| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Butla gazowa - wymiana
Nitrolukas - 2023-03-05, 17:19 Temat postu: Butla gazowa - wymiana Chciałbym wymienić butle gazową ze stalowej na jakąś inna - odchudzanie
znalazłem takie coś
https://carbonzorro.com/pl/products/butla-na-gaz-propan-butan-kompozytowa-11kg-24-5l-lpg-bez-opd-hexagon-ragasco-1423.html
Czy ja dobrze rozumiem, że ta butla jest po prostu lżejszym odpowiednikiem standardowej stalowej? czy mogę oddać to bez problemu do napełnienia, albo gdzieś się wymienia na pełne?
Butle gasBank są mi znane ale jak na ten moment nie widzę potrzeby wielokrotnie większej inwestycji niż ta z linku tylko po to żeby tankować na stacji. Jeździmy tylko w ciepłe miesiące więc gazu tak dużo nie zużywamy. Chyba że czegoś nie rozumiem...
MILUŚ - 2023-03-05, 19:51
Taką butlę możesz wymienić na ten przykłąd na BP . Tylko o ile wiem potrzebny jest inny reduktor .
Nitrolukas - 2023-03-05, 19:59
| MILUŚ napisał/a: | | Taką butlę możesz wymienić na ten przykłąd na BP . Tylko o ile wiem potrzebny jest inny reduktor . |
No właśnie z tego co widzę w opisie z linku to tutaj chyba jest normalny gwint taki jak w standardowej butli stalowej.
Faktycznie często takie butle były z jakimś wyjsciem na specjalny reduktor, ale chyba ta jest normalna?
Banan - 2023-03-05, 21:57
| MILUŚ napisał/a: | | Taką butlę możesz wymienić na ten przykłąd na BP |
Od kilku lat już ich nie mają w dystrybucji, wyglądały identycznie, ale zawór był na klika. | Nitrolukas napisał/a: | | Faktycznie często takie butle były z jakimś wyjsciem na specjalny reduktor, ale chyba ta jest normalna? |
Tak, to jest butla z typowym gwintem, takim jak w stalowych. Jest tylko jeden problem - tej butli nigdzie nie wymienisz, bo żadna sieć ich nie posiada. Można ją napełnić, ale jak masz znajomości w rozlewni gazu
Ale po co kombinować i utrudniać sobie życie?
Nie lepiej w tej cenie zapłacić kaucję i mieć możliwość wymiany na prawie każdej stacji?
Są butle Nano 8 kg lub DOM LIGHT 10kg i do tego z czystym propanem, co dla naszych urządzeń pokładowych jest wskazane. Kwestia dokupienia złącza na klik, ale to nie problem.
TU sobie poczytaj o tych butlach
Nitrolukas - 2023-03-05, 22:18
| Banan napisał/a: | | Tak, to jest butla z typowym gwintem, takim jak w stalowych. Jest tylko jeden problem - tej butli nigdzie nie wymienisz, bo żadna sieć ich nie posiada. Można ją napełnić, ale jak masz znajomości w rozlewni gazu |
U mnie w mieście na stacji lpg i wymiany butli w zeszłym roku napełniałem butle 2kg ( kupiłem do grilla campigaz). Człowiek przyjmujący powiedział mi, że sami napełniają, bo mają swoją rozlewnie. Nie wnikałem... oczywiście plomby (tej folii) brak jak przy typowej wymianie. Być może i taką mi napełnią. Pytanie za ile. może jutro podjadę zapytać.
| Banan napisał/a: | | czystym propanem, co dla naszych urządzeń pokładowych jest wskazane |
czy na pewno? https://polskicaravaning.pl/dzial/2-aktualnosci/artykuly/propan-butan-czy-propan,50205
Banan - 2023-03-05, 22:25
| Nitrolukas napisał/a: | | czy na pewno? |
Na pewno - sprawdzone przez wielu w praktyce, a nie w teorii laboratoryjnej.
Poczytaj sobie, jest w kilku tematach na forum.
Nitrolukas - 2023-03-05, 22:54
| Banan napisał/a: | | Nitrolukas napisał/a: | | czy na pewno? |
Na pewno - sprawdzone przez wielu w praktyce, a nie w teorii laboratoryjnej.
