Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Norwegia 2023 plany

szkl - 2023-03-31, 19:35
Temat postu: Norwegia 2023 plany
Chciałbym rozpocząć nowy temat, bo nowy rok / nowy sezon (tu różnie bo niektórzy nie zamknęli starego :wyszczerzony: ) Kto gdzie i którędy się wybiera.
prusiak - 2023-03-31, 20:22

Podłączam się do tematu, bo pierwszy raz planuje NO i nie wiem co i jak.... :wyszczerzony:
szkl - 2023-04-02, 21:59

no to może rozpocznę tegoroczne podróże na papierze:
PLAN PODRÓŻY
 Wrocław -> Flensburg (granica Niemcy/Dania)
 Flensburg -> Hirtshals, Dania prom do Norwegii -> Kristiansand, Norwegia -> Lindesnes
 Lindesnes -> Stavanger
 Stavanger -> Vikesa -> Byrkjedal -> Fidjeland -> Lysebotn -> prom fiordem Lysefjorden -> Lauvvik -> prom do Oanes -> kierune na Preikestolen -> Ardal
 Ardal -> Lyngstranda -> prom -> Gjerdmundshann -> Eikelandsosen -> Osoyro -> Bergen
 Bergen -> Gudvangen -> tunel Lerdalstunnelen (24,5km) -> Skei -> Hellesylt -> prom -> Geiranger
 Geiranger -> Eidsdal -> prom -> Linge -> Gudbrandsjuvet -> Droga Trolli z tarasem -> Andalsnes -> Alesund
 Alesund -> Oslo
 Oslo -> Goteborg -> Malmo -> Kopenhaga
 Kopenhaga -> Rodbyhavn ->Fehrman -> Hamburg
 Hamburg -> Wrocław

szkl - 2023-04-02, 22:26

plan na mapie
prusiak - 2023-04-02, 23:04

A podpowiedzcie, dlaczego promy a nie most Storebælt ??
szkl - 2023-04-03, 06:57

prusiak, inna droga. Mostem, zresztą tym promem też podróżowałem w zeszłym roku.
krzlac - 2023-04-03, 13:08

szkl napisał/a:
... Lysebotn -> prom fjordem Lysefjorden -> Lauvvik ...

Dosyć karkołomny zjazd 10% i "agrafki" do Lysebotn. Uprzedzam, że prom z Lysebotn do Lauvik kursuje rzadko, zabiera mało samochodów i wymaga wcześniejszej rezerwacji nawet na początku czerwca przed sezonem. Zjechałem tam w 2022 roku w niedzielę po południu. W ten dzień promu już nie było. Pierwszy miał być w poniedziałek, ale nie było już miejsca na samochód. Pierwsza mozliwość we wtorek. Ponieważ miejsce same w sobie dość nudne, cały dzień w cieniu i brak parkingu na darmowy postój nad wodą (tylko płatny 350 NOK kamping), zdecydowaliśmy się na powrót. Kilka kilometrów pod górę 10% na pierwszym biegu "zabrało" prawie pół zbiornika paliwa. NIE POLECAM! A miało być tak pięknie - promem, malowniczym fiordem pod Preikestlen.

Prom z Hirsthals jest szybki-krótko płynie, ale niestety dość kosztowny.

Anna Świerniak - 2023-04-03, 13:54
Temat postu: Plan na NO
Nasze plany na NO. Wyjazd pod koniec maja (26-28). Planowana trasa: km
• Bieszczady – Wrocław 503
• Wrocław – Rostok 636
• Prom Rostok - Gedser
• Kopengaga – Roskilde –Hillerod - Helsingor 108
• Prom - Helsingor - Helningborg
• Helningborg - Oslo 503
• Oslo - Dramen - Konsberg - Odda 348
• Odda – Voss – Gudwangen 137
• Prom Gudwangen - Kaupanger
• Kaupanger – Sogndalsfjora – Skei – Byrkjelo – Olden – Stryn – Hellesyt 291
• Prom Hellesyt - Geiranger
• Geiranger – Djupvatnet - Dalsnibba
• Dansnibba – Geiranger – Droga Orłów – droga Trolli - Eidsdal
• Prom Eidsdal - Linge
• Linge – Alesund 82
• Allesund - Stette – Hamnsundvegen –Gamlen - Brattvag 69
• Brattvag – Midsund – Molde - Vevang 96
• Vevang - Kristiansund – Tommervag (po drodze prom Seivika - Tommervag) -
dalej dookoła wyspy do Fillan (przez Aure, Kyrksaeterora - Sundan 213
• Sundan – Sandstad – Forsnes – Kvenvaer – Fillan - Orkanger 255
• Orkanger – Sveg (Szwecja) - Falun - Sztokholm
• Sztokholm - Nynashamn
• Prom Nynashamn - Venspils – Ryga - Bieszczady
W NO postoje na wędkowanie, po trafieniu na dobre łowiska. Liczymy w tym względzie na pomoc Forumowiczów. Podróż nie powinna być dłuższa jak 4 tygodnie.

krzlac - 2023-04-03, 14:00

Dalsnibba pod warunkiem słonecznej pogody. Inaczej szkoda kasy - wjazd aktualnie chyba 270 NOK.

Dla chętnych mam moje zestawienie (w Excel) 66 atrakcji w Norwegii południowo zachodniej ze wspłórzędnymi i do tego plik w formacie .csv gotowy do wstawienia do AutoMapy. Jak również scan mapy np. do wydruku z naniesionymi punktami (66 atrakcji), ale to plik 70 Mb.

Anna Świerniak - 2023-04-03, 14:39
Krzlac. Dziękuję za podpowiedż. Zrewiduję plan.
Track222 - 2023-04-03, 15:00

krzlac napisał/a:
Dalsnibba pod warunkiem słonecznej pogody. Inaczej szkoda kasy - wjazd aktualnie chyba 270 NOK.

Dla chętnych mam moje zestawienie (w Excel) 66 atrakcji w Norwegii południowo zachodniej ze wspłórzędnymi i do tego plik w formacie .csv gotowy do wstawienia do AutoMapy. Jak również scan mapy np. do wydruku z naniesionymi punktami (66 atrakcji), ale to plik 70 Mb.

Jestem chętny, bardzo proszę.

szkl - 2023-04-03, 15:42

krzlac,
no i czar prysł promu po fiordzie - będzie objazd zatem.
co do pliku z atrakcjami to pewnie wszyscy poproszą w tym oczywiście i ja :hello

szkl - 2023-04-03, 15:43

moja obecna trasa lekko ewoluuje i za dzień/dwa wrzucę jej upgrade
Anna Świerniak - 2023-04-03, 16:08
Przeprawy promowe b.z. Krzlac - proszę również o pliki atrakcji.
szkl - 2023-04-03, 17:55

krzlac, :pifko zasłużone
prusiak - 2023-04-04, 09:54

Anna Świerniak, Świetny plan. :kwiatki:
Podoba mnie się :) Ale muszę go na tyle zoptymalizować żeby go ogarnąć w max 3 tyg.

Skwarek - 2023-04-04, 10:06

krzlac napisał/a:

Jestem chętny na to zestawienie norweskich atrakcji, planuję w czerwcu tam pierwszy raz pojechać ale niewiele wiem o tym kraju i zbieram informacje ;)

tomiy - 2023-04-04, 10:13

Ja też bym reflektował na te atrakcje :)
szkl - 2023-04-04, 11:15
Temat postu: Re: Plan na NO
Anna Świerniak napisał/a:
Nasze plany na NO.
...
• Kaupanger – Sogndalsfjora – Skei – Byrkjelo – Olden – Stryn – Hellesyt 291
• Prom Hellesyt - Geiranger
• Geiranger – Djupvatnet - Dalsnibba
...

tu pojawia się problem bowiem podobno nie da się autem kamperowym promem z Hellesyt do Geiranger przedostać - cytując "...brakiem promów samochodowych z Hellesylt (miasteczko leżące po drugiej stronie Geirangerfjorden)..."

szkl - 2023-04-04, 11:18

dodatkowo często na przełomie 05/06 główna droga dojazdowa z Bergen (droga 63) przed samym Geiranger jest jeszcze zamknięta z powodu dużej ilości zalegającego tam śniegu więc dojazd i zaliczenie punktu widokowego po drodze Dalsnibba też jest pod znakiem zapytania w tym czasie. Ja osobiście wyruszam 27.05 więc zobaczę live jak będzie
krzlac - 2023-04-04, 12:07
szkl napisał/a:
... podobno nie da się autem kamperowym promem z Hellesyt do Geiranger przedostać ..."

Płynąłem w 2013, a zeszłym roku widziałem kampery oczekujące na prom w Geiranger.
W dobie internetu nie ma "podobno". Trzeba sprawdzić rozkład i cennik.

decumanus - 2023-04-04, 12:13

prusiak napisał/a:
A podpowiedzcie, dlaczego promy a nie most Storebælt ??

