "bilet". Wiem że czasami jest to mocno ograniczone ale akurat Węgry są cięci na gapowiczów o czym tu już wielokrotnie pisano. Ludzie mieli wykupione winiety a i tak płacili bo kategoria się nie zgadzała. Bratanki potrzebują pieniędzy a wtedy nie ma zmiłuj... Smutne ale prawdziwe...
Marian Kołodziejczyk - 2023-01-24, 19:23

Przeliczyłem się,winetę kupiłem duzo wczesniej przez internet i choć na Słowację miałem kupioną na ten dzień to na Węgry wjechałem wcześniej bo nie liczyłem ze tak szybko dojadę... 5 godzin przed czasem...
izola - 2023-01-24, 19:37

Marian nie strachaj się. Zapłacisz i będzie nauczka by niektórych rzeczy nigdy więcej nie robić. Powodzenia Ci życzę.
elaola - 2023-01-24, 19:49

mischka

Dlaczego piszesz, że Węgrzy są "cięci" a w innych krajach jest inaczej ? można dowolnie wjeżdżać na drogi płatne bez zapłacenia ?

ZEUS - 2023-01-24, 19:56

[quote="izola"]
ZEUS napisał/a:
izola napisał/a:

no właśnie chodzi o to, że można bezkarnie opuścić autostradę (drogę płatną) na którą wjechało się pomyłkowo...być może inny jest przedział czasowy (kwadrans, pół godziny?) ale czytając to byłem mile zaskoczony...

MILUŚ - 2023-01-24, 20:24

elaola napisał/a:
.......można dowolnie wjeżdżać na drogi płatne bez zapłacenia ?

Ależ oczywiście..... :-P Na ten przykłąd na A4 / Polska / możesz zapłacić do trzech dni po :-P

LukF - 2023-01-24, 21:57

MILUŚ napisał/a:
elaola napisał/a:

Ależ oczywiście..... :-P Na ten przykłąd na A4 / Polska / możesz zapłacić do trzech dni po :-P

Ale jak mobilny patrol KAS złapie na autostradzie to płacisz 500zł.

ZEUS - 2023-01-24, 22:25
Temat postu: Re: Winieta na Węgrzech
Chcałbym podzielić się informacją na temat kary za wjazd na węgiersą autostradę bez ważnej winiety. Otrzymałem właśnie zawiadomienie (z fotografiami pojazdu) że mój kamper nie miał opłaconej winiety Kara to 1200 zł.. Przestrzegam więc kolegów że trudno będzie się teraz wytłumaczyć zekupiona wczesniej przez internet winieta nie wstzeliła się dokładnie w termin wjazdu na Węgry,po prostu wjechałem kilka godzin za wcześnie sądząc że są jakieś widełki czasowe. Niestety nie.

znalazłem taki "taryfikator"🤔

mischka - 2023-01-25, 08:22

elaola napisał/a:
mischka

Dlaczego piszesz, że Węgrzy są "cięci" a w innych krajach jest inaczej ? można dowolnie wjeżdżać na drogi płatne bez zapłacenia ?

Porównaj działania kontrolne Węgrów do innych krajów a sama sobie odpowiesz na zadane pytanie.
Jazda na gapę wszędzie jest zabroniona, ale prawdopodobieństwo zastania przyłapanym u Bratanków jest niemal 100%

Kolega podzielił się swoim pechem i chwała mu za to bo czasami warto przypominać oczywiste rzeczy.

kimtop - 2023-01-25, 08:31

mischka napisał/a:
ale prawdopodobieństwo zastania przyłapanym u Bratanków jest niemal 100%

Czy to źle?

@ndrzej - 2023-01-25, 12:16

Wracając z Chorwacji do Polski słoweńską autostradą, nagle zorientowałem się, że jestem już na Węgrzech. Mając przykre doświadczenia z węgierskimi winietami (opisałem to na forum), pierwszym zjazdem zjechałem z atostrady. Zanim jednak to nastąpiło, upłynęło już kilkanaście minut i przejechanych zostało kilkanaście kilometrów.
Na parkingu odpaliłem internet i na stronie PZMotu doczytałem o tym, co opisane zostało już w tym temacie, a mianowicie, że w przypadku pomyłki można zjechać bez żadnych konsekwencji z autostrady najbliższym zjazdem.
Nie wiem jak to wygląda w praktyce, bo z węgierskimi winietami miałem już przykre doświadczenia. Oni nie załatwiają tych spraw sami, tylko przekazują je niemieckiej firmie windykacyjnej, która praktycznie nie przyjmuje żadnych wyjaśnień. :evil:

MILUŚ - 2023-01-25, 19:11

LukF napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
elaola napisał/a:

Też o tym tu czytam :
https://autokult.pl/nie-zaplaciles-za-podroz-autostrada-e-toll-mozesz-to-zrobic-dluzej-niz-trzy-dni-po-przejezdzie,6809507711703169a

ale to przeczy jedno drugiemu :-/

LukF - 2023-01-25, 21:38

MILUŚ napisał/a:
LukF napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
elaola napisał/a:

Też o tym czytałem (...)

Nie przeczy!
W PL jest system PRZEDPŁATOWY czyli płacisz za autostrady zanim skorzystasz.
Za brak opłaty, jeśli zostaniesz złapany kara to 500zł
Jeśli z powodu losowego nie zapłaciłeś przed wjazdem na autostradę i nie zostałeś złapany to nasz obowiązek do 3 dni zapłacić za przejechany odcinek.

joko - 2023-01-26, 12:30

Nie do końca w temacie, ale skoro same winiety poszły tyle do góry to i kara za ich brak pewnie proporcjonalnie ;)

Takiego maila dzisiaj dostałem z autovigniet.eu:

"Szanowny Kliencie,

roczna winieta autostradowa 2023 dla Węgier 🇭🇺 jest dostępna na naszej stronie. Winieta roczna jest ważna do godziny 23:59 dnia 31 stycznia 2024 roku.

Ważna informacja: ceny za krótsze okresy (10-dniowe, miesięczne) znacznie wzrosły w 2023 roku - winiety 10-dniowe dla kategorii D1 kosztują o 44% więcej niż w poprzednim roku, a autoryzacja miesięczna o 71% więcej. Wzrost cen dla winiet rocznych wynosi tylko około 5%, więc jeśli częściej przejeżdżacie przez Węgry, warto rozważyć zakup winiety rocznej."

joko - 2023-01-26, 17:15

LukF napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
LukF napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
elaola napisał/a:

Też o tym czytałem (...)

Nie przeczy!
W PL jest system PRZEDPŁATOWY czyli płacisz za autostrady zanim skorzystasz.
Za brak opłaty, jeśli zostaniesz złapany kara to 500zł
Jeśli z powodu losowego nie zapłaciłeś przed wjazdem na autostradę i nie zostałeś złapany to nasz obowiązek do 3 dni zapłacić za przejechany odcinek.

W Polsce co odcinek to inaczej i tu jest największy problem.
System przedpłatowy jest tylko na A2 i na A4 na odcinku Sośnica- Wrocław
Odcinki Kraków-Katowice i A1 na Gdańsk , z których najczęściej korzystam otwierają bramki i pobierają opłatę z karty na podstawie zgłoszonych tablic rejestracyjnych .
Ostatnio jechałem Sośnica-Wrocław i z powrotem i z przyzwyczajenia pojechałem bez zwracania uwagi na płatności zakładając , że samo odczyta tablicę i pobierze opłatę.
Dopiero na drugi dzień zwróciłem uwagę , że nic się na koncie nie podziało i zorientowałem się , że tu to tak nie działa. Kupiłem bilety podając datę wsteczną i godziny wjazdu i zjazdu mniej więcej tak jak to było i płatność pobrało dopiero na następny dzień , czyli 48H od faktycznej daty przejazdu.
Wszystkie opłaty autostradowe robię z bankowej aplikacji IKO , zarówno te na podstawie zarejestrowanych tablic jak i te biletowe .

Rozumiem, że każdy odcinek jest kogo innego i każdy ma jakąś swoją politykę w temacie opłat, ale nie rozumiem dlaczego na tych biletowanych odcinkach nie mogło by czytać tablic ta samo jak na pozostałych i obciążać karty automatycznie ?

Zastanawiam się też czy na tym odcinku Sośnica - Wrocław w ogóle tablice są rejestrowane, bo na samych tych otwartych bramkach ja tam kamer zamontowanych tak jak np. na Krakowskim odcinku nie widziałem.

LukF - 2023-01-26, 18:10

joko,

Video tolling na państwowych autostradach nie działa. Bo nie jest zamontowany. Państwo Polskie uparło się, że będzie śledzenie po GPS a nie przez kamery. No i mamy kilka systemów opłat. A teraz pomyślmy jak to mają ogarnąć kierowcy z zagranicy :gwm

aviator - 2023-01-26, 21:46

LukF napisał/a:
joko,
A teraz pomyślmy jak to mają ogarnąć kierowcy z zagranicy :gwm

Do 3,5t to pół biedy, bo sobie kupią bilet na stacji paliw ale ci powyżej… w Poznaniu na campingu pomagałem Norwegowi w drodze do Grecji - kamperem powyżej 3,5t Dojechal tam ze Świnoujścia ale już z mandatem i kompletnym brakiem pomocy ze strony naszych służb - bariera językowa. Pokazałem jak to wyglada u mnie, próbowałem nawet założyć mu konto ale jego cepik i tak nie widzi. Umówiłem go na rozmowę w punkcie obslugi w Komornikach pod Poznaniem - na camping już nie wrócił, czyli jakoś to tam załatwili albo pojechał darmowymi drogami - mapkę tez dostał ode mnie….

SlawekEwa - 2023-01-26, 22:15

"Winiety autostradowe Węgry 2023. Kary za brak winiety

Kary za brak winiety uzależnione są m.in. od upływu czasu po którym dokonaliśmy zakupu winiety już po przejechaniu odcinka płatnej autostrady. I tak w przypadku kategorii D1 i D2 moga one wynieść od ponad 200 złotych do około 800 złotych, natomiat w przypadku autobusów (kategoria B2), od ponad 800 do około 3500 złotych.
Zapominalscy, mogą jednak w czasie do 60 minut od przejechania danego odcinka płatnej autostrady (np. wskutek nieświadomego wjechania na płatną autostradę), wykupić bez konsekwencji odpowiednią winietę."
motofakty.pl