Poczytaj sobie, jest w kilku tematach na forum. |
Nie mogę znaleźć na forum tych tematów.. może jest gdzieś przy okazji opisane?
Niestety nie mam w okolicy żadnego punktu Amerigas - są ale zdecydowanie dalej niż najbliższa stacja z wymianą butli, na która jutro podjadę i zapytam czy mi napełnią kompozyt i za ile.
Kaucja za butle Dom Light wynosi tyle co zakup tego kompozytu, dodatkowo musiał bym kupić ten reduktor specjalny i jeszcze dalej jechać na wymianę. Dla mnie bez sensu, szczególnie że nie jeżdżę zimą
Nitrolukas - 2023-03-06, 16:13
No niestety ale u mnie w punkcie wymiany butli nie wymienią/ nie napełnią butli kompozytowej..
Pozostaje więc albo pozostanie przy stalowej lub te butle z amerigas.
ZEUS - 2023-03-06, 17:04
| Nitrolukas napisał/a: | | Chciałbym wymienić butle gazową ze stalowej na jakąś inna - odchudzanie |
liczyłeś ile kilogramów odzyskasz na zmianie i czy rzeczywiście gra warta świeczki uwzględniając wynikająca z tego tytułu dolegliwość?
MILUŚ - 2023-03-06, 17:05
| Nitrolukas napisał/a: | No niestety ale u mnie w punkcie wymiany butli nie wymienią/ nie napełnią butli kompozytowej..
Pozostaje więc albo pozostanie przy stalowej lub te butle z amerigas. |
lub montaż zbiornika gazowego stałego
Nitrolukas - 2023-03-06, 17:07
| ZEUS napisał/a: | | Nitrolukas napisał/a: | | Chciałbym wymienić butle gazową ze stalowej na jakąś inna - odchudzanie |
liczyłeś ile kilogramów odzyskasz na zmianie i czy rzeczywiście gra warta świeczki uwzględniając wynikająca z tego tytułu dolegliwość? |
Myślałem że będzie to mniej skomplikowane i że butla kompozytowa za 400zl da mi te 5kg. Okazuje się że nie takie to łatwe. Gasbank odrzucam bo są za drogie i w moim użytkowaniu mija się to z celem, rozważam jeszcze te butle amerigas, ale wyjdą drożej niż ta z linku z pierwszego postu i jest w nich czysty propan do którego nie jestem przekonany
ZEUS - 2023-03-06, 17:15
ja zakupiłem Gasbank i od bez mała trzech lat go używam, jest z tym duża wygoda ale ja spędzam po kilka miesięcy w roku za granicą i tylko zmieniam końcówki do tankowania...atut mniejszej wagi butli nie był dla mnie istotny bo kilka kilogramów mniej przy DMC 3500 kg kampera to żaden uzysk😊
orkaaa - 2023-03-06, 17:25
Butla zwykła stalowa waży 10 kg ale może też 16 kg więc jak możliwość wyboru to wybieraj najlżejszą. Są najbardziej popularne i wszędzie zamienisz. Kompozytowe dużo droższe i nie wszędzie dostępne.
Co do gazu od 4 używam tylko propan. Zimą to konieczność a latem nie ma znaczenia. Gdzieś na forum były wyliczenia że propan butan jest nieco wydajniejszy ale bardziej zanieczyszcza palniki.
Nitrolukas - 2023-03-06, 18:00
@ZEUS
Dmc a ładowność to 2 różne liczby. 5kg tu 10 tam i już się robi nadwaga
@orkaaa
W tym temacie chyba w 5 poście wkleiłem link do artykułu o porównaniu propan vs propan-butan i trochę mnie przeraża dodatnia temp w lodówce w wakacje
kimtop - 2023-03-06, 18:27
| Nitrolukas napisał/a: | | czysty propan do którego nie jestem przekonany |
Jak będziesz musiał kilka razy czyścić palnik to się przekonasz
ZEUS - 2023-03-06, 18:29
| Nitrolukas napisał/a: | @ZEUS
Dmc a ładowność to 2 różne liczby... |
🤣🤣🤣
Banan - 2023-03-06, 19:13
| Nitrolukas napisał/a: | | Kaucja za butle Dom Light wynosi tyle co zakup tego kompozytu, dodatkowo musiał bym kupić ten reduktor specjalny i jeszcze dalej jechać na wymianę. Dla mnie bez sensu, szczególnie że nie jeżdżę zimą |
Nie kupujesz reduktora, tylko adapter do butli, który dokręcasz wężem do reduktora kamperowego - zero kombinacji - na załączonym obrazku
Już Ci kilka osób pisało, że lepszy jest czysty propan w naszych instalacjach, a jak zaczytasz w większości instrukcji producentów zabudów, zalecany jest propan.
