Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

lodówka, kuchenka, grill - Wentylator lodówki jaka moc?

Kazik II - 2023-05-19, 16:44
Temat postu: Wentylator lodówki jaka moc?
Chcę sobie założyć wentylatorek na 12 V wspomagający lodówkę w gorące, bezwietrzne dni - kiedy cyrkulacja słaba to i chłodzenie słabe. Jest tego duży wybór - zastanawiam się tylko jaka moc tego wentylatorka byłaby wskazana.
Bim - 2023-05-19, 17:02

Kazik II napisał/a:
Chcę sobie założyć wentylatorek na 12 V wspomagający lodówkę w gorące, bezwietrzne dni

Proponuję Ci rozważyć zakup trzech wentylatorów tyle mieści się w kratce wywiewowej lodówki.

Mocą bym się nie sugerował raczej łożyskowaniem tych wentylatorów ,żeby były ciche to raczej ślizgowe.

Gorąco jest zazwyczaj za dnia :diabelski_usmiech wtedy też pracują panele na dachu.

Ważne żeby była możliwość wyłączenia tych wiatraków dodatkowym wyłącznikiem i posiadał czujnik który będzie sterował obrotami odnośnie wiatraków gdy temperatura będzie wzrastać bo czasami w gorące noce dają się we znaki jak lodówka pracuje :spoko

orkaaa - 2023-05-19, 17:55

Temat szczegółowo był omawiany na forum. Mogę tylko z własnego doświadczenia. Po pierwsze jak radzi Jacek mierzysz górną kratkę wylotu od lodówki i pod nią odbierasz wentylatory. Ja sugerowałem się przy zadanej wielkości ilością powietrza która wiatrak wydmuchuje i aby był cichy!!!! I tak jak wyżej powiem być sterownik czujnik temp który przy określonych parametrach uruchamia wentylacje a po odciągnięciu niższej temp automatycznie wyłączy. U mnie wchodzą dwa jestem zadowolony. Inna sprawa nie wiem czy ktoś doświadczalnie sprawdzał o ile wiatraki poprawiaja sprawność lodówki.
andi at - 2023-05-19, 18:46

A może komuś dopasuje na dach .
https://allegro.pl/oferta/aabcooling-super-silent-fan-25-cichy-wydajny-13db-12563000008?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_sprzet_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17958848811&gclid=CjwKCAjw9pGjBhB-EiwAa5jl3JZGR-S84ng94ixiGQIjKq3L2y9Bli1dqUGPjFYTfpNJ4yd5xJOx7RoC_dUQAvD_BwE&fbclid=IwAR0Mc6QOcDGPKsUXyn5n08epNKYT4J2BMvk7TU0_zPT8Kz3Npel_u-SIzSI

Kazik II - 2023-05-19, 21:27

orkaaa napisał/a:
Inna sprawa nie wiem czy ktoś doświadczalnie sprawdzał o ile wiatraki poprawiaja sprawność lodówki.

Badań metodami laboratoryjno - naukowymi co prawda nie robiłem :wyszczerzony: Ale miałem kiedyś taki wentylator w przyczepie (hałasował niemiłosiernie) ale skuteczność była wyraźnie odczuwalna.

rigg - 2023-05-20, 01:00

Wszystko znajdziesz TU :spoko
radzik - 2023-05-31, 11:42

Polecam termostat typu W1209, do kupienia na allegro za ok 15 zł. Prosty montaż i regulacja.
Socale - 2023-05-31, 20:13

Termostaty włączają on/off, jeśli jest to nie słyszalne to pal licho.
Ja kiedyś zbudowałem sobie prostą konstrukcję płynnie automatycznie regulującą obrotami wentylatorków.
Potem robiłem sobie ich kopie w każdym następnym kamperze.
Zerknij na to tu:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20072

Andrzej 73 - 2023-07-17, 08:28

Macie jakieś sprawdzone wentylatory?
Moje padły od wysokiej temperatury. :gwm A chyba o to chodzi aby wysokiej temperaturze działały. :haha:
Potrzebuję jakiś lepszych jakościowo. Co macie zamontowane i się sprawdza?
:spoko

Skwarek - 2023-07-17, 17:34

Czy to napewno padły wentylatory czy układ który je załącza. Mam od wielu lat komputerowe trzy wentylatorki bodaj 12x12 i działają niezawodnie, raz przesmarowałem olejem ośki.

Andrzej 73 - 2023-07-17, 18:23

Nie działają wentylatorki. :spoko
robba - 2023-07-19, 20:37

a miałeś zamontowane na wylocie czy na wlocie? Jeśli na wylocie to może było dla nich zbyt gorąco?
przemo.d - 2023-07-19, 21:47

Andrzej 73 napisał/a:
Macie jakieś sprawdzone wentylatory?
Moje padły od wysokiej temperatury. :gwm A chyba o to chodzi aby wysokiej temperaturze działały. :haha:
Potrzebuję jakiś lepszych jakościowo. Co macie zamontowane i się sprawdza?

Kup Sanyodenki lub NMB w urządzeniach które serwisuje te wiatraki po 15 lat pracy ciągłej chodzą wiec problem już nie powróci:) ja mam te pierwsze już 8 rok i bez problemu chodzą..

Socale - 2023-07-20, 20:13

W konstrukcji jaką linkowałem wyżej, wentylatorki kręcą się adekwatnie do temperatury powietrza jaką wypompowywują, nigdy nie kręcą się z maksymalnymi obrotami bo nawet jak obroty wzrastają, to zaplecze lodówki jest wentylowane i nieco schładzane, tym samym obroty spadają i dzięki temu pracują przez wiele sezonów.
Skwarku, łożysk ślizgowych się nie smaruje bo gęstnieje oliwa, robi się nagar i napęd traci na obrotach.