Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Problem Truma Combi Diesel

Access450 - 2023-04-09, 10:26
Temat postu: Problem Truma Combi Diesel
Witam Po zimie truma combi diesel nie chce zapalić pokazuje błąd paliwa E 122.
-paliwo jest , pompka sprawdzona działa na krótko - układ odpowietrzony , bezpieczniki ok , błąd kasowany wielokrotnie lecz za każdym razem jest to samo , panel sterujący podmieniony - efekt ten sam . Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Truma jest z 2014 roku - na płycie głównej nie ma przycisku resetu . Podczas próby załączenia nie słychać żeby pompa paliwa działała . Czy może to oznaczać awarię głównej płyty?

p.s główna płyta wyjęta - przemyta styki czyste żadnych śladów wizualnych awarii podzespołów elektronicznych

orkaaa - 2023-04-09, 15:46

Miałem taką sytuację tylko raz. Przy - 25 w nocy zamarzło mi chyba paliwo/ jakieś mało zimowe chyba zatankowałem/ . Jak w ciągu dnia temp wzrosła do - 2 truma ruszyła. Jeżeli pompka działa krótko i nie ma zapłonu pieca mimo iskry, tzn że nie podaje paliwa dalej. Nie ma paliwa piec nie grzeje i wyrzuca błąd. Ja nic nie robiłem ale miałem w planie wykręcić pompkę i sprawdzić dlaczego nie podaje paliwa. Zacznij od pompki. Może coś zablokowało przepływ paliwa. U mnie podejrzewałem lód. Przewody paliwowe są bardzo cienkie więc może jakiś brud przyblokował przepływ.
prusiak - 2023-04-09, 16:21

A może zgodnie z instrukcją:

Kody błędu Truma Combi Diesel (H)

E 122 H
Przyczyna

Brak paliwa diesel wskutek niewystarczającego poziomu napełnienia zbiornika, opróżnionego zbiornika lub skośnego ustawienia kampera.

Usunięcie

Napełnić zbiornik paliwem diesel. Następnie napełnić przewód paliwowy zgodnie z opisem w rozdziale „Pierwsze uruchomienie” (patrz instrukcja obsługi Combi Diesel)

Access450 - 2023-04-10, 06:54

orkaaa napisał/a:
Miałem taką sytuację tylko raz. Przy - 25 w nocy zamarzło mi chyba paliwo/ jakieś mało zimowe chyba zatankowałem/ . Jak w ciągu dnia temp wzrosła do - 2 truma ruszyła. Jeżeli pompka działa krótko i nie ma zapłonu pieca mimo iskry, tzn że nie podaje paliwa dalej. Nie ma paliwa piec nie grzeje i wyrzuca błąd. Ja nic nie robiłem ale miałem w planie wykręcić pompkę i sprawdzić dlaczego nie podaje paliwa. Zacznij od pompki. Może coś zablokowało przepływ paliwa. U mnie podejrzewałem lód. Przewody paliwowe są bardzo cienkie więc może jakiś brud przyblokował przepływ.

ok sprawdzę choć jak na krótko podaję napięcie do pompki impulsowo po podaje krople paliwa - pytanie czy tak być powinno

jacek2214 - 2023-04-10, 10:36

Tak powinno byc impulsowo,a sciagnij przewod paliwowy przy piecu i zobacz czy podaje paliwo.Moze sie myle ale to powinno dzialac jak zwykle webasto.Ja w ciazarowkach robie w ten sposob wlaczam ogrzewanie zciagam przewod paliwowy przy samym piecu i podaje paliwo przez strzykawke(kawalek przewodu i strzykawka) tak dlugo az poleci z niego paliwo ,wtedy podlaczam orginalnie jak bylo.
orkaaa - 2023-04-10, 10:47

Jeżeli na pompce jest paliwo to tak jak pisze Jacek sprawdź przewód czy paliwo dochodzi do Trumy. Może coś zatkało przewód. Może się zgiął albo spadł.
kaimar - 2023-04-10, 21:19

Opis błędu jest trochę mylący. W urządzeniu nie ma żadnego czujnika który byłby w stanie stwierdzić czy do urządzenia dopływa paliwo. W zespole palnika jest tylko czujnik płomienia. Logika urządzenia jest taka że jeśli wszystko jest sprawne i po realizacji odpowiednich algorytmów rozruchu nie "widzi" płomienia, to jest to przyjmuje że winy jest brak paliwa. A palnik to coś w rodzaju gąbki nasączanej po kropli przez pompkę paliwa. Jeżeli nie ma problemu z dopływem paliwa to pozostaje wizyta w serwisie dysponującym interfejsem diagnostycznym Truma.
Access450 - 2023-04-11, 06:37

jacek2214 napisał/a:
Tak powinno byc impulsowo,a sciagnij przewod paliwowy przy piecu i zobacz czy podaje paliwo.Moze sie myle ale to powinno dzialac jak zwykle webasto.Ja w ciazarowkach robie w ten sposob wlaczam ogrzewanie zciagam przewod paliwowy przy samym piecu i podaje paliwo przez strzykawke(kawalek przewodu i strzykawka) tak dlugo az poleci z niego paliwo ,wtedy podlaczam orginalnie jak bylo.

tak zgadza się , podaje impulsowo napięcie na pompkę i działa paliwo do pieca dochodzi , próba ze strzykawką też była i efekt ten sam .Spróbuję zamieścic filmik z próby załączenia pieca .

Access450 - 2023-04-11, 06:44

kaimar napisał/a:
Opis błędu jest trochę mylący. W urządzeniu nie ma żadnego czujnika który byłby w stanie stwierdzić czy do urządzenia dopływa paliwo. W zespole palnika jest tylko czujnik płomienia. Logika urządzenia jest taka że jeśli wszystko jest sprawne i po realizacji odpowiednich algorytmów rozruchu nie "widzi" płomienia, to jest to przyjmuje że winy jest brak paliwa. A palnik to coś w rodzaju gąbki nasączanej po kropli przez pompkę paliwa. Jeżeli nie ma problemu z dopływem paliwa to pozostaje wizyta w serwisie dysponującym interfejsem diagnostycznym Truma.

Czy możesz kogoś polecić z okolic wielkopolski ?

orkaaa - 2023-04-11, 10:13

Może faktycznie trzeba na serwis trumy. Gdy uda Ci się rozwiązać problem opisz co było przyczyną i jak go rozwiązano.
Grooby78 - 2023-04-11, 15:31

A tak się zapytam czy w czasie przerwy zimowej Truma była uruchamiana raz na miesiąc na jakąś chwilę. W instrukcji od Trumy Djest zapis aby to robić niezależnie czy jest potrzeba czy nie.
Jednak zdaję sobie sprawę, iż niewiele osób tak robi.

Access450 - 2023-04-22, 13:41

orkaaa napisał/a:
Może faktycznie trzeba na serwis trumy. Gdy uda Ci się rozwiązać problem opisz co było przyczyną i jak go rozwiązano.

Witam
podejrzenia o uszkodzoną płytę główną okazały się mylne , w trakcie diagnozy przez fachowca okazało się iż przyczyną okazała się uszkodzona świeca żarowa !! :)
Bardzo polecam tego fachowca - bardzo miły i przede wszystkim uczciwy ..zamówiłem u niego płytę główną a po przyjeździe do niego kamperem sam zaoferował pierw diagnozę komputerem bo jak się okazuje błędy Trumy nie zawsze odnoszą się do stanu rzeczywistego wg podawanych kodów . Koszt całej imprezy - 900zł .

Podaję na przyszłość nr tel do specjalisty 790270487 miejscowość 62-007 Biskupice ( wyraził zgodę ) naprawia serwisuje urządzenia trumy i nie tylko

orkaaa - 2023-04-22, 21:16

Dzięki 😊
dukat - 2023-07-30, 12:11

Właśnie przerabiam temat nieodpalającego Combi D4 - świeca żarowa jak i cały palnik jest firmy Eberspacher oczywiście w środku jest sztyft grzejny tego producenta numer 25 2278 01 11 00 montowany w ogrzewaniach Hydronic ll cena 380 zł - wymiana zabiera 5 minut plus wydarcie pieca z auta.