Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Telewizja na kartę

Mirekaszub - 2009-02-15, 18:27
Temat postu: Telewizja na kartę
Czy ktoś sprawdził już czy ten zestaw działa za granicą : http://telewizjanakarte.pl/ ?
OMEGA - 2009-02-15, 18:46

Mirekaszub napisał/a:
Czy ktoś sprawdził już czy ten zestaw działa za granicą : http://telewizjanakarte.pl/ ?

Wysłałem znajomemu do Niemiec samą kartę działa bezproblemowo ,
dekoder miał własny który obsługuje karty typy Conax .

Sam się przymierzam do zakupu takiego kompletu /może z innym dekoderem/
do rozpoczęcia sezony jeszcze trochę czasu pozostało.

Mirekaszub - 2009-02-15, 18:52

Dzięki za info. Jak móglbyś jeszcze polecić jakiś tani dekoder na 12V do obsługi to będę wdzięczny.
gino - 2009-02-15, 18:57

ja kupilem dekoder polsatu...
tez jest na 12v no i malusienkie wymiary ok 18cm na 4cm ..
za 35pln m-c jest nawet sporo programow..

janusz - 2009-02-15, 18:58

gino napisał/a:
35pln m-c
Czemu tak drogo. Ja płacę 9,90
OMEGA - 2009-02-15, 19:02

[b]Telewizja na kartę kosztuje 120 zł na rok i są podstawowe kanały TVN , kilka TVP , dwa sportowe i wszystkie niekodowane
Mirekaszub - 2009-02-15, 19:02

Szkoda mi płacić abonament przez cały rok i szukam taniego dekodera na 12V do odbioru TNK ( Telewizja na Kartę ) tak aby korzystać 3-4 miesiące w roku i za to tylko płacić.
gino - 2009-02-15, 19:26

janusz napisał/a:
gino napisał/a:
35pln m-c
Czemu tak drogo. Ja płacę 9,90

bo ja mam w....promocji... :haha: :haha:

Zaradek - 2009-02-15, 22:41

Mirekaszub napisał/a:
Szkoda mi płacić abonament przez cały rok i szukam taniego dekodera na 12V do odbioru TNK ( Telewizja na Kartę ) tak aby korzystać 3-4 miesiące w roku i za to tylko płacić.

Jeżeli połacasz abonament to masz dostęp do wszystkich 15 kanałów , a jeżeli nie płacisz to darmowo masz TVP1 TVP2 TVN TVN7 i ReligiaTV.
Sprecyzuj jaki to jest tani ? Bo czasem taniej może wynieść tuner na 220v i przetwornica.
Najtansza przetwornica na allegro to ok 40 zł ( 75W) powinna w zupełności wystarczyć. Tuner z kartą to ok170 zł razem 210 zł w takiej kwocie może być ciężko ze znalezieniem tunera na 12V obsugłującego conax.

jaca_2009 - 2009-02-15, 23:06

A może takie coś - TechniSat DigiSimS2 12/230V nie najtaniej bo 319zł
ale jest fajny... i sprawdza się bdb z TV na kartę -teraz go używam w domu jako drugiego.

Kartę dekodującą trzeba wyłamać - tzn wkłada się do tunera kawałek karty - taki sam kształt jak karta sim do telefonu

Parametry:
- 4000 kanałów
- 999 kanałow TV i 999 radiowych na listach ulubionych;
- 1 x SCART;
- menu ekranowe po polsku,
- SR 2-45MS/s,
- DiSEqC1.0/1.2 (pod obrotnicę),
- wymiary: 160x105x35mm
- waga 205g;
- teletekst uruchamiany z pilota odbiornika,
- zasilanie 180-250V lub 12V z akumulatora,
- pobór prądu: 3W - standby, 16W z konwerterem.

W komplecie:
- odbiornik,
- pilot zdalnego sterowania
- zasilacz sieciowy 230V
- kabel do gniazda zapalniczki samochodu zasilający 12V
- kabel SCART-SCART

minusy:
tylko jedno wyjście AV - Scart
brak wyświetlacza
karta Cyfry+ nie działa

Mirekaszub - 2009-02-18, 20:32

Tak , myślę że ten TechniSat +TNK jest najlepszym rozwiązaniem dla kogoś takiego jak ja czyli gdy telewizja potrzebna jest do obejrzenia wiadomości na urlopie. Mała ilość dostępnych kanałów nie robi problemu.
Jaki najmniejszy rozmiar anteny polecacie ?

JaroW - 2009-02-18, 20:48

Mirekaszub napisał/a:
Jaki najmniejszy rozmiar anteny polecacie ?

do znalezienia na allegro

:?

Zaradek - 2009-02-18, 23:17

Przy tak małej antenie mogą być problemy z odbiorem niektórych kanałów ponieważ nadawane są z różnych transponderów o różnych mocach. A już w dzień deszczewy lub mocno pochmurny, wtedy kiedy najbardziej przydaje się TV, możemy raczej zapomnieć o odbiorze. W niektórych cześciach Europy może nam sie wogóle nie udaćodebrać TNK . Im dalej na wschód tym sygnał słabszy.
Osobiście jako minimum polecam antenę 60 cm.