Mosty sa drogie, i trzeba zrobić 400km, albo brać prom z Puttgarden do Rødbyhavn, co oszczedza jednen most, ale 60e placilem za prom.. wiec taniej nie jest, a tymczasem prom z Rostock do Trelleborg kosztuje dla mojego kamperka nawet 400 zl. 4 godziny odpoczynku potem 650km do Oslo...
Promy z polnocy Danii na poludnie Norwegii sa drogie i szybkie ale oszczedza sie sporo drogi jesli nie chce sie odwiedzac Oslo... Niestety pies musi podrozowac w specjalnym kojcu, my swojemu takiego stresu fundowac nie zamierazmy, a niemcy-szwecja mozna brac psa tylko nie mozna wchodzic do mesy i do pokoi...
A do Oslo musze, bo mam tam obowiazki.
tez sie wybieramy w tym roku, niestety w czasie jak wszyscy Norwegowie beda miec urlop, wiec spodziewamy sie tłoku... wszedzie...
moze uda sie przyspieszyc wyjazd o tydzień.
Plan głownie na drogi krajobrazowe...
no i wstepnie jedziemy do legolandu, wiec jednak mosty...
R

szkl - 2023-04-04, 12:33
krzlac napisał/a:
szkl napisał/a:
... podobno nie da się autem kamperowym promem z Hellesyt do Geiranger przedostać ..."

Płynąłem w 2013, a zeszłym roku widziałem kampery oczekujące na prom w Geiranger.
W dobie internetu nie ma "podobno". Trzeba sprawdzić rozkład i cennik.

i wszystko jasne (sugerowałem się blogerką norweską):
https://www.fjordtours.co...nger-hellesylt/

prom JEST ale cena zaporowa też jest - coś za coś bo i widoki w cenie:
przykładowo za mo∆ kamper 6-10m z kierowcą + 2 dodatkowe osoby >16 r.ż. = 2.070NOK

krzlac - 2023-04-04, 13:19

Dlatego mój kamper ma 599 cm. Blogerki nie czytaj. Dobry przewodnik np. Globtroter.
W moim zestawieniu w kolumnie GLOB są nr stron w Globtroterze.

YAN - 2023-04-04, 13:48

krzlac napisał/a:

Chętnie przytulę.

szkl - 2023-04-04, 13:48

krzlac, to jest już niedostepne (2009) ale ja mam w planie kupić zestaw: Norwegia 3w1: przewodnik + atlas + mapa
prusiak - 2023-04-04, 13:54

Jak wyznaczam tresę do Oslo to google oferuje takie przeprawy promowe:
1. Sassnitz - Ystad
2. Rostock - Gedser
i wspominana tu powyżej:
3. Puttgarden - Rødbyhavn
można też minąć Kopenhagę i Malmo i skorzystać z:
4. Hirsthals - Larvik

Macie jakieś wskazówki dotyczące, którą przeprawą najwygodniej, oszczędniej itp... którą polecacie?
Jak przeprawa promem to osobiście wolałbym już krótkie odcinki...

krzlac - 2023-04-04, 14:26

Sassnitz - Ystad chyba już nie pływa.
Ja polecam Rostock-Treleborg. Zawsze było najtaniej - rejs dzienny.
W zeszłym roku za dwie osoby, w dwie strony, kamper do 6m - zapłaciłem 500 zł.

Anna Świerniak - 2023-04-04, 15:54

Płynąc promem z Rostoku do Gedser, można kupić bilet łączony na ten prom i prom z Helsingor do Helingborg. Dla kampera do 6 m to wydatek około 140 Euro, ale kupić trzeba bilet przez internet, jest upust chyba 5%. Przerwa w podróży w Danii nie dłuższa niż 7 dni.
MILUŚ - 2023-04-04, 16:41

krzlac napisał/a:
szkl napisał/a:

Dosyć karkołomny zjazd 10% i "agrafki" do Lysebotn.

Do tego jazda w tunelu "korkociągu" wykutym w skale . Podziwiałem odwagę posiadaczy kamperów z alkowami :shock:

krzlac - 2023-04-04, 16:54

MILUŚ napisał/a:
...Do tego jazda w tunelu "korkociągu" wykutym w skale...

Taki obraz pokazała nawigacja. Drogi się nakładają, bo jedne są na powierzchni a drugie wykute w tunelu.

Anna Świerniak - 2023-04-04, 17:13

Plan na NO.
prusiak napisał/a:
Podoba mnie się :) Ale muszę go na tyle zoptymalizować żeby go ogarnąć w max 3 tyg.

Tę podróż można zrobić w 3 tygodnie. Mniej czasu poświecić na łowienie ryb.
W 2011 roku będąc kamperem w NO płynęliśmy promem z Hellesyt do Geiranger, myślę, że teraz nie jest gorzej.

maciejstraus - 2023-04-04, 23:27

To ja też tu parkuje bo mam w planach NO w tym roku ale na lekko na 14-16 dni :ok

Wysłałem już priv o tego excela i z zaciekawieniem czytam wątek o opcjach drogi, promów i opłat. :-P

prusiak - 2023-04-05, 08:15

Anna Świerniak napisał/a:
Tę podróż można zrobić w 3 tygodnie. Mniej czasu poświecić na łowienie ryb.

Ja nie wędkarz i nie rybak ;) ale zapomniałem też dodać, że docelowo chciałbym dojechać na Lofoty i wrócić przez Łotwę Estonię i Litwę...

HALINA i JACEK - 2023-04-05, 08:46

prusiak napisał/a:
Jak wyznaczam tresę do Oslo to google oferuje takie przeprawy promowe:
1. Sassnitz - Ystad
2. Rostock - Gedser
i wspominana tu powyżej:
3. Puttgarden - Rødbyhavn
można też minąć Kopenhagę i Malmo i skorzystać z:
4. Hirsthals - Larvik

Macie jakieś wskazówki dotyczące, którą przeprawą najwygodniej, oszczędniej itp... którą polecacie?
Jak przeprawa promem to osobiście wolałbym już krótkie odcinki...

Dzień dobry
my też Norwegia w lipcu, a prom ze Świnoujścia do Treleborga?
w zeszłym roku byliśmy w Szwecji mostami i wychodzi drożej niż promem, aczkolwiek most na Sundem super przejazd

MILUŚ - 2023-04-05, 09:11

Najszybsza i najtańsza opcja dotarcia do Norge to prom z Hirtshals do Larvik lub Kristiansand .
Miejsce desantu zależne od dalszych planów w N :spoko

szkl - 2023-04-05, 09:20

Finalnie moja trasa przedstawia się następująco - w nawiasach numer drogi jak się tam dostać):

Dom -> Flensburg, Niemcy -> Hirtshals, Dania -> Kristiansand, Norwegia (prom) -> Vennesla, rynna Tommerrenna (452) -> Kristiansand (402) -> Lindesnes, latarnia (E39/460) -> Manaffosen, wodospad (E39/503/450) -> Preikestolen, parking górny (450/508/523) -> Stavanger (523/13) -> Ryfylketunnelen - tunel podwodny 292 m pod p.m,dł. 14,4 km (13) -> Ardal (13) -> Latefossen, wodospad (13) -> Lyngstranda (13/551) -> Gjerdmundshamn (prom) -> Eikelandsosen (48) -> Trengereid (48) -> Bergen (E16/E39) -> Gudvangen (E16) -> Flam, tunel 12km (E16) -> Laerdal, tunel Lerdalstunnelen 24,5km (E16) -> Bøyabreen, lodowiec (5) -> Skei (5) -> Hellesylt (5) -> Geiranger (prom) -> Droga Orłów, wyjazd z Gerianger (63) -> Eidsdal (63) -> Linge (prom) -> Gudbrandsjuvet, wodospad po drodze (63) -> Droga Troli, parking PRZED drogą + tarasy dwa (63) -> Andalsnes (63) -> Afarnes (64) -> Solsnes (prom) -> Vevang (64) -> Droga Atlantycka (64) -> Karvag (ZAWRACAM) -> Molde (64/E39) -> Vestnes (prom) -> Alesund (E39) -> Trollveggen Besøkssenter (ściana Troli), przy drodze (E136) -> Dombas (E136) -> Lilliehammer, skansen i skocznia (E6) -> Oslo (E6) -> Goteborg, Szwecja (E6) -> Tanumshede - rysunki na skalne (E6) -> Helsingborg (E6) -> Malmo -> Kopenhaga, Dania -> Gedser (E20/E47) -> Rostock, Niemcy (prom) -> Dom

maciejstraus - 2023-04-05, 09:48

To ja jeszcze w imieniu własnym i tych co jadą pierwszy raz do Norwegii. Pozwolę sobie o pytania, może ktoś będzie chciał odpowiedzieć z doświadczenia własnego:

1. Czy nocowanie na dziko w kamperze w Norwegii to faktycznie nie problem?
2. Czy zdarzyły się Wam kontrole policyjne, stojąc w miejscach na dziko?
3. Czy czerwiec, lipiec i sierpień to faktycznie tłumy i sporo korków na popularnych trasach?

Pytam tu bo w niektórych artykułach są tak skrajne opinie, że pewnie tutaj się dowiem jak jest, niż od 2 czy 3 blogerów podróżniczych :mrgreen:

MILUŚ - 2023-04-05, 10:18

maciejstraus napisał/a:

1. Czy nocowanie na dziko w kamperze w Norwegii to faktycznie nie problem?
2. Czy zdarzyły się Wam kontrole policyjne, stojąc w miejscach na dziko?
3. Czy czerwiec, lipiec i sierpień to faktycznie tłumy i sporo korków na popularnych trasach:

Ad.1 - nocowanie nie stanowi problemu - warunek min. 100 metrów od prywatnych zabudowań
Ad.2 - nigdy
Ad.3 - najdłuższy dzień i najlepsza pogoda jest w czerwcu i lipcu ,
to pewnie i najwięcej tłumów ; a sierpień z własnego doświadczenia wiem ,że zaczyna
być deszczowy to i tłumów pewnie mniej :diabelski_usmiech

Wanderer - 2023-04-05, 14:51

MILUŚ napisał/a:
nocowanie nie stanowi problemu - warunek min. 100 metrów od prywatnych zabudowań

A to jakiś przepis czy zwyczaj?
Dojechałem do Bergen dość późno i bez planu więc szukałem cokolwiek do przekimania. Na mapie było jeziorko (Kalandsvatnet), myślałem, że tam znajdę jakąś miejscówkę. Niestety wszystko było zabudowane i zagospodarowane więc wjechaliśmy na podjazd jakiegoś budynku gospodarczego.
Po chwili przyszedł sąsiad zapytał co robimy i po naszych wyjaśnieniach z uśmiechem zapewnił, że "no problem".

prusiak - 2023-04-06, 13:13

A czy ktoś korzystał z promu Gdynia-Karlskrona? Bo póki co nie padł tu taki pomysł na dotarcie na Skandynawię.... Jak się ma ta droga dotarcia kamperem w porównaniu do wspomnianych wcześniej?
krzlac - 2023-04-06, 15:43

Poklikaj, posprawdzaj ceny biletów, popatrz na mapę Polski i Szwecji i wybierz najkorzystniejszy dla Ciebie wariant. Z Ostrołęki ten prom ma sens. Pływam nim na ryby do Szwecji, ale jadę z Karlrskrony na północny-wschód Szwecji, więc to pasuje. Jak ruszam w kierunku Oslo to wolę Świnoujście lub Rostok i te z reguły są tańsze i płyną krócej
decumanus - 2023-04-09, 16:49

Wanderer napisał/a:

A to jakiś przepis czy zwyczaj?

W zasadzie prawo..
Nazywane prawem wszystkich ludzi...
Ale.... czego tam często nie piszą, to w Norwegi kampery nie mogą zjeżdżać na prywatne drogi bez pozwolenia właściciela.
Stąd często zakazy wjazdu i zakazy kamperowania.a
A... i 150m, nie 100...

I chyba tam było ograniczenie do 3 dni... ale mogłem pomieszać z Dania...

https://web.archive.org/w.../prawo-dostepu/
R

Edit
Trochę doczytałem i generalnie jak tworzyli to prawo w latach 50tych, to nikt nie myślał o kamperach... z oczywistych względów
NAF (norweski pzm) pisze, że w zasadzie na prywatne drogi też mozna wjeżdżać, o ile nie ma zakazu wjazdu i/lub kamperowania.

Czego natomiast nie można, to WJEZDZAC W TEREN. Żadnym samochodem. Zawsze musimy stać wzdłuż drogi...
To chyba ważny aspekt, bo niektórzy mogą chciał sobie na pobliskiej trawce, zdała od innych... więc trzeba działać z głową. Norweska policja nie jest moze jak austriacka, ale łapówek podobno nie bierze ;)
Na terenie prywatnym przebywać mozna do 2 dni bez dodatkowej zgody właściciela.

Mogę poszukać przepisów, ale to chyba wam średnio rozjaśni, bo norweski czasem się translatorowi googla wymyka.

Den-tal - 2023-04-10, 21:31

W Dani nie wolno sie zatrzymywac (nocowac) poza wyznaczonymi miejscami. A dunska policja, to nie norweska lub szwedzka co na wiele wykroczen tego rodzaju patrzy przez przyslowiowe "palce". :evil:
decumanus - 2023-04-11, 09:00

Den-tal napisał/a:
W Dani nie wolno sie zatrzymywac (nocowac) poza wyznaczonymi miejscami.

true, true... podobna sytuacja jak w niemcach, camping albo bobilplass...
Nawet piesi i rowerzyści musza nocować na wyznaczonych "miejscach namiotowych" zwanych tez Primitiv Overnatting...

Osobiście kiedyś byłem przekonany ze w Dani można rozbić namiot na podobnych zasadach co w N i S...

R

prusiak - 2023-04-15, 18:12

Halo halo, co tak cicho w temacie?
U mnie już pierwszy krok poczyniony, czyli zarezerwowany prom. :ok Wybraliśmy Stenaline Gdynia-Karlskrona i spowrotem. Z racji, że jedzie z nami "mały gamoń", czyli maltańczyk, musieliśmy wziąć kajutę z miejscem dla zwierząt domowych :-/ .
Teraz szczegółowe planowanie trasy na 2-tygodniowy pobyt.
Wyjazd w połowie lipca.

decumanus - 2023-04-17, 10:02

prusiak napisał/a:

Teraz szczegółowe planowanie trasy na 2-tygodniowy pobyt.
Wyjazd w połowie lipca.

trafisz w środek norweskich urlopów... ale rozumiem że podanie o urlop zatwierdzone...
R

prusiak - 2023-04-17, 10:49

decumanus napisał/a:
trafisz w środek norweskich urlopów... ale rozumiem że podanie o urlop zatwierdzone...

Może się starczy dla mnie miejsca :wyszczerzony:
Niestety, wakacje to wakacje.... Póki potomkowie się uczą i chcą jeździć to jestem skazany na ten okres.

Janusszr - 2023-05-09, 13:10

My wyjeżdżamy ok. 11 czerwca przez Litwę, Estonię, itd. Zaczynamy od Lofotów. Będzie ciasno, to skoczymy na archipelag Vesterålen, a potem na Senję. Czym dalej od Lofotów, tym luźniej. Ok. 50% czasu przeznaczymy na zwiedzanie, drugie 50% to połowy ryb z własnego pływadła. W planach jest ewentualne zaliczenie bazy wędkarskiej na Stormolli lub którejś z baz na Senji. Czas pobytu + - miesiąc. W zeszłym roku wyjechaliśmy z Suwałk, a wróciliśmy przez Świnoujście ze Szwecji. Uważamy, że trasa dla nas przez Litwę,.... jest najlepsza, jeżeli interesuje nas północna Norwegia. A taka najbardziej nas interesuje. Zeszłego roku na przełomie czerwca i lipca temperatury powietrza były jak w Grecji.
Może ktoś jest zainteresowany wspólnym wyjazdem, częściowo wspólnym, to zapraszamy. Za pomoc w wodowaniu pontonu proponuję wspólne łowienie z tegoż pontonu taaaaakich ryb :spoko

Grażyna i Zbigniew - 2023-05-16, 18:55

A my wyjeżdżamy pod koniec maja powyżej Tromso , ale obowiązkowo , jak co roku Senja . Być może w czerwcu tam się spotkamy . My również z własnym pontonem. Kończymy połów na kempingu wędkarskim Polar Camp. W tamtym roku jechaliśmy przez Litwę Łotwę , Estonię i Finlandię . W tym roku już tradycyjnie ze Świnoujścia do Trelleborga. Co do temperatury to jak w "Grecji " to było w Finlandii , ale tam przeżyliśmy horror ze względu na robactwo .

pozdrawiamy z Kamienia Pomorskiego

Janusszr - 2023-05-16, 20:29

My do Świnoujścia z Suwałk mamy dalej niż do Tallina. To byłoby cofanie się w naszym przypadku. Tam, tzn. z Tallina, najtańszy z tanich prom M/S Finbo Cargo do Helsinek.
My odwrotnie do Was planujemy pobyt w Norwegii. Ze względu na temperatury zaczniemy od Lofotów, a skończymy na Senji. Jedno jest pewne - b. przyjemnie jest spotkać rodaków na takim wyjeździe :spoko

PS. Przy greckich temperaturach na Lofotach robactwo również nam uprzykrzyło życie.

szkl - 2023-05-16, 21:31

My wyjeżdżamy 26 maja i przez Danię (Hirtshals) promem do Norwegii (Kristiansand) i w górę
Janusszr - 2023-05-17, 09:19

Grażyna i Zbigniew napisał/a:
A my wyjeżdżamy pod koniec maja powyżej Tromso , ale obowiązkowo , jak co roku Senja . Być może w czerwcu tam się spotkamy .

Senję macie jak widzę "obcykaną". Można prosić o namiary miejsc gdzie można zwodować ponton? Gdzie Wy to robicie.

Grażyna i Zbigniew - 2023-05-17, 17:02

Najlepsze miejsce na Senji jest w Jekthavna , to jest miejscówka 69°33'27.5"N 17°54'24.8"E, Zaznaczona jest w aplikacji park4night , piękna plaża . Tam złowiłem halibuta i zębacze . Drugie bardzo dogodne miejsce jest na Husoy , tam co prawda trzeba zapłacić 100 nok za dobę z el. ale jest slip.
Janusszr - 2023-05-17, 17:08

Bardzo dziękuję. :pifko

Miejscówka Jekthavna jest obiecująca. Moje wątpliwości dotyczą wyspy Husoy. Jest na tej maleńkiej wysepce jakiś plac kempingowy? 100koron/dobę to jak za darmo.

Anna Świerniak - 2023-05-25, 20:27

Jutro ruszamy. Najpierw spotkania we Wrocławiu i Szczecinie, a 30 maja o 9.00 prom Świnoujście Trelleborg i do Oslo. Póżniej na północ w kierunku Alesund.
Grażyna i Zbigniew - 2023-05-25, 20:38

My już jesteśmy w Szwecji , nocujemy przed m. Umea . Kierujemy się na północ w kirerunku na Altę.
Anna Świerniak - 2023-05-25, 20:47

Tak daleko na północ się nie wybieramy. Docelowo to wyspa Hitra i powrót przez Sztokholm, Widawę i Rygę, ale to dopiero po 20 czerwca, więc może się gdzieś spotkamy. Pozdrawiamy i życzymy dobrej pogody i wspaniałych wrażeń.
szkl - 2023-05-27, 13:22

My już też na promie do Kristiansand
Janusszr - 2023-05-27, 17:13

My wyjeżdżamy 11.06.przez Tallin - Helsinki. Wyjeżdżamy później, aby wcześniej wrócić :diabelski_usmiech
A poważnie, to proszę, napiszcie jaką macie pogodę? Przedłużamy termin wyjazdu właśnie ze względu na niskie norweskie temperatury w pierwszych dniach czerwca.

Anna Świerniak - 2023-06-03, 08:26

Po pobycie w Oslo- 2 dni 31/1 czerwca, dojechaliśmy do Gudvangen. O 12.00 płyniemy do Kaupanger, a jutro o 9.30 z Hellesylt do Geiranger. Jest słonecznie, w nocy zimno. Teraz 10 stopni, w ciągu dnia 18-19.
Janusszr - 2023-06-03, 10:26

Wychodi na to, że w Norwegii macie lepszą pogodę niż my obecnie w Polsce.
U nas plany wciąż te same. Wyruszamy za kilka dni na Lofoty, Senję.

szkl - 2023-06-03, 20:30

A ja dzisiaj przejechałem z Gerianger poprzez drogę orłów do drogi trolii właśnie dziś otwartą drogą. Wczoraj jeszcze była zamknięta.
szkl - 2023-06-03, 20:31

ale dojazd był ciekawy
Janusszr - 2023-06-11, 08:35

Ostatnie kliknięcie przed wyjazdem.
Wyjeżdżamy za godzinę :spoko

szkl - 2023-06-11, 10:28

Janusszr, szerokiej drogi i bezpiecznego powrotu
Janusszr - 2023-06-12, 14:35

Dziękuję i wzajemnie. Czekamy na jutrzejszy prom z Muugi
WaldekR - 2023-06-12, 15:07

Szerokości i małych fal.
Janusszr - 2023-06-13, 21:22

Dziękuję. Podobno na fali dorsz duży wali :szeroki_usmiech
WaldekR - 2023-06-14, 09:47

Janusszr napisał/a:

Wędzony dobry do kieliszka. :ok

Janusszr - 2023-06-14, 21:14

WaldekR napisał/a:
Janusszr napisał/a:

Wędzony dobry do kieliszka. :ok
Mamy wedzarke. Sprawdzimy
WaldekR - 2023-06-15, 11:28

:spoko :spoko
Tempur - 2023-06-19, 20:10

Janusszr napisał/a:
Dziękuję i wzajemnie. Czekamy na jutrzejszy prom z Muugi

Witam i pozdrawiam. Mam pytanie czy korzystałeś może z autopassferje ?
Wychodzi na to że można trochę zaoszczędzić ale nie znalazłem nic na forum a lubię sprawdzić w kilku źródłach. Mario

Janusszr - 2023-06-19, 20:56

Nie, nie korzystałem.
Robert-4 - 2023-06-19, 22:35

krzlac napisał/a:

Kolego,
całkowicie przegapiłem temat a za 2 tygodnie jadę na całą południową i zachodnią Norwegię. Poproszę i Twoje info, również do mapy, bo może pokryje się z moją trasą.
My (3 kampery) startujemy przez Danię do Kristiansand i jak najbliżej morza norweskiego zmierzamy do Kristiansund - wracamy przez Szwecję z Karlskrony, bo Gdynia to prawie dom :)
Startujemy z Danii 3.07 jak komuś po drodze to będziemy pod Stavanger, Visnes, Nautoya, Sandvivag, Rutlendal, Dale, Raudeberg, Veblungsnes, Vevang, Kristiansund. Powrót Antbrua, lillehammer, Moelv, Espa............
A tak na prawdę gdzie nam sie spodoba :)

ZEUS - 2023-06-20, 13:57

Robert-4 napisał/a:
Powrót Antbrua, lillehammer, Moelv, Espa............
A tak na prawdę gdzie nam sie spodoba
od 6 lipca do 20 sierpnia będę "szwendał" po Szwecji jak zwykle pełny spontan...może gdzieś trafimy na siebie🤗 :spoko
Robert-4 - 2023-06-20, 14:01

ZEUS napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
Powrót Antbrua, lillehammer, Moelv, Espa............
A tak na prawdę gdzie nam sie spodoba
od 6 lipca do 20 sierpnia będę "szwendał" po Szwecji jak zwykle pełny spontan...może gdzieś trafimy na siebie🤗 :spoko

Byłoby miło :ok kompa zabieram, wiec będę śledził wątek, a jak coś napiszę na priva

Jeśli znasz jakieś miejscówki, gdzie można wynająć łódkę na ryby chętnie skorzystam z podpowiedzi :)

ZEUS - 2023-06-20, 14:40

Znaczną część trasy norweskiej przejechaliśmy wspólnie w 2016 r. z @ Andrzejem Nawrockim, wracałem przez Szwecję do Karlskrony już solo, wynajmem łódki na wędkowanie nie byłem zainteresowany to niestety nie pomogę☹️
eMKaP - 2023-07-17, 11:57

MILUŚ napisał/a:
krzlac napisał/a:
szkl napisał/a:

Dosyć karkołomny zjazd 10% i "agrafki" do Lysebotn.

Do tego jazda w tunelu "korkociągu" wykutym w skale . Podziwiałem odwagę posiadaczy kamperów z alkowami :shock:

Trochę mnie tym przeraziłeś, miałem się tam wybierać. Przed tunelem stoi znak z ograniczeniem wysokości 4m, moja alkowa ma 3.2m i teraz sam zwątpiłem. Czyli lepiej się tam nie pchać :?:

krzlac - 2023-07-17, 12:23

Jak alkowa ma 3,2 a tunel 4,0 to problemu nie będzie. Dwie pary gaci, aleluja i do przodu.
krzlac - 2023-09-13, 12:05

Mapa się przydała? Pytanie do tych, którym wysłałem.
maciejstraus - 2023-10-05, 22:45

Czy ktoś z forumowiczów planuje się wybrać do Norwegii po 15 października? Pytam bo na 80 % będziemy jechać i może bym kogoś na szlaku spotkał.

Odda, Bergen, Forde :kawka:

krzlac - 2023-10-06, 15:03

Trochę późno, krótki dzień.
Janusszr - 2023-10-06, 16:39

krzlac napisał/a:

Ale jaki luzik :spoko

moskit - 2023-10-07, 14:54

krzlac napisał/a:

ale owocny
28.09 Halinka 168 cm i 95 cm

krzlac - 2023-10-08, 16:01

Te 168 cm to wzrost Halinki?
moskit - 2023-10-08, 20:59

tak to wzrost
maciejstraus - 2023-10-08, 23:16

krzlac napisał/a:

No będzie pogoda "interesująca" ale skoro mam biznesowy wyjazd to czemu nie połączyć tego z wyprawą kamperem :szeroki_usmiech

Janusszr - 2023-10-09, 09:43

Historia zakupu VW Grand California 600

Nie otwiera się strona :-/

krzlac - 2023-10-09, 12:24

moskit napisał/a:
tak to wzrost

Rozumiem, że 95 cm to w biuście. :spoko Wyjaśnij o co chodzi, bo mało kto wie.

168 cm to raczej Halina. :spoko

moskit - 2023-10-10, 18:45

jednego dnia dwie Halinki pierwsza
168 cm wzrostu typowo jesienna bardzo grubaśna, druga 95 cm wzrostu, pierwsza nie ważona wypuszczona, zaś 95 cm konsumpcyjna

YAN - 2023-10-10, 19:18

Wg. tabeli przeliczeniowej ta 95cm to waga ok.11kg natomiast ta 168cm waga ok. 68 kg.
decumanus - 2023-10-11, 12:06

to prawie offtop :haha: ale jak sie kto wybiera jesienia do N to warto sparwdzac https://www.vegvesen.no/t...oom=7&layer=tra albo sciagnac apke na telefon, bo jak spadnie snieg to moga zamknac droge przez gory z powodu sniegu...
R

moskit - 2023-10-11, 23:56

drogę zamkną, ale można liczyć na promy czas ten sam lub na asystę ciężkiego pługu śnieżnego tak mieliśmy w marcu 2019 roku w okolicach koła podbiegunowego na autostradzie nr 6
Polecam obserwować YR zawsze podają komunikaty dla terenu w jakim loguje się telefon wraz z godzinami w jakich będzie udostępniony przejazd. Dla turystów zalecana jest jazda w dzień ze względów czysto komercyjnych, pierszeństwo w pomocy drogowej mają pojazdy TIR zaopatrzenia i miejscowe. Uwaga na ceny pomocy drogowej należy skontaktować się ze swoim TU aby potwierdzili gotowość zapłaty za usługę- ceny w NO powiedzmy są "luksusowe", niektóre TU szukają problemów.