Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Leje mi się paliwo 😬

wojtek_h - 2023-04-05, 23:20
Temat postu: Leje mi się paliwo 😬
Wybraliśmy się na wycieczkę, zatankowałem na ostatniej stacji przed Czechami. Jedziemy i coś czuć. Może jakaś rafineria w pobliżu? Zatrzymaliśmy się za Ostrawą, a tu leje się paliwo strumieniem spod filtra. Nocleg przymusowy, rano ma przyjechać mobilny mechanik.

Hm .

Zdarzyło się to komuś?

Andrzej 73 - 2023-04-06, 06:59

Czyli co nie dokręcony filtr paliwa? Wymieniałem go ostatnio czy robił to jakiś serwis? Ostatnia możliwość rozszczelnił się pod wpływem wody i mrozu. :spoko
kimtop - 2023-04-06, 11:26

Miałem tak w Citroenie Jumperze.Mechanik po wymianie filtra niezbyt starannie zapiął przewód paliwowy i po kilku dniach zapinka puściła.
wojtek_h - 2023-04-06, 13:30

Robiony był latem, przejechałem od tego czasu pewnie z 5 tyś km. Zdaje się, że ktoś dokręcił za mocno czujnik obecności wody w paliwie. Czekam jeszcze na mechanika.

Wojtek

wojtek_h - 2023-04-07, 09:37

Po zdalnej diagnozie kolegi Gewehr'a wiedziałem co robić. Mobilny mechanik podjechał z nowym filtrem i czujnikiem, wymiana trwała 10 minut, zapłaciłem 400 zeta z częściami (jeden z serwisów, do których dzwoniłem wycenił to na 2900 zł).. Odłamał się czujnik od gwintu, który wchodzi w filtr od spodu. Podobno tak się dzieje, kiedy się za mocno dokręci. Wozić ze sobą zawsze nowy filtr?

Wojtek

SlawekEwa - 2023-04-07, 09:50

wojtek_h napisał/a:
Wozić ze sobą zawsze nowy filtr?

Raczej samemu wymieniać filtr, "nie święci garnki lepią" :bigok

Horte - 2023-04-07, 09:55

Po takim ropnym prysznicu przez długi czas nic po tej stronie nie zgnije :)
Derys - 2023-04-07, 10:19

Przezornie wożę na dalekie wyjazdy filtr paliwa, i oleju. W Grecji koledzy wymieniali klocki hamulcowe, po jeździe po górskich serpentynach. Brak zapasowych części, daleko od cywilizacji, to duży kłopot .
MILUŚ - 2023-04-07, 14:55

Derys napisał/a:
Przezornie wożę na dalekie wyjazdy filtr paliwa, i oleju..... .

To muszą być naprawdę długie wyjazdy biorąc pod uwagę przebieg samochodu między wymianami filtrów . Mnie szczerze mówiąc szkoda miejsca . Max w czasie jednego wyjazdu robię 8-10 tyś kilometrów :spoko

kimtop - 2023-04-07, 16:01

Derys napisał/a:
W Grecji koledzy wymieniali klocki hamulcowe, po jeździe po górskich serpentynach. Brak zapasowych części, daleko od cywilizacji, to duży kłopot .

Istotnie,Grecji do cywilizacji dużo jeszcze brakuje.

Gewehr - 2023-04-07, 16:51

Ja zawsze zalecam mieć ze sobą filtr paliwa i po łożysku na tył i przód. W starszych kamperach również pasek klinowy. Oczywiście zawsze padnie co innego, ale czasem się trafi np. łożysko i człowiek będzie szczęśliwy, że ma je na wakacjach :spoko
wojtek_h - 2023-04-08, 18:50

MILUŚ napisał/a:

To muszą być naprawdę długie wyjazdy biorąc pod uwagę przebieg samochodu między wymianami filtrów . Mnie szczerze mówiąc szkoda miejsca . Max w czasie jednego wyjazdu robię 8-10 tyś kilometrów :spoko

Właśnie moja wycieczka jest krótka, a filtr wymieniany kilka miesięcy temu - zrobiłem z nim może z 5 tyś. No i BUM!

Wojtek

przemo.d - 2023-04-08, 22:25

[/quote]

Właśnie moja wycieczka jest krótka, a filtr wymieniany kilka miesięcy temu - zrobiłem z nim może z 5 tyś. No i BUM!

Wojtek[/quote]

Paski PK i rozrządu wyropowane ?
Jeśli tak to zaraz możesz mieć większy problem...

wojtek_h - 2023-04-10, 06:24

przemo.d napisał/a:

Paski PK i rozrządu wyropowane ?
Jeśli tak to zaraz możesz mieć większy problem...

Dzięki, sprawdzę!

Wojtek