Mapa zasięgu oraz TEORETYCZNE zestawienie zależności mocy sygnału do wielkości anteny dla satelit HotBird

http://www.lyngsat-maps.com/maps/hb7a.html

JaroW - 2009-02-19, 09:12

Zaradek napisał/a:
Przy tak małej antenie mogą być problemy z odbiorem niektórych kanałów

ja będąc w Chorwacji pod Dubrownikiem miałem cały pakiet C+ na tej antenie..

PS:to jest turystyczna antena.. wg mnie wystarczy by oglądnąć TVP 1, a nie biorę 100cm
czaszy do super odbioru ,bo nie mam miejsca w camperze .

A jak nie zadziała 35cm gdzieś tam po drodze to nie ma żadnego problemu ,bo na wakacjach nie siedzi się przed TV jak teletubiś :) :) :)

MirekM - 2009-02-19, 09:24

JaroW napisał/a:
ja będąc w Chorwacji pod Dubrownikiem miałem cały pakiet C+ na tej antenie..

Ale przy względnym zachmurzeniu w Norwegii możesz łapać tylko ryby na wędkę.

Mirekaszub - 2009-02-19, 09:25

Dziękuje Zaradek za info. Chodziło mi właśnie o wymiar anteny aby był jak najmniejszy ale chyba nie unikne tych 60 cm.
Zaradek - 2009-02-19, 17:55

Krakowskim targiem jezeli 60 cm to dla Ciebie za dużo to może takie 49 cm by Ci odpowiadało

LINK

choc osobiście dalej opcjuję za min 60 cm bo nigdy nie wiadomo gdzie się wybierzesz.

W moim poprzednim poście jest link do mapki obrazującej pokrycie Hotbird. Dubrovnik leży na granicy głównej najsiłniejszej wiązki więc tam w słoneczny dzień jak i umiarkowanie pochmurny nie mogło być problemu nawet na 35 cm antenie.

Odnośnie ustawiania anteny sat oprócz azymutu i kąta elewacji, ważnym ( szczególnie przy słabszych sygnałach) i często pomijanym kątem jest kąt skręcenia konwertera tzw. skew
Wszystkie te trzy kąty są zależne od szerokośc i długości geograficznej oraz od satelity na którego kierujemy antenę.
Satelita Hotbird jest pod tym względem "mało wybredny" i w większości przypadków wystarcza stałe ustawienie konwertera.

f68 - 2009-02-19, 18:35

zdecydowanie polece kolegom dreamboxa

moze troszke drozej ale wszystko działa

do mirka ryby w nowegii tez działają i fiordy tez z ręki jedzą :haha:

JaroW - 2009-02-19, 19:27

ANTENA CAMPING Ø35 cm

antena do zamontowania za pomocą przyssawki lub uchwytu rurowego
Parametry techniczne:
Wielkość anteny
40 cm
Materiał
stal
Rozmiar
350 mm/380 mm
Wzmocnienie
10,70-11-70 GHz
28,20 dB
Wzmocnienie
11,70 - 12,50 Ghz
28,70 dB
Wzmocnienie
12,50 - 12,75 GHz
28,80 dB
Wielość obejmy masztu
20-40 mm
Kąt elewacji (max./min.)
15°/65°
Podświetlenie

25°

Czasza 35 cm oraz materiały montażowe w podręcznej walizce.

W zestawie:
• Czasza 35 cm z kompasem - wystarczy do prawidłowego odbioru sygnału z astry i horbirda• Stojak z przyssawką umożliwiający łatwy montaż do wielu płaskich powierzchni
• Materiały montażowe
• Wszystko zapakowane w poręcznej walizce z tworzywa sztucznego o wymiarach 40 x50 x 15 cm - waga 3,5 kg

Lustro anteny o wymiarze 35 cm wystarcza do prawidłowgo odbioru większości kanałów nadawanych z satelity Astra oraz Hot Bird

Satelity odpowiednie do odbioru satelitarnych programów telewizyjnych i radiowych są rozmieszczone na orbicie geostacjonarnej, która znajduje się na wysokości 35 803 km bezpośrednio nad równikiem.

Obiekty umieszczone na tej orbicie poruszają się analogicznie do obrotu Ziemi, przez co mamy wrażanie, że utrzymują się stale nad danym punktem na Ziemi. Dzięki umieszczeniu satelitów na orbicie geostacjonarnej możliwe jest stały odbiór transmisji satelitarnych przy użyciu anten kierunkowych, bez konieczności zmieniania kierunku ustawienia anten.

Azimutwinkel und Elevationswinkel Zależnie od umiejscowienia satelity na tej orbicie, np. ASTRA na 19,2° wschód, oraz lokalizacji anteny satelitarnej, relatywnie w kierunku na północ/południe lub wschód/zachód, można obliczyć dwie wartości, które są istotne dla prawidłowego ustawienia anteny satelitarnej do odbioru programów z danej satelity, są to "azymut” (kąt kierunku) i "kąt elewacji".

Azymut to kąt poziomego ustawienia talerza anteny. Kąt jest wyrażony w stopniach. Północ = 0 stopni, Południe = 180 stopni.

Kąt elewacji to pionowy kąt, również wyrażony w stopniach, pod jakim antena musi być ustawiona względem teoretycznego horyzontu.

Paraboliczna antena satelitarna może być umieszczona nie tylko na dachu budynku, ale również w jego pobliżu, np. w ogrodzie przy domu, sytuację tę prezentuje poniższa ilustracja. Tylko w wyjątkowych sytuacjach naprawę konieczny jest montaż anteny na dachu budynku. Tam gdzie antena paraboliczna nie może być umieszczona w okolicy budynku, ponieważ zakłócona jest linia bezpośredniego widoku anteny na daną satelitę, zalecane jest sprawdzenie możliwości montażu anteny na ścianie budynku, przy pomocy specjalnego uchwytu.
Hinderniss Rozwiązanie to upraszcza instalację anteny, a także zapewnia łatwy dostęp do talerza anteny. Poniższa ilustracja pokazuje idealne położenie najważniejszych satelitów, umożliwiających bezpośredni odbiór programów satelitarnych, a mianowicie ASTRA i EUTELSAT.

Orbitalne rozmieszczenie tych satelitów powoduje wyjątkowo korzystne kąty wysokości dla odbioru programów w Polsce. Dlatego na przykład kąt elewacji dla satelity ASTRA 19,2° E w Polsce wynosi pomiędzy około 27,5° (północ) i około 33,5° (południe). Oznacza to, że w wielu przypadkach odległość kilku metrów pomiędzy anteną paraboliczną, a przeszkodą jest wystarczająca, aby zapewnić niezakłócony “widok” na satelitę.

allegro

Zaradek - 2009-02-19, 20:41

fasol68 napisał/a:
zdecydowanie polece kolegom dreamboxa

Dreambox dla kogoś początkującego może być za "cięzkim" tunerem. Dobrą opcją jest technisat z zestawu TNK.

OMEGA - 2009-02-19, 21:49

Do tej dyskusji na temat anteny TV chcę też dołożyć kilka spostrzeżeń i własnych doświadczeni

-od kilku lat mam antenę SAT 55x46 cm z podwójnym LNB /astra,hotbird/
-kompas i miernik sygnału
-dekoder ustawiam na jeden z polskich kanałów ,
pomiędzy LNB i dekoder montuję miernik sygnału dalej kompas do ręki , prowizorycznie wyskalowany na Hodbirda ,reszta to doświadczenie
-kilka ruchów pionowych i kilka poziomych jak nie ma przeszkód typu wysokie drzewa zajmuje mi to kilka minut.

Jeśli dobrze ustawię antenę na Hodbird automatycznie mam programy z Astry z drugiego LNB np: „ TV TRWAM „
Aby ułatwić sobie szukanie programów tych które chętnie oglądam lub mnie interesują
przenoszę je do „ulubionych” pod nazwą np: polskie , a te z astry jako inne
jeśli jest to dobrze poukładane nie ma problemu z szukaniem.

Na ten sezon przymierzam się do kupienia nowego dekodera i karty „NTV na kartę”
jest to bardzo wygodna forma płatności ,można tylko na kilka miesięcy wykupić abonament .

Wcześniej koledzy opisywali antenę 35cm , też taką kiedyś miałem , z własnego doświadczenia odradzam kupno tej anteny bo w Polsce praktycznie cyfrowych programów nie można odbierać , owszem południowa Austria , Chorwacja Włochy itp OK
jak jest pogoda .

Obecnie jak wspominałem mam 55x46 jest ok do wysokości Warszawy dalej coraz słabiej , będąc w ubiegłym roku na mazurach „0” odbioru z satelity , zrobiłem na szybko dipol z drutu i było po problemie
Antenę którą mam obecnie jest wystarczająca mam odpowiedni teleskopowy statyw
i jestem zadowolony .

jaca_2009 - 2009-02-19, 22:21

Nie zapominajmy że ważnym ogniwem jest konwerter- nie pomoże nam na pewno taki za 13.99zł magiczny o poziomie szumów 0.1db full hd ( bo to czysty marketing)
Rzeczywisty poziom szumu jaki można uzyskać to 0.2 , :
np polecany na talerz kempingowy:
Maximum SF-100 X0 0,2dB
Wzmocnienie/Gain min. 55dB

ps. wspomniany wcześniej technisat , nie jest zestawem TNK. Wygląda łudząco podobnie jak ten z zestawu tyle ze zestawowy jest 2 razy większy i nie na 12v.