Butlę wymieniasz prawie na każdej stacji benzynowej Shell, lub BP i kilku innych miejscach, ale to Twój wybór
Nitrolukas - 2023-03-06, 19:23
@Banan
Tak miałem na myśli adapter. To koszt ponad 100zl z tego co patrzyłem, plus kaucja za butle 350 z tego co czytam. Z racji braku alternatywy na ten moment rozważam tę opcję. Orientujesz się może ile kosztuje wymiana butli dom light?
@ZEUS
Napisz proszę co cię tak rozbawiło, pośmiejemy się razem.
Banan - 2023-03-06, 19:30
| Nitrolukas napisał/a: | | To koszt ponad 100zl z tego co patrzyłem, plus kaucja za butle 350 z tego co czytam. |
Czyli masz cały zestaw za kilka dobrych browarów...
Butla, którą zamierzałeś nabyć drogą kupna kosztuje 400 złociszy
ZEUS - 2023-03-06, 20:11
| Nitrolukas napisał/a: |
@ZEUS
Napisz proszę co cię tak rozbawiło, pośmiejemy się razem. |
Rozbawiło mnie, że piszesz rzeczy oczywiste...(szczególnie te: dwie różne liczby) oczywiście czym innym jest ładowność a czym innym dopuszczalna masa całkowita ale kilka kilogramów, nawet przy stosunkowo niedużej ładowności kampera i przy DMC circa 3500 kg jest moim zdaniem (co napisałem wcześniej) argumentem słabym w stosunku do wygody jaką daje możliwość bezproblemowej wymiany butli... czytając Twoje wypowiedzi można odnieść wrażenie, że udzielane Ci podpowiedzi nie są zgodne z Twoimi oczekiwaniami🤪 (co nie zachęca by zabierać głos i dzielić się swoimi doświadczeniami) a to, że trzeba zapłacić kaucję, że trzeba kupić dodatkowy adapter za 100 zł, itp. butla stalowa daje dużo większe możliwości wymiany na pełną nawet w większości niewielkich wiejskich sklepów i to jest wartość dodana... nie ujmuję przy tym nic butlom kompozytowym z których również korzystałem... musisz rozważyć jakie rozwiązanie jest dla Ciebie najlepsze...
a teraz, jeżeli uznasz to za śmieszne to się pośmiej☹️
Nitrolukas - 2023-03-06, 21:25
@ZEUS Wydawało mi się że forum jest po to aby pytać, próbować zrozumieć itd. Jeśli udzielanych podpowiedzi nie rozumiem/ albo znajduje sprzeczne z nimi informacje w internecie to chyba oczywiste jest , że mam wątpliwości i dopytuje?
Zanim zapytałem przemyślałem temat na swój sposób. Napisałem, że gasbank dla mnie jest bez sensu, bo wydatek rzędu 2000 zł mija się z celem przy wyjazdach wiosna/jesień kiedy to butla gazu wystarcza na wyjazd. Napisałem też, że butla kompozytowa z linku w pierwszym poście jest tańsza od nano/light dom i dla mnie łatwiej dostępna, więc wydawała mi się pierwszym wyborem.
Dostałem pierwszą odpowiedź , Propan w butlach nano czy light dom, zacząłem szukać i znalazłem artykuł, który niestety tej tezy nie potwierdzał więc dopytywałem dalej. Czytałem też posty tu i na karawaning.pl na ten temat i jak być może przeczytałeś zaczynam się skłaniać ku temu rozwiązaniu , bo faktycznie sporo osób tak jeździ. Niestety nie mam w okolicy punktu wymiany takich butli (nano), za to mam pod domem punkty wymiany stalowych. Myślałem, że z kompozytową nie będzie problemu i będę mógł ją napełnić pod domem. Dlatego napisałem ze kaucja/adapter, bo to sumarycznie wychodzi drożej niż ta butla kompozytowa. Dziś okazało się, że nie napełnie butli kompozytowej w okolicy. Zostało mi to co mam albo butla nano/light dom
Ja mam małą ładowność, jak na nasze doświadczenia wyjazdowe za małą na naszą rodzinę 2+2 , więc szukam oszczędności. Wymiana butli za 400-500 zł za 5 kg da podobną oszczędność jak wymiana aku na LiFePo4 z oszczędnością 20 kg. Gdybym mógł wyjąć z kampera z 6 worków cementu to na pewno bym o takich wydatkach nie myślał. Niestety, ale nie mam wiele pomysłów na czym zaoszczędzić więcej niż kilka kg, a naprawdę nie mam w kamperze nic specjalnego...klimatyzacji postojowej też nie mam, koła zapasowego też (zestaw naprawczy), nawet lewarek wyjąłem (nie wiem czy rozsądnie, ale ciężkie to cholerstwo a nie widzę zastosowania)
aviator - 2023-03-06, 23:37
Domlight wymienialem ostatnim razem 1 w butlomacie za jakieś 115,49pln a obok druga na Bp 118pln - ceny ruchome, także zależy od dnia.
Nitrolukas - 2023-03-07, 00:08
| aviator napisał/a: | | Domlight wymienialem ostatnim razem 1 w butlomacie za jakieś 115,49pln a obok druga na Bp 118pln - ceny ruchome, także zależy od dnia. |
Dziękuję. Widzę drożej niż w stalowej - dziś pytałem i propan 10kg 80 zł
Socale - 2023-03-07, 09:09
...
Kaucja za butle Dom Light wynosi tyle co zakup tego kompozytu, dodatkowo musiał bym kupić ten reduktor specjalny i jeszcze dalej jechać na wymianę. Dla mnie bez sensu, szczególnie że nie jeżdżę zimą |
Wytłuściłem istotne zdanie.
Rozważ inną koncepcję dla świętego spokoju i tu dodam że nawet zimą nie zawiodła mnie.
Polecam lekturę:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=33842
Nitrolukas - 2023-03-14, 00:06
A co sądzicie o takiej butli?
https://www.castorama.pl/...id-1143271.html
Wszędzie tylko mowa o gasbank ach i tych nano.
Jutro podjadę na Orlen gdzie niby można wymienic te butle i obadam temat
orkaaa - 2023-03-14, 18:31
Butla mniej waży ale tylko 8 kg gazu. Czyli zysk w kilogramach przy dwóch butlach 10 kilo ale zamiast 20 kg gazu masz 16. Na zimę to raczej kiepska opcja. Inna sprawa to kto wymieni także butlę. U mnie czysty propan tylko w stalowych ale może gdzieś leją propan do takich.?
Nitrolukas - 2023-03-14, 19:02
| orkaaa napisał/a: | | Butla mniej waży ale tylko 8 kg gazu. Czyli zysk w kilogramach przy dwóch butlach 10 kilo ale zamiast 20 kg gazu masz 16. Na zimę to raczej kiepska opcja. Inna sprawa to kto wymieni także butlę. U mnie czysty propan tylko w stalowych ale może gdzieś leją propan do takich.? |
Ja zimowo nie planuje, zresztą butle stalowa łatwo wszędzie zdobyć.
W najbliższym punkcie wymian ze strony gaspol obok mnie (stacja Orlen) nie można wymienic tej butli.. Na stronie castorama można sprawdzić dostępność i tylko w niektórych sklepach w Polsce można kupic/wymienić ta butle. Chyba w obi też są. Więc z dostępnością tak sobie. Jutro jeszcze podjadę trochę dalej od domu na inną stacje czy tam mają.
Z butlami nano amerigas chyba jednak łatwiej, ale u mnie na bp nie ma...
orkaaa - 2023-03-14, 19:31
W tej i każdej innej sytuacji ja bym kupował butle które najłatwiej wymienić albo zatankować. W przypadku stalowych nie ma problemu. Każda inna już będzie problem. Czy akceptujesz że będziesz jechał kilkadziesiąt km aby wymienić butlę ? Sprawa druga musisz mieć co najmniej dwie takie butle i np turystyczną 2 kg z przejściówkami. W praktyce kończysz jedną i masz zapas. Inaczej będziesz albo się martwił czy gazu wystarczy albo oddawał na wymianę nie do końca zużyte. Rozumiem że chodzi o 10 kg wagi, tylko czy warto o 10 kg utrudniać sobie życie.
Robert-4 - 2023-03-14, 21:05
Ja używam takich (te większe) - szybkie rozpinanie, butla lekka no sam propan
https://greengas.pl/oferta/butle-kompozytowe-greengas-light/
Bywają też w innych miastach PL - https://greengas.pl/kontakt/
Nitrolukas - 2023-03-14, 21:55
| orkaaa napisał/a: | | W tej i każdej innej sytuacji ja bym kupował butle które najłatwiej wymienić albo zatankować. W przypadku stalowych nie ma problemu. Każda inna już będzie problem. Czy akceptujesz że będziesz jechał kilkadziesiąt km aby wymienić butlę ? Sprawa druga musisz mieć co najmniej dwie takie butle i np turystyczną 2 kg z przejściówkami. W praktyce kończysz jedną i masz zapas. Inaczej będziesz albo się martwił czy gazu wystarczy albo oddawał na wymianę nie do końca zużyte. Rozumiem że chodzi o 10 kg wagi, tylko czy warto o 10 kg utrudniać sobie życie. |
Te butle "nano" 8kg vs stalowa 10kg propanu w stalowej (a dom Light ma też 10 kg propanu) to już nie taka znowu duża różnica w ilości gazu.
Nie mam dużego doświadczenia, ale nie udało mi się zużyć całej butli podczas jednego wyjazdu jak do tej pory (nie jeżdżę zimą, i nie zamierzam). Problem z wymianą nie do końca zużytej butli występuje tak samo przy stalowych. Idealnym rozwiazaniem jest GasBank, ale ta cena.. o wożeniu 2 butli nawet nie myślę
Jak na lato zabiorę jedną taką "lekką" butle powiedzmy 15 kg (pełna) vs stalowa 11+10 kg gazu to mam 6 kg mniej (jak propan-butan to +1kg, jak cięższa butla sie trafi to +1-5kg), a i tak pewnie nie zużyję całego gazu...na czymś muszę się odchudzić. Jak ktoś nie ma problemu z wagą, albo mu to wisi to pewnie, że lepiej stalowa
Tak widziałem, fajne są, ale niestety w mojej okolicy (Mazowsze) brak
Nitrolukas - 2023-03-18, 17:51
Zrobiłem rekonesans w okolicy i wygląda to średnio ciekawie.
-Butle nano i dom light z amerigas kaucja 350zl, wymiana ponad 100zl, musiał bym specjalnie jeździć bo w okolicy żadna stacja nie ma. Do tego trzeba dokupić adapter
-butle nano z gazpol, do kupienia w castorama, obi, na niektórych stacjach i tam też można wymieniać, butle kupuje się na własność.do tego trzeba dokupić adapter
BUTLA, WYMIANA , LISTA PUNKTÓW OFERUJĄCYCH TE Butle W POLSCE. cena za wymianę przyzwoita, ale jeszcze więcej zachodu z wymianą.
- Gasbank single cena zakupu 1100zl, do tego filtr i teraz pytanie jaki, bo znalazłem taki co montuje się między butla a reduktorem (trumna, gok) i jest też filtr do fazy ciekłej zintegrowany z adapterem do tankowania
Filtr fazy ciekłej gazu zintegrowany z adapterem tankowania
Jesli nie ten filtr z adapterem to trzeba dokupić sam adapter do tankowania.
Jakie macie filtry? Taki przed butle czy między butle a reduktor? A może oba?
W teorii niby będę mógł zatankować gaz wszędzie i ile będę chciał (nie będę też wymienial w połowie pustej butli), ale w praktyce chyba nie wszędzie się udaje tankować. Dziś podjechałem do najbliższego punktu wymiany butli i tankowania auto LPG zapytać. Pan mi powiedział że nie ma opcji. Tylko zbiorniki w samochodach, nie interesowało go ze to gasbank, że ma atesty. Dla niego butla to butla. Tak im kazał robić właściciel.
Czy na stacjach paliw też są tekie chece że pracownik podlatuje i zabrania tankować butli?
Skłaniam się coraz bardziej do gasbank ale..
Camp77 - 2023-03-18, 19:25
Tankuj LPG na stacjach samoobsługowych.
ZEUS - 2023-03-18, 20:02
| Nitrolukas napisał/a: | | Skłaniam się coraz bardziej do gasbank ale.. |
tak jak pisałem wcześniej | Cytat: |
Wysłany: 2023-03-06, 17:15
|
używam Gasbank od ok. trzech lat praktycznie w kilkunastu krajach Europy i jeszcze NIGDY nie miałem problemu by zatankować na stacji paliw, wczoraj miałem problem z zapięciem pistoletu do zaworu (jestem w Hiszpanii a tutaj jest specyficzna końcówka zaworu dosyć trudna do zapięcia) i poprosiłem pracownika o pomoc...żadnych problemów😊 cena butli jest wysoka ale w moim przypadku uważam zakup za udany 😀
Nitrolukas - 2023-03-18, 20:07
| ZEUS napisał/a: | | Nitrolukas napisał/a: | | Skłaniam się coraz bardziej do gasbank ale.. |
tak jak pisałem wcześniej | Cytat: |
Wysłany: 2023-03-06, 17:15
|
używam Gasbank od ok. trzech lat praktycznie w kilkunastu krajach Europy i jeszcze NIGDY nie miałem problemu by zatankować na stacji paliw, wczoraj miałem problem z zapięciem pistoletu do zaworu (jestem w Hiszpanii a tutaj jest specyficzna końcówka zaworu dosyć trudna do zapięcia) i poprosiłem pracownika o pomoc...żadnych problemów😊 cena butli jest wysoka ale w moim przypadku uważam zakup za udany 😀 |
Zastanawiam się tylko czy ekonomicznie uzasadniony będzie to wydatek dla mnie.ja nie spędzam kilku miesięcy na wyjazdach...
Możesz napisać jaki filtr używasz? Ten do adaptera tankowania czy ten między butle a reduktor? A może oba?
yamah - 2023-03-18, 20:16
Skłaniam się coraz bardziej do gasbank |
Noo wreszcie po 3 stronach tematu a było od razu posłuchać doświadczonych kolegów "praktykantów"
papamila - 2023-03-18, 21:56
| Cytat: | | Skłaniam się coraz bardziej do gasbank |
tylko kup porządną butlę z wielozaworem,
anie tylko z ogranicznikiem tankowania
Fordek - 2023-03-19, 09:15
Zastosowałem filtr między reduktorem a butlami
taki https://carbonzorro.com/pl/products/gasbank-filtr-na-rurke-miedziana-8mm-562.html
Działa od roku - przepuścił już 50 kg gazu - bez problemów . Po rokręceniu do umycia .
papamila - 2023-03-19, 13:29
| Fordek napisał/a: |
Zastosowałem filtr między reduktorem a butlami |
Leszku
a butle masz podpięte na rurkach?
[ Komentarz dodany przez: Banan: 2023-03-19, 17:58 ]
Poprawiłem cytat
Fordek - 2023-03-19, 23:11
Węże włoskie chyba zbrojone 8 mm . Fajnie się to wszystko montowało . Ale Jarku zasmucasz mnie tym ,że kupiłem butle te z ogranicznikiem 80% . Tak fajnie się nabijają na stacjach LPG - pistolecik odbija i gotowe . Przy nabijaniu zakręcam zawór dający gaz do reduktora , Czy coś źle robię ?
papamila - 2023-03-20, 06:32
pytałem, bo nie widziałem takich kampingowych węży w oplocie.
a butla? to kwestia bezpieczeństwa ale to nie prom kosmiczny.
darek 61 - 2025-08-21, 19:56
Trafiła mi się butla z kołnierzem ,chyba to jakaś nowość.Kolnierz jest nieco mniejszy i o trzy centymetry wyższy,w efekcie mogę butlę załadować jako pierwszą do luku i wyciągać jako drugą.Gdybym miał dwie takie wysokie to nie miałbym możliwości ich załadować.
Następnym razem muszę zwracać uwagę co mi wymieniają,u was może tego problemu nie być,ale lepiej zwróćcie na to uwagę.
|
|