Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Zmiana Sterownika Truma Combi 6

rumurek - 2023-03-07, 13:39
Temat postu: Zmiana Sterownika Truma Combi 6
Mam techniczne pytanie w sprawie wymiany sterownika. Mam w kamperze Trumę Combi 6 z analogowym pokrętłem do regulacji temperatury wody oraz ogrzewania. Czy mogę zamienić bez problemów pokrętło na prostokątny wyświetlacz cyfrowy z iNet? Wystarczy przepiąć sterowniki, czy wymaga to jeszcze jakiś innych działań?
rigg - 2023-03-07, 14:00

Na stronie truma.com jest informacja:
"Cyfrowy panel sterowania CP plus iNet ready można doposażyć we wszystkie grzejniki Truma Combi. Truma produkuje grzejniki Combi od 2007 roku, można je rozpoznać po szarej obudowie. Od 2013 roku mają czarną okładkę.

W przypadku starszych grzejników, takich jak grzejniki Truma C, nie można doposażyć cyfrowego panelu sterowania CP plus iNet ready."

Wujek google jest bardzo pomocny :lol:

kaimar - 2023-03-07, 14:58

rumurek napisał/a:
Czy mogę zamienić bez problemów pokrętło na prostokątny wyświetlacz cyfrowy z iNet? Wystarczy przepiąć sterowniki, czy wymaga to jeszcze jakiś innych działań?

Musisz mieś wersję software urządzenia 5.0 lub wyższą.

Comsio - 2023-03-07, 18:50
Temat postu: Re: Zmiana Sterownika Truma Combi 6
rumurek napisał/a:
Mam techniczne pytanie w sprawie wymiany sterownika. Mam w kamperze Trumę Combi 6 z analogowym pokrętłem do regulacji temperatury wody oraz ogrzewania. Czy mogę zamienić bez problemów pokrętło na prostokątny wyświetlacz cyfrowy z iNet? Wystarczy przepiąć sterowniki, czy wymaga to jeszcze jakiś innych działań?

A może z innej beczki ☝️
Ten co masz można jego reanimować.
Chyba że przyjechałaś jego kołem 😁

RoeSolare - 2023-08-03, 21:56

A czym się różnią sterowniki iNet z jednym przyłączem i z dwoma?
Kupiłem taki z dwoma i nie chce zadziałać
Dołożyłem dodatkowy kabel podłączyłem do pieca i tego drugiego wejścia i nic

dukat - 2023-08-07, 22:07

Ten panel ma osobne zasilanie,podłączyłeś go do prądu ??
RoeSolare - 2023-08-09, 23:04

dukat napisał/a:

No oczywiście.

Kupiłem niby nowy od osoby prywatnej na allegro.

Kabel sygnałowy ma być podłączony pod które gniazdo?
Co z tym drugim gniazdem? Do czego to?
Czym się różnią panele z jednym i z dwoma gniazdami? Ktoś wie?
Podłączałem nawet kolejnym kablem do pieca (tzn były podłączone dwa kabelki)

No nic się nie dzieje. Resetuję i nie znajduje żadnych urządzeń.

Socale - 2023-08-10, 09:09

RoeSolare napisał/a:
dukat napisał/a:

No oczywiście.

Kupiłem niby nowy od osoby prywatnej na allegro.

Kabel sygnałowy ma być podłączony pod które gniazdo?
Co z tym drugim gniazdem? Do czego to?
Czym się różnią panele z jednym i z dwoma gniazdami?
...

Niepewnie Ci odpowiem, ale gdy odbierałem Adrię z identycznym systemem, diler mówił mi że do tego sterownika jest gdzieś w środku podpięty moduł by sterować nim zdalnie poprzez aplikację.
Nie wykluczam też, że drugie gniazdo jest dla kabla do sterowania klimatyzacją identycznie jak ogrzewaniem.
.
Kwestia zasilania: To urządzenie może być zasilane podobnie jak radio w samochodzie, jeden plus na stałe a drugi plus po włączeniu np na pulpicie.
.
Poddaję przemyśleniom bo lawiruję i nie jestem powyższego w 100% pewny.

RoeSolare - 2023-08-11, 23:37

...[/quote]

Nie wykluczam też, że drugie gniazdo jest dla kabla do sterowania klimatyzacją identycznie jak ogrzewaniem.
.
Kwestia zasilania: To urządzenie może być zasilane podobnie jak radio w samochodzie, jeden plus na stałe a drugi plus po włączeniu np na pulpicie.
.
Poddaję przemyśleniom bo lawiruję i nie jestem powyższego w 100% pewny.[/quote]

Też podejrzewam że drugie gniazdo jest do klimy.
To do którego się wpiąć tego górnego?

Co do zasilania to w instrukcji jest napisane mniej więcej cos takiego;
Panel musi być zasilany z tego samego obwodu co piec.
Nawet podpiąłem ten panel bezpośrednio przy piecu.
No i dale to samo.
Miga ikonka kluczyka i tyle. Mogę sobie coś tam pozmieniać (godzinę, jasnosć wyświetlacza, korektę temperatury itp) i zrobić reset po którym jest wielki NIC

voice - 2023-08-15, 16:43

A wersję softu sprawdziłeś jak wcześniej napisał Kaimar ??
Bo ja masz starsza to nie ruszy.

RoeSolare - 2023-08-16, 10:20

voice napisał/a:

Dzwoniłem do Krakowa. stwierdzili że musi ruszyć.
Działa ze wszystkimi czarnymi piecami, wystarczy podłączyć.

Na 28 sierpnia jestem umówiony na serwis.
Po za tym panelem to ta truma coś słabo działa.

Grzeje wodę czy do 40 czy do 60 świetnie, ale jak zacznę uzywać to piec budzi się dopiero do życia jak woda się skończy i przez bojler przeleje się zimna woda.

Auto jest z 2020r i stało 3 lata nie używane. Tak że truma jest nowa i ponoć nie ma zrobionego jakiegos pierwszego uruchomienia i kalibracji. Tyle się dowiedziałem przez telefon.

orkaaa - 2023-08-16, 10:56

Nie chce spekulować ale czy paliwo dochodzi do urządzenia może jakieś paprochy są w pompie. Używam takiej trumy i zero problemów.
BikerB - 2023-08-16, 18:27

RoeSolare napisał/a:
A czym się różnią sterowniki iNet z jednym przyłączem i z dwoma?
Kupiłem taki z dwoma i nie chce zadziałać
Dołożyłem dodatkowy kabel podłączyłem do pieca i tego drugiego wejścia i nic

to jest CP panel z CI Bus
nie bedzie dzialal

Socale - 2023-08-16, 20:48

RoeSolare napisał/a:
...
Miga ikonka kluczyka i tyle.
...

I może w tym jest klucz :idea
.
Jakieś 2 lata temu miałem w trumie podobną upierdliwość, mianowicie nie szło zresetować systemu, który wskazywał błąd "brak gazu"
Aby system ruszył, musiałem zrobić reset w trumie.
Zacytuję swoje zdanie:"Upierdliwy błąd obojętnie jaki ale jak jest nie wyłączalny z poziomu pulpitu, to trzeba wleźć
do centralki w Trumie i tylko tam można przekonać ją że już wszystko w porządku.
"
Jak to zrobić, zerknij w temat ze zdjęciami: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=34389

BikerB - 2023-08-16, 21:53

powtornie
jest montowany w fabrycznych camperach np.swift, knaus chyba hobby
do dzialania potrzebuje master panela
no chyba ze jakis bystrzak go zhakuje

RoeSolare - 2023-08-17, 00:38

BikerB napisał/a:
powtornie
jest montowany w fabrycznych camperach np.swift, knaus chyba hobby
do dzialania potrzebuje master panela
no chyba ze jakis bystrzak go zhakuje

No to lipa. Skąd miałem to wiedzieć. Kupiłem jako nowy od osoby prywatnej. Ale takie panele są w sklepach i zero opisu co i jak. Widziałem wersję z jednym i dwoma gniazdami. Ciekawe co powie serwis na temat tego że chciałem to podłączyć i oczekiwałem ze zadziała.

Czyli powinienem szukać z jednym gniazdem??

orkaaa - 2023-08-17, 11:55

Skoro będzie serwis to ich pytaj. Może jest jakieś obejście / problemu/ a jak nie, to zostaje sprzedać ten panel i kupić właściwy.
RoeSolare - 2023-08-19, 11:38

orkaaa napisał/a:
Skoro będzie serwis to ich pytaj. Może jest jakieś obejście / problemu/ a jak nie, to zostaje sprzedać ten panel i kupić właściwy.

Na razie dzwoniłem pytałem. Powiedzieli że z jednym gniazdem to starego typu. Z dwoma gniazdami to nowszy. I musi działać! podłączasz resetujesz działa. Mam przyjechać :?

RoeSolare - 2023-08-25, 21:58

voice napisał/a:

Byłem w serwisie i coś niecoś wiem.

Swoja droga serwis w którym byłem to betony rodem z komuny, jak do ściany.
Kazali przyjechać na 8, dzwonie że się spóźnię a oni że i tak elektryk będzie o 14.
No to ja mowę że idę do Ikei i po co mnie ściągali na 8. Po godzinie mam telefon że co ja sobie myślę że, oni tak pracują, że nie zrobią na poczekaniu, że mam zostawić auto i czekać. Może godzinę może tydzień.
O co im chodzi? Mówię że miałem być na 8 a ja się dowiedziałem że i tak ktoś będzie na 14 i o co pretensje. Jestem o 14 i okazuje się że mam zostawić auto i elektryk będzie o 17.
No szlag mnie prawie trafia. :gwm Brak elektryka, dzień stracony, miesiąc czekania na termin, brak podłączenia komputera. Mam zostawić auto i wracać do domu! Ja na to że mam jedzenie w lodówce rzeczy w kamperze itd. Pan mówi że co ja sobie myślę że na kemping przyjechałem.
Ale zaciskam zęby i w rozmowie wyciągam trochę informacji o działaniu pieca.
W przypływie ciekawości Pan bierze ze sklepu nowy panel i podłącza, a ten rusza!
Ruszył bo był z jednym gniazdem. Truma Kraków twierdzi że panele z jednym gniazdem to poprzedni model i go już nie produkują (skąd to mieli na stanie nie wiem). Wniosek taki że mój piec rocznik 2020 prawdopodobnie jest przejściówką. Ma część nowych części czarną obudowę (z którą powinien działać nowy model panela) ale stare oprogramowanie.

Nawet nie pytajcie czy udało się wgrać nowe... no przecież nie zostawię auta na tydzień.
Tak stwierdził serwisant. On nie pracuje z piecem w aucie.
Demontuje połowę mebli, wydłubuje piec, sprawdza każdą cześć na stole i montuje.
No zgroza :stop: