Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Jugosławia* - Słowenia - majówka

sterciu - 2023-03-12, 12:05
Temat postu: Słowenia - majówka
Witajcie
Z żoną wpadliśmy na pomysł aby wybrać się do takiego patrząć po info w necie dość niedocenianego turystycznie kraju jakim jest Słowenia... Podobno jest tam pięknie , był ktoś , może coś polecić co można tam zobaczyć w tydzień , co warto zobaczyć ?? Bez chodzenia po górach , to odpada bo wyczytałem, że warto się na górskie szlaki wybrać też....

bigboykr - 2023-03-12, 12:29

Każdy fragment jest wart zobaczenia. Zaczynając od stolicy, poprzez góry (przełęcz Vrsic, czerwona droga, skocznie, dolina rzeki Socza, jaskinie (w tym Postojna), wybrzeże.. poza sezonem można. Maribor, Ptuj też koniecznie do odwiedzenia.
LukF - 2023-03-12, 13:22

sterciu,

Warto bardzo: Lubljana, Postojna Jama razem z Postojnym Zamkiem, cudne jezioro Bled razem z spacerem lub rowerem wokół, Alpy Julijskie, nad morzem piękne miasteczko Piran (w relacji z Rovinja z 2020r opisałem).
Uwaga: Słoweńcy starają się stosować u siebie to samo co w CRO: zakaz stawania kamperem poza kempingami/ stellplacami. Doświadczyłem tego w sierpniu jeden raz, kilka kilometrow od Bled, w jakiejś wiosce.

MILUŚ - 2023-03-12, 14:22

LukF napisał/a:
..........
Uwaga: Słoweńcy starają się stosować u siebie to samo co w CRO: zakaz stawania kamperem poza kempingami/ stellplacami. Doświadczyłem tego w sierpniu jeden raz, kilka kilometrow od Bled, w jakiejś wiosce.

Doświadczyliśmy też tego wzdłuż całego Bohinjsko Jezera i w samym Ukanc w zeszłym roku :gwm
Nawet kawy nie mogliśmy z widokiem na jezioro wypić :-/

sterciu - 2023-03-12, 19:47

Czyli najlepiej szukać kempingów :) .
Pierwszy raz się tam wybieramy więc dzięki za podpowiedzi :)

MILUŚ - 2023-03-12, 22:00

sterciu napisał/a:
Czyli najlepiej szukać kempingów :) .
Pierwszy raz się tam wybieramy więc dzięki za podpowiedzi :)

Zostają Ci jeszcze parkingi.....na autostradzie :-P :mrgreen: :spoko

LukF - 2023-03-13, 09:33

MILUŚ napisał/a:

Zostają Ci jeszcze parkingi.....na autostradzie :-P :mrgreen: :spoko

Na nocleg. Na zdrowie :haha:

sterciu - 2023-03-15, 10:48

Damy radę , a jak nie to zawsze Chorwacja blisko :wyszczerzony:
Andrzej_Gdynia - 2023-03-15, 20:52

Jak będziesz w Bledzie i staniesz na kampingu to w pobliżu polecam wąwóz Vintgar - na rowerku 20 min... można go zostawić przy wejściu.
rjas - 2023-03-16, 10:39

Andrzej_Gdynia napisał/a:
Jak będziesz w Bledzie i staniesz na kampingu to w pobliżu polecam wąwóz Vintgar - na rowerku 20 min... można go zostawić przy wejściu.

Potwierdzam - piękny wąwóz, praktycznie po płaskim, więc nie ma za bardzo wspinania i są też parkingi przed wąwozem. Ruch w wąwozie jest jednokierunkowy, więc wraca się inną drogą (są dwie możliwości) w zasadzie równolegle do wąwozu. Na stronie wszystko jest opisane.

Z parkowaniem jest faktycznie problem.
www.camperstop.si - tutaj masz listę camperparków w całej Słowenii.

marius - 2023-04-15, 21:30

Również wybieram się na majówkę do Słowenii.
Czy może ktoś wie czy kampery mieszczą się w kategorii 2A (tak jak na piktogramie) czy są traktowane jako pojazdy z kategorii 2B.

Andrzej 73 - 2023-04-16, 08:05

W Postojnej przy jaskini masz stellplatz dla kamperów z prądem , wodą i zrzutem kota.
Warto tak sobie zaplanować aby tam zostać na noc. Wjeżdżasz na stellplatz od razu , a nie na parking , jeśli masz zamiar zostać na noc.
:spoko

kimtop - 2023-04-16, 08:21

Cytat:

W Postojnej przy jaskini masz stellplatz dla kamperów z prądem , wodą i zrzutem kota.

Tylko troche tam ciasno

LukF - 2023-04-16, 09:43

marius napisał/a:
Również wybieram się na majówkę do Słowenii.
Czy może ktoś wie czy kampery mieszczą się w kategorii 2A (tak jak na piktogramie) czy są traktowane jako pojazdy z kategorii 2B.

W Słoweni wineta za kampera jak za osobówkę. Taki wyjątek.

Andrzej 73 - 2023-04-16, 09:46

Cytat:
Tylko troche tam ciasno

Nie zauważyłem , raczej było luźno kiedy byliśmy. :spoko

joko - 2023-04-16, 10:47

Byłem dwukrotnie i za każdym razem obłożenie nie przekraczało 50%.
Najlepiej przyjechać trochę wcześniej (we wczesnych godzinach popołudniowych), kiedy następuje naturalna wymiana (odjeżdżają ci co przyjechali dzień wcześniej i od rana zwiedzali atrakcje) .

Socale - 2023-04-16, 14:46

Wiecie co Koledzy, chyba zmodyfikuję plan na urlop i w drodze do CRO, wtrącę dodatkowo tydzień w Słowenii.
Właśnie o Bled/Vintgar/Postojna Jama bo jakoś nigdy mi nie pasiło, ale jak się zagłębiłem dzięki Wam w te miejsca, to aż posta musiałem napisać a tym co miejscówki podsunęli, popołudniowe:

Andrzej 73 - 2023-04-16, 16:41

Wojtek , warto!
Myśmy w ubiegłym roku na Włochy jechaliśmy przez Słowenię.
Autostrada dobrej jakości , choć wydaje się jakaś troszkę węższa od normalnej to pokonuje się kilometry bardzo przyjemnie nawet bardziej niż przez Austrię.

Dzięki za browarka. :bukiet:

LukF - 2023-04-16, 17:50

Socale napisał/a:
Wiecie co Koledzy, chyba zmodyfikuję plan na urlop i w drodze do CRO, wtrącę dodatkowo tydzień w Słowenii.
Właśnie o Bled/Vintgar/Postojna Jama bo jakoś nigdy mi nie pasiło, ale jak się zagłębiłem dzięki Wam w te miejsca, to aż posta musiałem napisać a tym co miejscówki podsunęli, popołudniowe:

Wojtek, Słowenia jest obowiązkowa do zwiedzania. Polecam szczególnie:
1. Lubliana- stolica jest maleńka i dlatego urocza. NIE MOŻESZ jej ominąć.
2. Bled jezioro- całkiem blisko od stolicy i pięknie tam. Wystarczy jeden dzień bo dłużej nie ma co robić.
3. Jaskinia Postojna Jama oraz kilka kilometrow obok Postojny Zamek. Nie rezygnuj z zamku!!! Jest zaskakująco inny od tych co znamy !!!
4. Piran. Miasteczko nad Adriatykiem. Małe, pełne uroku bo w Włoskim stylu. Sporym wyzwaniem jest znalezienie miejsca na zaparkowanie kampera. Wystarczy kilka godzin na zwiedzanie.

Uwaga ogólna: w moim przekonaniu dla zwiedzania punktów 1, 2 i 4 niezbędny jest rower. Wtedy nie przeszkadza, że kampera mamy zostawionego dalej. :spoko

wkizet - 2023-04-17, 19:03

Rzeczywiście z kamperem nie ma lekko w Słowenii. Stawiają nisko zawieszone poprzeczki przy wjazdach na parkingi, sporo zakazów na nocleg w kamperze. W Kranjskiej Gorze na prawo do samego końca. Tam jest miejsce dla kamperów, można zrobić serwis, 46.487612, 13.774678. W Planicy też jest kilkanaście stanowisk.
W Bled mieliśmy problem, ale wcisnęliśmy się na tani parking po drugiej stronie jeziora.
Koordynaty 46.357035, 14.091310

JacekL - 2023-04-20, 07:34

LukF napisał/a:
1. Lubliana- stolica jest maleńka i dlatego urocza. NIE MOŻESZ jej ominąć.
2. Bled jezioro- całkiem blisko od stolicy i pięknie tam. Wystarczy jeden dzień bo dłużej nie ma co robić.
3. Jaskinia Postojna Jama oraz kilka kilometrow obok Postojny Zamek. Nie rezygnuj z zamku!!! Jest zaskakująco inny od tych co znamy !!!
4. Piran. Miasteczko nad Adriatykiem. Małe, pełne uroku bo w Włoskim stylu. Sporym wyzwaniem jest znalezienie miejsca na zaparkowanie kampera. Wystarczy kilka godzin na zwiedzanie.

Ja bym jeszcze dołożył do tej listy Jaskinię Skocjańską, mniej marketingowo reklamowana od Postojnej ale jest przepotężna i na nas zrobiła kolosalne wrażenie. Osobiscie oceniam ją wyżej niż Postojną

Komplecik - 2023-04-20, 08:00

,, Mangardsko sedlo,, to może być atrakcją dla cyklistów 20 kilka km asfaltem na szczyt, chyba kiedyś dawałem tu zdjęcie wyjechaliśmy skuterem. :ok
LukF - 2023-04-20, 08:32

Komplecik napisał/a:
,, Mangardsko sedlo,, to może być atrakcją dla cyklistów 20 kilka km asfaltem na szczyt, chyba kiedyś dawałem tu zdjęcie wyjechaliśmy skuterem. :ok

Robert, jest osuwisko, jest szlaban na dole, chyba nie wjedziesz :mrgreen:
Może z buta?
Pozdro :spoko

Komplecik - 2023-04-20, 09:16

LukF napisał/a:
Komplecik napisał/a:

Robert, jest osuwisko, jest szlaban na dole, chyba nie wjedziesz :mrgreen:
Może z buta?
Pozdro :spoko

nie wiedziałem byłem tam chyba w 2016, samochodem motorem skuterem może nie, rowerem może by przejechał :spoko

Socale - 2023-06-15, 22:05

LukF napisał/a:
Socale napisał/a:
Właśnie o Bled/Vintgar/Postojna Jama
...

Wojtek, Słowenia jest obowiązkowa do zwiedzania. Polecam szczególnie:
...
3. Jaskinia Postojna Jama oraz kilka kilometrow obok Postojny Zamek
...

No więc to co wyżej w cytacie, zrealizujemy już za 2.....5 dni.
potem chyba ostatnia wyspa na której nie wisieliśmy godzinami w hamakach: Murter.
Jak będzie zgiełk to ewakuacja gdzieś indziej, puki co to chcę zjeździć tą wyspę, oczywiście pedałowoprądowym :bigok :mrgreen:

Komplecik - 2023-06-16, 07:31

Socale napisał/a:

potem chyba ostatnia wyspa na której nie wisieliśmy godzinami w hamakach: Murter.
Jak będzie zgiełk to ewakuacja gdzieś indziej, puki co to chcę zjeździć tą wyspę, oczywiście pedałowoprądowym :bigok :mrgreen:

U Murteru idziesz, fajnie, Drage zabudowoją domkami, kończy się fajna baza wypadowa na pobliskie wysepki :-/ , jezioro Wransko pewnie objechałeś i na Kamienioku byłeś, jeśli nie to polecam, Celinka w Drage tyż fajna, kurde jak ja tam lubię, zresztą zgiełk portowy tyż wieczorkiem fajny żagle wchodzą, zazdroszczę
Już stawiam :szeroki_usmiech

Socale - 2023-06-16, 20:41

Ano byłem, tu i tam ale nie wszędzie. W Drage jak jeszcze prądu nie mieli, to uciekłem bo bez klimy umrę. Biograd niedaleko, stamtąd hyc na wysepkę prawie codziennie a Vransko pedałowcem bezprądowym wówczas i też dałem radę.
Thx za browarka, rozumiem że to z góry za przyszłe fotoopisy :mrgreen: Mam opóźnienie gdyż w moim temacie "Chorwacja przygodowo" nie zapodałem jeszcze ani słowa ani obrazka z ub. roku, a był mistrzowski :idea

Komplecik - 2023-06-16, 22:56

Socale napisał/a:

Thx za browarka, rozumiem że to z góry za przyszłe fotoopisy

Nieee, tak po prostu bezinteresownie, jedziesz w rejony gdzie bardzo lubię przebywać, :mrgreen:
:spoko :szeroki_usmiech

Masz do wyboru nie wiem które wolisz :ok

Socale - 2023-06-25, 22:11

No i byłem w Bled, nad jeziorem, na wysepce, na zamku a także w okolicy i... u zwykłych rolników. Latałem rowerem jak popieszczony prądem, wszędzie tu i tam, potem był wąwóz. Pięknie ptaki śpiewały, jak kołysanka...
Kamping "River" nad rzeką Sawa, ma własną plażę praktycznie dziką i obawiałem się niedźwiedzi ale to jest ten klimat który preferuję.
Wrócę do tego temetu jak będę miał internet, czyli już w domu i wlepię parę fotek i piwo dla polecających bo warto było posłuchać Waszych rad.

LukF - 2023-06-26, 15:45

Socale,
Wojtek, no to czekamy na tę obiecaną relację i zdjęcia :bukiet: